Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Retro számítógépek
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Sziasztok. Atari 520 STFM masinámhoz készítenék valami külső (vagy belső) drive-ot ami arduino alapú , SD-t, CF-et vagy más egyéb adathordozót kezel, és egyszerűbben működik mint a floppyk alulformázása majd gépen való mókolgatás velük.
Sajnos nekem a floppy-s másolásos történet nem mindig jött össze mivel a gépen annyira új az oprendszer hogy azzal már nem működött megfelelően a program ami másolt volna, ezért is keresnék valami egyszerűbb módot amit itthon én is elkészíthetek.
Egy ötlet: Floppy emulátort bagóért láttam már több helyen. Mivel egyáltalán nem érdekelt, ennyi maradt meg a fejemben, de hátha nem került nálad ilyesmi a képbe.
Gondolkoztam rajta csak épp olcsón nem találtam. Az ultrasatan meg ezek drágábbak majdnem mint a gép....
Ennek elfogadható a ára?
Szia! Ajánlom a figyelmedbe a Gotek floppy emulátort. ( Írd be a Google keresőbe "Gotek Atari ST"). Széleskörűen (sok retro géphez használható). Osborn 1 hordozható számítógépembe építettem be egyet a második floppy helyett (hiányzott a kapott a gépből a második 5,25" meghajtó). Elégedett vagyok vele. Kínából olcsóbban beszerezhető...
Szia
Én egy ilyet építettem egy Roland W-30-hoz SD kártyával, tökéletesen működik azóta is, fillérekből megépíthető, talán még a nyákterv is megvan ha érdekel, sima egyoldalas házilag gyártható.
Szia, köszönöm ez megfelelő lesz.
Szia, megrendeltem a gotek-et, elvileg ezt csak bekötöm a meglévő floppy drive helyére és az usb-n keresztül pendrive-ról töltöm fel amit szeretnék a géppel?
Szia, ha Atari klubból rendelted akkor egyszerű a dolgod - bedugod a régi helyett és használod (adnak hozzá utasítást). Az olcsóbb változathoz (több munkával jár) vannak a neten jó leírások. Kell egy kicsit kutakodnod, utánaolvasnod mi a teendő Atari ST (géped) esetében...Nekem készíteni kellett átalakítót (5 1/4" floppy Shugart -> 3,5" floppy), rendbe tenni a tápegységet és működési rendellenességeket elhárítani. Összesen három hónapba telt (elfoglaltságom miatt) mire beépíthettem a Goteket a helyére.
Szia, a sima Goteket rendeltem amin floppy szalagkábel hely van és annak tápellátási csatija. Ennyire körülményes lenne beépíteni? Az én gépem 100%-os kondícióban van mind kinézetre mind működésileg.
Üdv !
Nem kell idegeskedni.Én tavasszal raktam az Atari STE- m be egy Gotek- et.Remekül mûködik. Most várok egy nagyobb oled kijelzôt hozzá kínából. Kell egy firmware csere is, a legfrissebb. Ha kell segítek!
Üdv!
Kaptam egy ilyen ős HDD-t(?), szeretném megnézni, mi van rajta. A legrégebbi gépem Win98-as, (siemens-nixdorf scenic pro d5). A probélma a következő. A hdd-n lévő csatlakozóhoz (SCSI?) csak olyan kábelem van, amivel az alaplapnak arra a csatalkozójára tudom rádugni a hdd-t, ahova amúgy a floppykat várná. Így persze a biosban nem tudom neki megadni az A: meghajtó méretét, mert egyrészt nem tudom, meg ott a floppyknak megfelelőek közül választhatok csak. (360k, 720k, 1.4MB, stb). Így mindig "Diskette drive A: error" van, nem meglepő módon. Hogyan tudnám életre keltelni, megnézni mi van rajta? Mellékeltem a kábelt amit használok, ennek az egyik csatlakozója előtt néhány kábel meg van fordítva, ez így gyári, ha jól tudom. De melyik csatlakozóját használjam? A simát vagy a fordítottat? Van egyáltalán esélyem, hogy életet leheljek bele? A hdd-n a 3. Csatlakozó mire szolgál?
Ez nem FMF? Akkor kell hozzá vezérlőkártya!
Ez egy MFM vinyo, keress hozza vezerlokartyat. Nem mindegyik kartyaval es BIOS-al megy, legy kitarto ha valoban tudni akarod mi van rajta
Egy MFM (RLL) illesztőhöz két meghajtót lehetett csatlakoztatni. A két egyedi adat kábel (keskenyebb) direkt kapcsolatot biztosítatt a meghajtó és a panel között. A vezérlő kábel közös volt. Az egyik meghajtó a "csavart" bekötésű, a másik a "sima" csatlakozót használta.
Szóval nem SCSI, hanem MFM, ez nekem új, ami nem csoda, a HDD maga sokkal öregebb mint én. Tehát MFM vezérlő kell hozzá. Amennyire néztem, olyan 60-80 ezerért lehet kapni olyat, ami SD kártyára kimenti az adatot. Sajnos ez elég drága. Milyen Pc-ben lehetett ez erdetileg használva? Hátha találok valakit, akinek van olyan, és úgy bele tudunk nézni.
Ezek közül valamelyik jó lehet? Vannak viszonylag tűrhető árúak is.
Azt sajnos nem tudom megmondani pontosan melyikkel fog menni de itt egy par sor info a vinyodrol:
(ST506 compatibilis, ami azert elege elterjedt volt.) https://stason.org/TULARC/pc/hard-drives-hdd/nec/D5126-20MB-5-25-HH...6.html
Ez nem közvetlenül ISA buszba dugható véletlen?
Megnézem majd a fiókjaimat, volt komplett működő 286-om MFM vezérlővel és vinyóval együtt, szerintem már nincs meg de hátha.
@cua: Akkor ST506-al kompatibilis MFM vezérlőket nézzek?
@ronin: Bár a csatlakozó kialakítása nagyon hasonló az ISA kártyák csatlakozójára, én nem kockáztatnám, hogy csak úgy beledugjam. Az interneten utánanézve, nem én vagyok az egyetlen, akik az MFM HDD-k újrafeltámasztásánál problémákba ütközik. @ge Lee: Nagyon köszi előre is, remélem megvan még!
Azért a kipróbálás idejére vegyél mozijegyet a családtagoknak, a maiakhoz képest kegyetlen hangja van.
Szerintem ronin75 nem a HDD-re, hanem a kártyára gondolt, hogy ISA buszos...
Egyébként nagy eséllyel az MFM HDD-t vezérlő kártyák mind ISA buszosak lesznek, mert az MFM talán előbb halt ki, minthogy a PCI busz elterjedt. Szerintem, nekem is van még valahol ilyen kártyám, holnap megnézem és visszaszólok. Nekem az rémlik, hogy az MFM keskenyebbik kábele külön-külön ment a két HDD-hez, a szélesebbik pedig egyformán mindkettőhöz. Vagyis a kártyán 3 db csatlakozó volt: egy széles és két keskeny. (A SCSI csatlakozó kicsit még szélesebb, mint az IDE.)
Idézet: „Bár a csatlakozó kialakítása nagyon hasonló az ISA kártyák csatlakozójára, én nem kockáztatnám, hogy csak úgy beledugjam.” ISA -nak ISA, de volt 8 bites és 16 bites ISA kártya. A 16 bites csak AT -khez jó, a 8 bites betehető PC, XT ill. AT -kba is. Az AT gépek BIOS -a tartalmazza a HDD kezelését, az XT ill. PC -ké nem. Ebay linken az első egy 8 bites kártya XT -hez (egy EPROM van rajta a BIOS bővítéssel) csak egy 62 kivezetéses busz csatlakozója van. Ebay linken a negyedik, ötödik 16 bites kártya AT -hez, két részből áll a busz csatlakozója. ST206 - MFM kontrollerrel megy, ST238 - RLL kontrollerrel.
Egy másik topikban Pucuka fórumtárs lehet, hogy éppen olyan kártyát említett, amilyenre neked szükséged lenne...
Idézet: „Szerintem ronin75 nem a HDD-re, hanem a kártyára gondolt, hogy ISA buszos...” Akkor ezt durván félreértettem. Előre is köszi, hogy megnézed nekem. A 3. csatlakozóhoz viszont egyáltalán nincs kábelem, így majd ezt is meg kell oldanom valahogyan.
Nekem ha jól sejtem PC-m van, ezek szerint egy komplett AT-s gép, hogy életere tudjam kelteni?
A kábeleknél vigyázz arra, hogy az adatkábel és a floppykábel megtévesztő módon hasonlít, a csatlakozójuk és a pinszámuk is egyforma, mégsem kompatibilisek.
Bővebben: Link
Ez alapján floppykábelem van csak, szóval olyat is szerezni kell.
Szerk.: utánaolvasva ez csak akkor probléma, ha több mint 1 HDD akarok azonos kábelen használni. Mivel nekem csak ez az egy darab van, ezért szerintem ez nekem nem fog problémát okozni, a "végig egyenes"-nek jónak kell lennie. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2019
Az Ebay többszörösen túl van árazva, MFM vezérlőt Vaterán nézz.
Ez mindjárt lejár: Bővebben: Link A szalagkábel készlet más kérdés, nagyon ritkán találkozni vele, Ebayen ez is nagyon drága. Adj fel hirdetést, hátha van valakinek eladó. Szerk.: Valószínűleg 20 MB a meghajtód, de ne számíts túl izgalmas tartalomra: talán egy MS-DOS és néhány alapvető program lesz rajta. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |