Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Az előttem szólókhoz hasonlóan én sem értem, miért kell megvenni egy drága frekimérőt, amikor van egy nagyon szuper panelműszer, amivel ESR-t, kapacitást, ráadásul bónuszként tranzisztort, diódát, FET-et, tirisztort, stb... is mérhetsz. Pár ezer Ft-ért.
Talán mert nem vagyok szabály követő.
![]()
Nem tudom, csak tippelek.
Jani tudja a titkot....
Te Jani!
A Dynalco F-16- ról van szó?
Na, ja. Legalább három módszerrel lehet kapacitást mérni.
A Jani módszerével (talán a legbonyolultabb), kell hozzá: 1 db állítható frekvenciájú színusz generátor, etalon (pontosan ismert értékű) induktivitás, frekvencia mérő. A módszer neve rezonancia mérés, és jöhet a segédprogram. Impedancia mérés módszer, kell hozzá: Színusz generátor, pontos értékű induktivitás szegény ellenállás, és három feszültség mérő, és némi számolás. Kapacitás mérő híd, kell hozzá: Színusz generátor, pontos, hiteles kapacitás, és ellenállás dekád, érzékeny műszer a híd kiegyenlítettségének érzékeléséhez. Az első, és a harmadik esetben a generátornak igen kis torzításúnak kell lenni, mert a harmonikusok meghamisítják a mérést. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
Ő ezt nem fogja tudni végrehajtani. Egyiket sem.
Nem mondom, nézegettem azt a műszert, de nincs rá szükségem.
Mivel ilyen digitális átállásos topik nincsen (vagy nem találtam), ezért ide írok.
Ma dobtak be a postaládánkba egy papírt, miszerint február 8-tól (jövő utáni hétfő!) megszűnik az analóg kábeltévés szolgáltatás, és akinek nincsen digitális vételre alkalmas tévékészüléke, annak a dátumig bezárólag digitális dekóder egységet kell igényelnie, 2 darabig térítésmentesen, másülönben nem fog tudni tévécsatornákat vételezni! ![]() Felteszem a kérdést, hogy közületek kapott-e bárki valami hasonlót?? Ugyanis én aggódok, mivel hozzám egy analóg kábel szolgáltatás jön be, melyet egy VHS lejátszó kezel és alakít át video kimenetre, valamint a kábel egy analóg PCI tunerkártya részére is le van osztva. Vagyis ezekkel használom. ![]() Szerelőt pedig nem akarok engedni a dolgaimhoz, nehogy megmondja, hogy lehet-e úgy csinálni, ahogyan eddig is csináltam! ![]() Szerintetek?? ![]()
Üdv!
Kedves barátom megbízott a Ferrárija javításával, aminek a bal első kerekét jó képességű kollégáink kitörték.(Persze, nem lett meg az elkövető.) Sikerült a javítást úgy megcsinálnom, hogy a kerék továbbra is funkcionál. Természetesen próbaútra is elvihettem a kocsit ![]()
Mondjuk én sem értem igazán a glimmes módszerét, én nem hallottam ilyenről, de attól még lehet.
Az, hogy lehet igényelni, nem jelenti azt, hogy be is szerelik. Gondolom egyéni kérdés, hogy hívsz-e szerelőt vagy megoldod magad a doboz birtokában.
Mivel szinte mindenki rendelkezik megfelelő vevőkészülékkel, logikus, hogy pá emberért nem tartják fenn a régi rendszert. Neked kell döntened, hogy kell-e ez neked vagy nem.
Én is megkerestem a manuálját (bár én csak most kezdtem el nézegetni, miután szóba került, hogy ezzel lehet kapacitást mérni).
Ha jól veszem ki, a generátor: 10Hz-20kHz, fix 10Vpp négyszögjel. A frekimérő is valószínűleg ebben a tartományban mér, 5 digit pontossággal. De ipari. Talán mert kvarcstabil, ami nagy szó a mai világban ![]()
Én az ország másik felén lakom, errefelé is volt ilyen már. Valószínű, hogy nálatok is új digitális, optikai hálózatot építettek ki és szerintem fel kell venni a szolgáltatóddal a kapcsolatot, hogy mi a teendő. Nálunk nemrég építették ki, akkor hasonló papírt kaptunk, de járták a lakásokat, háztartásokat és tájékoztatták az embereket erről külön is. Szerintem el fogják mondani a következő lépéseket.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
Glimmel a szivárgó/átütött kondikat lehet kiszűrni, kapacitás mérésre nemigen alkalmas.
Most majd nem a VHS-t fogod kapcsolgatni (mint tuner), hanem a digitális dobozt. Ugyanúgy van régi tv-hez videokimenete (scart szinte biztos, azonkívül lehet s-video vagy az a 3 rca), onnantól ugyanaz lesz, mint eddig.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
Minek egy műszert megvenni, mikor számítógéppel is meg lehet csinálni, egyszerűen, olcsón.
Bővebben: Link
TAttila77 - Azt írják, hogy a digitális szolgáltatást a meglévő kábelhálózaton keresztül fogják nyújtani, nem fog kelleni azt módosítani vagy cserélni.
Bakman - Hogy kell-e nekem? Persze! Ugyanis nálam itt szokott menni az adás a háttérben, melyet figyelgetni szoktam, és ha valami joban érdekel, akkor a hangot is ráadom. szs - Merem remélni, hogy választható szerelő ember nélküli önálló installálás lehetősége is, mivel nem szeretném, hogy egy szerelő mondja meg, hogy maradhatnak-e hozzá az eddigi dolgaim, vagy változtassak! ![]() ![]() ![]() Végső soron egy scart kábellel összedughatom a dekódert a VHS lejátszóval, ugyanis video bemenete is van, valamint kikapcsolt állapotban átengedi magán a másodlagos scart scatlakozón érkező jeleket. ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
Aztán minek dugnád össze a VHS-el (hacsak VHS felvétel nem akarsz késziteni)?
A digitális dobozon váltasz ezentúl csatornát, azt az egyet adja tovább az analóg videokimenetre. A vhs magnóddal már nem tudsz.
Szénné irigykedtem magam...
![]() Úgy érzem, a melegvíz feltalálása van folyamatban... ![]()
A VHS lejátszó és a dekóder között scart kábel lenne az összeköttetés annak érdekében, hogy a "digitális átállás" a jelenlegi rendszerem módosítása nélkül beilleszthető legyen (meg persze hogy ne a megigényelt dekóder hátuljába dugdossak, hanem a saját eszközömbe). Lehet, hogy csak én vagyok ilyen "maradi", de én nem szeretném elveszíteni a VHS lehetőségét sem.
![]()
Szóval:
Bár helyed állításod szerint nincs, de a sokkal kisebb digitális dobozt nem teszed a vhs helyére, hanem rá/mellé/elé, hogy még kevesebb helyed legyen, mindezt azért, hogy egyszer majd vhs felvételt készíthess (mert, mint mondtam, tunerként már nem tudod használni, csatornaváltani sem tudsz vele). Árulnak még vhs kazettát? A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
Mindegy. (...) Nemes egyszerűséggel be fogom tenni a dekódert a VHS lejátszó alá, és majd scart kábellel összekötöm őket, a tévé kábelt pedig átdugom egyik készülékből a másikba. Van még egy-két olyan kazettám, amire lehet venni, ráadásul az egyik üres kazetta 4 órás, valamint van másfél polcnyi gyári műsoros és egy polcnyi házilag felvett kazettám is.
ha4023 árulta. A típusát nem tudom.
Amatőr célra - szerintem - nem kell jobb, mint az LCM3, erről a fórumon cikk is van!
Ő nem hirdetett sem frekvenciamérőt, sem olyasmit amivel kondit lehetne mérni. Nem tudom mit láthattál.
Az első linken szereplővel biztos nem.
A másodikon egy távközlési mérőhely mérővevője szerepel, ehhez ha megvan a mérőadója (ami egy hanggenerátorhoz hasonló eszköz, elvileg lehetne kapacitást mérni, ütközési csillapítás mérésével, de ez pláne nem a Jani "műfaja". |
Bejelentkezés
Hirdetés |