Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Ha nem tévedtem, akkor a tranyó típusa DTC114TCA. Ez nem túl gyakori errefelé, 10kohmos bázis ellenállás is bele van építve. Ami hasonló, és taslán járatosabb, az MMUN2215, de Budapesten ilyet sem találtam. Van a szegedi RET-nél, illetve a külföldi nagyobb kereskedőknél (TME, Farnes, RS). Ha ki tudnád mérni, hogy mekkora jel hajtja meg a bázisát, akkor az alapján egy fettel esetleg ki lehetne váltani.
Sziasztok,
A MOSFET-es topic-ban pár napja írtam egy kérdést: Bővebben: Link. Aki ismeri a működésüket és van ideje, kérem nézzen rá. Köszönöm!
Nem tudok belemélyedni, talán ez jó lenne?
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2020
Szervusztok!
Valaki tudna abban segiteni, hogy a lenti ket kep kozott mi a kulonbseg? Marmint en ugy latom a ledek elhelyezkedese a tranzisztorokhoz es a tapfeszultseghez kepest teljesen mas. Amator vagyok.....csak szeretnem megerteni, es kiegesziteni a kapcsolast. Koszonom!
Szia,
teljesen másként villog. Proli007 mesternek volt is egy ilyen szösszenete itt, nem tudom hogy a neten tőle lopták, vagy ő lopta (mellesleg mindegy is). A lényeg, hogy a "klasszikus" esetben a két LED közül az egyik gyakorlatilag mindig világit. A másik "nem szokványos" esetben pedig csak felvillannak. De mindkettő jó, és nem hiba a pingpong. Gratula a kitalálónak, bárki is az. ![]() Te meg vigyázz magadra, meg másokra is, ezekben a nehéz időkben. ![]()
Szia! En megcsinaltam az "unnamed" nevu valtozatot, tette a dolgat-felvaltva villogott a ket led(sorompot keszitek....), a masik kapcsolas valoban Proli007 muve, innen toltottem le a kepet.....de elvileg nem annak is ugyan azt kellene csinalni?
Ui:Vigyazok most is....24es szoliba vagyok!!! ![]()
Lásd melléklet, a felső az unnamed. A pingpong változatban van olyan idő, amikor egyik LED sem világít.
Hello! Itt töviről hegyire leírtam a működését, pont a kezdők kedvért. Nem olvastad?
Jaaaaaa! Ertem!(lehet tulzas).
Proli olvastam a teljes cikket de erre az apro kulunbsegre nem jottem ra! En sorompot akarok csinalni(klasszik forma..ket piros-egy feher villogo led). Akkor nekem az elso verziot kell megcsinaljam! Koszonom nektek a segitseget!!!
Akkor figyelmetlenül olvastad, mert a második bekezdésben ezt írtam..
"A hagyományos villogó áramkörben a diódák felváltva villognak. Azaz egyik dióda kikapcsolásakor, a másik azonnal bekapcsol. Ennek a villogó áramkörnek azért adtam a Ping-Pong nevet, mert a diódák ki-be kapcsolása olyan jellegű, mint amikor a labda az asztalon pattog ide-oda, tehát a felvillanások között kis szünet van, ami kicsit érdekesebbé teszi a látványt. " Egyébként sorompó kapcsolásokat is tettem fel. Pld.. vagy ezek. A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2020
Az első kapcsolásban "50"-50% ban világítanak a LED-ek. A másodikban rövidebb ideig. Inkább felváltva felvillannak.
Vegig olvastam az irasod, de ezen teljesen atsiklittam.....sajnos!
En arra gondoltam, hogy a fenti kapcsolast(annamed) kicsit atalakitom, igy en is meg tudom csinalni. A piros ledeket 2- 2 sorbakotok, igy negy ledet kapok, amik felvaltva villognak, es ezzel parhuzamosan kotok be ket feher ledet., es a ket ag kozot egy dpdt kapcsoloval valtogatok. Igy vagy a piros ledek villognak, vagy a ket feher felvaltva.......( ket sorompo lenne a toltes ket oldalan, innen a 4piros led, es a ket feher) "elkepzelhetonek tartom, hogy nem fogalmaztam erthetoen"
De nem kell négy ellenállás, elég kettő is...
Valamint a kondenzátoroknál a pozitiv pólus legyen a kollektorok felé.
Sziasztok!
Végzős villamosmérnök hallgató vagyok, és a szakdolgozatomhoz kérnék segítséget. Egy BLDC motorhoz tervezek elektromos sebesség szabályozót (ESC). Az ESC megtervezéséhez és a nyákterv elkészítéséhez volt elegendő információm, azonban a szimulációhoz nem. A motor 4000KV-s, ebből ki tudtam számolni a BEMF és a nyomaték együtthatót. A névleges feszültsége 11,1V, a pólusok száma 4, a belső ellenállása 6,3mOhm. Azt tudom még, hogy a motor elakadási árama nagyjából 60A. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne megmérni/kiszámolni a motor névleges áramát, vagy a névleges nyomatékát, vagy esetleg a névleges teljesítményét. Előre is köszönöm a segítséget!
Idézet: „A motor 4000KV-s,” Gondjaid lesznek a szigetléssel. ![]() De talán itt tudnak segiteni a szakdolgozatban, és ha valami használható kijön belőle, akkor szerintem rögtön fel is vesznek. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2020
Szerintem a fiatalember kv-t szeretett volna írni, csak beragadt a shift gomb.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2020
Nem a kérdezőnél van a hiba sajnos, a BLDC motoroknál elég félreérthető a jelölése a voltonkénti fordulatszámnak. Bővebben: Link (Amire te gondolsz, amúgy is kV lett volna
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2020
Sziasztok!
KV alatt a terheletlen fordulatszámra gondoltam, ahogy azt mark.budai is írta. Voltonkénnt 4000rpm-mel nő a motor fordulatszáma, ha nincs rajta terhelés.
Sziasztok.
Ilyen nyomógombok kellettek és rendeltem is: Bővebben: Link Ezeknél a kapcsolóknál a rövidebbik oldali lábakat zárja (NO) a hosszabbik oldani NC Sajnos, bizonyos esetekbe, ahova kell, pont fordítva van, tehát a hosszabbik oldalinak kellene NC lennie, már 3 külömböző helyről rendeltem, de mind az előbbi fajta volt. Szerintetek mi alapján lehetne megállapítani (jelölés nincs) és olyat tudjak rendelni ami kell?
Szerintem ez mind ilyen. Legalábbis én még nem találkoztam másfajtával.
Négy lába van de abból kettő-kettő mindig zárva van, igazábol csak a mechanikai stabilitás miatt van négy lába. A nyomógombban nincs NC érintkező, a két oldal pedig (NO) konfigurációval rendelkezik. Nem merem kizárni hogy ne lenne olyan, amilyet keresel de én még nem láttam.
Bocsánat, rosszul írtam, nagyobbik oldalán kellene NO, ilyennel tudtam helyettesíteni: Bővebben: Link nem tudom, meddig fogja bírni, mert az eredetit is szétnyomkurásszák folyton, egyébként Hörmann kapunyitó kezelőpanel, gondolhatod mit kap
![]()
Szerintem hiba volt ilyet beépítei. Ilyen helyre vandálbiztos nyomógombokat kell tenni akár annak az árán is, hogy egy új kezelőpanelt szerelsz fel, összekábelezve a megévő dobozzal.
Szia..egy ilyen alkatrésznek le van robbanva az egyik oldala,a lábai..
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |