Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3457 / 4002
(#) Peter65 válasza increduluszoltan hozzászólására (») Máj 12, 2020 / 1

Szia!
Ha nem tévedtem, akkor a tranyó típusa DTC114TCA. Ez nem túl gyakori errefelé, 10kohmos bázis ellenállás is bele van építve. Ami hasonló, és taslán járatosabb, az MMUN2215, de Budapesten ilyet sem találtam. Van a szegedi RET-nél, illetve a külföldi nagyobb kereskedőknél (TME, Farnes, RS). Ha ki tudnád mérni, hogy mekkora jel hajtja meg a bázisát, akkor az alapján egy fettel esetleg ki lehetne váltani.
(#) Ivan93 hozzászólása Máj 12, 2020 /

Sziasztok,
A MOSFET-es topic-ban pár napja írtam egy kérdést: Bővebben: Link. Aki ismeri a működésüket és van ideje, kérem nézzen rá. Köszönöm!
(#) nedudgi válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Nem tudok belemélyedni, talán ez jó lenne?
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2020
(#) rettung hozzászólása Máj 12, 2020 /

Szervusztok!
Valaki tudna abban segiteni, hogy a lenti ket kep kozott mi a kulonbseg? Marmint en ugy latom a ledek elhelyezkedese a tranzisztorokhoz es a tapfeszultseghez kepest teljesen mas.
Amator vagyok.....csak szeretnem megerteni, es kiegesziteni a kapcsolast.
Koszonom!
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Én nem a kondira gondoltam.
(#) Gafly válasza rettung hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Szia,
teljesen másként villog.
Proli007 mesternek volt is egy ilyen szösszenete itt, nem tudom hogy a neten tőle lopták, vagy ő lopta (mellesleg mindegy is).
A lényeg, hogy a "klasszikus" esetben a két LED közül az egyik gyakorlatilag mindig világit.
A másik "nem szokványos" esetben pedig csak felvillannak.
De mindkettő jó, és nem hiba a pingpong. Gratula a kitalálónak, bárki is az.
Te meg vigyázz magadra, meg másokra is, ezekben a nehéz időkben.
(#) rettung válasza Gafly hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Szia! En megcsinaltam az "unnamed" nevu valtozatot, tette a dolgat-felvaltva villogott a ket led(sorompot keszitek....), a masik kapcsolas valoban Proli007 muve, innen toltottem le a kepet.....de elvileg nem annak is ugyan azt kellene csinalni?

Ui:Vigyazok most is....24es szoliba vagyok!!!
(#) Bakman válasza rettung hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Lásd melléklet, a felső az unnamed. A pingpong változatban van olyan idő, amikor egyik LED sem világít.
(#) proli007 válasza rettung hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Hello! Itt töviről hegyire leírtam a működését, pont a kezdők kedvért. Nem olvastad?
(#) rettung válasza rettung hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Jaaaaaa! Ertem!(lehet tulzas).
Proli olvastam a teljes cikket de erre az apro kulunbsegre nem jottem ra! En sorompot akarok csinalni(klasszik forma..ket piros-egy feher villogo led). Akkor nekem az elso verziot kell megcsinaljam! Koszonom nektek a segitseget!!!
(#) proli007 válasza rettung hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Akkor figyelmetlenül olvastad, mert a második bekezdésben ezt írtam..
"A hagyományos villogó áramkörben a diódák felváltva villognak. Azaz egyik dióda kikapcsolásakor, a másik azonnal bekapcsol. Ennek a villogó áramkörnek azért adtam a Ping-Pong nevet, mert a diódák ki-be kapcsolása olyan jellegű, mint amikor a labda az asztalon pattog ide-oda, tehát a felvillanások között kis szünet van, ami kicsit érdekesebbé teszi a látványt. "
Egyébként sorompó kapcsolásokat is tettem fel. Pld.. vagy ezek.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2020
(#) Epu2 válasza rettung hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Az első kapcsolásban "50"-50% ban világítanak a LED-ek. A másodikban rövidebb ideig. Inkább felváltva felvillannak.
(#) rettung hozzászólása Máj 12, 2020 /

Vegig olvastam az irasod, de ezen teljesen atsiklittam.....sajnos!
En arra gondoltam, hogy a fenti kapcsolast(annamed) kicsit atalakitom, igy en is meg tudom csinalni. A piros ledeket 2- 2 sorbakotok, igy negy ledet kapok, amik felvaltva villognak, es ezzel parhuzamosan kotok be ket feher ledet., es a ket ag kozot egy dpdt kapcsoloval valtogatok. Igy vagy a piros ledek villognak, vagy a ket feher felvaltva.......( ket sorompo lenne a toltes ket oldalan, innen a 4piros led, es a ket feher)
"elkepzelhetonek tartom, hogy nem fogalmaztam erthetoen"
(#) Epu2 válasza rettung hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Érthető és még működhet is.
(#) rettung válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

Koszonom a biztatast!
(#) Gafly válasza rettung hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

De nem kell négy ellenállás, elég kettő is...
Valamint a kondenzátoroknál a pozitiv pólus legyen a kollektorok felé.
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 12, 2020 /

És egy DPST kapcsoló is elég..
(#) Sajtosstangli hozzászólása Máj 12, 2020 /

Sziasztok!
Végzős villamosmérnök hallgató vagyok, és a szakdolgozatomhoz kérnék segítséget.
Egy BLDC motorhoz tervezek elektromos sebesség szabályozót (ESC). Az ESC megtervezéséhez és a nyákterv elkészítéséhez volt elegendő információm, azonban a szimulációhoz nem.
A motor 4000KV-s, ebből ki tudtam számolni a BEMF és a nyomaték együtthatót. A névleges feszültsége 11,1V, a pólusok száma 4, a belső ellenállása 6,3mOhm. Azt tudom még, hogy a motor elakadási árama nagyjából 60A.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne megmérni/kiszámolni a motor névleges áramát, vagy a névleges nyomatékát, vagy esetleg a névleges teljesítményét.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Gafly válasza Sajtosstangli hozzászólására (») Máj 13, 2020 /

Idézet:
„A motor 4000KV-s,”

Gondjaid lesznek a szigetléssel.
De talán itt tudnak segiteni a szakdolgozatban, és ha valami használható kijön belőle, akkor szerintem rögtön fel is vesznek.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2020
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 13, 2020 /

Szerintem a fiatalember kv-t szeretett volna írni, csak beragadt a shift gomb.
(#) mark.budai válasza Gafly hozzászólására (») Máj 13, 2020 / 1

Nem a kérdezőnél van a hiba sajnos, a BLDC motoroknál elég félreérthető a jelölése a voltonkénti fordulatszámnak. Bővebben: Link (Amire te gondolsz, amúgy is kV lett volna )
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 13, 2020 /

(#) Sajtosstangli hozzászólása Máj 13, 2020 /

Sziasztok!
KV alatt a terheletlen fordulatszámra gondoltam, ahogy azt mark.budai is írta. Voltonkénnt 4000rpm-mel nő a motor fordulatszáma, ha nincs rajta terhelés.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 13, 2020 /

Sziasztok.
Ilyen nyomógombok kellettek és rendeltem is: Bővebben: Link
Ezeknél a kapcsolóknál a rövidebbik oldali lábakat zárja (NO) a hosszabbik oldani NC
Sajnos, bizonyos esetekbe, ahova kell, pont fordítva van, tehát a hosszabbik oldalinak kellene NC lennie, már 3 külömböző helyről rendeltem, de mind az előbbi fajta volt.
Szerintetek mi alapján lehetne megállapítani (jelölés nincs) és olyat tudjak rendelni ami kell?
(#) vargham válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 13, 2020 /

Szerintem ez mind ilyen. Legalábbis én még nem találkoztam másfajtával.
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 13, 2020 /

Négy lába van de abból kettő-kettő mindig zárva van, igazábol csak a mechanikai stabilitás miatt van négy lába. A nyomógombban nincs NC érintkező, a két oldal pedig (NO) konfigurációval rendelkezik. Nem merem kizárni hogy ne lenne olyan, amilyet keresel de én még nem láttam.
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 13, 2020 /

Bocsánat, rosszul írtam, nagyobbik oldalán kellene NO, ilyennel tudtam helyettesíteni: Bővebben: Link nem tudom, meddig fogja bírni, mert az eredetit is szétnyomkurásszák folyton, egyébként Hörmann kapunyitó kezelőpanel, gondolhatod mit kap , nem is értem, akkora hely lenne strapabíróbb nyomógombokra.
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 13, 2020 /

Szerintem hiba volt ilyet beépítei. Ilyen helyre vandálbiztos nyomógombokat kell tenni akár annak az árán is, hogy egy új kezelőpanelt szerelsz fel, összekábelezve a megévő dobozzal.
(#) increduluszoltan válasza Gafly hozzászólására (») Máj 13, 2020 /

Szia..egy ilyen alkatrésznek le van robbanva az egyik oldala,a lábai..
(#) bugyi680 hozzászólása Máj 13, 2020 /

Üdv!
Van egy Videoton RA6363 s erősítőm.Szeretnék hozzá készíteni egy 5din — 3.5 jack átalakítót.
Valaki eltudná küldeni hogy az egyes csatlakozó pólusokat hogyan kössem össze. Az 5 pin közül hova kössem a GND-t,illetve jobb és bal csatlakozási pontokat.
Következő: »»   3457 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem