Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   14 / 107
(#) e-sporadic hozzászólása Jún 9, 2008 /
 
Jelenlegi hatótávom max 200méter.
(#) AMD válasza e-sporadic hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Szerintem fordítva van odaírva. Ahol +9 volt van az a GND.
(#) e-sporadic válasza AMD hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Ez kizárt. Ez a kapcsolás müxik csak pnp-npn miatt lehet másként a tranyó.
(#) AMD válasza e-sporadic hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
De akkor az audió GND-jét +9 voltra kötöd. Vagy ez nem számít?
(#) e-sporadic válasza AMD hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Abba szinuszjel van tehát elvileg mindegy, persze ha koaxon vezeted a hangfrekit akkor már az árnyékköppeny más a helyzet.

Ha hülyeség, akkkor bocs.

Nekem a audió csatlakozó gyűrű teát külső része a 4,7 mikrós kondi negatívjára csatlakozik.
(#) gg630504 válasza e-sporadic hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Először is ismerned kell a végfok kimenő ellenállását. Műsorszórásnál 75 ohm szokás, egyébként 50 ohm. De a kapcsolás leírásában elvben szerepelnie kell.
Utána kell egy műterhelés erre az ellenállásra és a várt teljesítménynél nagyobbra. A műterhelésnek széles frekvenciatartományban csak ohmos ellenállása van, tehát méretezett dobozban indukciószegény ellenállásból készül.
Kell még egy nagyfrekvenciás mérőfej, ami nem sokkal bonyolultabb a műterhelésnél.
A mérőfejen mérhető feszültségből és a műterhelés ellenállásából adódik a teljesítmény.
3. Műszaki ismeretek
(#) e-sporadic válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Köszi a kisegítést!
(#) gg630504 válasza AMD hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
A 'kapacitív terheltség'-et nem tudom mi
de az antenna impedanciája ( ellenállása ) a fizikai méreteitől, a frekvenciától és a közeli környezettől függ.
Az impedancia lehet tisztán ohm-os, de lehet kapacitív vagy induktív összetevője is.
Egy antenna impedanciája valamely frekvencián lehet kapacitív míg másik frekvencián induktív összetevőjű. Grafikus ábrázolása a Smith diagram.
(#) AMD hozzászólása Jún 10, 2008 /
 
C2570-nel lehet helyettesíteni a BFR96-ot? Van itthon kettő is belőle. Mivel csak 70mA-es hűtéssel ki lehet belőle húzni 100mA-t vagy azt már nem bírja ki?
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Nem értem mit szenvedsz itt napok óta a BFR96-tal, hogy jó-e még, vagy már nemjó? Vagy mit tegyél a helyére...
Komolyan, úgy csinálsz mintha 3000 Ft lenne egy vacak BFR96... Fogj 4 db husz forintost, és vegyél már bele végre egy BFR96-ot. Már 3szor megvehetted volna...
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
1 hete rendeltem errefel most adta meg magát a tranyó. Ha lenne a közelben bolt már vettem volna 600 darabot is. 100 Ft-os tranyóért nem fizetek +1000 Ft postát. De már rendeltem belőle hármat is, + maratót.
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Én készítettem adót BC182-vel is. Az is viszi...
(#) AMD hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
Megcsináltam a nyákot, beforrasztottam az alkatrészeket majd amikor kipróbáltam 9,6 volton 60mA-t vesz fel. A T2 emitterén 75 ohm-os ellenálás van. Amikor rákötöm a kb. 1 méter hosszú teleszkópos antennát az áramfelvétel leesik a felére. Van valakinek ötlete hogy mit rontottam el?
Egy pillanat és teszek fel róla képet.
(#) AMD hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
Itt vannak a képek.
(#) Kovidivi válasza Novak hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Kedves "Novak"!

Megépítettem a 400mW-os adódat, és nagyon tetszik a kapcsolás!
(Azért címeztem neked, mert a Te oldaladról vettem az információkat az adóhoz! Köszi! Ettől függetlenül, aki tud, kérem segítsen!)

A problémám az lenne, hogy nem tudom megfelelően hangolni a tekercseket! Rádión be lehet fogni az adó által sugárzott zenét, de az halk, és instabil (viszont bizonyos esetekben gyönyörűen szól, a teljes frekvenciatartomány)... Ha fogdosom a vezetősávokat, akkor erősödik a hangerő, de nem lesz tökéletes.

Szóval: Mivel ezt innen, fórumon keresztül nem lehetséges távgyógyítani, ezért gondoltam megkérdezem, hogy lenne-e valaki olyan kedves, segítene hangolni?

Két lehetőségre gondoltam: Ha szeged környéki a fórumtárs, akkor elmennék hozzá személyesen, és 10perc alatt behangolnánk a kütyüt (hangolás közben megérteném, mit, miért), megnéznék, beszélgetnénk egy kicsit, stb., nem is zavarnék tovább
Másik lehetőség: postán elküldeném az áramkört (+a visszaküldés költségét), és ilyen módon be lenne hangolva.
Természetesen jelképes összeget félreraktam a "munkára".

Köszönöm szépen!
Üdv: kovidivi!
(#) Novak válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Szia!

Most főleg Kovidivinek írok, de sokminden vonatkozni fog itt AMDre is.
Szóval ha ennyire instabil az adód, annak több oka is lehet. Ami a lehető legfontosabb, hogy az alkatrészeket a lehető legrövidebb lábbal kell beforrasztani (ne legyenek feleslegesen 4-5 mm vagy hosszabb lábak. felesleges, ronda, és hátrányosan befolyásolja a rádiófrekvenciás tulajdonságokat). Szval első körben ezeket kellene minimalizálni! AMD: a tekercseid lábai nyugodtan rövidítsd le, nem kell, hogy annyira kiálljanak. Tessék őket a panelig leültetni! Ezenkívül van egy iszonyatosan nagy hurkod. Az első képen a bal alsó trimmertől megy középre fel, gondolom a tápvezeték. Azt onnan vedd ki, és a nyák alsó oldalán vezesd el. És elég oda kb. egy 4 cm-es darab a mostani 24 helyett Valamint amit most vettem észre AMD képein: Hol vannak a megvalósított kapcsolásból a rajzon szereplő 100 nF-os és 100 µF-os tápszűrő, hidegítő kondenzátorok? Azokkal nagyon nem kéne, és nem szabad sprolni! Sőt! Ez a 2 db még elég kevés is. Szóval azokat nagyon gyorsan pótold a kapcsolásból! A föld és a táp közé kell beraknod. A 100 nF-osból esetleg rakhatsz be többet is, több különböző helyre.
DE EZEK MINDENKÉPPEN KELLENEK!
Kovidivi ezek nálad is megvannak? Szerepük elsősorban gerjedésgátló, és nálad elég gyanús a dolog. Próbáld meg, hogy beforrasztassz még 2-3 db 100 nF-os kondit a tápra (ne egyhelyre, össze-vissza a nyákon a föld és a táp közé).
Behangoláson még segítehet, hogy megfogod a tekercset, széthúzod, vagy összébbnyomod, és próbálod hangolgatni, nagyon nagyon lassan tekerve a trimmert. (a 2 szélső állásba ne nagyon tekerd el, középtájt jónak kell lennie)
Próbáld meg még azt, hogy a rajzon C11-essel jelölt kondi jobb oldalát kiforrasztod (rajz szerint jobb oldalát, ami a T2 bázisára megy), és a kiforrasztott lábára kötsz egy kb 20 cm-es vezetékdarabot. Próbáld meg esetleg így behangolni. Így elvileg menni fog. Ezután forraszd vissza eredeti helyzetébe, és a hangoló trimmert már ne bántsd. Csak C14-et és C15-öt forgasd addig, hogy jó legyen.
AMD a nyákon biztos, hogy minden rendesen van bekötve? Tranzisztorok lábkiosztásai stimmelnek...?

Sok sikert mindkettőtöknek!
(#) Medve hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Itt van egy hangolást megkönnyítő egyszerű műszer. Kis hátránya, hogy ha kis teljesítményeket figyelünk vele, akkor közel kell tenni hozzá az antennáját és annak közelsége elhangolhatja az adóantennát.
A kapcsolásról pedig van egy tétova gondolatom: Én vastagabb, 0,8-1mm-es huzalból készíteném a tekercseket. Ilyen alkalmazásnál nagy áramok folyhatnak (nem a kapcsolás átlag áramfelvételére gondolok), az ilyenkor kialakuló ohmikus veszteségek a rezgőkör jóságát lecsökkentik.
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Következőt csináltam: 4x 1n4001 egyenirányító híd, 4700µF + 2x 1000µF-os elko, 100nF-os fóliakondi, 7812, 100nF-os kondi. A vevőben ugyan úgy lehetett hallani az 50Hz-es búgást. Van még egy 100nF-os kondim azt majd rákötöm meg egy 100µF-os elkót. Ha úgy se lesz jó akkor kipróbálom szgép táppal (úgyis csak porosodik). Ha nem lesz jó akkor maradok az aksinál.
Jó hogy szólsz. A BC547 nek az emitterét kötöttem a táp+ ra nem a kollektorát.
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Megfordítottam. 11,3 volton 36mA-t mértem és világít a kis izzó. Ilyen jó lenne a hatásfoka?
(#) AMD hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Melyik PLL-t építsem meg? A második képen mi lenne az a PLL lock led?
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
A másodikkal mindenképpen jobban jársz. Márcsak azért is, mert hogy te az LMX23... PLL ICt soha be nem forrasztod, az biztos Meg nyákot sem tudsz hozzá készíteni. Szóval az felejtős.
A PIC16F84 és SAA1057 abszolút járható út, csak fel kell programozni a PIC-et. A PLL LOCK LED akkor világít, ha a PLL a rádióadót a beállított frekvenciára be tudta állítani. Magyarul ha ég a LED, akkor azon a frekin ad az adó, amit beállítottál.
Ja, és a tápon lévő kondik a gerjedésen nem sokat segítenek. Ne a tápot tömd meg ezer uFarádokkal, hanem magát az adó nyákját rakosgasd 100 nF-okkal.
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Szerinted hogy tegyek az elkészített nyákra kondikat? Marassam vissza?
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Nem elég ha a tápot tömöm meg 100nF-os kondival?
(#) Kovidivi válasza Novak hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Szia!
Csatolom a képeket. SMD kondikkal van hidegítve, nem minden helyen, csak a táp csatlakozásánál (fotón nem látszik...), majd rakok még bele néhányat! Az alkatrészeim lábai elég rövidek szerintem.
Kipróbálom a C11 (22pF) kiforrasztása után, hogy megy-e a hangolás. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle! Köszi a tippeket!
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Atyaúristen..... ne haragudj, hogy ezt mondom, de fárasszál már :S Persze, marasd vissza a nyákot... ÁÁÁÁÁÁáááá Eszméletlen
A kondiknak alapesetben több cm-es lábuk van. Megfogod, és odahajtod a lábait a megfelelő helyre. És beforrasztod. Vagy ha nem ér oda a lába, akkor megtoldod... A tápot meg hiába tömöd, pont ezt megyarázom, hogy ne a tápra, hanem a panelre rakjad.
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Csak vicc volt. Azért ennyire nem vagyok. Már meg hosszú lábakkal forrasszam be? Eddíg meg az volt a baj hogy túl hosszú. Az hótziher hogy PLL nélkül nem tudom belőni. Na meg annyi felharmonikus van mint kína lakossága.
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Azt írtad hogy ne tömjem tele több ezer µF-al, azt nem írtad hogy 100nF-os kondikkal se.
(#) AMD hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Kipróbáltam számítógép táppal. Simán rákötve elég rosszul szólt, búgott, zúgott stb... Ráakasztottam egy 100nF-os kondit máris jó lett. A frekvencia néha elmászkált. Jöhet a PLL.
(#) e-sporadic hozzászólása Jún 14, 2008 /
 
Tapasztalatom szerint, a számítógéptápegységet érdemes haszálni adóhoz, ott csak a ventillátor zörgését kell szűrni.

1 db 220 mikrós kondi már 60százalékkal csökkentette a zörgést a zene moduláció alatt.

Én a Nyák + - -hoz nyomtam a kondit. Lényeg hogy minél közelebb legyen a szűrőkondi az adó tápbementén.
(#) AMD válasza e-sporadic hozzászólására (») Jún 14, 2008 /
 
Csak egy problémám van vele hogy túl nagy.
Következő: »»   14 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem