Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3312 / 3984
(#) Andralin válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Annyira azért nem akarok rágörcsölni erre a dologra.
Köszönöm a tanácsokat!
(#) Kovidivi válasza Andralin hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Te kérdezted: "a gyári USB kábelek mind alul vannak méretezve a 3A-es..." Erre jött a válaszom, hogy okosan használják ki a kábel összkeresztmetszetét. Ami neked nem mindig elérhető, az nagy tételben olcsó, kifizetődő és hatékony.
(#) Andralin válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Vágtam már el egy-két gyári USB kábelt, biztos, hogy egyik ér sem volt 0,5 mm², de még csak 0,34 mm² sem. Már csak a külső átmérő alapján sem.

Pl. eredeti, gyári Samsung Quick Charge 2 gyorstöltős dugaszolható USB táphoz adott kábel külső átmérője 2,6 mm. És vidáman tölt vele a telefon gyorstöltő módban. Miközben a Quick Charge 2 specifikációi szerint a legnagyobb feszültség / áramerősség értékek 12V és 3A.

Erre gondoltam, hogy a gyári kábelek mennyire alul vannak méretezve.
De beláttam nedudgi tanácsát, bőven elég lesz nekem is a vékonyabb átmérő azon a 60 cm-en.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
(#) szs válasza Andralin hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Idézet:
„gyakorlatilag akkor a gyári USB kábelek mind alul vannak méretezve a 3A-es gyorstöltési csúcsáramhoz?”

Attól függ, melyik gyár. A Hazudokgyári? Az USB szabvány 500mA (5VX0,5A=2,5W), az USB3 esetleg 900 mA (5VX0,9A=4,5W).
Ha ráírták, hogy USB, azt a szabványt biztosan teljesíti (... higgyük most el...). A 3A-t maximum impulzusszerűen, mint ahogy a kismegszakítóm is kibír löketszerűen 25A-nél többet is.
Ha 3A-t 60cm hosszú 0,34mm2 keresztmetszetű vezetéken (oda-vissza 1,2m) vezetünk, akkor az 0,185V feszültség(esés), az szorozva 3A-rel 0,55W teljesítmény, -a 2,5W(usb3-nal 4,5W)-ból. (És a csatlakozókat a két végén még nem is számoltuk, pedig azok sülnek meg leghamarabb.)
Hihető, és valóban tartósan használható az a 3A?
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Riasztó kábelből is van olyan, ahol a "táp" vastagabb...
(#) Edem631 hozzászólása Máj 1, 2019 /

Üdv.Legegyszerűbben hogyan lehet megtalálni ha rossz egy ellenállás szakadt?Ha rámérek kiforrasztatlanul,az úgy mennyire pontos mérés?Van más módja hogy ne kelljen a lábához nyulni kiszedni mérni?Az egyik lábát ki kell forrasztani ugy helyes ahogy tudom.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Egészen biztosan. De ő arról írt:
Idézet:
„Milyen átmérőjű vezetékeket/kábelt használjak, hogy stabilan, megbízhatóan működjön a töltés?

4 x 0,34mm² elég lehet? Elvileg az pont a 3A-es limit körül van, ami csúcsban átmehetne.”

Később:
Idézet:
„a gyári USB kábelek mind alul vannak méretezve a 3A-es gyorstöltési csúcsáramhoz?””

Idézet:
„Vágtam már el egy-két gyári USB kábelt, biztos, hogy egyik ér sem volt 0,5 mm², de még csak 0,34 mm² sem.”

Erre szólt az "agymenésem"

Természetesen, ha a tápvezeték biztosan vastagabb, hát más a helyzet.
(#) Secret válasza Edem631 hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Jól tudod, az egyik lábat ki kell forrasztani a méréshez.
(#) nedudgi válasza Edem631 hozzászólására (») Máj 1, 2019 1 / 1

Erre a kérdésre a válasz egy bizonytalan "talán". Lehet, hogy párhuzamosan van kötve azzal az ellenállással valami, ami becsap. A biztos az, ha egy lábát kiforrasztod.
(#) Andralin válasza szs hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Idézet:
„Hihető, és valóban tartósan használható az a 3A?”

Nem igazán. De egy szabványos USB kábelnek ugye maximum csak 2 A-t kell tudni átvinnie 5 V-on.
Előbb egy kicsit olvasgattam erről a gyorstöltésről, és azt írják, hogy a magasabb - 9-12 V-os feszültség egyik haszna az, hogy minimalizálja a vékonyabb USB kábelen a veszteséget a 5 V-hoz képest.
Valószínűleg úgy van ez az egész kitalálva, hogy szépen működjön a vékonyabb kábeleken is és ezt a gyakorlat is igazolja.
(#) Edem631 hozzászólása Máj 1, 2019 /

Értem,de nagy munka minden ellenállást megbontani mérni..Gondoltam van egyszerűbb megoldás is.
(#) Andralin válasza Edem631 hozzászólására (») Máj 1, 2019 / 1

Ha csak az a kérdés, hogy szakadt-e, akkor első körben meg lehet mérni beültetve is szerintem. Ha a mért ellenállás nagyobb a ráírt értéknél, akkor biztosan szakadt. Ha kisebb, akkor muszáj lesz egyik lábat kiforrasztva is megmérni. Így talán nem kell mindegyik kiforrasztgatni.
(#) Secret válasza Edem631 hozzászólására (») Máj 1, 2019 / 1

Sajnos nincs. Az áramkör ismeretében lehet kivétel.
(#) pucuka válasza Andralin hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Az USB csatlakozót eredetileg nem arra találták ki, hogy tölteni lehessen vele. Pusztán arra, hogy a rácsatlakoztatott egységnek ne kelljen külső tápot használni. Pl. merevlemez, kártyaolvasó, külső hangkártya, stb.
A hossza is limitálva van, úgy tudom max 5 m, de ennek nem a vezetéken eső feszültség az oka, hanem az alapsávi meglehetősen gyors impulzusok átvitele, egy lezáratlan tápvonalon, ahol reflexiókkal is számolni kell.
A mobil telefonomhoz tartozékként adtak egy kis dobozkát, (4 USB csatlakozó, és egy HDMI csatlakozó) és egy ehhez való "töltőt", no annak igencsak vastag, és merev az a kb fél méteres kábele, USB A, és USB C csatlakozóval a végein.
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2019 1 /

Ezért kaptam fel a vizet, amikor kijött, hogy a mikrousb-t nyilvánították "szabvány"nak. Bedrótozott elavulás a készülékekbe. Átlagosan 1000 dugásra készülnek ezek a csatlakozók adatlap szerint. A DC koaxiális csatlakozó már valamivel jobb, de a dizájn győzött...
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 1, 2019 /

Ezek a számítógépesek mindig kitalálnak valami marhaságot, aztán sok év múlva kiderül, hogy szorul a hurok, és jöhet az új kábel, új csatlakozó. Lásd ETHERNET hálózati kábel, csatlakozó.
(#) Pumuckli hozzászólása Máj 2, 2019 /

Sziasztok, újabb kezdő kérdésem lenne. I2C eszközt készítettem (mcp23017 IC-vel), a problémám az, hogy Arduino Nano-val és Uno-val tökéletesen működik (TTP223B-ket vizsgál), viszont ESP32 DEVKITV' - DOIT-tel nem működik, azaz folyamatosan "kapja a jeleket", mintha meg lennének nyomva a gombok (érintők). Mi lehet a gond? Már külön 5V-ról (közös GND-vel) is működtetem az I2C eszközt és az ESP32-t is, de így sem jó (mert arra gyanakodtam, hogy nem kapja meg az 5V-ot és azért működik hibásan). A "jel" vezetékeknek sima vezetékeket kell használni vagy olyasmit kéne, mint a fülhallgatóknál, árnyékoltat? Vagy csak túl hosszú lenne a 40 cm-es vezeték? De akkor miért működik a másik két Arduinoval?
(#) tbarath válasza Pumuckli hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

A pullup rendben van?
És az ESP ha jó tudom 3,3V, az Arduino pedig 5V szokott lenni (OOTB legalábbis), az okozhat problémát.
(#) Hp41C válasza szs hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

A Google kereső: "USB cable cross section" ---> PoweredUSB_V08g, Universal Serial Bus Type - C Cable and Connector Specification...
3A -hez 0.58" azaz 1.473 mm átmérőjű, közepesen hajlékony kábeleret ír elő a szabvány.
(#) Pumuckli válasza tbarath hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

Az SLC és 5V, valamint az SDA és 5V közé tegyek egy-egy ellenállást? Hány Ohm-osat? Az ESP32 valóban 3,3V, de a tápról kapja az mcp23017 IC a tápot. Vagy az probléma lehet, hogy az ESP32 SDA-SLC kombó csak 3,3V? Bőven van még mit tanulnom, tudom, de ezért is vagyok itt. A pullup azt jelenti, hogy 3,3V-ról az ellenállással felhúzzuk a "jelet" 5V-ra?
(#) Andralin válasza Pumuckli hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

Ellenállás nem jó megoldás.

Én is belefutottam egy hasonló problémába nemrégen, ott RS-232 kapcsolatot használtam egy Arduino Nano (5 V) és egy Orange Pi (3,3 V) között.
Én ezt a kétirányú logikai szintillesztőt tettem a kettő közé, ezzel tökéletesen működik a kapcsolat:
Bővebben: LS-BIDI-4

Illetve találtam még egy kifejezetten I2C-hez valót, de szerintem ez ugyanaz mint az előző, csak négy helyett kettő csatornája van:
Bővebben: LS-I2C-2

Konkrétan Arduino és I2C-vel meg olyanba futottam bele, hogy hiába volt az Arudino megfelelő lábain bekapcsolva a belső felhúzó ellenállás, nem működött a kommunikáció. Mindenképp kellett külső, hardveres ellenállás is.
Én egy-egy 15 k-s ellenállást tettem az SCA és +5V illetve az SCL és +5V közé, így már rendben volt.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2019
(#) Tasznka válasza Pumuckli hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

I2C-nél kell mind a 2 vonalra kell felhúzó ellenállás 2K-4K környéki.De mivel 3V3,és 5V-os rendszerben vagy,így a 3V3-asra tedd. Általában a 3,3V-os rendszerben az I2C be-kimenetei 5V toleránsak,adatlapon meg lehet nézni.
(#) tbarath válasza Pumuckli hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

Igen, az SCL és SDA lábakat 1-1 ellenállással VCC-re kell húzni. Tipikusan 1k-10k közötti felhúzó ellenállást szokás használni, a konkrét érték meghatározása elég macerás bonyolultabb i2c hálózatoknál, de ha csak 1 master és 1 slave van, akkor kb. jó az amit találsz a fiókban.

És a szintillesztés is fontos általában. Ha az ESP lábai 5V toleránsak, akkor nem lesz baja, egyébként az 5 Volttal garantáltan kinyírod.
(#) Andralin válasza tbarath hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

Ezt az adatlapot találtam az ESP32-höz, remélem ez van Pumucklinak is:
Bővebben: Link

Ez az 5.3 DC karakterisztikák bekezdésben azt írja, hogy a I/O lábak magas szintű bemeneti feszültsége maximum VDD + 0,3 V lehet. I2C-hez pedig a leírás alapján nincsenek dedikált lábak, hanem bármelyik GPIO láb lehet. És hiába 5 V-al van megtáplálva a modul, csak van benne egy stab IC, ami 3,3 V-ot ad a processzornak, a VDD táp feszültség abszolut maximuma 3,6 V az adatlap szerint.

Ha már így próbálkoztál 5 V-ot közvetlen ráadni az ESP32 lábaira, akkor nagy valószínűség szerint már ki is nyírtad.

A felhúzóellenállás méretezés tényleg bonyolult dolog, én inkább 10-15 k közötti ajánlásokról olvastam. A fentebb írt 2-4 k-t túl alacsonynak gondolom. Nekem 15k-val stabilan működik, egy Phillips gyári áramkör egy részét másoltam le és ott is 15k volt, azért tettem annyit.
(#) Pumuckli válasza Andralin hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

Remélem nem nyírtam még ki, annyira nem volt olcsó mulatság... ha mégis, akkor tanulópénz. Kipróbálom a szintillesztőt. Tulajdonképpen a Wifi miatt használom ezt, lehet jobban jártam volna, ha sima Arduino-hoz használok WiFi modult? Próbálkozom kicsit, aztán jelentkezem.
(#) szs válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

És az bizony 1,7 mm2. Nem 0,34, nem 0,5.
(#) granpa válasza szs hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

Az a kábel átmérője, amiben az erek vannak, nem az (1) éré!
(#) Tasznka válasza Pumuckli hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

1 Próbát megér,hogy kinyírtad -e ,próbálj azon a 2 lábon ledet villogtatni,vagy valami hasonló valamit.
De most valami nem vili? Az ESP32 DEVKIT + ESP32 van csak összekötve? ,csak mert mind a 2 3V-os ,az most nem számít,hogy 5V a tápja(van rajta LDO).
(#) Tasznka válasza Andralin hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

A felhúzó annyira nem bonyolult,csak ha sok minden van rajta. Amúgy minél magasabb a sebesség annál kisebb ellenállás kell..Általában 10K környéki szokott kelleni 100kHz-hez ,2-3K 400kHz-re.
(#) Pumuckli válasza Tasznka hozzászólására (») Máj 2, 2019 /

Az ESP32 DEVKIT van összekötve egy MCP23017-tel, ami pedig 16 db TTP223-mal. A leírás szerint mindennek működnie kéne 3V-tal is. Még nem tudtam kipróbálni az általatok javasoltakat, majd csak este lesz rá időm.
Következő: »»   3312 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem