Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2165 / 2208
(#) tantallum válasza tunerman hozzászólására (») Jan 3, 2020
A CD100-ban mindkét 14Bites átalakítónak külön tápja van? Mert akkor lenne duálmono szerintem. Vagy nem?
(#) tunerman válasza tantallum hozzászólására (») Jan 3, 2020
OFF!
A modifikációk során természetesen tettem lépéseket a tápegységek/földelések különválasztására, de a leglényegesebb az, hogy NEM egy tokban van a két DAC
ON!
(#) MacGiver válasza pucuka hozzászólására (») Jan 3, 2020
Idézet:
„Mert a potméter, meg az átkötő vezetéked nem ugyanakkora ellenállású, tehát az ugyanazon bemenőjelet más osztással viszed tovább.”

100 kOhm nagyságrendnél szerintem a a vezeték ellenállása elhanyagolható.
(#) MacGiver hozzászólása Jan 3, 2020
Idézet:
„Aki meg azt állítja, hogy a Fletcher görbék hülyeség, azzal nincs mit vitatkozni, az maradjon meg a hitében. Egyébként a létét meglehetősen sok, és alapos (Nobel díjas) kutatás támasztja alá, mert igen nagy a befolyása a hírközlésben az érthetőségre.”

Teljesen igaz. De:
Saját tapasztalatom szerint normál szobai hangerőnél nincs szükség semmiféle hangszín szabályozásra, kis hangerőnél egy pár dB állítható mély többlet jól jöhet. Audio rendszerről beszélgetünk.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2020
(#) sutemenyx válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2020
Nem nagyon szeretnék a listából választani, bármi lehet. Mindenkinek a saját tapasztalatai vannak, amiket megpróbál védeni és akár hittéríteni is. Inkább mondanék egy példát kiemelten rád vonatkoztatva. Azt mondod, hogy meghallgattál sokféle PP erősítőt, de egyik sem tetszett, csak ez az SE, ami 6N8SZ-ből és 6N13SZ-ből áll.
Én is szeretem az SE-t, mert egyszerű, kevés alkatrészből áll és könnyedén tud NFB mentes lenni. De azt tudnod kell, hogy amit hallasz hang az nagyjabol 4fő dologbol tevődik össze egy SE-nél:

- NFB hurok hiánya
- Nagyon alacsony és asszimetrikus damping factor
- Asszimetrikus meghajtásból adódó sok másodrendű torzítás
- Csövek és az alkatrészek sajáthangja

1./ NFB hurok mentes PP erősítőt gyakorlatilag nem csinál senki. Az nfb hurok beállítás függően vagy tompává, részlettelenné.. vagy ha reszletesre allitjak be, akkor pattogos, csattogossa, zavarova teszi a hangot. A térhatásból pedig mindenkèppen levesz. Ugyanakkora javítja a damping factort, ezáltal ütősebbé és pontosabbá teszi az erősítőt. Csakhogy az előbbi két hátrány miatt szerintem egyszerűen nem elfogadható. Az SE-ben nincs, így tud igazán nyitott és szárnyaló lenni. Felbontását és nyitottságát csak a majd 4. taglalt dolgok befolyásolják, de azok viszont nagyon.

2./ Ez az ami igazán a legnagyobb gyengesége egy SE-nek. Jellemzően egy single ended erősítőnek 3-4, de max 6-8 ez a tényezője. Emiatt egy nagyobb tömegű membránt nem képes megfelelő pontossággal meghajtani. Jellemzően nagyon lágyak és búgók lesznek a mélyek, ami egyébkènt hangszeres, de akár nagyzenekari műnél is lehet kellemes. Elektronikus ütemes zenére viszont katasztrofa a legtöbb esetben. Itt sokkal jobban teljesit egy 12-20-30DF-ral rendelkező PP.
Amit még itt megjegyeznék, hogy ha veszünk egy 4-es DF-ral rendelkező SE erősítőt, akkor könnyen belátható, hogy nem fog neki tetszeni, ha egy 8ohmos hangfalnak nehol leesik az impedanciaja 3-4ohmra. Ebből az is következik, hogy egy SE-hez nagyon nem mindegy milyen hangsugarzot valasztunk.

3./ Erre azt szoktak mondani, hogy a masodrendű torzitas hallatszik olyan nagyon szépnek. Minimalis az igazsagtartalma. Csinaltam felvezetos erositot, ami direkt ugy lett kihegyezve, hogy sok masodrendü torzitasa legyen és nfb mentes legyen, mint egy SE. Egyaltalan nem lett olyan romantikus csöves hangja, mint egy triodas SE-nek. Szoval a romantikus hangzás nem ezen mulik sajnos. Sokkal inkabb azon, hogy

4./ Az alkatrészek milyensége és minősége egy nonfb erősítőben felértékelődik. Egy frankó végtriodanak sokkal zeneibb hangja lesz, mint barmilyen pentodanak. Gondolom nem nagyon hallottal olyan pp erositot, ami csak triodakbol allt volna es nem volt benne nfb. Ugyanis az összevetés az SE-ddel ekkor állná meg a helyét. Masreszt azt is tudni kell,hogy ezek a regi szovjet triodak eleve marhara zenei hanguak. Ezekintetben összemerhetok majdnem az ugyanilyen koru usa csövekkel. Màs tekintetben viszont elmaradnak tőlük azért sokkal.

Szóval a helyzet az, hogy persze, hogy tetszik az SE-d, mert minden elemében a zeneiség felé tart.
Valoszinuleg nem minimal technot es nem is drum&bass-t, de nem is heavy metalt hallgatsz rajta, így pedig nincs is hianyerzeted. Ennek ellenére hidd el, hogy egy PP-t is meg lehet építeni nagyon is zenei hangura. Ugyanolyan jora, mint az az SE, csak sokkal jobb dinamikával, damping factorral.
Van most nálam pl egy 6AS7G PP, ami nem nevezhető tökélynek, de marhára zenei hangú és nagyonjó a dinamikája is. RCA 6AS7G USA vegcsovek (6N13SZ megfeleloje) és asszem valami ecc82 kaliberu elofok csovek vannak benne, ami meg kb megfelel a 6N8SZ-nek. Gyanitom, hogy nem ilyeneket, hanem valami agyonvisszacsatolt régi szoci vagy uj kinai/ruszki pentodas szörnyetegeket hallottal eddig inkabb.
(#) sutemenyx hozzászólása Jan 3, 2020
Azt viszont sajnos nem tudom, hogy mitől szól jobban vagy rosszabbul egy cső, egy kondenzátor, ellenállás, kábel, bármi. Sokkal inkább erről lenne érdemes megkérdezni tunermant, hátha neki van valami sejtése. Az adok-kapok vita helyett.
Én annyit tudok, amit eddig tapasztaltam, hogy jellemzően a nemesebb, tisztább anyagok és a korrektebb, precizebb kivitelezés jobban szólnak úgy nagy általánosságban.
(#) Ge Lee válasza sutemenyx hozzászólására (») Jan 4, 2020
Javarészt igaz amit írtál de nem mind. Így utólag már tudom hogy eddig miért ócsároltam a csöveseket és miért nem is foglalkoztam velük soha. Azért, mert triódát soha nem hallottam szólni, SE-ből is csak ilyen vacak régi rádió PCL86-osát. Az összes amit hallottam az pentódás vagy tetródás PP volt, és ezek hangjában az égvilágon semmi olyan nincs ami engem megfogott volna.
Sokan keverik az SE-hez a dampingot pedig szerintem semmi köze hozzá. Meg kell nézni egy hangszóró impedanciamenetét, hogy milyen ellenállást képvisel azon a frekin ahol ez számítana. Hát jó nagyot, azaz ott a hangszóró átvitele már jelentősen csökken (20-30 ohmos impedanciapúpon ugye nem fog olyan teljesítmény lesugárzódni).
A 3. pontodat egyszerűen nem tudom elhinni, több okból sem. Már visszacsatolás nélkül sem egyszerű félvezetős erősítőt építeni, de abba szinte teljesen biztos vagyok, hogy olyat nem csináltál ami kizárólag páros harmonikusokat termelne. Mert képtelenség. Ezt csak a triódák tudják, még a többi cső sem. Nézd vissza az FFT ábrákat amiket az ősszel feltettél, meg nézd meg azt amit én csatoltam. A tiéden arányosan ott van a páros és a páratlan egyaránt, míg az enyémen kizárólag a páros, abból is csak az első, a többi nem is látszik.
A 4. ponthoz. Igen, valóban nem hallottam még triódás PP-t, se vcs-vel se anélkül. ezért lehet hogy ha nagyon unatkozom, akkor ki fogok majd próbálni valami hasonlót a 6H13C-vel, mint ami ebben meg ebben a videóban látható. Van most már 20db csövem, ez a mennyiség elég lesz arra hogy megcsináljam az SE-m tesóját, csináljak akár egy olyan PP-t, meg elég lesz tartalék csőnek életem végéig. A hangjáról a fickó aki az enyémet csinálta is azt mondta, hogy évekig keresett az olcsó árkategóriában jó hangú csövet, mire erre ráakadt.

Nekem pl. soha eszembe nem jutna technot, elektronikus zenét, tuctucot meg ilyeneket csövesen hallgatni, mert arra tökéletes a tranyós erősítőm is, sőt jobb is, mintha egy csövessel próbálnám meg 40-50W-tal a szobában a nadrágom szárát lobogtatni.
Viszont a hangszeres zenékre nekem az SE-nek nincs párja, se a tranyóson, se semelyik PP-n nem szól olyan kellemesen mint ezen. És, ezen is ugyanúgy el lehet hallgatni bármit, akár az elektronikust vagy heavy metalt is, nyilván a teljesítmény korlát figyelembevételével, szóval nekem nincs semmilyen hiányérzetem ezzel sem, ha azon a 4-5W-on belül maradok. Nem mondom hogy egy 6H13C PP nem lehet jó, mert lehet hogy annak is ugyanilyen finom hangja lenne. Csak ott már dupla cső, fázist kell forgatni, jóval macerásabb a kimenő, és nekem már el is ment a kedvem az egésztől.
(#) sutemenyx hozzászólása Jan 4, 2020
Damping factor:
Vegyünk mondjuk egy 2A3 SE-t. Az ajanlott terhelese, ahol a legnagyobb teljesitmeny kivehető 2,5K. A cső belsőellenállása 800ohm. Mit jelent ez? Leegyszerüsitve, hogy a 2.5K-s terhelés 800ohm meghajtoimpedanciat fog latni. A trafóimpedanciakonvertalasa utan ez ugy fog kinezni, hogy egy 8ohmos terheles kb 2,6ohm meghajtoimpedanciat fog latni. Az ebben az esetben elegge nem mindegy, hogy nagyjabol 8ohm kornyeken marad mindig a terheles es ezzel hasznosulni tud a kitermelt teljesitmeny 60%-a, vagy esetleg lemegy 3-4ohmig, ahol a kitermelt teljesitmenyek mondjuk csak a 30%-a hasznosul. Ha 60 helyett 30% teljesitmeny hasznosul, akkor az azt jelenti, hogy azon az adott frekvencian csak felteljesitmeny jut a hangszorora. Ez -3dB hangnyomascsokkenes, ami eleg sok. Masreszrol emiatt a gyengeseg miatt sokkal szabadabban lendül túl a membrán a saját tömege és tehetetlensege folytan.

A torzitast nyugodtan elhiheted. Termeszetesen csak 2 felharmonikust termelo felvezetost nem nagyon lehet csinalni, de egy SE se csak azt termel. Ugyanolyan arányút viszont lehet, s hidd el meg sem kozeliti egy triodas se hangjat.

A többit pedig ugylatszik egeszjol kitalaltam. Hajra, epits nonfb pp-t triodabol. Ott van tunerman receptje, vagy ahogy en modositottam. Meg lehet epiteni 6H13C-ből is. A driverre viszont ügyelj, hogy kifejezetten nagyfrekis cső legyen.
(#) Ge Lee válasza sutemenyx hozzászólására (») Jan 4, 2020
Egy lehetséges megoldás, illetve nyomon követhető az evolúció, mert van 48db videó zsinórban, csak legyen valakinek feneke végigülni mindet. Csak belenéztem egyikbe másikba, de jó az irány, mert ugye a trióda miatt nem lehet a hagyományos 1cső->katodin->végcső megoldást alkalmazni, mert akkor nem lehet teljesen kivezérelni a csövet. A videóban látszik hogy mily módon lehet, meg az is hogy nincs benne vcs. Nem vagyok teljesen biztos benne mert már nagyon rég volt, de szerintem találkoztam már személyesen a sráccal, ha így van majd utánajárok, és megnézem egyszer élőben is hogy meddig jutott a projekt. Ez annyival egyszerűbb ugye, hogy a PP-hez nem 2 csövet használ, hanem az 1 búrában lévő 2 triódát.
(#) sutemenyx válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020
Ez alapvetoen egy katodin, csak van utana meg 1-1 meghajto.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020
Ez ugyan az az eset mint amikor 6SZ19P PP-vel kisérleteztem. Nem lehet egyetlen kettőstriódával megvalósítani a meghajtást és a fázisfordítást. Vagy parafázisú fokozat van az elején és akkor utána egy izmosabb kettős trióda vagy sima fesz erősítő utána katodin majd a következő izmos kettős trióda fokozat. Vagy van még egy másik megoldás ITT
(#) tunerman válasza djhans hozzászólására (») Jan 4, 2020
Idézet:
„Nem lehet egyetlen kettőstriódával megvalósítani a meghajtást és a fázisfordítást”

Kifelejtetted a mondatból, hogy "szerintem", mert így sajnos nem igaz.
Én építettem WE 417A triódákból akkor egy lehetetlen meghajtó/fázisfordító fokozatot - ajánlom nézz utána
(Mondjuk nem egy üvegbúrában vannak a triódák, de nem az a lényeg!)
TJ.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
(#) sutemenyx hozzászólása Jan 4, 2020
Persze, hogy nem lehet. Ezt en is csak fotoshopban festettem:
(#) Mócsing hozzászólása Jan 4, 2020
Szervusztok .
Tudtok ajánlani 6N13S SE bevált kapcsolást ?
Előre is köszönet .
(#) pucuka válasza MacGiver hozzászólására (») Jan 4, 2020
Nem egészen erre az esetre gondoltam, hanem egy potméternek van kezdő ellenállása, ami teljesen felcsavart állapotban is ott van. Ha ezt áthidalod egy rövid dróttal máris némileg növelted a hangerőt. Azt pedig az itteni műszerpontosság fülű kollégák biztos észreveszik.
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 4, 2020
Így néz ki nekem az első szekunder sorom kézi vezetéssel, ennél szebbet nem tudok, a többi réteg meg majd még rondább lesz, a huzal 0,3-as. Csak kéne az az előtolós huzalvezető, meg egy számláló is, mert kétszer is elszámoltam magam, szerencsére még a negyedénél, így bonthattam vissza...
Ez a kimenő tekerés is majdnem olyan undorító munka mint falat vésni vagy csempézni.

1.sor_sz.jpg
    
(#) Ge Lee válasza Mócsing hozzászólására (») Jan 4, 2020
Lapozz vissza az enyém nagyjából ott van valahol október november környékén. Nem mondom hogy nincs ennél jobb, de szépen szól, és teljesen csendben van, se zaj, se brumm.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020
Annál sokkal rondább, mert a kimenő tekerésnél szükséges a folyamatos koncentrálás, a szemgúvadás, a görnyedés. És még abbahagyni sem célszerű, mert igen nehéz kihagyás után visszatalálni a kerékvágásba.
(#) Mócsing válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020
Köszönöm ! Keresem .
(#) djhans válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2020
És ha az egyik kimenő készen van nem szabad egyből nekiállni a másiknak. Hamar be akarja fejezni az ember és lehet hogy nem lesz olyan minőségű mint az első.
(#) djhans válasza tunerman hozzászólására (») Jan 4, 2020
Én a földi halandó embernek való alkatrészekkel értettem. ECC triódákra.
(#) djhans válasza sutemenyx hozzászólására (») Jan 4, 2020
Ezek milyen végcsövek?
(#) sutemenyx válasza djhans hozzászólására (») Jan 4, 2020
2db EL34. 1db ECC85 a driver.
Ha kell kapcsolasi rajz, majd felteszem.
Elmegy 6P3C-szel is. Nonfb pp.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Jan 4, 2020
Most úgy csinálom mivel nekem ehhez egyáltalán nincs türelmem, hogy megcsinálok egy tekercset az egyik csévére, egyet a másikra, szigetelem, a következő tekercs réteget meg másnap, így nem őrülök bele.
Ez már szinte tökéletes lett, a második menet után van egy apró rés, a többi az menet menet mellett. És pár perc alatt megvolt a sor. Rájöttem a nyitjára, de ez szerintem csak az alsó sornál megy, mert ha már nem tökéletesen sík a cséve és nem csúszik rajta oldalra a huzal akkor ez a technika már nem fog működni. Kár hogy nem csináltam közben róla videót, mert azon látszana a lényeg.
(#) csa7684 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020
A primerre is kíváncsi vagyok
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020
Nem fogsz megőrűlni. Én egy nap alatt végeztem ilyen módszerrel egy egész kimenővel. Egyetlen dolgot nagyon, de nagyon ne felejts el, hogy a szekunderek mind ugyan annyi menet legyen, még egyetlen menettel se lehet egyik se kevesebb, se több. Erre vigyázz nagyon. Ha egyik másik primer egy két menettel több vagy kevesebb az nem nagy dolog, csak a szekundernél fontos, de szerintem már tudod.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
(#) djhans válasza sutemenyx hozzászólására (») Jan 4, 2020
Milyen kötésben vannak a végcsövek? ECC85-ön már én is gondolkodtam hogy jó lehet még valamire. Viszonylag nagy erősítése van és bírja az áramot is. Rajzot ha feltennéd megköszönöm.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020
A kimenő tekercseinek szépsége még nem garantálja a sikert de az ember törekszik szépen megcsinálni. Én lehet hogy egyszer összerakok egy NFB nélküli 6SZ19P PP-t de nagyon nehéz dolog lesz. Marha nagy vezérlő jelet kell előállítani a végcsöveknek.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Jan 4, 2020
Na igen, ez nem pentóda. A hangja sem olyan...
Nem azért kell menet menet mellé tenni hogy szép legyen, hiszen a kutya nem fogja nézegetni, hanem egyrészt azért, mert a szekunderek ugye párhuzamosak lesznek, ha az egyikkel elcsúszok akkor nem fogom tudni az adott menetszámot belepréselni egy sorba (ezért sem tekertem a széléig a legalsó sort, hanem hagytam el 3 menetnyi helyet ha esetleg csúsznék a többi réteggel). Másrészt meg azért, mert ha nagy hézagok maradnak akkor akár belelapulhat a felette lévő menet, bár általában tart annyit a szigetelés hogy ez ne történjen meg.
(#) pucuka válasza djhans hozzászólására (») Jan 4, 2020
Igen, meg tele is lesz vele az ember búrája, ha nem pihen, kapkodni kezd és még többet fog dühöngeni. Saját tapasztalat.
Következő: »»   2165 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem