Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3292 / 3994
(#) Ivan93 válasza Andr3wJ hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Szia! Esetleg kapcsolt kapacitás-os leválasztást is használhatsz. De az is lehet, hogy a két uC olcsóbb.
(#) kendre256 válasza Ivan93 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Ezzel az IC-vel nem lehet 400V körüli feszültséget galvanikusan leválasztani.
(#) Ivan93 válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Igaz, de a mikrokontrollerre sem köthet 400 voltot, gondolom feszültségosztót vagy valamit használna ott is. Ettől függetlenül lehet, hogy alkalmatlan a feladatra az IC, csak lehetőségként ajánlottam.
(#) Nagy Gábor HE hozzászólása Feb 28, 2019 /

Sziasztok!

Nem tudom a kérdésem rossz, vagy csak rossz forum helyre írtam, hát megismétlem itt is.

Azzal kezdeném, hogy nem értek az elektronikához, de hátha nem túl bonyolult a dolog és meg tudnám oldani segítséggel. Egy kis pár ezer forintos játék kopterről lenne szó, amin meg akartam mérni az áramerősséget. Valami történt és utána nem indult már el. Egy multiméterrel mindent méregettem lelkesen, és rájöttem, hogy ha a kondenzátor tetejéhez és a + vezetékhez érintettem bekapcsolt állapotban röviden a multimétert 20V feszültségmérés állásban a feszültség csökkenni kezdett, ekkor már felpörgött a rotor, ha kb 5mp-ig csináltam ezt a kondenzátorral, akkor talán kb úgy működött, mint előtte. Így már tudtam használni, de minden akku újratöltésnél ezt egyszer végig kell csinálnom, hogy elinduljon. Nem tudom ebből a tünetből kiderült-e valaki számára, hogy mi rossz az elektronikában, vagy az akkuban?
(#) Kovidivi válasza Nagy Gábor HE hozzászólására (») Feb 28, 2019 /

Doktor Úr! Ha a hasam nyomom,
fáj. Ha a fejem nyomom, fáj. Mi lehet a bajom? - Eltört az ujja!
A kondenzátor nem kontaktol, kiszakadt a lába, vagy a furatgalván ment tönkre, plusz még millió másik lehetőség.
(#) Nagy Gábor HE hozzászólása Feb 28, 2019 /

Köszönöm,

azt gondoltam, hogy az, hogy a hiba az áramméréskor keletkezett és maga a hibajelenség leszűkíti a kört. A kondenzátort már kicseréltem az jó volt.
(#) Kovidivi válasza Nagy Gábor HE hozzászólására (») Feb 28, 2019 /

Használd a válasz gombot. Ha a kondenzátoros infó nem visz közelebb a megoldáshoz, kezdj el méregetni, hibát keresni.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2019
(#) tbarath hozzászólása Feb 28, 2019 /

Sziasztok,

Mikrokontrollerrel kellene kapcsolnom egy 18-24V körüli feszültséget egy terhelésre, amit "high side" szeretnék megoldani egy P csatornás FET-tel. Csatolva az áramkör amit kitaláltam.

Röviden: a uC pin egy ellenálláson keresztül megy egy BC47 bázisára, amivel egy PFET gate-jét kapcsolom egy feszültségosztón keresztül.
Az uC-tranyó ellenállás azért 10k, mert minél kisebb árammal akarom terhelni. A FET kinyitásához pedig a gate-source feszültséget -10V és -20V között kell tartanom, ez a 2k2-1k feszültségosztóval rendben van az adott tartományban.

Az áramkör LTSpice szerint működik, de érdekelne a ti véleményetek is.

he_090228.jpg

(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Feb 28, 2019 /

Mekkora a PWM frekvenciája?
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Feb 28, 2019 /

Azon egyelőre nem gondolkodtam. Szimulációban 25% kitöltéssel nézem 4 us és 0,4 us ciklusidővel is, de nincs szükség nagy frekvenciára, párszáz Hz bőven elég. Számoljunk mondjuk 1 kHz-zel.
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Feb 28, 2019 / 1

Az elgondolás alapvetően jó. Nagyobb frekvenciákon a gond abból adódhat, hogy a Gate-et záros határidőn belül fel kell töltni és ki kell sütni, különben a FET arényaiban sokat lesz a nyitott és lezárt állapot között, nagyon fog izzadni. Ez a probléma könnyen megoldható úgy is, hogy csökkented az ellenállások értékeit, pl. 220 Ohm-ra és 100 Ohm-ra, ennek viszont az a mellékhetása, hogy a meghajtó tranzisztor fog jobban melegedni.

Lehet számolni az ellenállások értékeit de egyszerűbb oszcilloszkóppal nézni, hogyan alakul a jelalak a Gate-en valamint a fogyasztón (a képen R8). Ha nem "szép" szögletes, lehet csökkenteni az ellenállások értékeit (R7 és R6), valamint nagyobb tranzisztor után nézni.

Függ attól is, mekkora áramot kell kapcsolgatni. 1 kHz-es PWM és max 1 A-es terhelés még könnyen járható utat jelent.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2019
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Feb 28, 2019 /

Köszi!

Azért 1 Ampertől több lesz kapcsolgatva, max. 3-5A körül.

A szimulációban IRF9640-et használok, 24V táppal 1 Ohm-os terhelésen kapcsolgat 18 Amper körüli áramot. A bekapcsolással nincs is gond, 3 us alatt kb. teljesen kinyit, de már 1,3 us alatt eljut a feszültség/áram 95%-áig. A gate kisütése fájdalmasabb, 6 us körül zár le a FET.
A feszültségosztót 1k/330 Ohm-ra cserélve a teljes kinyitás kb. 1,5 us, a teljes lezárás olyan 3 us. A tranyón nyitott állapotban 14 mA áram folyik, bár nyitáskor van egy 34 mA-es peak, kb. 2 us-ig van 16 mA fölött a kollektoráram.
Mindez másodpercenként 4x belefér szerintem. A FET-et tervezem is hűteni.
(#) vaszil29 hozzászólása Márc 1, 2019 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Mivel tudom le venni a a jelet a gyujtás kábelról? A kábelban 25-50kw terjedő szikra áram impulzus van robbanó motoroknál, ezt a szikrát szeretném jel ként használni. Mivel tudom érzékelni kábelen keresztül (Hall szenzor)?? Segítséget előre is köszi.
(#) vargaf válasza vaszil29 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /

Idézet:
„A kábelban 25-50kw terjedő szikra áram impulzus”

Ez most komoly? Mintha zavar lenne a mértékegységek körül. Feszültség, áram, teljesítmény, még ha hibásan is.
(#) Epu2 válasza vaszil29 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /

Kapacitiv úton, kb 1-2 cm forrasztható fémfóliával. Induktív úton pár-száz menetes tekerccsel. (Átfűzni rajtuk a gyújtókábelt.)
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
(#) toma3757 hozzászólása Márc 2, 2019 /

Sziasztok!

Számomra egyenlőre érthetetlen helyzet állt elő, mikrokontrollerrel szeretnék ventilátort szabályozni.
Attiny25-öt használok, pwm-jellel az egyik kimeneten - ez eddig működik is.
A csatolt képen látszik, hogyan szeretném ezt kivitelezni.
Ha a bemenetre 5V-ot kötök, tökéletesen működik a ventilátor(0.5mA áramfelvétellel). Ha viszont a uC lábát 1-be állítom, és úgy kötöm oda, akkor viszont csak "kattog", a lábon 0V feszültség mérhető. Ha kivett állapotban nézem a uC-t akkor a láb kimenetén 5V van. Kimeneti árama meg tud hajtani egy ledet(jelenleg 2mA-rel).
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ez mitől lehet?

uCpwm.png

(#) Bakman válasza toma3757 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /

Ha az Attiny25 lába 5 V-ot kiad és azt direkt összekötve a 100 Ω-os ellenállással leesik nullára, akkor máshol kell keresni a hibát. Nem ismerem a kontrollert de nem lehetséges, hogy nyitott kollektoros (open drain) üzemmódban van a kimenet?
(#) killbill válasza toma3757 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /

Akkor is 5V van a kimenetén, ha rajta van a 2mA LED terhelés? Csodák nincsenek. Ha uC kimenete meg tud hajtani 2mA-t, akkor 10k terheléstől nyilván nem esik le 0-ra. Meg tudod mérni az áramot, ami uC kimenetéből a FET gate-je felé folyik? Lehet, hogy a 10k nem 10k, hanem 10 Ohm, vagy 100.
(#) toma3757 válasza killbill hozzászólására (») Márc 2, 2019 /

Igen, akkor is 5V-van (esik egy kicsit de csak 5 századot).
uC - FET gateje közötti áram 0. Két azonos kimenetet használnék, úgy is mértem, hogy egyiken a led volt, a másiknál közben próbáltam áramot mérni, az eredménye az lett, hogy a led is kialudt.
Gate-Föld között ellenállást mértem, annak az értéke 10k.

@Bakman
Akkor elméletileg a ledet sem tudná meghajtani, nem? Illetve fogalmam sincs, hogy ennél van e ilyen módra beállítási lehetőség.

GND és az R9 ellenállás bal oldala között mekkora ellenállást mérsz? A kontroller ne legyen a körben.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) toma3757 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2019 /

Kontroller nélkül:
GND-R9 bal oldala között: 10.08kOhm
GND-R9 jobb oldala között: 9.97kOhm

Itt valami alapvető elkötés és/vagy kontroller beállítási probléma lehet. Pl.: a kontroller és a FET nem azonos GND-n van, nem a kapcsolási rajz szerint vannak összevezetékezve az alkatrészek.
(#) toma3757 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2019 /

Elképzelhető, de a FET és a uC azonos GND-n van.
Csatoltam a képet a nyákról.
uC beállításnál azért nem gondolnám, hogy lenne probléma, hiszen a lednek van nagyobb árama, illetve próbapanelen a PWM is tökéletesen működött.
Köszönöm az eddigi segítséged!

nyak.png

(#) Bakman válasza toma3757 hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1

A NYÁK jónak tűnik, ettől függetlenül lehet, hogy van rajta valahol zárlat. Viszont. A kontroller +5 V-os lábánál nem látok 100 nF-os kondenzátort. A 7805-ös IC kimenetésől is hiányzik a 100 nF.

Egy normál ventilátor így nem fogja sokáig húzni, a PWM jellel te folyamatosan ki- és bekapcsolod a vezérlőelektronikát. PWM vezérléshez, frekvenci a függvénye, túl sok is lehet a 10 kΩ-os kisütő ellenállás. Ha csak kapcsolgatod a ventit, akkor jó így. Konkrétan nem teszteltem de lehetséges, hogy a ventilátorok sorkapcsaira sem ártana dióda, nem tudom, mennyire "rúghatnak" vissza.
(#) kendre256 válasza toma3757 hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1

Kevésnek tartom a táp szűrésnek a bemeneten a 330nF-ot, és a kimeneten a 100nF-ot. Tudom, hogy ez az ajánlott kapcsolás, de megpróbálnék a bemenetre még egy 100µF-ot, a kimenetre meg még egy 10µF-ot tenni. A kontroller táp lábaira közvetlenül én is tennék egy 100nF-ot, ahogy Bakman írta.
(#) sany válasza toma3757 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /

Milyen típusú SMD tranzisztorokat fogsz használni?
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1

Lásd itt: Bővebben: Link.
(#) Paul2106 hozzászólása Márc 2, 2019 /

Sziasztok!

Stereo aktívhangfal hangerőszabályzó potméter tengelye eltört. (stereo tehát 6 láb, de tudom mi micsoda, ezzel nem kell foglalkozni).
Mivel számítógéphez lesz kötve, ott tudom majd állítani a hangerőt, így csak rövidre akarom zárni, nem ér annyit hogy cseréljem.

Kérdés: Összeköthetem-e mind a három lábat, azaz a bemenetet és a két kimenetet vagy csak a maximum-ot (bemenetet és a maxhangerő kimenetet), annak tükrében hogy a potméter mind két kimenete a nyákon még tovább folyik, azaz mintha valamire használná az áramkör!
(#) Gafly válasza Paul2106 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /

Azt leszámítva hogy ezért nem kellett volna új topic-ot nyitni, tippem szerint az erősítő bemenetén van a potenciométer. Ebben az esetben A GND (test) pontokat üresen lehet hagyni, a csúszka (erősítő bemenet) és a jel bement (pálya másik vége) összeköthető.
Ugyanakkor ha kiiktattad a potenciométert, javaslok egy (pontosabban kettő) 47 KOhm ellenállást a bemenet(ek) és a GND közé, hogy ha számítógépről hajtod meg, akkor a hangkártya érzékelje hogy van valami csatlakoztatva és ne "durranjon" csatlakoztatáskor.
(#) TakiZoli hozzászólása Márc 2, 2019 /

Üdv.Rádióba lehet 30pF helyett 33pF ra kerámia kondenzátorokat cserélni?
Következő: »»   3292 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem