Fórum témák
» Több friss téma |
Megépítettem Skori önrezgő tápegységét., 200-250W-ig jól működik .
Ezt az elvet szeretném használni ózon generátorhoz .Végeztem egy pár kísérletet U vasmagokkal . A primer tekercs 50 menetes , a szekunder / régen tekercselt és minden sor műgyantával kiöntve / 600 menet. Csak akkor működik ha az U vasakat széthúzom és legalább 2-3 mm -es légrés van. Ilyenkor jól működik , viszont a primer tekercs nagyon melegszik . A primer tekercs vezeték átmérője 1 mm. A teljesítmény ilyenkor kb. 90-100 W , ami közelítőleg jó ezekhez a porcelán ózon panelekhez. Ezt onnan tudom , hogy építettem már több ózon generátort , csak ott 15 voltos átalakítást használtam , most ezt a lépést szeretném kihagyni, közvetlenül hálózatról üzemeltetném.
Ha még nem tetted, akkor meg kellene próbálni a párhuzamos feszültség visszacsatolást is, hasonlóképpen mint itt: Bővebben: Link
Nagyfesz trafóknál nagyon kritikus a szekunder saját kapacitása. Ha nagy a sorok közötti kapacitás (pl. a kiöntés miatt) az sokféle működési problémát okozhat. Ezért ilyenkor vagy "kazettás" tekercselést készítenek (sokfelé osztott cséve) vagy a sorok közé extra vastag szigetelést raknak. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2019
A párhuzamos feszültség visszacsatolást még tanulmányozom.
A nagyfesz. tekercseket szépen tekercseltem. Soronként három réteg papír szigetelést használtam , ezeket műgyantával itattam át. Készítettem vagy öt különféle menetszámú tekercset . Jól működnek 12-15V-ról , csak kell hozzájuk egy 5-6 A-es tápegység. Tulajdonképpen ezt a tápegységet szeretném kihagyni. Az ózon panelek kapacitása olyan 170-180 pF. Ha ezzel sorba kötök egy 100 pF-os kondit / ami nem üt át / már le tudom csökkenteni kb .1 mm-re az U vas légrését. De még mindig nagyon melegszik a primer tekercs. Az U vason a szekunder tekercs külön csévetesten és az U vas másik szárán van mint a primer. A rendszer terhelve 65-70 Khz környékén megy. A rezonáns tápegységeid nagyon jól működnek , pár darabot kísérletképpen megépítettem, csak deszkamodellként. Köszönöm a segítségedet.
Idézet: „Már odáig eljutottam hogy átnéztem az egészet totál (primer oldalon mindent kimértem” Ezek szerint mégsem sikerült elsőre az átnézés.
Az UCC3808 IC-t mivel lehetne helyettesíteni ami korszerűbb estleg olcsóbb? Árammód kellene és ugyanúgy két kimenet.
Inkább csak drágábbal tudod, pl. UC3846. Volt még valami hasonló ha jól emlékszem de az meg olyan beszerezhetetlen kategória.
Sziasztok. Van valahol olyan táblázat, ami megmondja, hogy a különböző pwm kapcsoló IC-hez milyen primer induktivítású flyback trafó kell?
Pár napja bontottam le egy SF1565 DP ic-vel müködő 12V-os tápegység trafóját.Nagyobbra tekertem a szekunder (több menet) oldalát így tud 40 V-ot. Természetesen a TL431-hez kapcsolódó ellenállásokat módosítanom kellett a kalkulátor szerint, mert amúgy csak villogott a led. Ha érdekel felrakhatom példaként.
Tessék itt van. A szekunder 4x8 menet, az egymás mellett futó 4 szál vezetékből 8 menet, tehát nem 32 menet. Ja és a fekete pont a tekercsek kezdetét jelenti.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2019
Üdv!
Lenne egy kérdésem egy EC42 vasmaggal kapcsolatban. Kb hány tesla-ig lehet felmágnesezni? Mert az adatlapban nem látom a B értékét, nekem jó lenne valami jó saccolás is, de ha tudnátok pontos értéket írni az is jó. A válaszokat előre is köszönöm.
Az EC42 csak a mechanikai méreteket adja meg. A ferrit mag többféle anyagból lehet, és az eltérő anyagok eltérő mértékben vehetők igénybe. Továbbá az egyes anyagok a különféle frekvenciákon is eltérő mértékben használhatók ki. Saccolásként 20kHz közelében kb. 0,2T-ig 100kHz közelében kb. 0,1T-ig lehet elmenni. Pontosabb értéket akkor lehet mondani, ha megadod legalább a mag anyagát, és az üzemi frekvenciát.
Ha az van a képen és neki is ami a fájl neve, akkor abban benne van hogy PC40, azaz TDK PC40 a mag anyaga, akárcsak a PC tápok EI33-as trafójának.
Ez bizony elkerülte a figyelmemet. A PC40 anyagnál több engedhető meg a saccolásomnál.
Egy pár térfogata kb. 20cm3, ha jól néztem. Ha 2W disszipációt engedünk meg a vason, akkor 25kHz-en kb. 0,23T, 100kHz-en kb. 0,12T engedhető meg. Ha megduplázzuk a disszipációt, 4W-t is megengedünk, akkor 25kHz-en kb. 0,3T, 100kHz-en 0,15T is megengedhető.
Hát sajnos semmi infóm nincs a magról, annyi, hogy magát a trafót egy TV-ből bontottam.
Am 41,6KHz-en szeretném használni, egy inverterben. Mondjuk én 0,145T-t gondoltam ezen a frekin.
Szerintem nem rossz választás, ilyen frekin kb. ennyit ajánlottam volna én is.
Most már értem, hogy ahogy nő a freki annál nagyobb B értéket lehet megengedni. Ugyanis pont ma tanultuk, hogy ugye minél nagyobb a frekvencia annál többször mágneseződik át az anyag azaz a részecskék gyorsabban mozognak így az jobban melegíti a vasmagot. Na legalább tanultam valamit ebből is.
Pont fordítva. A második mondatod már javítja az elsőt.
Vagy mi, igen rosszul írtam. Freki nő B értéke csökken.
Szerintetek megállná a helyét ez a táp elektroncsöves erősítő hajtására ,természetesen a kimenet egyenirányítva és szűrve lenne?
Gondolom valami oka van annak, hogy csöves erősítővel bíbelődsz. Ha ez az ok az, hogy egyel több doboz legyen az asztalon, akkor nyugodtan tedd bele, egyébként meg véletlenül se.
Az elmúlt pár hozzászólás törölve.
Szakmai érvelésnek tűnt/indult, de adok-kapok lett belőle, majd mások mocskolásába csapott, majd végül személyeskedésbe torkollott, és moderálási kérelmek sorát indította el.
A troll pedig elégedetten hátradőlt, mert megkapta amit akart. A célja valószínűleg egyetlen pillanatra sem a szakmai beszélgetés volt (elég csak elolvasni az írását és értelmezni). Sajnos nem láttam kik "etették a trollt" de talán tanultak belőle. Ha legközelebb ilyenbe botlanak hagyják figyelmen kívül. A trollnak az esik a leginkább rosszul, ha nem tudja beindítani a sz.r-zuhatagot. Régebben egyszer engem is félrevezetett, szóba álltam vele, mert azt hittem szakmai dolgokról beszélünk - de ez először és utoljára fordult elő. Hiba volt, de tanultam belőle, és még egyszer nem süllyedek le a szintjére. Gondolom ez is ki lesz moderálva, (nem baj, jogos) de egy kis ideig talán itt lesz, és elolvassa akinek szól. Mondjuk én valószínűleg adtam volna némi "jutalmat" is a trollnak, de ez nem az én dolgom.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2019
Szép napot mindenkinek! Van egy kapcsolóüzemű tápom,ami elkezdett fütyülni,és ugy hallom,hogy a trafóból jön a fütyülű magas hang. Mi lehet ennek az oka? Talán elöregedett kondenzátorok szoktak ilyent okozni ,vagy valami más? Előre is köszönöm!
Ha egyébként jól működik, akkor előfordulhat...
Volt már előzőleg régebben is egy ilyen fütyülő táp,ami egy idő után ettől be is adta a derekát. Ezért nem szeretném hogy ujból ez legyen ennek a tápnak is a veszte.. Ezért fordultam hozzátok,ha lehet akkor megelőzném a bajt.
Kicsit több infó esetén lehet pontosabb tanácsot lehetne adni, pl milyen topológia, terhelés nélkül sipol vagy terhelve.
Üdv.
Problémám lenne egy TNY266 tápegységgel ami nem akar beindulni. A nagyfeszültségü kondin mérek 410 v , de a trafőra nem kapcsolja rá. egy mosógép panelben van. Az ic zárlatos volt, a trfór megrágta aszerintem az egér, kicseréltem mindkettőt meg egy két dolgot körülötte de nem indul be. jó lenne egy kis segitség ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |