Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3294 / 3984
(#) jani1987 hozzászólása Márc 7, 2019 /

Mekkora termisztort alkalmaznátok ott ahol a 213V-os feszültségből kivonva a 86V-os szakaszt a maradék 127-et kell felemészteni 300mA-rel számolva? Találtam kettőt a pc tápba. Az egyik 103-as kód számú (7k-ról ugrott felfelé csak a műszeres mérés közbe), a másik MF72 5D11-es 4,7ohmos.
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

423 Ω/38 W --> 430 Ω/50 W
(#) tbarath válasza p3thy hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

Multiból kellene még legalább egy, ha egyszerre kellene két (vagy több) dolgot mérned.
(#) p3thy hozzászólása Márc 7, 2019 /

Igen

Köszönöm a hozzászólásokat. Multiméterből van egy analóg meg kettő digitális. csináltam hozzá banándugós kábeleket is. Viszont kezdő mérésekből még nem találtam túl sokat. Ebben (is) várnám a segítségeteket. A gpib-s műszer nagyon alkalmi vétel, mondjuk még nem próbáltam ki másrészt ezt is szeretném kipróbálni, tehát ez marad.
(#) kpbendi hozzászólása Márc 8, 2019 /

Sziasztok!

Egy ZX Spectrumhoz való Multiface 128 újraépítéséhez rendeltem pár IC-t és 74LS32 helyett SN84LS32N IC-t kültek. Rákerestem az 84LS32-re de adatlapot nem találtam, csak néhány kínai viszonteladó oldalát. Egyáltalán létezik 84LS32 IC vagy ez csak hibás szitázás? Esetleg valami tök más termék?
Amúgy mit jelent a logikai IC-ken az első két betű?
(#) nagym6 válasza kpbendi hozzászólására (») Márc 8, 2019 /

Ha jobb válasz nem jön annyit tudok, hogy pld.: SN54LSxx kerámiatokozás, SN74LSxx műanyag tokozás, ebből következtetve az SN84LSxx a tokozásban lehet eltérés.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 8, 2019 /

Ha jól emlékszem, az SN84 sorozat extrém hőmérsékletet elviselő tokozású TTL.
(#) Hp41C válasza kpbendi hozzászólására (») Márc 8, 2019 /

74LS32 - 54LS32 helyettesíthető 84LS32 -vel. De miért is kell 74LS32? A 74HCT32 is jó a helyére.
74 Normál működési hőmérséklet tartomány.
54 Nagyobb működési hőmérséklet tartomány.
(#) kpbendi válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 8, 2019 /

Köszi mindenkinek a választ.
Amúgy erről a cuccról lenne szó: Multiface 128
A nyákot ebayről vettem készen, az alkatrészlista adott volt, csak az IC foglalatokat kellett beforrasztani, meg majd az epromot kell beégetni. Egyedül a 84LS32 zavart meg, hogy az mennyiben helyettesíti a 74LS32-t (azt küldtek a megrendelt alkatrészek között), de ha jól értem, akkor teljes mértékben.
(#) Pumuckli hozzászólása Márc 9, 2019 /

4x4-es mátrix billentyűzetet szeretnék csinálni TTP223B-vel Arduinohoz, 4+4 vezetékkel. Tudnátok kapcsolást adni hozzá? Plusz nem vagyok teljesen biztos ezeknek a mátrix billentyűzeteknek a működési elvével. Az oszlopokra adják egymás után a HIGH jelet, majd kiolvassák hozzá a sorokat, hogy rövidre zárták-e (megnyomták)? Vagy hogy kell ezt pontosan elképzelni? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!
(#) Medve válasza Pumuckli hozzászólására (») Márc 9, 2019 /

Szia, lehet 4*4-eset is kapni, nem jobb azzal?
(#) kapu48 válasza Pumuckli hozzászólására (») Márc 9, 2019 /

Nyomógombokat inkább úgy kötjük be, hogy megnyomáskor földre húzzák a bemenetet.
Ebből a célból vannak beépítve a bemeneteknél felhúzó ellenállások is.
Elengedett állapotban magas szinten tartják a bemeneteket, így kisebb a zavar érzékenység.
Még nagyon hasznos megoldás minden bemenetet 100n kerámia kondenzátorral a földre kötni.
A gombok prrelezését lényegesen csökkentik.
(#) lelkes amatőr válasza Pumuckli hozzászólására (») Márc 9, 2019 /

Ez direkt ilyenre használható: MM74C922, MM74C923
(#) wbt válasza Pumuckli hozzászólására (») Márc 9, 2019 /

Szerintem a TTP223 csak úgy nem köthető mátrixba, de ha odateszel egy CD4067 16=>1 multiplexert, akkor 4 vezetéken címzed, egy vezetéken beolvasod az aktuális szintet. Lehet (ha 5V-os a rendszer) SN74150 is a kapcsoló.
Egyéb esetben ilyenből alapban van 4x4-as kispanel, ha jól rémlik, az I2C-n kommunikál.
(#) aramis hozzászólása Márc 9, 2019 /

Üdv mindenkinek. Van egy VITALFit typ 8353 v/d párologtató a cx 1084 tönkrement tudna valaki helyettesítőt üdv.ml
(#) jani1987 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Hívtam a boltot rendelés címszóval de nem tudnak hozni a szomszéd városba ahova járok.
(#) jani1987 hozzászólása Márc 10, 2019 /

Az áramkörbe épített ferrit gyűrűs zavarszűrőt mi alapján méretezik? Vagyis hogy kell?
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Többféle megoldás létezik.
A legegyszerűbb, amikor a vezetékre egyszerűen ráhúznak egy ferrit gyűrűt, vagy hengert. Ez az ún vezetett nagyfrekvenciás sugárzásokat csillapítja, ami az árnyékoláson, vagy a vezeték körül terjed. Ilyen használatos adatátviteli, és kapcsolóüzemű tápok környezetében.
Általános esetben az ferritgyűrű mint zavarszűrő induktivitás szerepel, egy, vagy több menetes tekerccsel, az induktivitástól függően.
Az induktiviás nagysága a szűrendő frekvencia függvénye, a vezeték vastagsága - mivel többnyire táp ágban használják- az átfolyó áram függvénye.
A ferrit formája lehet gyűrű (toroid), hengeres egy, vagy többlyukú, agy hengeres mag.
(#) jdani hozzászólása Márc 10, 2019 /

Üdv. Egy PICel szeretném ,,mérni,, a hálózati feszültséget, hogy van-e vagy nincs. Ehez kellene egy leválasztó.
Tehát van van hálózati feszültség 230V, akkor a PIC bemeneti lábán 5V lenne, ha nincs hálózati feszültség, akkor a lában 0V lenne.
Eszembe jutott, hogy meg-e lehetne egyszerűen oldani egy optocsatolóval?
Ha igen, milyennel, és hogyan?
(#) tbarath válasza jdani hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Ugyan ez arduino példa, de valahogy így, mint itt a 2. kommentben: Bővebben: Link
Az ellenállásokat persze át kell számolni.
Vagy a legegyszerűbb: keresel egy fölösleges telefontöltőt, manapság minden háztartásban van néhány. Olyan is jó, aminek kutya-macska megrágta a kábelét...
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

"A szűrendő frekvencia függvénye"
Milyen frekvenciákat tartalmazhat egy egyenirányított tápegység rendszer? Külső frekvencia? Hálózatból bekerült zavarok?

Attól függ. Trafós táp esetén 50, vagy 100 Hz, ill annak harmonikusai, mert ugye a brumm feszültség nem színusz alakú. De annak a 10. harmonikusa is csak 1 kHz, ilyen frekvencián a ferritre igen sok menet kell a kellő induktivitáshoz.
Viszont kapcsoló üzemű tápoknál a kapcsoló frekvencia is magas (40 . 100 kHz), ilyen helyeken alkalmaznak ferrit gyűrűket, (toroidra tekert induktivitásokat).
Külső hálózat zavarai nem az egyenirányítón kerülnek a rendszerbe, hanem a szórt kapacitásokon keresztül.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Tesztelve, használva. Fordított üzemmódban működik. Ha van 230 V akkor alacsony a kimenet, ha nincs, magas.
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Tekertem most egyet találomra. Az értéke 190uH. Kipróbálom majd úgy hogy benne van a rendszerbe meg amikor nincs.

Trafós, csöves egyenirányítás esetén nemigen lesz különbség. Ilyen helyre néhány H -s induktivitásra lesz szükséged.
(#) jdani válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Nem gyakori optocsatoló. Milyen használható helyette ?
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Bármilyen optocsatoló használható, h egy Graetz-hídon keresztül táplálod.
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Bakman rajzában nicns híd.
Akkor most mit is hogyan- milyet?
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Sokáig tart, mire lerajzolom. Megvárod?
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Meg én
Következő: »»   3294 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem