Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha ellenállást használsz áramkorlátozásnak, akkor a lehető legrosszabb feltételt kell figyelembe venni. Jelen esetben az a legrosszabb feltétel, ha a LED-nek már 1,75 V is elegendő, ehhez számolj ellenállást. Ha a feszültségforrás ingadozik (pl. akkumulátorrol megy a LED), akkor az akku legnagyobb feszültségével kell kalkulálni. Már ha nem akarsz füstölgő alkatrészeket.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2020
Sziasztok!
Olyan kapcsolást szeretnék készíteni ami pár mV(állítható) hatására behúzna egy relét egy tranzisztor segítségével. Tehát ha pl.2mV-érzékenységre állítom akkor ott lenne egy határérték ami felett átbillen és behúz a relé. Hogyan lehetne ezt a legegyszerűbben kivitelezni?
Ha a termisztort kicserélem kisebb ellenállásra és annak az ágnak a feszültségére kötöm az én pár mV-os jelemet akkor működhet?
Hello! Egy csomó nyitott kérdés van abban amit szeretnél.
- Mekkora forrás-ellenálláson képződik a 2mV feszültség? - A legtöbb egyszerű lelkületű komparátor Offset feszültsége messze összemérhető a 2mV-al. - Hiszterézis nélkül nem készítünk komparátort reléhez. - Bármely körben folyó áram képes ezt a 2mV-ot előállítani és zajok is vannak. - Nem mindegy hogy a komparátor táp és a figyelt feszültség hogyan van összekötve. Avagy komparátor tápja galvanikusan független-e a figyelt feszültségtől. - Általában 2mV-ra nem szokás komparátort építeni..
A megvalositani kivant cel, hogy a vezeket hurkon keresztul vezetem. Az abban indukalt feszultseg aranyos a rajta atfolyo arammal. Egy bizonyos szint felett szeretnem ha behuzna egy rele. Tehat egy bizonyos aramerosseg eseten.
Mit vezetsz át a min? Indukált feszültség csak akkor van, ha fluxusváltozás van. Ezekhez vannak az áramváltók, de váltakozóáramra..
Szia! A 2 mV nagyon kis feszültség, azzal nehéz boldogulni. Nagyon jó erősítő kellene ahhoz, hogy használható feszültségváltozás jöhessen létre a komparáláshoz.
Te megsértődsz, mikor nem adsz információt? Én segíteni próbálok..
Azt sem mondtad egyen vagy váltófeszültségről van szó! Az neked mindegy? ![]()
Pontatlanul fogalmaztam alairom.
Nyilvan valtorol van szo hiszen aramvaltoval szeretnem merni az aramot.
Azon agyalok, hogy csinalnek aramvaltot ami megfelelo feszultseget ad, de mekkora lenne az a fesz ami megfelelo?
Illetve jo ez a komparatoros kapcsolas hozza?
Már bocs de proli007 felvetései teljesen logikusak és érthetőek. Ilyen kis feszültségváltozást figyelni már inkább kontrollerrel szokás és nem komparátorral, főleg nem hiszterézis nélkül. A hiszterézis mekkora lenne 2mV esetén...? Számolgass kicsit, ezt komparátorral megoldani elég necces feladat mert 2 mV változást okozhat szinte bármi az áramkörben. Pl mobiltelefon is akár 2m - ől, (áramhurkon átvezetett vezető mint antenna..pl) vagy egyéb más rf zavar. Váltakozó áram esetén főleg ami eleve teli van zajjal, + amit a mérendő vezeték összeszed. Áramváltó egyébként létezik készen is fillérekért. én ezzel nem tökölnék.
"Mekkora lenne az a fesz ami megfelelő?" Bármekkora. Neked a figyelt feszültség változás az amivel a probléma van, ez képződhet 1000V on is ugye, 1000V +/- 2mV. Túl kicsi ez a 2 mV hiba feszültség ahhoz hogy megfelelően kézben lehessen tartani és le lehessen kezelni egy komparátorral. Hibajel erősítő kéne, megfelelő szúréssel ahhoz hogy megfelelően működjön. Inkább kontrollerben gondolkodnék.
Ha valaki elakad valamilyen műszaki kérdésben, vagy csak egyszerűen megoldást keres valamire, itt rákérdezhet a problémára. Jó eséllyel választ is kaphat. (Elsősorban elektromos téma legyen).
Az én gondom a csatolmányon látható.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2020
Én a relét kihagynám, és FET kapcsolna.
A végálláskapcsoló funkcióját ebben a formában nem értem.
Működése ugyan olyan mint az ablaktörlő ütemvezérlőé.
Időnként fordul egy kört, megáll és újra. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2020
Értem. Szerintem FET. A végálláskapcsoló a vezérlésbe avatkozzon be, ne közvetlenül kapcsolja a motort.
Hello! A végállást egy ablaktörlőnél fordítva kell értelmezni. Ha elindítod a motort, ráfut a csúszkára és hiába kapcsolod ki visszatér alapállapotba. Tehát a végálláson bont az érintkező. De indítani nem tudod csak a motoráram bekapcsolásával.
Ha már ablaktörlőmotor:
Az enyém azt csinálja, hogy ha kikapcsolom, nem fut végig, hanem ott ahol van, ott áll meg. Akkor (ennek fényében, amit itt írtál) lehet, hogy csak rosszul kötték be? A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2020
Lehet, de inkább az érintkezővel vannak gondok.
Mármint a motorban levő érintkező? Vagy a kapcsolóé?
Segítségeteket kérném, egy egyszerű kapcsolást keresnék fény-ellenállással ami a megvilágítás hatására változtatná a kimeneti feszültséget. Óra fényerejét szeretném vele állítani automatikusan.
A kapcsoló nem lehet benne hibás. Mert az vagy elindítja vagy nem. A többit önállóan teszi. Én ugyan nem ismerem az összes mai megoldást, de nem hinném hogy ezen szükséges lenne változtatni. Ha törlés közben leveszed a gyújtást, megáll ahol van, mert az kapcsolja az egész tápot. És ha a megszűnik, akkor megáll.
Közben találtam egy cikket, már sejtem, melyik érintkezőre gondoltál.
http://www.csimag.hu/ablaktorlo-helyzetkapcsolo-javitasa/
Jó, de akkor is ott áll meg, ahol van, ha a kapcsolóját tolom vissza
![]() (Igen, pont úgy, mintha a gyújtást venném el) ...nem mai autó, 20 éves Ducato... A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2020
Jaj! Hát azért, mert nem zár a belső kontaktus. De nem nyálazni kell rajta, hanem megnézni, mert így nem javul meg..
Igen, meg kell nézni, így már, hogy van némi fogalmam róla. Eddig azt hittem (mert azt mondták), hogy új motor kell.
Például ezért is érdemes itt olvasgatni, néha kérdezni. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2020
Szevasz!
Ez most komoly? Milyen óra? Típus, fotó, (kívül-belül), esetleg az IC száma? Vagy találjuk ki? Gondold át a kérdésed! A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |