Fórum témák
» Több friss téma |
Sztm egy kút is bőven megfele ha van benne elég víz! Ami nekem áll rendelkezésre kút abban a vízfelszín kb 3 métrre van a földtől és legalább a víz szint alatt 12 méter a vízoszlop, vagyis van bőven cserélendő víz!
A a szívó alul lesz a visszafolyó meg nemsokkal a víz szintje alatt, igaz ha lent lenne mondjuk 8-10 méteren akkor az úgy is felfele áramló melegvíz eleve a hidegebb vízzel keveredne! A másik meg hogy egy viszonylag gyors keringetéssel nemigen melegszik fel a víz a hőcserélőben a szobában! A megoldás az lenne, hogy egy mérét végezni, hogy ha 26 fokos levegőt fújok át a hőcserélőn akkor a másik oldalon hány fokos lesz és a kifolyó víz hány fokos lesz! De ezt amint lesz melegebb napunk, ami állítólag jövőhéten várható ki is fogom próbálni! 21-ről 12-re simán lehűtőtte, vagyis levitte a víz hőfokára! Majd kiderül hogy viszi le 26 fokról! A másik meg ahogy hül a szoba úgy kell egyre kevesebbet hűtni! Hamarosan ki fogok próbálni ezt azt és kiderül! A "beltéri egység" meg majdnem a plafonon lesz elhelyezve, mert ugye a hideg így is úgy is lefele áramlik! Ha minden jól megy jövőhéten meg lesz a szobai próba is, hogy egy óra működés után menynit hül a szoba! De az is csak a sima Trabant fűtőegységgel lesz megvalósítva! A végeleges beltéri egység úgy is autóhűtővel elsz megoldva!
Es ami linket kultel azon meg van egy fajta, mi hasonlit ahoz amit en kerdeztem de itt meg gegecsovet se kell kidugni egyszeruen teljesen mobil. Ez hogy es milyen elven mukodhet hogy hot nem kell elvezetni
![]()
Olyan megoldás a az én ismereteim szerint nem lehetséges, hogy nem kell semmi csövet kidugni a meleg elvezetéséhez. ( a lehetséges alatt azt értem, hogy ha lehet, akkor is megfizethetetlen).
Ha józanésszel végiggondoljuk, akkor a berendezés felvesz 800W villamos teljesítményt és még a szobai levegőből is felvesz teljesítményt... azt az energiát valahova el kell tenni (meleglevegő a csövön kifelé), különben megsértjük az energiamegmaradás törvényét. Ez a készülék akkor volna elméletileg működőképes, ha nem felvenné, hanem leadná a villamos hálózatnak a 800W villamos teljesítményt, de ez a lehetőség szerintem nem áll fenn. A 800W-os teljesítményfelvétel inkább a (gége)csővel rendelkező mobilklímára elképzelhető szerintem. Illetve van mégegy lehetőség, ami abban merül ki, hogy a hűtőteljesítményt vízpárologtatással érjük el, de akkor a készüléknek sokkal kevesebb villamos teljesítményt kell felvenni a hálózatból. Mindamellett az ilyen párologtatós cirkuszok csak kb 100W mértékű hűtőteljesítménnyel szoktak rendelkezni
Hat en is igy tudtam mint te az elso bekezdesed hogy muszaj valami hoelvezeto es a masodik bekezdesedben viszont a parologtatassal lehet valami mert az oldal amit kuldtel ha jol emlexem ott is valami hasonlot emlit meg. Koszi az infokat megegyszer
Ha most a légkondícionálók működési elvénél említett hűtőközeg elpárologtatására gondolsz, akkor az nem ugyanaz, mint a víz párologtatása.
A kompresszoros hőszivattyúgépekben a hűtőközeg gáz (ha jól emlékszem, akkor R410a). Ezt, ha nagy nyomásra összesűríted akkor folyékony halmazállapotba kerül. Ezt a folyadékot párologtatják el az elpárologtatóban, de ez zárt rendszer. A vizes megoldás az olyan, hogy öntesz egy nagy felületű tálba vizet, majd hagyod elpárologni (vagy még ventilátorral is segíted). A víz párolgása lévén hőt von el a környezetből, így történik a "hűtés". Ez a rendszer viszont nyitott! A keletkezett pára a szoba levegőjébe jut, ami más hatásokat is eredményez.
Most épp nem egy hőcserélőről beszélünk, én egy olyanra gondoltam, mint a távfűtésű hőközpontokban van, gőz megy a rendszerben, de nem gőzzel fűtenek a lakásokban csak a gőz hőjét veszi fel egy hőcserélő, ami átadja az épületben lévő fűtési körnek. Ezt egy automatika szabályozza, ugyanis ha nem hültek le a lakások, tehát az előremenő víz hőmérséklete és a visszatérő közti hőmérséklet különbség kisebb, akkor akár ki is iktathatja bizonyos időre a hőforrást, tehát a hőcserélőt, vagy bizonyos arányban az előremenő vízbe kever a visszatérőből, így szabályozza a hőmérsékletet. Nah, koncepció hasonló csak épp hűteni kell. A másik hőcserélő, a szobai, ami felveszi a meleg levegő hőjét és átadja a víznek, na annak elég könnyen lehet számolni a dolgait.. tehát x fokos előremenőnél és y fokos szobánál mennyi lesz a T visszatérő, vagy ha ismerem mind a kettő, lehet felületet számolni, illetve azt, hogy hány wattot fog leadni nekem, vagy épp hány wattra van szükség. Egy nagyon fontos dologra van szükség...a hűtőtest U vagy k értékére W/m2K-ben.
Illetve, hogy ez hány fokra adta meg a gyártó. Picboy: Viszont a párát ki kell vezetni a szobából, mert az meg pont annyi wattal fog fűteni, mint amennyit elvont, ráadásul a nagy relatív páratartalom növeli a hőérzetet.
hali, nekem olyan ötletem van, hogy nálunk ugyebár van központi fűtés. meg lehetne azt csinálni valahogy, hogy nyáron a pincébe mondjuk elelyezzek egy nagy mélyhűtőt, bele lefektetni csöveket, és ezeket rákötni a központi fűtésre, majd keringetni a hideg vizet a lakásban?
Szerintem esélytelen. Egy átlag lakásban a radiátorok össsz hőleadó felülete legalább 10m2. Egy frigóé ezt sehogy sem közelíti meg. Gyakorlatilag a lakás hőjével olvasztanád a frigó belsejét. + mint írtam a radiátort hőleadásra nem hőfelvételre tervezték. A kutas megoldás életképesebb.
Hallottam olyat, hogy az egész kertet felásták méter mélyen, letekertek vagy 2-300méter csövet, és jött a szinte korlátlan 10-15 fokos hidegvíz.
Olvassatok vissza kicsit.A radiátoros hűtés egy baromság...Ahhoz ,hogy hatásos legyen min 10 fokos víz kellene viszont ott már bőven akadna kondenz víz is!!Azt el kellene vezetni mégpedig minden radiátor külső felületéről.És ezt mivel állítanátok elő??Mert ennyi vizet a kút sem képes lehűteni.Ehhez egy mocskos nagy kút kellene.Azzal megoldható lenne.A másik...A hűtőgép hehe.Én tavaly kipróbáltam egy 300 literes fagyasztóval és a lehető legrosszabb volt az eredmény
![]() ![]()
Szerintem a legjobb megoldás ez a kutas verzió, vagy folyamatosan cserélődő vízzel ahogy én is akarom, vagy hőszerélő a kútban is és zártrendszerben, de még van lehetőség a leásott x méter csőben is! De ugye egy 12x1.2 méteres vízoszlopban van puffer bőven, és nemhiszem hogy hamar felmelegedne a víz, meg az is kérdés, hogy 26 fokos levegő esetén meg 12 fokos víz esetén mennyi lesz a kifolyó víz hőmérséklete, de ugye ez függ a víz áramlási sebességétől is!
A hűtős verzió lehet bármilyen, mind hatástalan!
Én tavaly mértem a kifolyó víz hőmérsékletét is és ha a bejövő volt 12 fokos akkor a kútba visszafolyó volt 16 fokos.De..Mégegyszer mondom a zöld locsolóslag az udvaron futott a murván.Nem leásva nem szigetelve.És amikor 30 fokos meleg volt folyamatosan verte a víz a slagokat.Az igaz ,hogy folyamatos üzemben egy két hét alatt nőtt a hőmérséklete a bejövő oldalnak is valamelyest de akkor kb 2 hétig szinte folyamatosan üzemelt ami óránként legalább 1 köbméter vizet jelent.Tehát naponta többször is megfordult a kút vize szerintem.Így volt a legutolsó mérés szerint 17 fokos a víz a kútban.Nagyon sok múlik a beltérin az abban dolgozó ventillátoron illetve a hőcserélőn ami benne van.Talán egy klíma kültérije volna a legjobb megoldás erre.Az nagy hatásfokkal dolgozik hiszen pont erre van kitalálva csak ott a meleget kell eltüntetni a csövekből itt meg a hideget.De sajnos még nem sikerült szereznem.
![]()
Nálad mekkora a víz menyisége a kútban? Mert ugye nekem van kb 14 köbméterem cserélődésre!
A másk meg hogy a visszafolyó ágat hova érdemes vezetni, a kút méllyére vagy a kút felszínére?
Szerintem egy locsola rozsán keresztül visza engedni a kútba.Ergo hűlnek vízcseppek zuhanásközben,párolog stb...
Szia.Nálam a kút kb 8 méter mély/mármint ott a víz felszín/és onnan kb 2 méter az alja.Tehát jó esetben 2-3 köbméter víz lehet benne.A visszaengedést én símán belefolyattam mert úgy gondolom a zuhanás közben is hűl egy kicsit.
Hát akkor én nem panaszkodom a kútban lévő puffer ügyében, mert az van bőven!
Ez a rózsás visszafolyatás is jólhangzik! Jó lenne ha már készen lenne a cucc! Ahogy az időjárásjelentést néztem jövőhéten adott lesz a próbára a majd 30 fok!
Azt nem lehetne megcsinálni úgy hűteni a vizet mint a sörcsapoknál ??
Annak elég jó a hatásfoka és gyorsan lehűti a sört ![]() És a Sörcsapba lévő vizet meg jobban lehet hűteni mint magát a levegőt,akár 2 hűtőgép fagyasztó részével.
Ha jól belegondolsz amikor nyáron egy rendezvényen vagy és kérsz egy sört általában nem egészen hideg az a sör.Mert sokan vannak és mert meleg van.És nem is állandóan folyik a sör mint mondjuk egy kútkondiban kell a víznek.Szerintem a hűtős megoldások halálra vannak ítélve!Kivétel ezalól egy jó sokat zabáló klíma.
![]()
Egyre jobban tetszik a szürke pvc szenyviz cső.
5 órán át nyomta a 19 C fokkos levegőt..Utána kikapcs mert mentem haza. 22fok volt a házban.de majd nagyobb kánikulában kell ezt tesztelni. Azt hiszem megvan az uj házunk kisfogyasztásu,halk klimája. Csak jó sok métert kell lerakni,jo mélyen ![]()
Napot!
Jelenleg dübörög a kútklíma tesztje! A legegyszerübben azt tudtam megoldani, hogy a Trabi fűtőegység van bent a kiskonyhában, mi kb 4x4x2 méter, és veztem át a kútvizet a fűtésen, a venti max sebességen megy! Mérések: befolyó víz: 12 fok kifolyó víz: 12-13 fok kifújt levegő hőmérséklet: 15-16 fok kezdő levegő hőmérséklet: 23.3 fok 25 perc hűtés utáni hőmérséklet: 21.3 fok Vagyis istenkirály ez a kútklíma! ha lesz egy autóhűtő a pici fűtésradiátor helyett akkor sokkal nagyobb lesz a hatásfoka! De így is sokkal jobb mint vártam! Ja és a földön van a hőcserélő nem a plafonnál! Már csak az a kérdés, hogy a kondezvíz elvezetést hogy tudom megoldani a beltéri egységnél? A hűtő alá tenni valami tálcát vagy mi lenne a legjobb? Ha minden jól megy 1-2 hét és be lesz kötve a kútklíma! Remélem összejön minden! ![]() ![]()
Tuti dolog csak meg kell csinálni,és már lehet is hüsölni
![]() Viszont én még mindig nem mondtam le az elpárologtatásos hütésröl.Mármint jo dolog a kisérletezés ![]() Találtam egy érdekes gépet,amit még nem látam mostanáig. Bővebben: Link Elég meggyözö,de ez is befujja a párát. ![]()
Sziasztok!
Régebben olvastam, valaki csinált olyan "légkondi"-t, ami csak egy PC ventillátor és valami vizes cucc. Igaz, csak párologtatott, de azt írta, teljesen "hideg" lett tőle. Hogyis volt az?
Sziasztok!
gondolodtam egy kicsit és erre jutottam: Mivel a prolgás hőt von el a környezetből, ezért Fogok egy: radiátor (pl. kocsi) 2db, kompresszor, szelep, anyag, ami alacsony hőfokon is párolog. Tehát: 1. van a nagy nyomású anyag, ami ezen a nyomáson fojékony, 2. van a szelep, amin csak nagyon kevés anyag tud átmenni, tehát utána növekszik a nyomás, ezen a hőmérséklten párolgásnak indul az anyag 3. utána közvetlenül a radiátor 1. meg 1db venti. ami elvileg fújja a hideg levegőt. 4. ezután belemegy a kompresszorba, ami ismét nyomás alá helyezi, a még gőz alapű szert 5. belemegy a 2. radiátroba ahol megtörténik a lecsapódás, ismét folyékonnyá válik, és megy megint a szelepbe. Kérdésem lenne hogy működne-e, illetve milyen anyag felelne meg erre a célra? ( hétköznapi ember számára is hozzáférhető pl. 96% alkohol-- tudom, de csak példa)
Amit itt leírtál az a hűtő körfolyamat ! ezt már feltalálták
és bármelyik hűtőközeg ajánlható hozzá amit a kompresszor bír! Megvan hogy melyik kompresszor melyik közeghez készül! pl: r 407 r 410 r22 ez uóbbi a freon a többi már a helyettesitő (új) hűtögáz .
Gondoltam hogy nem találtam fel valami újat
![]() Volt ithon egy kép, amin rajta volt a mechanikai felépítés, én meg elkezdtem kikövetkeztetni a dolgoat(úgy látszik hejesen). Itt most nem nagy dolgokban kell gondolkodni, elég ha csak 5°C-al sikerül lehűteni a belső radiátort, ezért is gondoltam az alkoholra, mint mondat, egyszerű ember pénztárcája, és lehetőségi szerint kellene anyagot találni. Csak ugye elég magas a forráspontja (78,4°C), dehát ez van. Az aceton már alkalmasabb lenne, mert annak csak 56°C a foráspontja, de még ez is sok, azokhoz a gátokhoz képest, amit vent írtál. Ha jól tuom akkor azoknal -30°C a forráspontjuk.
A pb gáz jó lehet (R600) néven használják az újabb hűtőkben ! csak az a hátránya hogy nem lehet a rendszert leforrasztani feltöltés után (robbanás veszély)
Itt van két kép a kútklíma tesztjéről.
Első képen a müködő hőcserélő, a multiméteren a kifújt levegő ami 8 fokos volt, mellette a kis hőmérőn a levegő hőfoka árnyékban 34.8 fok. A második kép az a höcserélő után mért vízhőfok a kifolyó oldalon, ami 9 fok volt. Mivel most nem keringett a víz hanem fogyott ki a kútból, és jött helyette friss víz, így még hidegebb lett, mert a szivattyúzás megkezdése elött 12 fokos volt a víz, és most hogy ment 2x2 órát 2 nap, és cserélődik a víz így már 8 fokos víz jön fel! Ez már több mint tuti a kútklímához! Vagyis a lényeg, hogy a hőcserélő után ahogy kimegy a cső a falon és indul vissza a kútba, teszek bele egy T elágazót egy csappal és lehet öntözni is, így gond nélkül tudom cserélni a vizet! Na majd a megépítés során kiderül!
Akkor esetleg kis kombinált biztonsági gázcspon keresztül feltölteni? Akkor utána elvileg csak el kell zárni nemde?
Igazad van így megoldható csak az a baj hogy a folytóelemet a kompresszort minden alkatrészt
méretezni kell nem egyszerű dolog (összerakom "oszt" működik) ilyen nincs ! Az r 600 -hoz külön hozzá készített komp való és sokkal drágább mint a normál gázokhoz való kompok ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |