Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy 2.1-es erősítőt. 2 bemenetet is tennék rá, egy sima vonalbemenetet és egy szub bemenetet amit úgy kéne rákötni a szubszőrőre, hogy a másik két végfok működését ne befolyásolja, de a hangerő szabályzást ugyanazzal a potival végezné mint a másik bemenetnél. Duál stereo potival(4x3 láb) és egy váltókapcsolóval menne a dolog csak nemtudom hogy van-e ilyen poti Előre is köszi a segitséget
Ha elárulod, hogy 2.1 es erősítőbe miért kell egyszerre sub bemenet, sub-szűrő és egy potival állíthatóság akkor esetleg meg is értem problémád?
Vagy: Bal - Jobb bemenet és sub-szűrő >> 2.1 (sztereo+sub) 1 db stereo poti kell Vagy: Bal - Jobb bemenet és sub bemenet >> 2.1 ide télleg más poti kell de sub-szűrő MINEK? Meg ha én építenék ilyet akkor biztos külön tenném a sub potit a másiktól.
A bemeneti jelt, elvitted (ha jóllátom az egy kapcsoló vagy egy Jack aljzat?) és onnan a bemenetre?
Az RCA-ról potira, és be a végfokba. :wave:
Eszembe nem ötlött volna,.. (lehet azert mert én soha nemteszek semmit a jel útjába)
Sziasztok nem tud nekem segiteni abban hogy van 1 Roland ma-12 erősitőm ami 28wattos és ezt 100wattosra akarok növelni ha valaki tud erre példát akkor irjon kösszi hello.
Hello! Ajánlom ezt a témát figyelmedbe: Bővebben: Link
Itt minden kivan tárgyalva amire neked szükséged lehet! Üdv
"(lehet azert mert én soha nemteszek semmit a jel útjába)" - és a hangerőt mivel szabályzod? (vagy inkább hol?)
A jelforrásból annyit adok rá mennyi neki szükség! Szerintem egy poti sokat ront a helyzeten, mivel ilyen egyszerűen jel-poti-végfok megoldás nem minőségi (öszeszedhet zavarokat, recsegés, gerjedés, stb). Most cáfoljátok, semmi gond, csak azt mondom, hogy ha már hangerőt akarok szabályozni akkor azt vagy a jelforrásnál teszem vagy az erre elkészített spéci áramkörön, legtöbb esetben hangos cuccoknál egy crossoveren vagy keverőn. (bocsi az Off -ért)
Abszolut biztosra akarsz menni akkor jól méretezett transzformátor.Kimenetén egy potival.
Erről a mérésről meg csak annyit ,ha nem teljesen rossz az erősítőd szerintem nem tudsz megállapítani vele semmit (főleg gagyi hangkártyával) mert legjobb esetben egy mintavétel jut egy fél szinuszra ,a többit kiszámolja /kiegészíti a hangkártya áramköre.(40K mintavétel 20K a szinusz?) Rendes oszcilloszkópon sem lehet igazán jól vizsgálni (ha jó füled van hamarabb hallod mint látod) csak a frekvencia átvitelt ,amit meg ha nem tud 20K ig akkor már nagyon gyatra. Torzítás mérésnél szerintem valahogyan leosztott kimenőjel meg bemenőjel különbségét erősítik fel. De ez meg azért sántít mert az erősítő bizonyos fokú fázistolást végez, és így ez is hibaként jelentkezik.
Hello!
Idézet: „Torzítás mérésnél szerintem valahogyan leosztott kimenőjel meg bemenőjel különbségét erősítik fel.” Nem! Az alapharmonikust kiszűrték a kimenő jelből, és a maradékok középértékét veszik, és arányosítják az alapharmonikus amplitudóját 100%-nak véve, a maradék középértékével. Ez fogja adni a torzítást. Ezzel amódszerrel, legfeljebb 1%-nál nagyobb torzítás mérhető. (Illetve Én nem hiszem el.) Ma már persze FFT méréssel megállapítható elég precizen a dolog, akér a páros és páratlan harmonikusok mennyisége külön-külön. És az integrálás számával, a zaj kiszűrhető a mért jelből. (Mert az stohasztikusan jelentkezik, ellentétben a torzítással. De meg kell nézni a nem szinuszos jelek szintézisének képletét, abból látszanak a lehetőségek. üdv! proli007
Azért valljuk meg, hogy egy 16 bites, 44kHz-es mintavett adathalomból túl sok pontos adatot nem lehet szolgáltatni egy olyan erősítőről, aminek a torzítása tized- század- vagy ezred százalék. A mai erősítőáramkörök általában ilyen kategóriákba tartoznak.
24 bit, minimum 96kHz-cel már kicsit jobb mérés, de szerintem még mindig nem az igazi. A durva hibákat talán ki lehet ilyen módszerekkel is szűrni, de én nem mondanám pontos mérésnek.
Sziasztok!
Lenne egy hatalmas problémám, megcsináltam a lenti erösitőt és az a gáz hogyha kicsit több jelet kap a végfok torzit. Mi lehet a probléma? (az az igazság hogy a fojtót saccoltam 10 menet légmag 1mm vörösréz lakkozott huzal, ez lenne a baj?)
Ha az ember túlvezérel egy erősítőt, természetes jelenség a torzítás.
Köszi ! Látotod erre nem is gondoltam.
De azért még nemtudom hogy mi lehet a baj.
Kérdés mit jelent nálad a " nagyobb jel" azaz akkor kb mennyit szólhat?
Minő fojtót tettél te ebbe és hová mert én nem látok egy fojtó helyet sem?Hacsak nem a hangszórókimeneten lévő induktivitásra gondoldz de az csak egy pár menetes légmagos tekercs .Ha te oda vasmagos tekercset teszel akkor felszedi a teljesítményt és nem szól semmit és torzít mint az őrült mivel a kellő hangerőhöz már ezerrel túlvezérlessz mindent.
Hello!
Én most szedtem ki egy TDA4935 siemens IC-t egy TV-ből,mivel hogy egy elég nagy panelra vólt integrálva,nen tudhattam hol kap áramot hangjelet stb ehhez kéne nekem nyékterv meg minden adata! Valahogy az adatlapon nrm tudtam kisilabizálni mi mi,és csak beültetési rajz volt ott,és ahogy láttam 2x15/30W ezt sem értem hogyan
Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy van-e valakinek ehez az erősítőhöz NYÁK terve? Nagyon fontos lenne. Üdv!
A "fojtó" CHOKE. Leirtam hogy mekkora 10mm átmérőn
De javitok csak a magas hangok torzitanak.
Sziasztok
Van ithon nekem egy 2x 40 v-os 4A 630 va-s bisztonsági trafóm tudna nekem erre valaki egy végfokot ajánlani?
szerintem 2*200wattos elhajtana!
Mostmár mindegy (680ohm szakadt volt r18)
Jó lett,szólt elmentek a végtranzisztorok a vadászmezőkre. Most valami fetest keresnék a helyére de ugyan ezzel a feszel.
miért nem használod a google?
És mit írjak be?
én egyszerűen beirtam tda7295 már is kidobta a cuccot, ami kell rolandnak
|
Bejelentkezés
Hirdetés |