Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   28 / 123
(#) Attila86 válasza Petroimro hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Nem, nem jó.

Hova jártok ti vásárolni?!
Te vagy kb a hatodik aki azt mondja hogy nem lehet kapni 3,3k-s trimmert. Pedig lehet, a Lomexben biztosan.

Na de hogy más már ne kérdezze meg:
A 3,3k-s trimmerek helyett jó az áramkörbe 2,2k-s is és 4,7k-s is. De a kettő közül inkább a 2,2k-s a jobb, vagy még annál is kisebb értékű. Nagyobb inkább ne legyen.

Ha nagyobb értékűt teszünk bele, akkor a trimmerek minnél inkább beleszlnak egymásba. Ezért kell inkább kisebb értékűt használni.
A 47k-s nagyon nem jó. Az egy nagyságrendben van (szinte egyenlő) a poti értékével, így más *****ra hatnak egymásra.
(#) Petroimro válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Köszi!
4,7K-t akartam írni.
(#) miklosch válasza szilva hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Át fogom nézni a nyákomat, hogy mindent jól raktam-e be, hátha én hibáztam valamit, azért nem lineáris a skálám...
Viszont a pákától egyáltalán nem függ, mert hőelem nélkül is be lehet állítani a hőmérsékletet (komparálási szintet).
(#) Attila86 válasza miklosch hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Igen, ezért is mondtam szilvának hogy a hőelemnek az égvilágon semmi köze nincs ehhez.
(#) Petroimro válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

Szia!
Megépítettem a Forrasztóállomás II -t.
Az a probléma, hogy ha bekapcsolom, akkor csak a legkisebb helyiérték melletti eizedespont világít a kijelzőn (a főtés jelző led nem). Ez a pont mindig világít, még ha az icl7107 ki van szedve, akkorr is. A potmétert hiába forgatom, nem változik semmi.
Ha a hőelem kivezetéseit rövidre zárom, akkor a főtés led kigyullad, de a kijelzőn így se mutat semmit. Próbáltam már több icl7107 - el is. Néha amikor bekapcsolom fél másodpercre kiírja: "000"
Köszi előre is a segítséget! (a leírást az oldaladon már többször is elolvastam)
(#) Attila86 válasza Petroimro hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

A tizedesponthoz az ICL7107-nek az égvilágon semmi köze nincs.

Valószínüleg kontakthiba van a panelon. Ha a potméter áll és a nyomógomb sincs megnyomva akkor a tizedespontnak el kell aludnia. A cikkben leírtam hogy a tizedespontot mi és hogyan működteti. Hát tessék visszakeresni a hibát hogy miért nem alszik el amikor kellene!
Valami folyton töltve tartja a három diódák valamelyikén keresztül a C15-öt! Meg kell nézni hogy melyik, és hogy miért!

Az hogy az ICL7107 nem megy, az ettől egy teljesen független probléma. Okozhatja kontakthiba, vagy rossz értékű alkatrész...
(#) Istuuu hozzászólása Máj 23, 2008 /

Helló mindenkinek! Megépítettem vzoole cikke alapján a forrasztóállomást!Kezdő vagyok ez az első "komolyabb" munkám!Első élesztésnél azt csinálta, hogy a potméter állásától függetlenül 23 voltot adott le a pákának!A piros led folyamatosan égett! Találtam egy szakadást a panelon, kijavítottam utána hibátlanul működött.Kb. 10 percet ment aztán kikapcsoltam! Elkészítettem a dobozolást! Gondotam
mielött becsavarozom a panelt még 1X letesztelem!Ugyanazt csinálta mind a legelső alkalomkor, de most nem találtam se rövidzárat se szakadást tudom ,hogy így látatlanba nehéz orvosolni a problémát.De ha valakinek van ötlete , hogy mi lehet a baj vagy elmondja nekem ,hogy tudom kimérni a hibás alkatrészt vagy a problémát az kérem segítsen!Előre is köszönöm! üdv.
Istuuu
(#) vzoole válasza Istuuu hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

jó lenne ha tudnál küldeni fotót aljáról

(#) Istuuu válasza vzoole hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Sajnos csak telefonos képet tudtam csinálni!de elküldöm hátha! van egy hidalás a pirs lednél mert lejött a fólia...
(#) Istuuu válasza Istuuu hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

amúgy a MOc nál a bal felső sarokban a pötty az első lábat jelzi gondolom..és ennek kell a poti felé néznie...remélem
(#) Istuuu válasza Istuuu hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

na senkinek semmi ötlet?
(#) vicsys válasza Istuuu hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Bal felső?? Az tutira nem nyert... Nézd meg az adatlapját!
(#) Istuuu válasza vicsys hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

hát pedig az első láb van megjalőlve pontal és az a bal felső...

Érdekes... Nekem bal alsónak tűnik.
Az adatlapon is jelölik a bekötést.
Bővebben: Link

Jah hát igen ebből a szemszögből már nekem is egyértelműen bal alsó köszi! amúgy nincs valami ötleted ,hogy miért csinálja az állomásom amit az elöbbiekben leírtam...vagy hogy melyik alkatrész lehet a hibás?amúgy a MOc jól van benne most ellenőriztem

Nem hinném, hogy rögtön hibás alkatrészt kellene cserélgetni. A cikk jól van megírva és ha van multimétered, az élesztés sem lehet nagy gond. Nézd át újra a paneled és ne idegeskedj! Próbáld meg logikusan végiggondolni az áramkör működését. Először "hidegen" (tápfesz nélkül) mérd át a panelodat. Majd ha ez nem vezett eredményre akkor a bemenettől kezdődően szépen lépésről-lépésre mérj feszültségeket tápfesz alatt is. Gyanítom, hogy valahol szakadásod vagy hidegforrasztásod van. Nekem pl. letörött tőben a DIN csati lába és mivel zsugorcső volt rajta, nem vettem észre elsőre.

Rendben ezt fogom tenni!még egy kérdés! mi az a hidegforrasztás?
(#) vzoole válasza Istuuu hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

akkor mi is a gond pontosan?

azt írtad:
"Első élesztésnél azt csinálta, hogy a potméter állásától függetlenül 23 voltot adott le a pákának"

Ez így jól működik...
vagy az a gond hogy nem kapcsol le a fűtés miután elérte a kívánt hőfokot?

(#) Istuuu válasza vzoole hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

így van nem kapcsol le! túl fűt..két hátom perc után vörösen izzik a páka akárhol áll a potméter!
(#) vicsys válasza Istuuu hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

A hidegforrasztás az a jelenség amikor az ón nem fut szét a forrasztandó felületen (mert pl. oxidos, zsíros...) és a kontaktus bizonytalan. Megnő az átmeneti ellenállása ahelyett, hogy jó vezetést biztosítana. Szemrevételezéskor egy gyögyre (pacára) hasonlít. A helyes forrasztás amikor az ón elfolyik és körülöleli a kivezetést is meg a fólián is elfolyik.
(#) vzoole válasza Istuuu hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

miután ellenőrizted a kontaktokat és átforrasztottad...

haladjunk visszafelé...
LED világít tehát IC-től kap feszültséget

1-es lábon akkor van feszültség kimenet ha 2-es láb feszültsége kissebb mint a 3-as lábé. Ahogy melegszik a páka, egyre több feszültséget termel, ami eléri a potméter által beálított feszültséget, és az 1-es lábról leveszi a feszültséget.

Le kéne mérni mennyi fesz van a 2-es és 3-as lábon működés közbe.
3-as láb feszültsége változik a potméter állásának függvényében (ha jól működik).
2-es láb feszültsége változik a páka hőmérsékletének függvényében (ha minden ok).

A hiba az lehet hogy a 3-as lábon túl megas a feszültség és nem tud akkorát termelni a páke (persze erősítés után)

Vagy 2-es lábon nem jelenik meg a páka által termelt és erősített feszültség.

Véletlenül hőelem nincs fordítva bekötve?
(#) Istuuu válasza vzoole hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Magam sem értem ,hogy mitől de valahogy elfüstölt a 7808-as a héten megyek lomexbe veszek alkatrészt...mivel kb 1000 ft-ból megvan jobbnak látom újjá építeni!most már van egy kis tapasztalatom másodszorra biztosan sikeresebb leszek!de azért legalább tanultam belőle!köszi a segítségeteket...azt nem mondom ,hogy nem lesz több kérdésem mert valszeg lesz mégegyszer kösz
(#) Gyimate hozzászólása Jún 7, 2008 /

Hello!
Én is elkeztem építeni egy forrasztóállomást. Az a nagy problémám, hogy: megrendeltem a pákát hozzá, és amikor lejött ki is próbáltam még az áramkör nélkül 12V-ról, hogy működik-e, akkor még nem volt vele semmi baj. Utánna hozzácsatlakoztattam az áramkörhöz és amikor bekapcsoltam az olvadó biztosíték "elolvadt" (próbáltam 2-4A-essel). Lemértem, hogy mennyit vett fel és 15A-t mértem. A fűtőszáll ellenállása1,3 ohm. Ha valaki tudna nekem segíteni a probléma megszüntetésében az írjon
A segítséget előre is köszönöm.
(#) szilva válasza Gyimate hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Nem cserélted véletlenül fel a fűtősálat a hőelemmel?
(#) Gyimate válasza szilva hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Nem, ugyanis mindkettőnek lemértem az ellenállását.
(#) szilva válasza Gyimate hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Hidegen mérhetsz furcsaságokat is, nálam a fűtőszál és a hőelem is nagyjából ugyanannyi hidegen.
(#) baloghz hozzászólása Jún 13, 2008 /

Sziasztok!

Megépítettem (még korábban) az Attila féle pákaszabályzót. Most csináltam vele az első hosszabb lélegzetvételű forrasztást. (kb. 3 óra forrasztgatás). A trafó olyan "qrva" meleg, hogy nem állja a kezem. Nálatok is ilyen meleg, vagy sikerült esetleg egy kezdődő menetzárlatos trafót megvennem?
Meg ami furcsa, hogy a páka "hideg indítás" után úgy 2-3 perc alatt melegszik fel 290 fokra. Ezek az értékek nálatok is ilyenek?
A trafó egyébként a JLT-02höz való 12V 2A, illteve 24V 2A szekunderű trafó. (hqvideos)

Válaszokat előre is köszi!
(#) Gyimate válasza baloghz hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Hello!
Szerintem érdemes lenne megmérned a páka áramfelvételét. Amúgy ilyen hosszú forrasztás után ne is csodálkozz, hogy a trafó felmelegszik, mert a "képességeit" szinte telljesen kiaknázod. Amúgy a páka körülbelül ennyi ideig tart amíg felmelegszik.
(#) Fery válasza Gyimate hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Ez igy ebben a formában nem igaz. Jó néhány pákaállomást épitettem is, terveztem is de még egyiknek a trafója sem volt langyosnál melegebb. Ugyanis van a kapcsolásoknak egy bizonyos hiszterézise, vagyis - fűt nem fűt - amikor nem fűt van ideje hűlni a trafónak. Ha pedig nagyon kicsi a hiszterézis akkor az effektiv kimeneti áramfelvétel kicsi mert csak hőn tartani kell a pákát tahát akkor sem melegedhet ennyire.
Vagy gáz van azzal a trafóval vagy alul van méretezve.
Fery
(#) baloghz válasza Gyimate hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Szia!

Megmértem a páka ármafelvételét. 1.65 amper. Nem tudom, hogy jó e ez. Ha azt nézzük, hogy 24V 48W-os, akkor 2A-t kellene felvennie. Menetzárlatos lenne a trafó?! Egyébként a páka a hőfok elérése után úgy 2 másodpercenként kacsol be, úgy 3-4 másodpercre. És atrfaón lehet hallani, hogy mikor van terhelés alatt... Kicsit elmélyül a hangja, "nyögdécsel" rendesen.
Következő: »»   28 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem