Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A dinamót nem kell egyenirányítani, eleve egyenfeszt ad. De elképzelhetó hogy valóban tudja a lámpa ezt a "feladatot", de ha mégsem akkor 0,99 USD ért dobható a kosárba az Alin + free shipping.
![]()
A biciklidinamó csak a köznyelvben dinamó, váltót ad.
Hmmm... van itthon a gyerek bringajan es tuti egyent ad mert arrol tolti a mobiljat es a step down konverter ami a tolto elott van tuti behisztizne a valtofesz miatt. De reszletkerdes, merje meg akkor inkabb, az a biztos.
Van olyan, de az a ritkább. Valóban generátor a legtöbbje.
Tévé panelból bontottam egy TEA8170 típusú ic-t és nem jöttem rá mire is jó valójában. Video jellel kapcsolatos de semmi mást nem tudok.
TV függőleges eltérítő fokozat.
https://www.google.com/search?q=TEA8170&ie=utf-8&oe=utf-8&a...x-b-ab
Adatlap alapján erősitőnek kevésbé, tápegységnek talán...
Jó szerencsét! A dinamó egyenáramú generetor, a canga "dinamó", pedig váltakozóáramú generátor. A kettőnek nem túl sok köze van egymáshoz.
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy hősugárzóm, amely egy idő után kikapcsol a termosz miatt. Azonban én ezt nem szeretném, azt szeretném, hogy mindig tolja a meleget. Ezért szétszedtem, csak nem tudom, hogy melyik részét kéne likvidálnom ahhoz, hogy folyamatosan működjön. Tud valaki segíteni?
Nagy valószínűséggel így tervezték, ha nem kapcsol ki túlmelegedhet, esetleg kigyulladhat valami benne.
Idézet: „Tud valaki segíteni?” Nem! Ha lakástűz lesz vidd el Te a balhét ha a gyári konstrukciót átalakítod! Amíg nem nyúlsz bele a gyártóé a felelősség probléma esetén! A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
Sziasztok,
Van 6 darab ilyen piros színű kijelzőm, ehhez szeretnék vezérlést építeni. Ha jól látom, akkor a tizedes pont kivételével az összes szegmensben 5 darab led van, az adatlap úgy írja, hogy a piros szín szegmensei 2.0-2.5V-al működnek (átlagot számolva 2.25V), maximum 30mA-et ír az adatlap, én 20mA-nél jobban nem szeretném meghajtani. A kérdésem az lenne, hogy ha multiplex meghajtással szeretném meghajtani a kijelzőket akkor mekkora előtét ellenállásokat kell használjak? Számoltam párat a Hobbielektronikás számológéppel, még az nem világos, hogy 20 vagy 5x20=100mA-el kell-e számolni. Idézet: „Tápfeszültség:12V LED nyitófeszültsége:2.25V LED-ek száma:5db LED-en átfolyó áram:20mA Számított ellenállás:37.5 Ohm Szabvány ellenállás:39 Ohm Ellenállás min. teljesítmény:15.6 mW” Idézet: „ Tápfeszültség:12V LED nyitófeszültsége:2.25V LED-ek száma:5db LED-en átfolyó áram:100mA Számított ellenállás: 7.5 Ohm Szabvány ellenállás:8.2 Ohm Ellenállás min. teljesítmény:82 mW” A választ előre is köszönöm.
Hello! Mivel minden szegmenshez külön-külön kell ellenállás, a 20mA-el kell számolni. Soros kapcsolásnál az áram azonos, a feszültség adódik össze.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2020
Természetesen 20 mA-rel kell számolnod szegmensenként, de a 12V tápfesz kevés lehet, mert a speckó szerint 2,5V is eshet egy LED-en (ráadásul hőfüggő is), úgyhogy 12V-ról esetleg csak parázslani fog egy-egy szegmens, a digitek között meg akár jelentős különbség is lehet.
A multiplex meghajtás annyiban jöhet szóba, hogy ha nagy fényerőre van szükséged, akkor a kitöltési tényező csökkenésének köszönhetően a szegmensek árama növelhető. Pl. ha a teljes multiplex ciklus 6 digitre van elosztva, akkor a szegmensek áramát (impulzusüzemben!!!) megnövelheted mondjuk 3-szorosára; bírni fogják a LED-ek.
Tizedes ponthoz pedig nagyobb ellenállás kell, mint a többihez...
Köszönöm a válaszokat, felmerült egy másik kérdés is, amit már többször is kérdeztek a fórumon, de én valahogy egyszer se értettem meg...
A specifikáció szerint max. 2.5V-ot kaphat egy led a kijelző szegmenseiből, ha van 5 szegmens sorba kötve az 12.5V. Erre miért nem szabad direkt a 12V-ot rákötni? Azért nem, mert szabályozni kell az áramerősséget?
Azért, mert a LED egy félvezető, az ellenállása a rákapcsolt feszültségtől, hőmérséklettőtl függ. Pusztán a feszültség szabályozásával, áramkorlát nélkül, képtelenség kordában tartani a rajta átfolyó áramot. Tegyük fel, pontosan 12 V-tal jól világítanak. Felmelegszik a LED, csökken az ellenállása, nagyobb áram fog rajta átfolyni ami mégjobban melegíti és így tovább, amíg tönkre nem megy a félvezető. Hőmegfutásnak hívják a folyamatot. Természetesen a melegebb LED több hőt is ad át a környezetnek ami vagy beáll egy egyensúlyi helyzetbe vagy nem. Az előbbi a ritkább.
Ha van otthon feláldozható LED-ed és egy finoman is szabályozható tápegységed, magad is kiróbálhatod. Szép lassan növeld a feszültséget és figyeld a kialakult áramot. Egy ponton túl elég egy finom ingás valahol a rendszerben és az örök fotonmezőkre vándorol a LED lelke. A képletbe még a gyártási szórások és a konkrét körülmények is beleszólnak. Én az ilyen kijelzőkhöz 20 mA, a tizedes ponthoz 15 mA-es áramgenerátort szoktam rakni direkt meghajtásnál (nem mátrix). Ha az adatlapban 2,5 V-os maximális feszültség van megadva egy LED-hez, akkor azzal kell számolni.
Adott egy valamilyen értékű induktivitás amit szeretnék reprodukálni. Ha az érték azonos de mások a fizikai paraméterek akkor számít valamit a felhasznált huzal mennyisége?
Önmagában az induktivitás, egy tekercsnél, csak egy a sok paraméter közül.
Mondok példaként mindjárt hármat: - Üzemi frekvencia, - Áram, - Áramból mennyi az "egyen".
Hajónapló kiegészítés: Az Ohm-os (egyenáramú) ellenállása sem mindegy.
Hopszika. Akkor máris bonyolódik a helyzet. Van pár csavaros rögzítésű tekercs testem amire át akartam operálni. A másiknál sérült a műanyag.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
Szükségem lenne egy 4 m hosszú scart kábelre. Össze lehet ezt hozni, alkatrészenként? (Kábel, csatlakozók, vagy van valami hátulütője a dolognak?)
Kici, ócó, holnap elsétál érte a boltba.
![]()
Szia megépítettem működik a 20k-s ellenállás helyére egy trimmert tettem be és tökéletesen működik. Sajnos sötétben vibrál a kijelző.
Elvileg van, mert a kábelben van koax, és árnyékolt ér is.
Lehet, hogy bamba vagyok, de nem találtam meg, hogy hol vannak.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
Lehet, túl alacsony a freki. Tegyél a 47nF helyére egy 10nF-ot. De ha a kijelzőt multiplex hajtja, akkor interferálhat is a két freki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |