Fórum témák
» Több friss téma |
Jelenlegi hatótávom max 200méter.
Szerintem fordítva van odaírva. Ahol +9 volt van az a GND.
Ez kizárt. Ez a kapcsolás müxik csak pnp-npn miatt lehet másként a tranyó.
De akkor az audió GND-jét +9 voltra kötöd. Vagy ez nem számít?
Abba szinuszjel van tehát elvileg mindegy, persze ha koaxon vezeted a hangfrekit akkor már az árnyékköppeny más a helyzet.
Ha hülyeség, akkkor bocs. Nekem a audió csatlakozó gyűrű teát külső része a 4,7 mikrós kondi negatívjára csatlakozik.
Először is ismerned kell a végfok kimenő ellenállását. Műsorszórásnál 75 ohm szokás, egyébként 50 ohm. De a kapcsolás leírásában elvben szerepelnie kell.
Utána kell egy műterhelés erre az ellenállásra és a várt teljesítménynél nagyobbra. A műterhelésnek széles frekvenciatartományban csak ohmos ellenállása van, tehát méretezett dobozban indukciószegény ellenállásból készül. Kell még egy nagyfrekvenciás mérőfej, ami nem sokkal bonyolultabb a műterhelésnél. A mérőfejen mérhető feszültségből és a műterhelés ellenállásából adódik a teljesítmény. 3. Műszaki ismeretek
Köszi a kisegítést!
A 'kapacitív terheltség'-et nem tudom mi
de az antenna impedanciája ( ellenállása ) a fizikai méreteitől, a frekvenciától és a közeli környezettől függ. Az impedancia lehet tisztán ohm-os, de lehet kapacitív vagy induktív összetevője is. Egy antenna impedanciája valamely frekvencián lehet kapacitív míg másik frekvencián induktív összetevőjű. Grafikus ábrázolása a Smith diagram.
C2570-nel lehet helyettesíteni a BFR96-ot? Van itthon kettő is belőle. Mivel csak 70mA-es hűtéssel ki lehet belőle húzni 100mA-t vagy azt már nem bírja ki?
Nem értem mit szenvedsz itt napok óta a BFR96-tal, hogy jó-e még, vagy már nemjó? Vagy mit tegyél a helyére...
Komolyan, úgy csinálsz mintha 3000 Ft lenne egy vacak BFR96... Fogj 4 db husz forintost, és vegyél már bele végre egy BFR96-ot. Már 3szor megvehetted volna...
1 hete rendeltem errefel most adta meg magát a tranyó. Ha lenne a közelben bolt már vettem volna 600 darabot is. 100 Ft-os tranyóért nem fizetek +1000 Ft postát. De már rendeltem belőle hármat is, + maratót.
Én készítettem adót BC182-vel is. Az is viszi...
Megcsináltam a nyákot, beforrasztottam az alkatrészeket majd amikor kipróbáltam 9,6 volton 60mA-t vesz fel. A T2 emitterén 75 ohm-os ellenálás van. Amikor rákötöm a kb. 1 méter hosszú teleszkópos antennát az áramfelvétel leesik a felére. Van valakinek ötlete hogy mit rontottam el?
Egy pillanat és teszek fel róla képet.
Kedves "Novak"!
Megépítettem a 400mW-os adódat, és nagyon tetszik a kapcsolás! (Azért címeztem neked, mert a Te oldaladról vettem az információkat az adóhoz! Köszi! Ettől függetlenül, aki tud, kérem segítsen!) A problémám az lenne, hogy nem tudom megfelelően hangolni a tekercseket! Rádión be lehet fogni az adó által sugárzott zenét, de az halk, és instabil (viszont bizonyos esetekben gyönyörűen szól, a teljes frekvenciatartomány)... Ha fogdosom a vezetősávokat, akkor erősödik a hangerő, de nem lesz tökéletes. Szóval: Mivel ezt innen, fórumon keresztül nem lehetséges távgyógyítani, ezért gondoltam megkérdezem, hogy lenne-e valaki olyan kedves, segítene hangolni? Két lehetőségre gondoltam: Ha szeged környéki a fórumtárs, akkor elmennék hozzá személyesen, és 10perc alatt behangolnánk a kütyüt (hangolás közben megérteném, mit, miért), megnéznék, beszélgetnénk egy kicsit, stb., nem is zavarnék tovább Másik lehetőség: postán elküldeném az áramkört (+a visszaküldés költségét), és ilyen módon be lenne hangolva. Természetesen jelképes összeget félreraktam a "munkára". Köszönöm szépen! Üdv: kovidivi!
Szia!
Most főleg Kovidivinek írok, de sokminden vonatkozni fog itt AMDre is. Szóval ha ennyire instabil az adód, annak több oka is lehet. Ami a lehető legfontosabb, hogy az alkatrészeket a lehető legrövidebb lábbal kell beforrasztani (ne legyenek feleslegesen 4-5 mm vagy hosszabb lábak. felesleges, ronda, és hátrányosan befolyásolja a rádiófrekvenciás tulajdonságokat). Szval első körben ezeket kellene minimalizálni! AMD: a tekercseid lábai nyugodtan rövidítsd le, nem kell, hogy annyira kiálljanak. Tessék őket a panelig leültetni! Ezenkívül van egy iszonyatosan nagy hurkod. Az első képen a bal alsó trimmertől megy középre fel, gondolom a tápvezeték. Azt onnan vedd ki, és a nyák alsó oldalán vezesd el. És elég oda kb. egy 4 cm-es darab a mostani 24 helyett Valamint amit most vettem észre AMD képein: Hol vannak a megvalósított kapcsolásból a rajzon szereplő 100 nF-os és 100 µF-os tápszűrő, hidegítő kondenzátorok? Azokkal nagyon nem kéne, és nem szabad sprolni! Sőt! Ez a 2 db még elég kevés is. Szóval azokat nagyon gyorsan pótold a kapcsolásból! A föld és a táp közé kell beraknod. A 100 nF-osból esetleg rakhatsz be többet is, több különböző helyre. DE EZEK MINDENKÉPPEN KELLENEK! Kovidivi ezek nálad is megvannak? Szerepük elsősorban gerjedésgátló, és nálad elég gyanús a dolog. Próbáld meg, hogy beforrasztassz még 2-3 db 100 nF-os kondit a tápra (ne egyhelyre, össze-vissza a nyákon a föld és a táp közé). Behangoláson még segítehet, hogy megfogod a tekercset, széthúzod, vagy összébbnyomod, és próbálod hangolgatni, nagyon nagyon lassan tekerve a trimmert. (a 2 szélső állásba ne nagyon tekerd el, középtájt jónak kell lennie) Próbáld meg még azt, hogy a rajzon C11-essel jelölt kondi jobb oldalát kiforrasztod (rajz szerint jobb oldalát, ami a T2 bázisára megy), és a kiforrasztott lábára kötsz egy kb 20 cm-es vezetékdarabot. Próbáld meg esetleg így behangolni. Így elvileg menni fog. Ezután forraszd vissza eredeti helyzetébe, és a hangoló trimmert már ne bántsd. Csak C14-et és C15-öt forgasd addig, hogy jó legyen. AMD a nyákon biztos, hogy minden rendesen van bekötve? Tranzisztorok lábkiosztásai stimmelnek...? Sok sikert mindkettőtöknek!
Itt van egy hangolást megkönnyítő egyszerű műszer. Kis hátránya, hogy ha kis teljesítményeket figyelünk vele, akkor közel kell tenni hozzá az antennáját és annak közelsége elhangolhatja az adóantennát.
A kapcsolásról pedig van egy tétova gondolatom: Én vastagabb, 0,8-1mm-es huzalból készíteném a tekercseket. Ilyen alkalmazásnál nagy áramok folyhatnak (nem a kapcsolás átlag áramfelvételére gondolok), az ilyenkor kialakuló ohmikus veszteségek a rezgőkör jóságát lecsökkentik.
Következőt csináltam: 4x 1n4001 egyenirányító híd, 4700µF + 2x 1000µF-os elko, 100nF-os fóliakondi, 7812, 100nF-os kondi. A vevőben ugyan úgy lehetett hallani az 50Hz-es búgást. Van még egy 100nF-os kondim azt majd rákötöm meg egy 100µF-os elkót. Ha úgy se lesz jó akkor kipróbálom szgép táppal (úgyis csak porosodik). Ha nem lesz jó akkor maradok az aksinál.
Jó hogy szólsz. A BC547 nek az emitterét kötöttem a táp+ ra nem a kollektorát.
Megfordítottam. 11,3 volton 36mA-t mértem és világít a kis izzó. Ilyen jó lenne a hatásfoka?
Melyik PLL-t építsem meg? A második képen mi lenne az a PLL lock led?
A másodikkal mindenképpen jobban jársz. Márcsak azért is, mert hogy te az LMX23... PLL ICt soha be nem forrasztod, az biztos Meg nyákot sem tudsz hozzá készíteni. Szóval az felejtős.
A PIC16F84 és SAA1057 abszolút járható út, csak fel kell programozni a PIC-et. A PLL LOCK LED akkor világít, ha a PLL a rádióadót a beállított frekvenciára be tudta állítani. Magyarul ha ég a LED, akkor azon a frekin ad az adó, amit beállítottál. Ja, és a tápon lévő kondik a gerjedésen nem sokat segítenek. Ne a tápot tömd meg ezer uFarádokkal, hanem magát az adó nyákját rakosgasd 100 nF-okkal.
Szerinted hogy tegyek az elkészített nyákra kondikat? Marassam vissza?
Nem elég ha a tápot tömöm meg 100nF-os kondival?
Szia!
Csatolom a képeket. SMD kondikkal van hidegítve, nem minden helyen, csak a táp csatlakozásánál (fotón nem látszik...), majd rakok még bele néhányat! Az alkatrészeim lábai elég rövidek szerintem. Kipróbálom a C11 (22pF) kiforrasztása után, hogy megy-e a hangolás. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle! Köszi a tippeket!
Atyaúristen..... ne haragudj, hogy ezt mondom, de fárasszál már :S Persze, marasd vissza a nyákot... ÁÁÁÁÁÁáááá Eszméletlen
A kondiknak alapesetben több cm-es lábuk van. Megfogod, és odahajtod a lábait a megfelelő helyre. És beforrasztod. Vagy ha nem ér oda a lába, akkor megtoldod... A tápot meg hiába tömöd, pont ezt megyarázom, hogy ne a tápra, hanem a panelre rakjad.
Csak vicc volt. Azért ennyire nem vagyok. Már meg hosszú lábakkal forrasszam be? Eddíg meg az volt a baj hogy túl hosszú. Az hótziher hogy PLL nélkül nem tudom belőni. Na meg annyi felharmonikus van mint kína lakossága.
Azt írtad hogy ne tömjem tele több ezer µF-al, azt nem írtad hogy 100nF-os kondikkal se.
Kipróbáltam számítógép táppal. Simán rákötve elég rosszul szólt, búgott, zúgott stb... Ráakasztottam egy 100nF-os kondit máris jó lett. A frekvencia néha elmászkált. Jöhet a PLL.
Tapasztalatom szerint, a számítógéptápegységet érdemes haszálni adóhoz, ott csak a ventillátor zörgését kell szűrni.
1 db 220 mikrós kondi már 60százalékkal csökkentette a zörgést a zene moduláció alatt. Én a Nyák + - -hoz nyomtam a kondit. Lényeg hogy minél közelebb legyen a szűrőkondi az adó tápbementén.
Csak egy problémám van vele hogy túl nagy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |