Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Retro számítógépek

Témaindító: gyerek67, idő: Nov 21, 2014
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Lapozás: OK   8 / 26
(#) szikorapéter hozzászólása Júl 31, 2019 /

Sziasztok. Atari 520 STFM masinámhoz készítenék valami külső (vagy belső) drive-ot ami arduino alapú , SD-t, CF-et vagy más egyéb adathordozót kezel, és egyszerűbben működik mint a floppyk alulformázása majd gépen való mókolgatás velük.
Sajnos nekem a floppy-s másolásos történet nem mindig jött össze mivel a gépen annyira új az oprendszer hogy azzal már nem működött megfelelően a program ami másolt volna, ezért is keresnék valami egyszerűbb módot amit itthon én is elkészíthetek.
(#) nedudgi válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 31, 2019 /

Egy ötlet: Floppy emulátort bagóért láttam már több helyen. Mivel egyáltalán nem érdekelt, ennyi maradt meg a fejemben, de hátha nem került nálad ilyesmi a képbe.
(#) szikorapéter válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 1, 2019 /

Gondolkoztam rajta csak épp olcsón nem találtam. Az ultrasatan meg ezek drágábbak majdnem mint a gép....
(#) nedudgi válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 1, 2019 /

Ennek elfogadható a ára?
(#) Allf válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 1, 2019 /

Szia! Ajánlom a figyelmedbe a Gotek floppy emulátort. ( Írd be a Google keresőbe "Gotek Atari ST"). Széleskörűen (sok retro géphez használható). Osborn 1 hordozható számítógépembe építettem be egyet a második floppy helyett (hiányzott a kapott a gépből a második 5,25" meghajtó). Elégedett vagyok vele. Kínából olcsóbban beszerezhető...
(#) oxygen válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 1, 2019 / 1

Szia

Én egy ilyet építettem egy Roland W-30-hoz SD kártyával, tökéletesen működik azóta is, fillérekből megépíthető, talán még a nyákterv is megvan ha érdekel, sima egyoldalas házilag gyártható.
(#) szikorapéter válasza oxygen hozzászólására (») Aug 1, 2019 /

Szia, köszönöm ez megfelelő lesz.
(#) szikorapéter válasza Allf hozzászólására (») Aug 8, 2019 /

Szia, megrendeltem a gotek-et, elvileg ezt csak bekötöm a meglévő floppy drive helyére és az usb-n keresztül pendrive-ról töltöm fel amit szeretnék a géppel?
(#) Allf válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 9, 2019 /

Szia, ha Atari klubból rendelted akkor egyszerű a dolgod - bedugod a régi helyett és használod (adnak hozzá utasítást). Az olcsóbb változathoz (több munkával jár) vannak a neten jó leírások. Kell egy kicsit kutakodnod, utánaolvasnod mi a teendő Atari ST (géped) esetében...Nekem készíteni kellett átalakítót (5 1/4" floppy Shugart -> 3,5" floppy), rendbe tenni a tápegységet és működési rendellenességeket elhárítani. Összesen három hónapba telt (elfoglaltságom miatt) mire beépíthettem a Goteket a helyére.
(#) szikorapéter válasza Allf hozzászólására (») Aug 9, 2019 /

Szia, a sima Goteket rendeltem amin floppy szalagkábel hely van és annak tápellátási csatija. Ennyire körülményes lenne beépíteni? Az én gépem 100%-os kondícióban van mind kinézetre mind működésileg.
(#) atari hozzászólása Aug 10, 2019 /

Üdv !
Nem kell idegeskedni.Én tavasszal raktam az Atari STE- m be egy Gotek- et.Remekül mûködik.
Most várok egy nagyobb oled kijelzôt hozzá kínából.
Kell egy firmware csere is, a legfrissebb.
Ha kell segítek!
(#) gernerakos hozzászólása Aug 28, 2019 /

Üdv!
Kaptam egy ilyen ős HDD-t(?), szeretném megnézni, mi van rajta. A legrégebbi gépem Win98-as, (siemens-nixdorf scenic pro d5). A probélma a következő. A hdd-n lévő csatlakozóhoz (SCSI?) csak olyan kábelem van, amivel az alaplapnak arra a csatalkozójára tudom rádugni a hdd-t, ahova amúgy a floppykat várná. Így persze a biosban nem tudom neki megadni az A: meghajtó méretét, mert egyrészt nem tudom, meg ott a floppyknak megfelelőek közül választhatok csak. (360k, 720k, 1.4MB, stb). Így mindig "Diskette drive A: error" van, nem meglepő módon. Hogyan tudnám életre keltelni, megnézni mi van rajta?
Mellékeltem a kábelt amit használok, ennek az egyik csatlakozója előtt néhány kábel meg van fordítva, ez így gyári, ha jól tudom. De melyik csatlakozóját használjam? A simát vagy a fordítottat? Van egyáltalán esélyem, hogy életet leheljek bele? A hdd-n a 3. Csatlakozó mire szolgál?
(#) wbt válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Ez nem FMF? Akkor kell hozzá vezérlőkártya!
(#) cua válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Ez egy MFM vinyo, keress hozza vezerlokartyat. Nem mindegyik kartyaval es BIOS-al megy, legy kitarto ha valoban tudni akarod mi van rajta
(#) Hp41C válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Egy MFM (RLL) illesztőhöz két meghajtót lehetett csatlakoztatni. A két egyedi adat kábel (keskenyebb) direkt kapcsolatot biztosítatt a meghajtó és a panel között. A vezérlő kábel közös volt. Az egyik meghajtó a "csavart" bekötésű, a másik a "sima" csatlakozót használta.

Szóval nem SCSI, hanem MFM, ez nekem új, ami nem csoda, a HDD maga sokkal öregebb mint én. Tehát MFM vezérlő kell hozzá. Amennyire néztem, olyan 60-80 ezerért lehet kapni olyat, ami SD kártyára kimenti az adatot. Sajnos ez elég drága. Milyen Pc-ben lehetett ez erdetileg használva? Hátha találok valakit, akinek van olyan, és úgy bele tudunk nézni.

Ezek közül valamelyik jó lehet? Vannak viszonylag tűrhető árúak is.
(#) cua válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Azt sajnos nem tudom megmondani pontosan melyikkel fog menni de itt egy par sor info a vinyodrol:
(ST506 compatibilis, ami azert elege elterjedt volt.)

https://stason.org/TULARC/pc/hard-drives-hdd/nec/D5126-20MB-5-25-HH...6.html
(#) ronin75 válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Ez nem közvetlenül ISA buszba dugható véletlen?
(#) Ge Lee válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Megnézem majd a fiókjaimat, volt komplett működő 286-om MFM vezérlővel és vinyóval együtt, szerintem már nincs meg de hátha.

@cua: Akkor ST506-al kompatibilis MFM vezérlőket nézzek?

@ronin: Bár a csatlakozó kialakítása nagyon hasonló az ISA kártyák csatlakozójára, én nem kockáztatnám, hogy csak úgy beledugjam. Az interneten utánanézve, nem én vagyok az egyetlen, akik az MFM HDD-k újrafeltámasztásánál problémákba ütközik.

@ge Lee: Nagyon köszi előre is, remélem megvan még!
(#) lelkes amatőr válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 1 /

Azért a kipróbálás idejére vegyél mozijegyet a családtagoknak, a maiakhoz képest kegyetlen hangja van.
(#) lazsi válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Szerintem ronin75 nem a HDD-re, hanem a kártyára gondolt, hogy ISA buszos...
Egyébként nagy eséllyel az MFM HDD-t vezérlő kártyák mind ISA buszosak lesznek, mert az MFM talán előbb halt ki, minthogy a PCI busz elterjedt.

Szerintem, nekem is van még valahol ilyen kártyám, holnap megnézem és visszaszólok.
Nekem az rémlik, hogy az MFM keskenyebbik kábele külön-külön ment a két HDD-hez, a szélesebbik pedig egyformán mindkettőhöz. Vagyis a kártyán 3 db csatlakozó volt: egy széles és két keskeny.
(A SCSI csatlakozó kicsit még szélesebb, mint az IDE.)
(#) Hp41C válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Idézet:
„Bár a csatlakozó kialakítása nagyon hasonló az ISA kártyák csatlakozójára, én nem kockáztatnám, hogy csak úgy beledugjam.”

ISA -nak ISA, de volt 8 bites és 16 bites ISA kártya. A 16 bites csak AT -khez jó, a 8 bites betehető PC, XT ill. AT -kba is. Az AT gépek BIOS -a tartalmazza a HDD kezelését, az XT ill. PC -ké nem.
Ebay linken az első egy 8 bites kártya XT -hez (egy EPROM van rajta a BIOS bővítéssel) csak egy 62 kivezetéses busz csatlakozója van.
Ebay linken a negyedik, ötödik 16 bites kártya AT -hez, két részből áll a busz csatlakozója.
ST206 - MFM kontrollerrel megy, ST238 - RLL kontrollerrel.
(#) lazsi válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Egy másik topikban Pucuka fórumtárs lehet, hogy éppen olyan kártyát említett, amilyenre neked szükséged lenne...
(#) gernerakos válasza lazsi hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Idézet:
„Szerintem ronin75 nem a HDD-re, hanem a kártyára gondolt, hogy ISA buszos...”

Akkor ezt durván félreértettem.

Előre is köszi, hogy megnézed nekem.
A 3. csatlakozóhoz viszont egyáltalán nincs kábelem, így majd ezt is meg kell oldanom valahogyan.
(#) gernerakos válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Nekem ha jól sejtem PC-m van, ezek szerint egy komplett AT-s gép, hogy életere tudjam kelteni?
(#) DannyTorrence hozzászólása Aug 28, 2019 /

A kábeleknél vigyázz arra, hogy az adatkábel és a floppykábel megtévesztő módon hasonlít, a csatlakozójuk és a pinszámuk is egyforma, mégsem kompatibilisek.
Bővebben: Link
(#) gernerakos válasza DannyTorrence hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Ez alapján floppykábelem van csak, szóval olyat is szerezni kell.

Szerk.: utánaolvasva ez csak akkor probléma, ha több mint 1 HDD akarok azonos kábelen használni. Mivel nekem csak ez az egy darab van, ezért szerintem ez nekem nem fog problémát okozni, a "végig egyenes"-nek jónak kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2019
(#) DannyTorrence válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 28, 2019 /

Az Ebay többszörösen túl van árazva, MFM vezérlőt Vaterán nézz.
Ez mindjárt lejár:
Bővebben: Link
A szalagkábel készlet más kérdés, nagyon ritkán találkozni vele, Ebayen ez is nagyon drága. Adj fel hirdetést, hátha van valakinek eladó.
Szerk.: Valószínűleg 20 MB a meghajtód, de ne számíts túl izgalmas tartalomra: talán egy MS-DOS és néhány alapvető program lesz rajta.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2019
Következő: »»   8 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem