Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Sziasztok!
Esetleg van valakinek bevált módszere arra, hogy valahogyan lemérje, hogy mennyi anyag fogyott el nyomtatás közben? Most inkább szálhosszra gondolok, nem pedig tömegre Köszönöm előre is
Slicer progi (cura, s3d, slic3r, stb) mutatja (ha az anyag sűrűséget - density - jól állítod be) - lehet vezetni kockás papíron, notepadban
Vagy vannak "filament management" pluginok octoprint-hez, ha úgyis esetleg azt használod, próbáld ki.
Én valami manuális/mechanikus számláló féleségre gondoltam
Mondjuk például egy csapágy egy kerékkel a szálvezetőn, és annak a forgását számolni. Csak még nem körvonalazódott bennem, hogy hogyan lehetne ezt kivitelezni
Esetleg: Bővebben: Link
Hát azért erre a keresőszóra mindent (is) kiadott, csak azt nem, ami használható lenne
Én látok, de nem ócsó
pl: Bővebben: Link Bővebben: Link de van ott több félefajta is. Kereshetsz még a Revolution Counter-ra. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2019
És szerinted érdemes lehet házilag megépíteni? Mert abban úgy legalább lenne kihívás
nekem most jött ilyen:Bővebben: Link
Csak még nem volt időm foglalkozni vele, meg nem is volt eddig problémám a kattogással. Fénymásolóból kiszerelt számláló + ez + egy áramkör hozzá és mechanikusan mérhető. Üdv
Ezt már én is néztem, csak nem értettem, hogy mire való
Amúgy a belsejéről tudsz lőni egy képet?
Jól hangzik, már csak az a kérdés, hogy milyen magnóból tudom kiguberálni a számlálót Lehetőleg ami fellelhető a piacon valahol
Ha csinálnám, akkor optical rotary encoder-rel kezdeném, és ahhoz egy mikroprocis számláló.
Mechanikus számláló nem biztos hogy játszik, mivel annak a mozgatásához valamekkora erő kell. és visszahúzás miatt oda-vissza kell tudni számolni... De jut eszembe, az enkóder megspórolható, ha a léptetőmotor vezérlő step/dir jelét megkeresed a panelon, és egy up/down számlálóval számolod. A kapható kinai fel-leszámlálók úgy látom az iránytól függően külön fel, illetve le impulzust számolnak, vagyis kell közé még valami egyszerű kapuzás, a dir jel kapcsolja a step jelet a fel vagy le számláló bemenetre.
Még jobb ötlet, régen vettem ilyet, most nem találom az ebayon. Ez direkt dir/step jeleket számol,
csak rá kell drótozni a vezérlőre, és beállítható rajta az 0.1mm-hez tartozó lépésszám, így a valós méretet mutathatja...
Ha jól értem, csak a step/dir jeleket számolja, tehát a lépésvesztés és holtjátékot hibaként számolja?
Szerintem ezek mindkét irányban kinullázzák magukat...
De egyébként honnan tudná a pillanatnyi holtjátékot mennyivel kompenzálja?
Jól hangzik De akár a Malvin-t is átírhatom úgy, hogy tudja számolni az elfogyott anyagot, ugyanis eddig le voltam ragadva a mechanikus számlálásnál, de ezt szoftveresen egyszerűbb megoldani. Biztos van rá megfelelő G kód, amivel vissza lehet küldeni ezt státuszként, valamint még egy egyszerű szegmenses számlálót is rá tudok pakolni, ha már a hőfok kijelzést ki szeretném szervezni külön kijelzőre
Kovidivi: Szerintem a lépésvesztés inkább a tengelyeken játszik, mint az extruder-en, mert az lényegesen kevesebbet forog a tengelyeknél. De a holtjátékot kérlek kifejtenéd, hogy mi is az, mert azzal nem vagyok tisztában
enkóderes megközelítés - 1
enkóderes - 2 golyósegeresmóka - 3 és ezek csak az első 3 gugli találat, ami szimpatikus lehet
Pedig Te hoztad fel a holtjátékot.
Az a holtjáték, ami a kotyogásból adódik, vagyis mész egyik irányba, irányt váltasz, és az a "lépésszám" vagy a lépésszámnak megfelelő távolság, amire a kottyanás miatt valóban megmozdul a cucc
Köszi az infót
Szerintem marad a szoftveres számlálás, hogy írok egy köztes függvényt a step()-be. Amúgy is bele kell nyúlni a kódba, mert nekem nem tetszik, ahogy most működik, pontosabban szeretnék belerakni néhány plusz fícsört
Ezcsak egy sima on/off kapcsoló.
Csak azt nem értem, minek 3 vezeték.
Idézet: „Ezcsak egy sima on/off kapcsoló. Csak azt nem értem, minek 3 vezeték.” Szedd szét és rögtön rájössz, hogy miért.
Szia!
1.Fekete - GND 2.Zöld - Signal (jel) 3.Piros - VCC Ha jól tudom! Üdv, Laci
Idézet: „Ezcsak egy sima on/off kapcsoló.” Annál nincs Signal. NO/NC azért van három.
Ahan...
NO - Záró NC - Nyitó Értem. És köszi a helyesbítést!
Van ilyen rendszer ami képes ilyesmire zárt hurku léptető motorvezérlő... van 2 nyilt forrású is (mágneses encoderes) a vissza csatolású egyszóval hybrid vezérlő...
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2019
A nem értem dolgot úgy értettem, ha már mindenen spórolnak és a marrlinba nyilván úgyis be lehet állítani, hogy NO vagy NC így szükségtelen a 3 drót, de így legalább kinéz valami jeladó féleségnek, valószínűleg sose fogom beépíteni.
Üdv
Nagyon nem mindegy, és nem azért van három, hogy jeladó -féleségnek nézzen ki.
Repetier hostba, miért nem fogja föl, ha beállítom neki a 200/50 fokot akkor miért erőlködik 230/60 fokra?
Pár hete próbáltam nyomtatni abs-el, akkor elállítgattam, most visszaállítanám, de valami fölül bírálja. A G-kód is 230/60 Üdv
Szia!
A szeletelőben vedd vissza a hőfokot 200/50-re, és exportáld úgy a gcode-t. A gcode tartalmazza a hőfokot. Így ha be töltöd a nyomtató progiba (vagy SD-re mented), akkor a gcode-ban levő hőfok érvényesül. Üdv, Laci A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2019
Szia
A repetierbe be lehet állítani az alapértelmetett hőfokot, ami semmit nem jelent, mert a szeletelő cura engine beállítások a mérvadóak, előtte ez az érték volt átírva, most hiába írtam át, nem fogadta el. Újra kellett telepítenem a repetiert, megint átírni a cura engine hőfok értékét, na akkor már megértette. Nem tudom, hogy ez miért volt, lehet a gépemet (PC-t) kellene újra rakni, mostanába vannak hülyeségei, pl nem áll le, csak ha kihúzom a konnektorból. Üdv
Mostanra jutottam el arra a szintre, hogy vállalható nyomtatás ok születnek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |