Fórum témák
» Több friss téma |
Görgökon ragad a kosz az nem jon le levegővel
Ezt legjobb lenne kiszerelni és sima mosogatoszerrel vizben lemosni.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2020
Üdvözlök mindenkit
Segítséget szeretnék kérni egy Technics RS-AZ6 Deck lejátszófej javításában vagy cseréjében Valaki nemtuja hol lehet beszerezni lejátszó fejet a készülékhez? Vagy lehet ezeket kiváltani valami másikkal? A válaszokat köszönöm
Szilikon difi olaj kell bele, rugóerőtől (és ízléstől) függően más-más viszkozitású, én pl.: lemezjátszó karliftbe 500000cps viszkozitásút használok évek óta, oda ez az érték tökéletes előtte nagyon sokféle zsírt és olajat kipróbáltam, egyik sem vált be, csak ez Bővebben: Link, hibátlanul működik, ide jó lehet a 300000cps viszkozitású Bővebben: Link A legfontosabb, hogy nem kell bele sok, a fölösleget le kell törölni és csak és kizárólag tiszta helyre kenjük a szilikon olajat. Anno nekem is az eladó segített abban, hogy milyen kell a lemezjátszó karliftbe, lehet, hogy kazetta ajtóra vagy videómagnó lenyíló pultra rákérdezve (mert abban is ugyanilyen lassító mechanika van) tud segíteni.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2020
Üdv!
Kizárólag donor készülékből beszerezhető. Az átalakítás megoldható, de gazdaságtalan. Az AZ6-7 típusoknál, a lejátszófej volt a meghatározó újdonság.
... Meg a meghatározó Achilles-sarok is. Jók a jellemzői, de tényleg nem kiforrott és nagyon háklis. Pl. egy tisztító vattapálcában maradt sorjával, vagy egy demagnetizáló kazettával ki lehet nyírni.
Ez a készülék így, ebben a formában alkatrésznek való, akármilyen is legyen a külső állapota meg a többi része. Külön fejet szerintem még eBay-en sem kapni hozzá, csak másik készüléket. Amit viszont vagy megveszel sok pénzért jól működően (ha egyáltalán észreveszi / meg akarja jegyezni az eladó a megnövő zajszintet, ami a fejhiba első jele), vagy veszel egy hibásat, ami nagy eséllyel pont fejhibás lesz. Én, ha igényt tartanék ilyen gépre, csak is személyes meghallgatással és átvétellel merném, és a legkisebb gyanús sistergésre lemondanék az adott példányról. Átalakítás: az RS-BX601 volt a szériában még háromfejes, esetleg annak a feje jó lehet ide is, de akkor meg kell egy olyanból származó elektronika is. Akkor meg már jobban jársz, ha olyat veszel.. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2020
Köszi, rá fogok kérdezni, remélem van valami elektronikus elérésük is (email vagy hasonló).
Háh! 60 milcsis flaska, elég két életre meg egy félre, ha csak magnóba használom
Sziasztok!
Keresek a képeken látható kétmotoros, oda-vissza játszós mechanikát. De legalább a rommá kopott fej helyére szükségem lenne egy használhatóra - gondolom, itt a vége felé már nem sokat variáltak ezen, s ezzel az ALPS mechanikával talán több más készüléket is szereltek. (Ez épp egy Kenwood KX-3510.) De nem bánnám a teljes egységet sem, mert itt nekem a szalagkábel forrasztásai is gyanúsak, hogy valami korábbi gányolás is történt (itt szerintem csatlakozónak kéne lennie), valamint jelenleg nem váltja a görgőt sem fejfordításkor, így csak egyik irányba játszik le. Bár ezt még valószínű meg tudnám oldani. Alkatrész árban ilyet tartalmazó donor készülék is szóba jöhet.
Üdv szereztem egy Rank - Arena C 900-at és lejátszás közben nagyon halk pattogást hallani a hangfalakból, merre keressem a hibát?
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2020
Fejessel (valami jófélével) hallgattad? Ha abban is hallatszik, akkor érdemes lehet elsőnek egy demagnetizálás, utána meg még kitaláljuk.
Motoron levő szűrő kondi (ha van), vagy a mechanika/fejegység testelése bizonytalan szerintem.
Ez esetben a magam részéről egy átütő kondira gyanakszom a végfokban. Mindkét oldalon hallatszik a pattogás egyszerre (középen hallatszik-e) vagy a két oldal külön életet él? Ha külön pattog, akkor a végfokban lesz a hiba, ha viszont együtt pattognak, akkor a végfokokat meghajtó táprészben lesz a bibi. De ez csak tipp.
... onnantól viszont off ebben a topikban. Erősítő javítós téma van külön is.
Sziasztok, ha a deckemnek ilyen remegő, nyávógó hangja van bármilyen kazettával, amit főleg a magasabb kiartott hangoknál lehet hallani, akkor az milyen hibára utalhat?
Elsőnek az érett szíjra gondolnék. Csereérett. Lehet az oka pl. hogy sokáig állt a gép és a szíj megmerevedett abban a pozícióban, amiben hagyták. Nyávoghat továbbá azon okból is, hogy poros lett és csúszik. Vagy elnyúlt. Egyesek kémiailag megváltoznak, először nyúlóssá válnak, akkor borzalmas a nyávogás, utána meg ragacsos masszává válnak. Olyankor már nem megy a gép egyáltalán és egy borzalom kitakarítani.
Szíjat én az árwill-tól szoktam rendelni, jó minőségű és olcsó. Íbéj/aliexpress felejtős, főleg ha halomszám akarod venni, mert borzalmas minőség. Egyenetlenül vannak vágva stb. arwill.hu Másodikra meg a mechanikára gondolnék, de csak a szíjcsere után. A mechanikába beletartozik a motor is.
Három éve lett cserélve a szíj. Annyi idő alatt is elérhet?
Fogd le a lendkereket, ha a motor is leáll, biztos nem laza a szíj.
Nyomógörgő, kopott hangtengely persely is okozhatja, motorhiba sem kizárt. Ezeket gyorsan végig lehet ellenőrizni.
Szia!
A pulzáló, remegős nyávogást inkább a csúszó idler, letapadt kuplung okozta rángatás szokta okozni, vagy az, ha a leeresztő orsó gyári kenése elkezd letapadni, és ezért egyenetlenül fékezi az orsót. Ritkábban a motorral is lehet ilyen baj. De a szíj-görgő tipikusan inkább a lassú periódusú nyávogás okozója tud lenni, a motor meg nem is klasszikus nyávogásé, hanem időnkénti ötletszerű sebességváltoztatásé. A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2020
Sziasztok.
Unitra MDS 411 -es decket szereztem.A csevelesert a ket motorbol az egyik a felelos.Sajnos nem nagyon akar se elore se hatra csevelni bar elindul de nehezen teker... A ket kis Idlert kene cserelnem? A lejatszasnal semmi nyavogas nincs,bar a szij kicsit megnyult mar. A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2020
Több oka is lehet:
- Motor gyenge, amennyiben nem forog el a gumi mellett, hanem az orsót lefogva megáll a motor tengelye is. - Idlerek kopottak, amennyiben megcsúszik az áttétel az orsót lefogva. Akár egy P1000 körüli papíros csiszolás is segíthet rajtuk, vagy pedig méret utáni gyártás lapos tömítésként. (Super Seal Kft., párszáz Ft / db és pár nap.) - Esetleg az orsók is szorulhatnak a tengelyre, bár ekkor valószínűleg lejátszásban is nyávogna.
Azt meg nem volt idom megfigyelni,hogy a felso idler az a motor tengelyen van-e direktben vagy sem.
Az orsok nem szorulnak,feket felengedve szepen lehet hajtani. Viszont van amikor kezzel rafogok az orsora es mindket idler leall. A motor mitol gyengulhet?
Megoldodott a problemam.
Az orso fekeit kiemelo elektromagnest par mm-.el rosszul tettem vissza aztan szorult es nem emelt ki csevelesnel. Most hibatlanul teker. Koszonom a Kft. nevet,azert lehet ,hogy legyartatom oket.
Sziasztok!
Nem olvastam át a teljes topikot, így lehet már valahol ki lett tárgyalva a téma: Ti hogyan állítjátok be a szalagsebességet? Van odahaza egy „DUAL” deck-em és egy Sony kétkazettásom. Ugyan azt a kazettát végigjátszva mindhárom mechanikában eltérő idő alatt fut végig. A zenehallgatáskor hallani ezt az apró eltérést a sebességekben, de most melyik játszik le jó sebességgel. És ha már ez meg van, hogyan tudom a többit utána igazítani. Tudom van a fordulatszám beállító trimmer, de hogy hozom őket szinkronba? Egy egyszerű eszközökkel elvégezhető bevált módszerre lennék kíváncsi, minek végén mindhárom mechanikában ugyan annyi idő alatt forogna le egy zeneszám (konklúzió: nem lesz sebességbeli különbség a készülékek között). Köszönöm a segítségeteket!
Ezt egy mérö kazettával szoktuk csinálni. Azon van egy 300 Hz-s jel ( ha jol emlékszek) és azt pl egy frekvenciamérövel meg lehet mérni.
Miután ma már ritkaság és drága a mérökazetta, egyszerübb pl. zenére hangolni. Veszel egy feljátszott kazettát megkeresed ugyannak a számnak a CD verzioját ( MP3 is jo). És a kazetta futását a CD-hez hangolod. Jobb valami egyszerübb, tisztább zene azzal a legkönnyebb. ( ha van gitárhangolod vagy valami hasonlod, azzal nagyon pontosan be lehet állitani a sebességet. Olyan számot kell keresni ami egy tiszta hanggal kezdödik. Nem minden magnon lehet szabályozni a sebességet ( a motorban belül van a szabályozás és nem mindig hozzáférhetö). Ha hálozati motor van a gépben (230V-s) ott meg rendszerint nem lehet semmit szabályozni, mert az szinkron motor.
Ha nincs etalon felvételed, akkor készíts egy olyan kazettát, amiben pontos hosszúságú szalag van. Egy stopper órával lemérheted, hogy mennyi idő alatt ér a végére.
De ha van egy hitelesnek tekintett magnód, azzal készíts felvételt 333, és 1000 Hz el, és a másikon lejátszva mérj frekvenciát. Az is lehetséges, hogy nincs hozzáférhető fordulatszám szabályzó a motoron, akkor lehet, hogy a motor tápfeszültségét kell állítani.
Köszönöm az ötletet Massawanak is!
Hogyan nem jöttem rá magamtól? Tehát, hanggenerátorról veszek fel 300Hz és 1kHz-es jelet kazettára (munkahelyemen van egy etalonnak tekinthető deck a stúdiósoknak) és ezt a kazettát otthon lejátszva telefonra telepített frekvencia mérő app-al vizsgálva beállítom a pontos fordulatszámot. Zseniális! A szalagsebesség állító trimmereket már beazonosítottam a készülékekben és hozzáférhetőek is. Egy kérdés még: mekkora sebességbeli eltérés az, ami még tolerálható? A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2020
Ha már állítod, állítsd pontosan. Valamelyest úgyis elmászik idővel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |