Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Idézet: Ott a gyűrű fogja a reszelőt alakítani, olyan kemény. Köszörülni gyakori vízhűtéssel ne lágyuljon ki, azaz nagyon ne melegedjen fel. „gyűrűből lehet-e reszelni”
Itt konkrétan flexre gondoltam!
Annó tizenévesen nálunk ez képezte a házilagos motorfelújítást amikor már erőtlenre hajtottuk a Simsonokat, lévén hogy egy rendes motorfelújításra nem volt elég a zsebpénzünk. Vettünk bele túlméretes gyűrűket és tűreszelővel beleigazítottuk. Meg nem táltosodott tőle, de egy fokkal jobb lett.
Ha csinálok egy magaságyást, lakkozott lambériából, milyen élettartamra számítsak, szerintetek hány évet bír ki?
Alig számít a lakk, szinte semmit. Mélyen beitatva pld.: bitumennel lehet tartósabbra csinálni, de azt nehéz otthon rendesen megcsinálni. Esetleg napokig állna valamilyen híg anyagban, jobb lehet. Keményfa már sokáig bírná, de a lambéria szerintem nem az.
Én a kertben tetőléceket tettem karónak, előtte befestettem vastagon, következő évben mind kitört, elrothadt.
Magaságyás.
Ex kollégám mesélte, hogy neki magasművelésű földiepre van, nagyon finom. - Aztán, hogy a bánatban magasművelésű a földiper!???? - Bepalántáztam a pincesípot...
A bitumen, és minden olyan anyag ami elzárni próbálja a fát a környezettől nem jó megoldás. Azt gondolnánk, hogy a bitumenbe mártott faoszlop nem szív fel nedvességet a talajból, de a hatás éppen fordított. Az oszlopba természetes úton bejutó nedvesség nem tudja azt elhagyni, ezért belerohad a bitumen borításba.
A legjobb megoldás Telifa konzerválás. Vákuumos előkezelés után, nagy nyomáson préselnek egy korszerű biocid szert a fába, ami ott véglegesen fixálódik, sem eső, sem oldószer nem tudja eltávolítani.
Esetleg az égetés?
Ahogyan láttam, például a kertkapu akácfa oszlopait nyílt tűz felett égették. Bár, akácfából nem nagyon csinálnak lambériát...
Nálatok megy a tapsolás?
Szexkszárdon, itt a lakótelepen este nyolckor most is sokan megköszönjük az értünk dolgozók munkáját! A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2020
Moderátor által szerkesztve
Mifelénk nem, viszont fizetünk rendesen adót és egészségügyi járulékot.
Azt mi is fizetjük. Rendesen.
De nekem azért esténként ez belefér!
Kiemelt ágyást nem készítenek lambériából. A várható talajnyomás ettől nagyobb inerciájú szerkezetet és keresztmetszeteket kíván.
Az égetés elsősorban látványfokozó technológia. Az akác önmagában is nagyon tartós fafaj. Azt nem nagyon kell külön konzerválni. A fenyőfélék konzerválásának éppen az a célja, hogy a rájuk jellemző könnyű feldolgozhatóság, az alacsony ár, a minimális deformációs hajlam, és a könnyű beszerezhetőség egészüljön ki egy fokozott tartóssággal. Egyébként az égetésnek a fenyőkön van egy minimális tartósító hatása is. Bezárja a rostokat a külső felületen, és megsemmisíti az esetlegesen már a felület közelében lévő kártevő spórákat és/vagy rovarlárvákat. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2020
Hívd fel a Telifát. Adnak információt, tanácsot. Előtte nézd meg a honlapjukat, ahol van kimondottan kiemelt-ágyás is.
Lambériából nem lehet ilyet építeni, az nem elég stabil ehhez.
Leginkább azért "szeretném", hogy rajta maradjak az étkezési listán.
A kertben egyetlen, pár négyzetméternyi terület van, ami alkalmas lenne, hogy némi étkezési célra való növény megéljen rajta (napsütés), a többi meg térkő. Itt viszont egy 4-5 méter magas tujafal gyökérzete (meg a lehulló levelei) a talajcsere utáni második-harmadik évben tönkreteszi a termőföldet.
Azt sajnos tudom (illetve utána tudok nézni), miből, hogyan kellene megoldani, de abból kell dolgoznom, ami itt akad a ház körül, az pedig a fél collos lambéria.
Milyen magas talajréteg menne bele? Mert szerintem, ha 20 cm elég (retek, hagyma, eper), és kb. 1x1 méteres, jó oda a lambéria.
2x lefesteni 3 rész Lazurán + 1 rész Lignoprot + 1 rész lakkbenzin keverékével és kibélelni pl. tófóliával.
Víztárolón kívül nem bélelünk semmit a kertben fóliával. Életet akarunk teremteni, nem növényeket rothasztani. Még a komposztálót sem béleljük, pedig ott éppen a rothadás a cél.
Általában nem kell bélés semmilyen. Bizonyos esetekben indokolt lehet a geotextillel történő bélelés (ezt én szoktam javasolni saját építéseimnél). Ettől azt várjuk, hogy a vizet átengedi, de a talajfolyást jelentős mértékben visszatartja. A lambéria, azért lambéria, mert maximum 13 mm vastag. Ebből képtelenség olyan 1x1 m-es keretet készíteni, ami a minimálisan elvárt merevséget ígérné. Mellékeltem egy képet, amin látszik nagyjából milyennek kellene lennie egy ilyesminek. A magasság az kérdéses, mert szerintem egy 25 cm körül bőven elég megállni, de az igények általában ennek a duplájáról szólnak.
Festékekkel semmiképpen ne fesd a fát. A korszerű favédelmi technológiákkal meg az a baj, hogy az áruk is arányosan növekszik a védelmükkel, és esetedben lehet hogy olcsóbb x évente kicserélni az elkorhadt fát mint amennyibe a szuper technológia kerülne. Nyilván egy épület tetőszerkezeténél más a helyzet, azt nem lehet 10 évente újra cserélni.
A vékonylazúrokat próbáld ki, illetve szoktak még olyat csinálni hogy olajban impregnálják a fát. Edényben felforrósítják az olajat, belemerítik a léceket (deszkákat) majd amikor már telítődött kiveszik (úgymond kifőzik olajban). Mondjuk ez az olajos a földben nem biztos hogy jó megoldás lenne, főleg nem étolajjal, mert azt lehet hogy a különféle talajlakók előszeretettel rágcsálnák. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2020
Próbálom elképzelni, amikor nedudgi mester nagy vályúban forralja az olajat a ház oldalánál, a diszkövön...
Méhészeknél bevett szokás a kaptárak fiókjainak megóvására a napsütés, eső, és belső pára ellen, mivel ezek rövid idő alatt minden létező feszültséget előhoznak a fából, hiába volt előtte akármeddig szárítva, aztán hajlik, reped a deszka. Az olajos impregnálás után már nem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2020
Vályú egyelőre nincs, de ha elkészül. felteszek egy képet róla. Az olajforralásnak egy akadálya van, a Polgármester úr már két hete megtiltotta az égetést a szabadban. Villanyt nem tudok használni, gáz meg nem használható ilyen célra, mert csak a cirkóba van fixen bekötve. Így marad a szalonnasütés a tűzhelyen, de azt meg korlátozza a fehérnép védőszárnya a tujasor miatt. (A kerítés több mint háromnegyede tuja).
Az egyetlen értelmes megoldás a PB palack egy égőfejjel, mással tüzet csinálni mostanában nem csak veszélyes, de füstje, nagy lángja van ami megy szanaszét, a gázaitól megfájdul a fejed, a füstjétől meg büdös lesz a ruhád. Illetve ha rövidek a lécek akkor még működhet a konyhai gáztűzhelyen is a dolog, de tartok tőle azt kevés háziasszony díjazná.
Ismerek egy fickót ő ezt úgy oldotta meg, hogy vett egy hosszabb flexi csövet, és kitette ideiglenesen a gáztűzhelyt a teraszra (ablakon belülről ablakon kívülre). Addig is flexi csövön volt a tűzhely, csak nem ért ki a cső az ablakon kívül.
1 szezonra jó lesz. De ha csinálsz bele horganyzott lemezből egy teknőt.....
Ajánlom a WPC teraszburkoló anyagot.
Nem olcsó, de a hírek szerint kibír 30 évet. Az OBI-ban is kapható.
Sziasztok. Ha valkit érdekelne , április 13. -ig rengeteg oktató anyag (angol nyelvü) le van árazva 12Euro -ra az Udemy -nél. Én elkezdtem egy kurzust (bízom benne hogy könyebb mint hogy innen onnan összegyüjteni az információkat), meglátjuk hogy meg e éri, egyenlőre tetszik.
Minden Zsolt fórumtársnak boldog névnapot kívánok!!!
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
Aktuális, Kálmánnak és akit érint.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2020
Hello.
Mit kellene ezzel a bokorral/fával kezdeni? Jó lenne, ha a növények alatti terület használható lenne. Egyáltalán ez bokor vagy fa? Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |