Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   645 / 981
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Igen, jól gondolod, ha megnézel egy PVC lefolyócsövet ott is lehet látni a különböző színezést.
Hasonló elgondolással.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Ezt a kábelt is most vásároltam a napokban. Szintén belül egységesen fehér, és csak a héján színezett. Ehhez nagyon hasonló volt az is, amivel a villanyt szereltem, csak tömör rézrésszel.

Kábel.jpg

(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Ismerős a dolog, szinte naponta látok ilyet.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Nov 10, 2018 /

Sziasztok!

Szerintetek egy 4 eres telefonvezetéken, ami kb 50-60m hosszú, és a benne lévő két-két vezetékpár össze van kötve, tehát a 4 vezetékből két vezetéket "készítek". Szóval ezen a hosszon 12v-ot szeretnék továbbítani. A végponton vajon mekkora feszültségesés várható? Az áramfelvétel kb 200mA.

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2018
(#) sámli válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Ez függ az átfolyó áramtól, azt meg nem tudjuk.
(#) Remci válasza sámli hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Idézet:
„Az áramfelvétel kb 200mA.”
(#) Stefan válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

réz ellenállása: 1/56 ohm*mm^2/m
ha a telefonkábel 0,6mm^2 akkor, és 60 méter
0,01785 * 60 / 0,6 = 1,7857 ohm 1 ér, 0,8928 párhuzamosan
I*R = 0,2 * 0,8928 = 0,1785V esés.

Ha rosszul számoltam, valaki javítson ki
(#) Zoli_bácsi válasza sámli hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

200mA max egy mechanikus zümmer, és egy 10mm-es nagyfényerejű LED.
(#) sámli válasza Remci hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Mielőtt kioktatsz, nézd meg az eredeti hozzászólást. Módosítva lett. Nem egy korrekt eljárás volt.
(#) Kovidivi válasza Stefan hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Csak annyi tűnt fel, hogy 2x60m-rel kell számolni, oda és vissza is.
2Ohm-nál több a soros ellenállás, ha a telefon kábel ténylegesen 0.6mm2, 0.2A esetén minimum 400mV esik.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2018
(#) Remci válasza sámli hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Ha az szerinted kioktatás volt, hát akkor nagyon sajnálom.
(#) Stefan válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Éreztem, hogy valamit elrontottam...
Köszi!
Zoli_bácsi: 0,357V a vége
(#) Zoli_bácsi válasza Stefan hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Értem. Nagyon köszönöm a felvilágosítást. Akkor bőven befér a feszültség keretbe, mert 13,8v-ot fogok használni. Rosszul írtam az el őbb. Köszönöm mégegyszer.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Nov 10, 2018 /

Azt elfelejtettem írni, hogy ez nem a tömör eres vezeték, hanem a sodrott. Úgy rémlik, hogy az csak 0.12*7*4. Legalábbis ez van a kábeles írva
(#) Kovidivi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

2x0.12mm-nél 9Ohm-ra adódik az ellenállás, kb. 1.8V fog esni 200mA-nél.
(#) Gombszem válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Idézet:
„nézd meg az eredeti hozzászólást”

Azt hogy kell csinálni?
(#) Teaway válasza Gombszem hozzászólására (») Nov 11, 2018 / 1

Szerintem nem arra gondolt, hogy az eredeti, módosítás nélküli szöveget olvassa el, hanem hogy maga a hozzászólás módosítva lett, tehát a kért adatok időközben pótolva lettek.
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 13, 2018 /

Sziasztok!

Ezt milyen minőségűnek tartjátok?
Olcsón kellene viszonylag korrekten szerelhető darab. Elbír összesen 4 darab 2,5mm2 érvéghüvelyes sodrott vezetéket? (Azért 4, mert 2 megy tovább)
(#) Teaway válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

Hát az biztos, hogy nem egy Legrand Valena szint!
Kellene egyet venni, szétszedni, megnézni, hogy csavaros vagy rugós a vezeték befogója (rugósra tippelek), de azt erősen kétlem, hogy belemenne a 2,5-ös kábel, pláne érvégezve.
(#) Wind-Storm válasza Teaway hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

Én csavarosra tippelek.
Most jutott eszembe, hogy kapcsolóból Mentavilleset tettem fel, talán nem Eco-t, de csavaros volt és csak lapított érvég ment bele
(#) sámli válasza Teaway hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

Csavaros és a keret "bili acélból" van Semmi tartása nincs. Ráadásul emlékeim szerint csak 10A-ig terhelhető, de ebbe nem vagyok biztos.
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

Ha a védővezetőt elhagyod, nem lesz egy korrekt szerelés. Hamis biztonság érzetet kelt.
Mi lesz rákötve erre, hogy indokolt a 2,5 mm2 vezeték, de nem szükséges a védővezető ?
Szerintem csak 1,5 mm2-es vezetékkel szereld és csak 10 A-re biztosítsd és jelöld meg rajta, hogy földeletlen, vagy szereld ki belőle a földelő érintkezőt, hogy látszódjon, hogy nincs.
A legjobb megoldás kiépíteni és bekötni a védővezetőt is. 1980 óta ez már kötelező.
(#) gyuszo válasza Teaway hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

A tipped jó, rugós a bekötése . Itt a két kép :
1. Rugós : Bővebben: Link
2. Csavaros : Bővebben: Link
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

A feliratozás nem marad el.
1,5-ös MM alu falikábel, fele szobában 2,5mm2 mkh védőcsőben, van vegyesen összekötve minden. 10A-ra van egész gubanc biztosítva, igen.
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

11 éve VI-KO-ból azonos kinézettel lehetett kapni mind dugdosósat, mind csavarozósat. Nem lehet, hogy ez is vegyes megoldású?
(#) voodoo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

Szia. Én már fáztam rá hasonló kaliberű aljzatokkal. Vettem belőle a Praktikerben néhányat (kalodában ömlesztett kivitel) pár száz Ft, aztán mikor hazaviszem, a csavar közepén egy pötty, nehogy véletlen ki tudd csavarni sima lapossal vagy csillaggal...
(#) Wind-Storm válasza voodoo hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

Szia! Obi-nak a lux márkájával most nekem is sikerült ráfáznom, de nem nagyon, mert van ilyen középcsapos vagy milyen nevű csavarhoz villás kinézetű bithegyem, döbbenet egyébként..
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 13, 2018 /

Viszonylag korrekt darabnak tűnik 399 forintért, még sorolhatóság nyomait is felfedezni vélem rajta. Gyerekvédelem is jár hozzá. ecomax 160202 (KS1114) Ha ez mond valamit.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2018
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 13, 2018 /

Terhelhetősége?
(#) Wind-Storm válasza sámli hozzászólására (») Nov 14, 2018 /

16A/250V szerepel az elején, de izzítani nem próbáltam, hogy valójában mennyit is bír..
A félreértések elkerülése végett Mentavill, mert látom hogy ecosmart-ot beírva nem dobja ki a kereső.
Következő: »»   645 / 981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem