Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Sziasztok!
Esetleg van valakinek bevált módszere arra, hogy valahogyan lemérje, hogy mennyi anyag fogyott el nyomtatás közben? Most inkább szálhosszra gondolok, nem pedig tömegre ![]() Köszönöm előre is ![]()
Slicer progi (cura, s3d, slic3r, stb) mutatja (ha az anyag sűrűséget - density - jól állítod be) - lehet vezetni kockás papíron, notepadban
![]() Vagy vannak "filament management" pluginok octoprint-hez, ha úgyis esetleg azt használod, próbáld ki.
Én valami manuális/mechanikus számláló féleségre gondoltam
![]() Mondjuk például egy csapágy egy kerékkel a szálvezetőn, és annak a forgását számolni. Csak még nem körvonalazódott bennem, hogy hogyan lehetne ezt kivitelezni ![]()
Esetleg: Bővebben: Link
Hát azért erre a keresőszóra mindent (is) kiadott, csak azt nem, ami használható lenne
Én látok, de nem ócsó
pl: Bővebben: Link Bővebben: Link de van ott több félefajta is. Kereshetsz még a Revolution Counter-ra. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2019
És szerinted érdemes lehet házilag megépíteni? Mert abban úgy legalább lenne kihívás
![]()
nekem most jött ilyen:Bővebben: Link
Csak még nem volt időm foglalkozni vele, meg nem is volt eddig problémám a kattogással. Fénymásolóból kiszerelt számláló + ez + egy áramkör hozzá és mechanikusan mérhető. Üdv
Ezt már én is néztem, csak nem értettem, hogy mire való
![]() Amúgy a belsejéről tudsz lőni egy képet? ![]()
Jól hangzik, már csak az a kérdés, hogy milyen magnóból tudom kiguberálni a számlálót
![]() ![]()
Ha csinálnám, akkor optical rotary encoder-rel kezdeném, és ahhoz egy mikroprocis számláló.
Mechanikus számláló nem biztos hogy játszik, mivel annak a mozgatásához valamekkora erő kell. és visszahúzás miatt oda-vissza kell tudni számolni... De jut eszembe, az enkóder megspórolható, ha a léptetőmotor vezérlő step/dir jelét megkeresed a panelon, és egy up/down számlálóval számolod. A kapható kinai fel-leszámlálók úgy látom az iránytól függően külön fel, illetve le impulzust számolnak, vagyis kell közé még valami egyszerű kapuzás, a dir jel kapcsolja a step jelet a fel vagy le számláló bemenetre.
Még jobb ötlet, régen vettem ilyet, most nem találom az ebayon. Ez direkt dir/step jeleket számol,
csak rá kell drótozni a vezérlőre, és beállítható rajta az 0.1mm-hez tartozó lépésszám, így a valós méretet mutathatja...
Ha jól értem, csak a step/dir jeleket számolja, tehát a lépésvesztés és holtjátékot hibaként számolja?
Szerintem ezek mindkét irányban kinullázzák magukat...
De egyébként honnan tudná a pillanatnyi holtjátékot mennyivel kompenzálja?
Jól hangzik
![]() ![]() Kovidivi: Szerintem a lépésvesztés inkább a tengelyeken játszik, mint az extruder-en, mert az lényegesen kevesebbet forog a tengelyeknél. De a holtjátékot kérlek kifejtenéd, hogy mi is az, mert azzal nem vagyok tisztában ![]()
enkóderes megközelítés - 1
enkóderes - 2 golyósegeresmóka - 3 és ezek csak az első 3 gugli találat, ami szimpatikus lehet ![]()
Pedig Te hoztad fel a holtjátékot.
Az a holtjáték, ami a kotyogásból adódik, vagyis mész egyik irányba, irányt váltasz, és az a "lépésszám" vagy a lépésszámnak megfelelő távolság, amire a kottyanás miatt valóban megmozdul a cucc
Köszi az infót
![]() Szerintem marad a szoftveres számlálás, hogy írok egy köztes függvényt a step()-be. Amúgy is bele kell nyúlni a kódba, mert nekem nem tetszik, ahogy most működik, pontosabban szeretnék belerakni néhány plusz fícsört ![]()
Ezcsak egy sima on/off kapcsoló.
Csak azt nem értem, minek 3 vezeték.
Idézet: „Ezcsak egy sima on/off kapcsoló. Csak azt nem értem, minek 3 vezeték.” Szedd szét és rögtön rájössz, hogy miért.
Szia!
1.Fekete - GND 2.Zöld - Signal (jel) 3.Piros - VCC Ha jól tudom! Üdv, Laci
Idézet: „Ezcsak egy sima on/off kapcsoló.” Annál nincs Signal. NO/NC azért van három.
Ahan...
NO - Záró NC - Nyitó Értem. És köszi a helyesbítést! ![]()
Van ilyen rendszer ami képes ilyesmire zárt hurku léptető motorvezérlő... van 2 nyilt forrású is (mágneses encoderes) a vissza csatolású egyszóval hybrid vezérlő...
![]() Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2019
A nem értem dolgot úgy értettem, ha már mindenen spórolnak és a marrlinba nyilván úgyis be lehet állítani, hogy NO vagy NC így szükségtelen a 3 drót, de így legalább kinéz valami jeladó féleségnek, valószínűleg sose fogom beépíteni.
Üdv
Nagyon nem mindegy, és nem azért van három, hogy jeladó -féleségnek nézzen ki.
![]()
Repetier hostba, miért nem fogja föl, ha beállítom neki a 200/50 fokot akkor miért erőlködik 230/60 fokra?
Pár hete próbáltam nyomtatni abs-el, akkor elállítgattam, most visszaállítanám, de valami fölül bírálja. A G-kód is 230/60 Üdv
Szia!
A szeletelőben vedd vissza a hőfokot 200/50-re, és exportáld úgy a gcode-t. A gcode tartalmazza a hőfokot. Így ha be töltöd a nyomtató progiba (vagy SD-re mented), akkor a gcode-ban levő hőfok érvényesül. Üdv, Laci A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2019
Szia
A repetierbe be lehet állítani az alapértelmetett hőfokot, ami semmit nem jelent, mert a szeletelő cura engine beállítások a mérvadóak, előtte ez az érték volt átírva, most hiába írtam át, nem fogadta el. Újra kellett telepítenem a repetiert, megint átírni a cura engine hőfok értékét, na akkor már megértette. Nem tudom, hogy ez miért volt, lehet a gépemet (PC-t) kellene újra rakni, mostanába vannak hülyeségei, pl nem áll le, csak ha kihúzom a konnektorból. Üdv
Mostanra jutottam el arra a szintre, hogy vállalható nyomtatás ok születnek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |