Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   144 / 2524
(#) Ricsi89 válasza sound.man hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

Azokat nem cseréltem ki, de ha a fettel is kiment akkor nem hiszem ,hogy az lenne a hibás, mert a fetes véghez nem is kell ellenállás.
Proli: A hangszóró még él, mivel egy pillanat alatt kivágta a biztosítékot. Azt a trimmert meg majd kicserélem. A forrasztások meg már át voltak forrasztva.Holnap keresek itthon valami tranyót, amit berakhatok próbára. Fettel még szebben szólt mint darlingtonokkal.
(#) proli007 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

Hello!

Esetleg tegyél be, ha módod van rá ellenállást a végtranyók kollektorába, akkor talán életben maradnak a próbák alatt. (4,7ohm/20W v. izzó, vagy ami van)

Szerintem az R24-R25 szakadása, nem okozhatna halált, legfeljebb torzítást. Viszont az R22-R27 szakadása, már több problémával járna.

üdv! proli007
(#) Ricsi89 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

Remélem holnap találok egy P csatornás fetet és akkor ki tudom próbálni. ha viszont nem lesz akkor egy hét mire a boltba rendelnek(sajna nem tartanak ilyeneket, mert nem fogy). Izzónak autó féklámpa izzó jó lesz? Vagy valami más kell?
(#) proli007 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

Hello!

Szerintem jó, (12V/21W) mert most a hidegellenállása az izónak éppen hasznodra lesz. Én hasonló célra, E27-es 24V/100W-os izzókat használok, az csak 160Ft és "szinte" mindent kibír.

üdv! proli007
(#) roland9 hozzászólása Máj 19, 2008 /

Nem akar müködni ez az erősítő (csatolt fájl)!

Megépítettem átnéztem töbször is a nyákot és minden stimmel iet csinál h a kimeneten -4 volt van a középhez képest és a pozitív táp ágból 4 volt-ra esik a fesz, a negatív táp ágba pedig ugyan akkor marad a fesz mint amekkorát rákötöttem (2db 9V-os elem)

Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném!!

Üdv.: Roland

50w.jpg

(#) proba válasza roland9 hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Egy tápegység építését szerintem nem spórolod meg +-35 V az nem négy 9V elem. hanem 8 ,meg amit tud áramot az is csak egy bekapcsolási puffanáshoz elég .(no jó lehet 2 percig is működik vele )
(#) hapro válasza roland9 hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Szia!

Én ugyan egyáltalán nem értek a mosfetekhez, még soha nem dolgoztam velük, de ha valamit +-35Voltról kéne járatni, akkor szerintem ne +-9Voltról próbáld meg beindítani, mert valószínüleg nem fog jól működni. Szerintem kb. 10-20% eltérés még megengedhető tápfeszben de több csak indokolt esetben, és ha egy mód van rá akkor tartani a tervező által megálmodott paramétereket.

üdv.:

Zoli

(#) roland9 válasza proba hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Nem 9V-os elemről akartam müködtetni ez csak az élesztéshezz kellet h ha van valami bajj akkor ne pukkanjon el semmi.
(#) szamóca válasza roland9 hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Idézet:
„ha van valami bajj akkor ne pukkanjon el semmi.”
Akkor köss a tápágakba izzókat, így ha baj van akkor ezek védenek /+ vizuálisan is látható a hiba. /.
Készíts tápot, és próbáld ki így.
(#) DJ Szabcsa válasza roland9 hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Én élesztéskor egy 230voltos 40wattos izzót szoktam a 230volt fázisával sorba kötni,és ha az világít akkor valami gáz van,de mégse megy szét semmi.Ha csak nagyon halványan izzik akkor semmi baj.
(#) Peti_85 válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Mármint a rafó primer körébe? Oda gondolod igaz?
(#) bandikala hozzászólása Máj 19, 2008 /

Mire képes egy TDA 7265 ?Mennyire dága?
(#) szamóca válasza bandikala hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Kereső is van, és ha használnád van saját topikja isItt.
(#) bandikala válasza szamóca hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Bocsi, akkor semmi.
(#) DJ Szabcsa válasza Peti_85 hozzászólására (») Máj 19, 2008 /

Igen oda gondolom.A fázissal sorba egy 40wattos izzót.Ha világít akkor valami rossz de nem fog elszállni.Ha nem világít vagy csak halványan izzik nincs gond.
(#) palika hozzászólása Máj 21, 2008 /

Sziasztok!

Építettem egy pár hangfalat(illetve már többet is, de most ez mindegy). Próbálgattam mérni az RMAA progival kevés sikerrel. Mivel nem akart elég nagy lenni a mikrofon jele.(ez is mindegy, de azért leírtam)

Mivel a mérésbe az erősítő torzítása, átvitele is belejátszik ezért arra gondoltam az erősítő átvitelét és egyéb paramétereit is mérni kéne. Nosza rá is kötöttem a hangkártya line in bemenetére az erősítő kimenetét. Ez egy videoton erősítő. Elég jó adatokat mértem. Semmi gond nem volt.

És most jött a gond, amiből a kérdésem adódott.
Hamár lehet mérni akkor mérjünk meg minden erősítőt a lakásban . Rá is kötöttem a szerintem nagyon jól szóló telefunken erősítőmet is a gépre. És mi lett belölle? füst! De miért?
Az erősítőt már sikerült megjavítani. A hangkártyával még nem foglalkoztam, de az is megbetegedett, mert a bemenet egyik oldala sokkal halkabb lett mint a másik. Azt sejtem hogy lehetett volna elkerülni ezt, csak azt nem mi okozta a bajt. Nem értem miért nem tetszett nekik a dolog.

Hogyan lehetne egy olyan áramkört készíteni ami a későbbiekben megakadályozná az ehez hasonlókat?
Nem okoz-e bajt, hogy nekem nincs külön mic és line in bemenet a hangkártyán, és elvileg a mic-hez tápfeszt ad a bemenet?
Rajzoltam egy kapcsolást, csak nem tudom milyen értékű alkatrészeket használjak.

Ha valaki csinált már ilyet , vagy van ötlete erre az kérem ossza meg velem!

mérés1.GIF

(#) Tomi20 válasza palika hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

az az erősítő le volt földelve, ami elfüstölt? Mert lehet, hogy egy nagy földhurok jött létre a gép és az erősítő földje között, és emiatt halt meg.
(#) hapro válasza palika hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Hello!

"Nem okoz-e bajt, hogy nekem nincs külön mic és line in bemenet a hangkártyán, és elvileg a mic-hez tápfeszt ad a bemenet?"

Valószínüleg nem mert az új hangkártyádon már lesz külön mic és külön line in bemenet.
(#) Ricsi89 hozzászólása Máj 21, 2008 /

Helló
Úgy néz ki, hogy működik az erősítő. Tényleg a trimmer volt a ludas. Kicseréltem, beleraktam a végtranyókat, meg persze két izzót, bekapcsoltam beállítottam a nyugalmi áramot és már szólt is. Holnap még egyszer leellenőrzöm a nyugalmit, és összerakom. Kösz mindenkinek a segítséget.
Üdv.: Ricsi
(#) Darka hozzászólása Máj 21, 2008 /

Sziasztok!
Már egy ideje azzal bajlódok, hogy egy 35W-os erősítőre rákötött 480W-os basszushangszóró tisztán szóljon. Előre csak tortyogott, aztán a tanácsotokra nagyobb terhelhetőségű trafót tettem, és nagyobb hűtést ami megoldotta a problémát, viszont most semmi basszus nincs, csak mély dübörgés, és elnyeli a koppanást. Ha nagy kondit teszek a kimenetre, a membrán csak lüktet.
Heeeelp!
(#) roland0327 hozzászólása Máj 21, 2008 /

Hy mindenkinek!

Nekem szükségem lenne egy 2*50w-os TDA....IC-s kapcsolásra és ha van hozzá esetleg nyákterv akkor azt is! egy 2*60 W-os Hangfal párhoz kellene.

Köszönöm előre is!

ROLAND!
(#) Istike88 válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

hello! ott a TDA1514-es ic
igaz csak 1*50W-os de ha kettőt veszel belőle akkor máris lesz kétszer 50W-od

üdv
(#) palika válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Hát ez az érdekes, mert nem földelt. Földeletlen dugója van. Ezért nem értem.
(#) palika válasza hapro hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Azon se lesz line in külön, mert ugyan ilyet veszek, ha nem sikerül megjavítani.

Egyébként egy sb audigy kártya. Aztán rájöttem, hogy van bemenet a cd-rom felől is ezt is lehet használni line in helyett.
Üdv Pali
(#) yello válasza palika hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Hello!
Lenne egy kérdésem, az erősítőnek milyen jelet adtál, vagyis honnan?
(#) bandikala hozzászólása Máj 22, 2008 /

Hello!Van valakinek egy TDA 8560 - hoz egy hídkapcsolás?Akinek van kérem jelentkezzen!
(#) szilva válasza bandikala hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Mégis milyen hídkapcsolást keresel egy olyan IC-hez, amiben eleve hídba kapcsolt végfokok szolgáltatják a kimenetet?
(#) sebestyen_ferenc válasza szilva hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

dupla hidkapcsolás :vigyor2:
(#) bandikala válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Olyan kellene ami mono.
(#) palika válasza yello hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Helló!

Az erősítő a liniout-ról kapta a jelet. Az rmaa program eredetileg hangkártyák tesztelésére szolgál. A line out-ot és in-t kell összekötni és méri az átvitelt, torzítást és egy csomó egyéb dolgot. Én az erősítőt akartam mérni ami sikerült is az egyik erősítőnél. Csak a másik erősítő bekavart egy kicsit.
Már rájöttem félig, hogy mi volt a gond. Az erősítő kimenetén nem olyan volt a csati ami kellett volna, és mérésre használt madzagot kellett össze vissza gányolni, aminek az lett az eredménye, hogy figyelmetlenségből nem a földet közösítettem, hanem a két jelvezetéket. Azért nem vettem észre eddig, mert a hangfalat rádugva így is rendesen szól(mivel nem ellenkező fázisban voltak bekötve csak fordítva).
De azt még mindig nem értem a kártyának ez miért nem tetszett.
Amit rajzoltam kapcsolást az kivédené az ilyen hibákat, csak nem tudom milyen alkatrészértékekkel lehetne megépíteni, hogy a mérésbe ne vigyek bele semilyen hibát.
Üdv.: Pali
Következő: »»   144 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem