Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítő (tuning) teljesítmény növelése
Témaindító: silenthill2, idő: Máj 6, 2008
Hellósztok.Van egy Tecco 8 ohmon 2x 80w összteljesítményű erősítőm,amit fel szeretnék tuningolni,hogy nagyobb teljesítményű legyen.Azt kérdezném,hogy miket kell benne cserélnem,hogy valóra váljon a gondolatom?Gondolom én,a trafócsere,Végfok cserék,és még?Köszi a segítséget.
Végül is azért "akarok" nagyobb teljesítményt 2x80w-nál,mert feltekerem a hangerőt max mélykiemelésnél addig,amíg tisztán szól 2x 100w-os 25,5cm-es polipropilén mélyhangszórónál,és a hűtőbordák alig melegednek fel.Gondolom vagy kevés neki a táp,vagy már a végfokok vannak benne megölve stb,de akkor is melegednie kéne elég rendesen,ha már hangosan,és maximális méllyel hallgatom.Sajna a teljesítményével sem vagyok megelégedve.Volt egy BEAG APT100-as 100w-os monó erősítőm,ugyebár abban már troid táp volt,és sokkal nagyobb végfokokkal volt ellátva,sokkal nagyobbat,és sokkal szebben szólt még nagy hangerőn,és nagy méllyhangzással kiemelve,mint ez a 2x80w-os Tecco.Igaz a BEAG APT100 300W-os teljesítményt vett fel az áramból,ez meg majdnem hogy a felét,MAX 160W-ot veszi fel.Csak annyit szeretnék elérni,minden kacifántosabb belepiszkálás nélkül,hogy leadjon olyan 2x,vagy 1x 100-120w-ot.Bocs a regényért,de én nem erősítőt akarok építeni,vagy nem vágyok húdedurva erősítőre,csak elszeretném érni azt a 100-120w teljesítményt.Köszi a segítséget.
Cső
Ez így nem fog mennni.Ahhoz, hogy nagyobb watszámod legyen nagyobb trafó fog kelenni ami nem fog elférni vagy ha elfér akkor fabrikálni kell.A nagyobb teljesítményű trafónak nagyob teljesítményű végerősítő kell amit szintén fabrikáli kéne bele.Az ilyen gyári erősítőket főleg a szobaikat, nem igazán lehet és nem érdemes tuningolni inkább ad el és vegyél valami neked valót.
Ne haragudj, de ahhoz hogy "feltuningold" a teljesítményed ahhoz MINDENT kéne cserélni!
Kivéve a burkolatot, meg az előerősítőt! Egyszerűen te nem fogsz csinálni 80W ból 120at! Gyakorlatilag ha veszel egy KIT- et, "összebüfögöd" forrasztópákával és kész! De miért nem vettél egy használtat, ami halott, hogy az erősítőd beletudjad rakni, a KIT-et öszeforrasztod és készen is van belerakod, rögzíted kész! Építés nélkül, felejtsd el a tuningot! Ja a hűtőlamellák, azért nem melegedtek, mert nem a hozzá való hangszórót, használtad! Nagyon befolyásolja a kivehető hatásos teljesítményt, ha nem megfelelő hangszórót, raksz rá! Gondolkozz! Azt írtad hogy trafó csere, végfok csere, ezekhez még magát az áramkört is cserélni kellene, hogy az újj végfokot fogadni tuja! Kérdem én, ha a fő egységeket cseréled, az nem építésnek minősűl?! Ja amúgy a f*zom tele van a TECCŐS cuccok javításával, mert egyszerűen olyan sz*r, hogy egyszerűen, csak ezzel a szóval tudom illetni! Ha halgatsz rám, "kiokádod" a belsejét, és egy egyszerűen összeforrasztható, KIT-et rendelsz, és össsze forrasztod, berakod, és ennyi!!! Ja toroidot, azért használják előszeretettel, mert annak köztudottan jó a hatásfoka, viszont ami hátránya, a nagy indítási áram! A rossz hatásfokkal működő transzformátorok, melegednek, mert sok enegria vész el a vasmagban, ami hővé alakul! Ja a végfokok, a maximális értékükig ki van húzva, vagyis a telítése maxon van, és a legkisebb tranziens eset is kinyirja a végfokot/hangszórót, vagy mindkettőt, de ez nem gyakori! (pl koppanás) Ja, azért nem akarlak, rábiztatni a KIT-re, én sajátmagam által, kiválasztott, jóminőségű, kapcsolást szoktam kivitelezni, csak gondolom nem akarsz vele bazinagy munkát csinálni, meg beállítani az erősítést, munkapontot, stb, ezért mondom neked a KIT-et, összeforrasztod, 3-4perc, és észen van! Sok sikert!
Idézet: „Igaz a BEAG APT100 300W-os teljesítményt vett fel az áramból,ez meg majdnem hogy a felét,MAX 160W-ot veszi fel.” Az APT100 a 300W-ból "csinált" 1X100W-ot, a csodaerősítő meg 160W-ból 2X80W-ot, miközben hiányzott az iskolából, mikor a hatásfokot tanulták. Szerintem ez az elsődleges baj, hogy az a 80, az valóban 80-e.
Ha 80, akkor veszek egyet én is...
És bebizonyítom a világnak, hogy ennél az erősítőnél a hatásfok 100% Utána meg nyújtom a kezem a Nobel-díjért
Ha neked a BEAG tetszik akkor inkább szerezz azt,ezt meg add el.(bármit csinálsz vele nem leszel elégedett ,mert van egy elérhető magasabb léc.)
Okés,köszönöm mindenkinek a segítségét,tehát akkor ezt a tecco ...t hajintsam ki,és szerezzek majd egy másikat.
Nem kell, kidobni, az elektronikát dísznek kirakod!
A burkolatát meghagyod és rendelsz egy KIT-et és belerakod és megy, ez költségkímélő is! -nem beszélve alig kell néhány alkatrész hozzá, és szólni is fog! (esetleg egy aluláteresztő szűrő még kellene rá, hogy tényleg a mély hangot adja csak ki) Ja itt van egy végfok, nem szól rosszul, rendelésre készítettem egypárat, eddig sosem volt vele gond! Ügyelni kell a hűtésére, meg kell hozzá egy 2X25V-os toroid, azt egyeniránítva,pufferelve elérhető vele a kivánt fesz! Max 40V ot szereti, de 15V-on már elndul, de akkor az még nem fogja a megközelíteni a 100W -ot sem! Itt van egy adatlap! Ezen a kapcsolási rajztól kezdve, a nyákrajzig minden megtalálható! Szóval csak ajánlani tudom ezt a kapcsolást! (ez egy FET-es végfok, úgyhogy vigyázz vele, mert meghalhat! Ja a nyákon, minnél rövidebben legyen a"huzalozás" kialakítva, mert összeszedhet zavarokat, és gerjedhet! De ha a gyári ajánlást követed, akkor tökéletesn fog szolgálni!!! Ja és a végfok ki/be kapcsolási és "némító" üzemmel is rendelkezik!)
Ampervadász.Mond csak,és milyen az a KIT?Tudnál képet felrakni róla?Kb mennyibe kerül 1db?Köszi
Valamint ha rendelek egy KITet,akkor ahhoz mik is kellenek pontosan?Le tudod írni?És még annyi,hogy az a trafó,ami van az én erősítőmbe jó lenne hozzá?Tudol segíteni?Mit mérjek meg a trafómon?Ez egy UNITRA ZATRA trafó.
Maga a KIT az egy rövidítés, gyakorlatilag, azt jelenti, hogy rendelsz valamit, monndjuk egy egy 50-100W -os erősítőt, alkatrészeiben. Nyáklemez kivan marva, ott vannak az alkatrészek is, végfok ,ellenállás dióda kondenzátor, stb. és azt beforrasztod, de van ahol már készre van szerelve, és úgy is megrendelheteted!
Én gyakorlailag, KIT-eket nem szoktam rendelni, megmondom miért, mert amit én össze szerelnék, az biztos (legalábbis nincsen rólla tudomásom), nincsen ebben a kiszerelében. (-meg drágább lenne jóval, és hol marad az élvezet hogy ezt én gyártottam) Gondolok egy FET-es tranyókkal felépített erősítőre, ami végfokvédelemmel ellátott, és hozzá fogható hangja nagyon nincsen máshol. Ha be van állítva rendesen minden, akkor az nagyon szépen fog szólni! Itt van egy péda a KIT szóra, itt is találni erősítőt! Válassz egyet, és közöld melyiket akarod megrendelni, aztán akkor rakok fel egy kapcsi rajzot, a tápról, hogy hogy "nézzen ki". Nem kell megijedni, csak párdarab alaktrészből áll!
Hello AMPERVADÁSZ.Ezt néztem ki magamnak."EROSITO TDA7250 2x130W KIT "... ennél azért komolyabb felépítésre gondoltam 130w-nál.Látnád ennél az ócska TECCO-nál mekkora panel van,sok ...-al teli ellenállásokkal,sub funkcióval,aux-tól kezdve egy nagycsomó bemenettel mély szabályzó,hangszínszabályzó,és left-right szabályzó potméterrel ellátott ősrégi görcs kis teljesítménnyel,kb 8kg-os,és ezt nevezték annó asztali erősítőnek...pff.de hát ha magam építenék 1x 100év mulva ilyet,biztosan örülne az agyam.De hát én nem vok szerelő,nem tanultam az elektonikai műszerész szakmát sohasem,nemcsoda,hogy semmihez sem értek,pedig nagyon érdekel az elektronika,és szeretnék tanulni tőletek,de ehhez le kéne tenni ezt a szakmát,mint ti is.Annyi ész viszont itt nincs.Azért írtam ezt a zagyvaságot,mert minden tiszteletem a tiétek,mert ti tudtok is,és irigylem ezt a tudást az elektronika iránt!!!
Ilyen tranzisztorok voltak a BEAG APT 100-asban.Ebben a teccoban meg fetek vannak.Melyik a jobb?
Ja és még annyit szeretnék mondani,hogy ne haragudjon senki,hogy én,aki semmitsem ért az elektronikához,csak maszekon józan paraszti ésszel próbálgatok megoldani dolgokat.Nem akarom rontani itt a levegőt,de akkor is érdekel az elektronika,és csodálom azokat a cuccokat amiket építetek.Próbálok (még ha segítséggel is) elérni olyan célokat,hogy egy picit magabiztosabb legyek,és tanuljak dolgokat.
Ez teljesen megérthető, hogy ide jöttél, ebben nincsen semmi gond! Az oldal alapból is ezért született, hogy az aki az elektronikát, kedveli, szereti, illetve aki mániákusan (mint én) imándja, illetve aki szertené megismerni az oldalt azt itt megteheti, bizonyos szabályok betartárával!
Szóval semmi gond ebben, hogy ezt megkérdezted, azért vagyunk itt egy páran aki "törzsvendégként" látogatják az oldalt, és próbálunk ott segíteni (illetve egynáson is), ahol tudunk! Na hogy ne OFFoljam szét a témát visszatérek az erősítő térmára! Szóval ON! -Gyakoratilag nem attól lesz "valami" egy eősítő, hogy teve van szórva ellenállásal, elkóval, Egy combosra megépített erősítő, nem kell hogy milliárd alaktrészből álljon! Van olyan végfokozat, aminek a belsejébe, egy csomó mindent, belekreáltak, és csak néhány "configuráló" alkatrész kell hozzá, illetve ki és bemenetek, meg a táp. Ezért nem áll egy rahedli alkatrészből! -Az a tranzisztor amit felmutattál, lehetne FET (térvezérlésű) tranzisztor is, de ez egy megfelelője a tranzsztor beágyazásának, a tokztat TO-3. A FET -et inkább TOP-3 tokozásssal szokták ellátni, mert nem annyira melegszik, mint a szilicium (de ez a legkisseb ok), de ez is ugyan úgy igényel hűtést, és még ami fontosabb az hogy a FET-nek minnél rövidebbnek kell lennie a lábainak, illetve a vezetékezésnek, mert a kivezetések, antennaként működnek, és összeszedhetik a zavarokat, és begerjedhet, amitöl elköszön 6-8000Ft tranyó! A sziliciumnál ki szokták vezetékezni, mert maga a tranyó, össze vanépítve a hűző bordával, és oda van kábelezve, a nyákra. Namost a sziliciumtranzisztor, feszültséget, és áramot is igényel rendesen, és még melegszik is böültesen, úgyhogy rendesen igényli a hűtést, a teljesítmény FETek azért jobbak mert csak feszültséget, és igen kis vezérlőáramot, használ a meghajtásához! Tehát a meghajtó, fokozatot, nem kell olyan combosra építeni, és igen kis torzítással dolgozhat! - a legfontossabb, az a 2X80W teljesítmény, az lehet zenei teljesítményre van írva, és nem Ohmos teljesítményre! A kettő között orjási a klönbség! A boltokban pont ezt a lehetőséget kihasználva, adnak el árucicceket, és gyakorlatilag nem hazdutak, mert tényleg ott van minden adat, de szándékosan nem nagy betűvel, hogy ne foglalkozz vele. Az átlagos ember meg nem is érti, csak azzal foglalkozik, hogy megvegye, és minnél több nulla legyen a végén! De ez már marketing, és aki alapos az rá jön a turpisságokra! Az Ohmos teljesítmény az az, amikor a fogyasztóra kapcsolt feszültség hatására, felvett áram hányadosa adja, ez a felvett teljesítmény! Mostanában, úgynevezett "zenei" teljesítményt adják meg, vagyis amikor a hangszórót, egy bizonyos frekvencián működtetve, és egy bizonyos távolságban mérik a hangtartományan kifejtett hangerő nagyságát (dB), és annak erejét (ennek a jele nem jut az eszembe), és ennek a hányadosát, W -os értékben adják meg, de ez mindig nagyobb, mint maga az Ohmos teljesítmény! (ennek az értéke, magától a hangleadó, felülettől függ, illetve attól hogy hol alkalmazzák, igen maga a helyiség nagysága kialakítása is befolyásolják a zenei teljesítményt!) Szóval ha nézelődsz, akkor pontosan nézz meg minden adatot! Remélem ez megválaszolta, az előző pár hozzászólásodban feltett, kérdést!
...Ja és utánanézve a dolgoknak, 35V szimmetrikus tápot igényel!
Mellékeltem egy kapcsolási rajzot, ezen egy komplett erősítő kapcsolási rajz van, de neked a tápegység része kell a KIThez! Nekem ez az erősítő eredetiben megvan, nagyon szépen szól, de a tápegységben elszlát egy 35Forintos alkatrész!
Nagyon köszi a hozzászólásod!Nos még annyi kérdésem lenne hirtelen,hogy hülye kérdés szerintem,mert egy sima multiméterrel nem fogom tudni megmérni,de az lenne a kérdésem,hogy 35V és hány Amper szükséges?Mert ugyebár az egy dolog,hogy a 35V fesz megvan,de az áramerősség mennyinek kéne hogy legyen?
Az a jó hogy, fogalmam nincsen!
Megkérdezem, hogy mi a paraméterei a KIT-nek, és akkor tudnék valami használható infót dobni rólla. Kb 5A!
Adatlapja alapján is, csak az látom, hogy 35V ot igényel, 100W 4Ohmos hangszórónál, és 14mA -ert olvasok a PLAY MODE résznél (tehát aktív állapotnál), ami lehetetlen.... (kivéve ha ezt csak sima üzemben érti, vagyis be van kapcsolva, hangszórók finoman, súgnak, de még a zene még nincsen ráadva)
Ha az van ráírva hogy max. 160W, akkor a névleges kimenőteljesítménye max. 2*40W. Hidd el, így van. 60-65% hatásfok a max egy kommersz erősítőnél, maga az AB osztályú végfok kb ekkora hatásfokkal dolgozik, plusz ott van még a táp is. Szóval az max. 2*40W, amit te a duplájának hiszel. Az átalakítás reménytelen, MINDENT cserélni kell (na jó, dobozt meg előfokot talán nem). Amit biztos: trafó, graetz, puffer, végfokok, hűtés. Lehet így már nem gazdaságos, én vettem egy Yamaha erősítőt használtan magamnak 22eFt-ért, ez 350W-ot zabál az adattáblája szerint, és "fülre" is kiad vagy 2*100-at.
Ne haragudj, ezen már túlvagyunk!
silenthill2-vel, éppen az új táp alkalmazásáról beszéltünk, hogy hány VA-es legyen, mert őszintémondom nemtudom, és pont ezért nem karok hülyeséget mondni! Ja és a HE-STORE-ban kapható TDA7250_2x130W os erősítőhőz kéne! Gondolom elég lenne, egy 400VA -es? (toroid2X25V)
Szia! A teljesítményén nem sokat de a hangzásán sokat javíthatsz, egy tranyós végfokon ha a tápkondikat "felelőtlenül" túl sokat és nagy kapacitásút rakol bele. High-End nél bevált, és neked is sokat segíthet! Még sosem hallottam erről a fajtáró, de azt tudom, hogy a mai gyári erősítőkből a jó erős stabil tápot szeretik kispórolni a gyártók. Az én házi erősítőmben jó erős tápegység van, de olyan kellemes lágy mélyek jönnek belőkle hogy ha nem tudnám hol a láda és sötét lenne, akkor nem tudnám honnan jön a mély. Ja és az ereje: 2db 4 ohmos somogyit párhuzamosan kötve majdnem leégettük a hangszórókat! Ugyanis kocsi SUB-ja és nem látszott hogy ugrál a hangszóró, csak a szagot éreztük és azt hogy a bútoron indulnak megfele a dolgokXD
Az az erősítő, ami neked van az birná is a megnövekedett feszültséget, mert bizonyára a végfok jó hűtéssel elvan látva, de az ő erősítője, nem éppen a legjobb, és ha azt a manövert választanád, nem hiszem hogy kibirná, az első 35másodpercet, füst nélkül, de ez még csak, a kisebbik gond, a hangja nem az igazi, mert ez az erősítő 100-16000Hz között működik (kb 80-90dB -en), a tied valószínű kinyomja a 30-60Hz is (90-130dB -en), ami azért érezető különbség.
Vissza térve a végfokhoz, egyszerű tápfesznöveléssel, nem lehet nagyobbra emelni a teljesítményt, ezzel csak azt éred el hogy a végfokon, egyre több teljesítmény disszipálodik el, ami megölheti hosszú távon a végfokot (vagy azonnal), és ami rá van "akasztva"! (hangszóró) A két erősíő között, erőviszony különbség is van, nem is kicsi! (a minöségről nem is beszélve...)
Tudom hogy nem a legjobb az erősítője, de nem is azt mondtam hogy terhelje 2 ohmal, cserélje ki a trafót stb, mert tudom hogy belepusztulna a végfok! Ezek az erősítők nagyon ki vannak számolva, és nem sokat lehet velük variálni kissebb/olcsóbb átalakítás nélkül!
Csak azt ajánlottam hogy ha nagyobb pufferkondikat rak az erősítő tápkondiajira, akkor a táp nem fog minden dinamika csúcsnál kornyadozni, és így egy picit a teljesítménye és annál jobban a dinamikája is változni fog. (Pl 1 db 4700µF elko helyett berak vagy 15000-20000µF-ot. High End nél még nagyob kapacitást és rengeteg kis kondenzátorból szokták kirakni, szal ha van bontva pár 1000µF os kondija nyugodtan kirakhatja abból is azt a kapacitást amit szeretne ) Az én erősítőm paraméterei tényleg nagyon durvák, és iszonyat szívós! 8ohm- on nem tud sokat de alatta egy hangszórógyilkos, mert pont áramból van nagyon rengeteg és buffer kondiból.
Értem mit mondasz, és ez a te erősítődnél ez biztosan sokat segít, de a TECCŐS elektronika gyakorlatilag, hulladékokból van összetákolva!
Én nagyon sokat újból kellett építem nem egyszer az elektronikát, mert teljesen idegen alaktrészek voltak benne, és nem egyszer hamisak! Főleg a 2.1 5.1 es márkátlan selejteknél, (TEKNIKA, és hozzá hasonló), egyszerűen felvásárolják a selejtet 3forintért, és 10forintért árulják 10% kedvezmnnyel eladják 9forintért. Nállam 15db hasonló hangrendszer van, mindegyiknek csak a burkoltát tartottam meg(márkajelzés nélkül), egy kettőnek a trafóját és előerősítő részét! Ezen kívűl 7db DVD lejátszó, 2 db TV és még sokminden van itt még, csak alkatrész alapon, ami még menthető!
Hát igen, egy régebbi erősítőn lehet segíteni, de ha így vannak megkonstruálva, akkor nem sokra megyen vele! Nekem monitorokból van rengeteg alkatrészem. De erősítőhöz is és TV hez is elég sok cuccom van! Nemrég bontottam egy öreg erősítőt(valami amerikai szörnyeteg) aminek a végfok meghajtó fokozata rossz volt, és ramaty volt az erősítő! Viszont ott van benne a bivaly árnyékolt trafó stb Ja meg egy régi hi-fi t is bontottam amiben magához valóan képest elég izmos kis végfok volt(Igaz az is halott) Ha esetleg valakinek kellenek ilyen cuccok tudok adni.
Esetleg szólj ha valamire jutottál!
Illetve ha van kérdésed, ne tratsd vissza!!!
Hellósztok!MINDENKINEK nagyon köszönöm a sok hozzászólásokat,és ampervadásszal meg is oldottuk a gondomat,na és mihelyt lessz is pénzem,már rendelem is meg.Viszont a Pufferkondi kicserélését is hatalmas segítségnek veszem!!!Ebben az erősítőben észrevettem,hogy REMIX 5W-os akármilyen ellenállások ki vannak égve.Ez olyasmi,mint a hangszórókban egy hangváltó,mert már találtam ilyet itthon fateroméban,és pontosan ugyanilyen volt.Nos a lényeg,hogy ha hangosan hallgatom az erősítőt,akkor a hangszóró aránytalanul leng ki,de nagyon láthatóan!Nos ilyenkor mi lehet a hibája?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |