Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   122 / 198
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Idézet:
„Nekem ilyen gondjaim nincsenek,50 éve javítok htgépeket,de ha netán megakadtam,vizes PVC szerelékekből gyártottam hozzájuk. A hőlégfúvó jó dolog!”

A hőlégfúvót mindig kibekkeltem (hajszárítóval zsugorcsövezek). Nem lenne rossz egy.

Megrendeltem az említett porszívót, 25.9 EUR nem néz ki a világvégének. Kétféle szűrő van benne, ezeket egyelőre nem találtam meg külön. (Gyanítom a szűrők ára vetekszik a porszívóéval.) Ha valakit érdekel, megírom vele a tapasztalatokat.
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Én újonnan alakítom át. Ami nem papírból van,az mind vászon!
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Sejtettem, hogy újonnan. Kerestem, de nem találtam képet vagy videót a belsejéről (Miele GN porzsák). Eléggé összetett a belseje. Ha mégegyszer szét kell vágnom egyet, lefényképezem. Lehet, hogy van benne vászon is, de bolyhot szerintem abból nem lehet csinálni, csak poliészterből.

Kicsit elkapkodtam a porszívót, lemondtam a rendelést (még időben). A Kaminer márkáról tud valaki valamit? Nem túl bizalomgerjesztő, hogy a gyártó oldalát sem találom. Van belőle 1200W-os is, alig többért.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 3, 2019 /

Keresek kb. 1,5 mm vastag szigetelő lemezt. Lehetne bakelit is, de pl. a NYÁK lemez hordozórétege még jobban tetszene a rézfólia nélkül.
Hol lehet ilyesmit venni?
(#) Remci válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Esetleg makettező boltban?
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

eBay: epoxy sheet. Van sárga, fekete, vékony, vastag, amilyet akarsz-.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Attól függ mekkora kell, nyáklemezről lemaratható a réz. Vagy polikarbonát nem reped, nem törik, de az 1.5mm eléggé hajlékonyabb mint a nyáklemez.
(#) freddyke hozzászólása Jan 3, 2019 /

Egy gondolatot tennék az említett hamuporszívóhoz. A fent említett típusnak egy változatánál többen írták, hogy nagyon jó egészen addig, amíg nem kell kiüríteni a tartályt és leporolni a szűrőket. A tisztítási műveletnél többen összeporolták magukat vagy a fél lakásukat. A családban van egy porzsák nélküli porszívó. Elnézve annak a tisztítását pontosan ugyanaz történik, amit leírtak. Nagy porral jár, széliránytól függően a tisztító személyen landol. Jelentős hátránya ennek a típusnak. Mindenképpen porzsákos megoldás kellene falpor szívására.
(#) Bagodi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Szia!
Fehérváron az Alba Trade cégnél szoktam venni. Sklotextit lemeznek hívják.
Üdv
(#) Ge Lee válasza Bagodi hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Az oldal alján írja az anyagok megnevezését, ott van köztük ugyanaz az FR4-es hordozó mint a nyáklapok amiket használunk.
(#) kowi hozzászólása Jan 4, 2019 / 1

Sziasztok! Tegnap vettem a Lidl-ben tartalék gépnek Parkside- vés, ütve fúr, fúr. Adtak hozzá lapos vésőt, sds- gyors tokmányt hengeres fúrószárakhoz. 6-8-10 kőzetfúrót. Már egy kissebb munkán túl van elég jó a fogása az ütőteljesítménye a Makitámhoz képest kisebb de teszi a dolgát és 10000Ft ért ennyi kiegészítővel nagyon baráti!
(#) Alkotó hozzászólása Jan 4, 2019 /

Ment itt egy kis diskurzus porszívó témában, ahol néhány gondolat elhangzott, de nem figyeltem fel a szerintem legfontosabb kérdésben való állásfoglalásra.
A porszívó porzsákos legyen (itt most mindegy miből van), vagy porzsák nélküli (ciklotronos). Nekem mostanában csak az utóbbiakkal van tapasztalatom (jó is rossz is).
Erről szívesen olvasnék gondolatokat.
(#) kowi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Bővebben: Link
Nekem ez van horonymaróhoz bírja a kiképzést, Drága a porzsák de annyira erős hogy ki bírom üríteni minden munka után kompresszorral kitakarítom a gépet. Ár érték arányban szerintem eddig a legjobb. Ennél jobb csak amit kölcsönöztem Hilti volt jobb automatikusan "lerázza" a port a szűrőről de horror az ára
(#) yulo5310 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

A zsák nélküli az igazi,persze abból is az álló,az a ciklotronos,a fekvők gagyik(szűrők tömkelege,állandó dugulás a szűrőknél,nyakatekert össze-szét szedés,gyakori karbantartás), az állók többsége a forgó levegőáramlás végzi a por kiválását.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Hasonlót használunk (házi összeszerelés), mint a Makita VC2512L, lásd melléklet. A porzsákot kicseréltük egy varrott rongyzsákra. A zsákot egy erős gumigyűrűvel lehet a belső csődarabra erősíteni. A képen nem látszik, a porszívó tartalmaz egy belső szűrőt is. Ha tele a zsák, ki lehet önteni belőle a port, kefével tisztítható a szűrő aztán mehet tovább a horonymarás.

A zsákürítés viszont egy külön művelet, a nagyon finom por kb. mindent belep két-három méteres körzetben ürítéskor. A kupacot le szoktuk önteni némi vízzel így a szél nem viszi tovább.

Lehet kapni olyan porszívókat is, amelyek eleve ilyen feladatra vannak kitalálva, teszteltünk egyet (harmadik kép). A belső szűrő közelében van valamilyen elektromágnes és egy tengely amely tudja ütögetni a belső részeket, elvileg lerázva a port a szűrőről. Elvileg. A gyakorlatban ez annyira nem működik, mindig kefével/sűrített levegővel kellett megtisztítani a szűrőt. Ezen teszt (horonymarás) után építettünk egyet.

Viszont, az első képen látható Makita VC2512L típusú porszívót tudom ajánlani, már ha nem a lakásba kell. A porzsák nagy (kb. 6-8 literes), ritkán kell cserélni. Én utángyártottat vettem. A belső szűrő egészen addig hófehér volt, amíg a porszívó fel nem kapott egy éles tárgyat és az ki nem hasította a porzsákot. A pláne most jön. Egy grammnyi por sem jött ki a gépből. A balesetet csak azért vettem észre, mert hirtelen megváltozott a gép hangja. Természetesen ezután a belső szűrőt tisztítani kellett. Műhelyt, autót, kazán környékét takarítunk vele, elszívóként használom a panelszeletelőhöz, tányéros csiszolóhoz, nagyon elégedettek vagyunk. Az utángyártott porzsák viszonylag olcsó (30 db. 17 000 Ft) és jó minőségű. A gépet nem teszteltük horonymarásnál.
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Idézet:
„A zsák nélküli az igazi,persze abból is az álló,az a ciklotronos”
Semmi kétségem, de a tartály ürítése, szűrők takarítása beltérben (ha nincs lehetőség kültérre vinni) a por szétszórása nélkül megoldható? Vagy két porszívót kell tartani egymás belsejének a takarításához?
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Nagy,60 literes ősszehúzós szemeteszsák,ráhúzni a tartályra,fejre állítani,megütögetni,kicsit óvatosan leemelni a tartályt,a zsákot összehúzni,megkötni és annyi.
(#) nagym6 válasza kowi hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Én is vettem, a 6-os fúró görbe, és nem jött ki az istennek sem a tokmányból. Szét kellett szedni, belülről kiütni, utána a sorját lereszelni a fúróról, ne szoruljon be. Összerakása nekem komoly nehézséget okozott, ehhez az üzemmódkapcsolót ki kell venni. De hogyan? Nehezen rájöttem, az üzemmódkapcsoló balra fordított véghelyzetén erővel tovább fordítva újabb -nem üzemi- pozícióban kijön. Ezután rakható össze a gép, és utána be az üzemmódkapcsoló. Most már jó, fúr is ha nagy erővel nyomom, amekkora erőt csak ráülve lefelé lehet kifejteni. Csak ekkora erővel létrán állva vízszintes irányba nem lehet nyomni.
(#) llax válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

"Vagy két porszívót kell tartani egymás belsejének a takarításához?"

Pontosan ezt teszem. Nem azért, mert nem lehetne kivinni, kint takarítani a szűrőt. Hanem így sokkal hatékonyabb a porzsák nélküli. Van régi takarítógép (benne porzsák) a kazánházban, azzal szoktam ürítés után a porzsák nélküli (kicsi, fekvő) szűrőit takarítani.
A kicsi, porzsák nélküli jóformán semmi porszagot nem csinál működés közben, beltérbe ez tökéletes. A tartályában lévő szűrőket visszafelé megszívatva mindig van "ereje" a kicsinek is.
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Idézet:
„Nagy,60 literes ősszehúzós szemeteszsák,ráhúzni a tartályra,fejre állítani,megütögetni,kicsit óvatosan leemelni a tartályt,a zsákot összehúzni,megkötni és annyi.”
Erre én is gondoltam. A tartály ürítésével a szűrőket is tisztítani kellene, azokról nem jön le lerázással a por valószínűleg.
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Sokat kell falat fúrni? Én egy rongyot teszek a fúrógép szívónyílásra, kész. Néha van falfúrás.
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Egy jó ciklonban nincs olyan,csak a kifújt levegőnél mosható textil.
(#) freddyke válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Mostanában sokat, szinte csak falat fúrok (felkújítok, bútort szerelek fel, stb). Nem fúrásnál, más esetekben próbálkoztam cső végére kötött rongyos megoldásokkal. Ha vékony a rongy, átmegy rajta a por. Ha vastag, visszafogja a porszívót és erőlködik, gyenge a szívóteljesítmény. Pont a nagyon finom por megy át a rongyon, ami elméletben nem jó a porszívónak.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Idézet:
„elméletben nem jó a porszívónak”

Gyakorlatban meg minden itthoni fúrásnál az olcsó szobai papírporzsákos porszívót használom és semmi baja évek után sem. Pedig sokat volt vele porszívózva tégla és betonpor, főleg mikor flexbe fogott gyémánttárcsával vágtam a falat és vagy 1/2kg téglaport szívtam be vele. Szerintem feleslegesen bonyolítod meg.
Ha meg tényleg nem akarsz porszívózni akkor vegyél egy teniszlabdát, vágd félbe, húzd rá a fúróhegyre és fúrás közben szorítsd a falra (pozicionálás után). Az összes por, törmelék a teniszlabdában marad, amit utána kiönthetsz a kukába. Még csak a szoba sem lesz poros.
(#) pucuka válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Nem mindegy, milyen a porszívód. A közönséges "porszívó" csak a szemét összeszedésére jó, a por ellen szinte hatástalan. A por eltávolítására csak e nedves porszívó alkalmas, mert a közönséges porszívó csak megszűri a felszívott anyagot, és a másik végén nagyon finom por távozik.
Nem véletlenül volt régen központi porszívó, ahol a porszívó kimeneti vége a szabadban volt.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Idézet:
„Szerintem feleslegesen bonyolítod meg.”
Szerintem is többe kerül a leves, mint a hús. Én is fúrtam egy időben sokat falat, rongyszűrő a szívónyílásra lepereg a por zöme, semmi baja a gépnek.
(#) yulo5310 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Így van,nem kell ezt agyonmisztifikálni,por nélkül nincs élet,különben is,mi fognak enni a poratkák! Nekem egy ETA takarítógépből átalakított ciklon porleválasztó van a kombi körfűrész asztalomhoz,csiszolókhoz,a fémesztergáimhoz,marókhoz egy háromkamrás,kiherélt zsáknélküli porszívó(1800W),már évek óta teszik a dolgukat,gond nélkül.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 4, 2019 /

Szereltem ma egy dug-villát. Nekem szokatlan volt a 3 fajta csavarfej, és a hozzá szükséges 3 féle szerszám.
A kábel rögzítője PZ2-es, a kábelvég bekötése PH1 és az is éppen csak befér a lyukba, illetve a képen csak mellé raktam a burkolatrögzítőt amiben olyan PZ1-es csavar van ami inkább PZ0, de valójában egyik se illik bele pontosan. Végül ez utóbbi sima éles csavarhúzóval szedtem ki, mert nem akartam a fejét szétgyilkolni.
Jól van ez így?
Kettős szigetelésű a porszívó, amin a kábelt cseréltem, mert szétrágta állítólag a kutya. Ezért nincs védővezető.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019

Dugvilla.jpg

(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Jól, ha megfelelő szerszámot használsz. A drótbekötő és a burkolatrögzítő csavarok ú.n. installációs csavarok amikhez spéci csavarhúzó való azért nem passzol a PZ ill. a PH csavarhúzókhoz.
Sok értelmét amúgy nem látom azon kívül, hogy még egy rakás csavarhúzót megvetetnek az emberrel.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Mitől lenne ez a dugvilla így nem jól? Nem látok benne semmi különöset, sok ilyen és ehhez hasonló van.
Következő: »»   122 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem