Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Mikrokapcsolót (tact) és relét is használhatsz on/off-ra. Az kis helyet foglal. Igaz kell egy DQ tároló, vagy más megoldás (-/kikapcsoló nyomógombbal topik például).
Hát ja. Végülis eltelt azóta.... hmmmm. 34 év...
Csak decemberben három óra romlott el. Ilyen esetben marad a kézi beállítás.
Ha a közelébe sem mennek, akkor eléggé ritkán.
Bal oldalon:
- Páros (mellékóra) impulzus, piros - Páratlan (mellékóra) impulzus, zöld - Csengetés (iskolai csengető kivitel), sárga. De a harmadik LED általában inkább (vonal) zárlat, H-hid közös oldaláról. Jobb oldalon: - DCF jel, sárga Mellesleg neked egy...két órához kijelző sem kell, csak két kimenet: - Páros - Páratlan három bemenet: - DCF - Áll/jár kapcsoló - Gyors léptetés nyomógomb (ami akkor hatásos, ha az előző "Áll" állásban van) Tudom, ehhez már a 16F84 is agysebész.
Bekerült a DC ON-OFF kacsoló és a DC jelző led (szerintem a kijelző is elég lenne -kikapcsolva 0 feszültséget mutat ).Újabb "kívánság" USB töltő csatlakozó. A váltó kapcsoló működése a terv szerint 0-30V-nál táp vagy forrasztó 0-18V-nál táp és forrasztó ha működne (még nem kaptam megerősítést és adatokat az alkatrészek módosításához).
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
A galvanizált pákaheggyel kapcsolatos beszélgetés a Galvanizálás témába áthelyezésre került.
Idézet: „DC jelző led (szerintem a kijelző is elég lenne -kikapcsolva 0 feszültséget mutat ).” Nem tudom... Természetesen te építed. De... - Beállítod mondjuk 8V-ra (kijelző 8V-ot mutat). - Valamit változtatni akarsz az áramkörön (kicserélni egy alkatrészt, és megváltoztatni a feszültséget), ezért lekapcsolod a kimenetet (kijelző 0-t mutat). - Kicseréled az alkatrészt. - Beállítanád a feszültséget, de azt nem tudod, mert a kijelző 0-t mutat !!! A DC on-off célja pont az, hogy ne kelljen a csatlakozót lehúzni, majd visszadugni, miközben feszültséget állítasz, ahhoz viszont látnod kell a kijelzőn, hogy éppen mekkora a feszültség. És az sem mindegy, hogy azért látsz 0-t, mert 0-ra le van csavarva a feszültség, vagy azért, mert bár 15V-ra van állítva, csak le van kapcsolva a kimenet. Egyik esetben be kell kapcsolnod a DC-t, és ki tudja mekkorára van állítva a feszültség (éppen megzavart valaki, vagy másnap folytatod a munkát, fáradt vagy...), a másik esetben a feszültséget kell növelned. Vannak áramkörök, amiknél jobb, ha "azonnal", vagyis egy kapcsolóval kapják meg a teljes üzemi feszültséget és nem pedig 0-ról kézzel felcsavarva. Ezt az átkapcsolót nem igazán értem... A forrasztónak van egy külön kapcsolója (jobbra fent "On"), akkor meg miért kellene befolyásolnia a tápegységet? Ha limitált a trafóból kivehető összteljesítmény, akkor a tápegységnek nem a maximális feszültsége (30V helyett csak 18V), hanem az árama csökken inkább. Ha az átkapcsoló oka az lenne, hogy a trafódnak két leágazása van, és a forrasztáshoz a kisebbik leágazást használod, míg a tápegységhez tudod használni a nagyobbikat is, akkor ezzel az átkapcsolóval spóroltál egy graetz-et meg egy szűrőkondit, cserébe korlátozod magadat és elvesztettél egy kis hasznos helyet az előlapon. (Te kértél véleményt... ) A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
A felhasznát kapcsolásban az ON-OFF épp a beállított értéket húzza 0-ra és nem fizikailag bontja a kimenetet. A forrasztó ON nyomógomb csak bekapcsol és automatikusan kapcsolja ki a programja.
Elkészültem a leválasztó transzformátorral összeépített szabályozható toroidos AC tápommal.
Nagy vonalakban ezt tudja: - Kimenő feszültség: 0..250V 10A földelt vagy 0..250V 3A galvanikusan leválasztott vagy 0..60V 6A galvanikusan leválasztott - Multifunkcionális mérőegység (feszültség, hatásos áram, hatásos teljesítmény és fogyasztás mérése) - Beépített izzólámpás áramkorlátozás - Bekapcsolási lágyindítás - Hőmérséklet függő ventilátor vezérlés - Túlmelegedés elleni védelem - Hálózati védő vezeték hiánya elleni védelem - Hálózati fázis-nulla vezető felcserélése elleni védelem További képek és részletek a weboldalamon. Technikai kérdéseket és ki mit csinált volna másképpen a Labortápegység készítése topicban tárgyaljuk meg
Mi történik, ha lekapcsolod a kimenetet, elcsavarod a feszültséget, és ezután visszakapcsolod a kimenetet?
Mi történik, ha lekapcsoláskor a kimeneten lévő áramkör "visszadumál" (mondjuk egy jó nagy elkó miatt)? Értem az átkapcsoló működését, de nem látom a szükségességét... A főkapcsoló lekapcsol mindent, tehát biztonságos marad kikapcsolva. A főkapcsoló bekapcsolásakor a forrasztó még nem indul el, csak az ON-ra. Az automatika leállítja, de gondolom programból "azonnal" is le lehet állítani. De azt hiszem, nem fogom megérteni a logikádat... Szerintem nem fogok több megjegyzést írni ehhez. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
Az én gyári analog labortápom ugyanígy mûködik. Ha kimenetet lekapcsolom olyan mintha a feszt csavarnám 0-ra. A feszmérô a valóságot mutatja, ha van fesz. a kimeneten akkor azt.
Hatalmas! De jól néz ki, és nagyon hasznos készülék!
Ha magamnak ilyet építenék, nem változtatnék semmin! Tökéletes, az ehhez illő kezelőszervekkel, mindennel
Ez nagyon profinak tűnik!
Látom, te is használod azt a panelműszert. Nekem tizenéve az az egyik szervizműszerem.
Hobbisták álma.
Gyönyörű, és nagyon hasznos jószág. A súlyát nem írtad.
Néztem a honlapodon a belsejét. Ilyen toroidot hol lehet beszerezni? ( A forgóra gondolok ) A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
Találtam a TME-nél. Erre aludni kell még párat.
Ott van egy link a weboldalamra, ott minden részlet le van irva, sok belső képpel, kapcsolási rajzzal. Egyébként a doboz fülek nélkül 36x25x22cm és 27kg, szóval nem gyakran szeretném emelgetni. Mindenkinek ajánlom, hogy csináljon hasonlót. Nem kell ekkora, 1A-es toroid és egy 250VA-es leválasztó trafó sokmindenre elég. Én mondjuk erről még az általam készített frekvenciaváltókat motorral együtt is tudom próbálgatni.
Én a conrádnál is láttam ilyen toroidot, elég húzós áron, de nem ott vettem, hanem a jófogáson jópar éve. Nagyon kedvező áron. 10k+posta volt. Ennyiért nem tudtam ott hagyni. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
Kérjük, hogy - amennyiben további, a témába vágó beszélgetést szándékoztok folytatni - tegyétek azt a Labortáp készítése témában!
Köszönjük.
Szép estét!
Ezer éve nem posztoltam, de most van rá alkalom, elkészültem egy csöves overdrive pedállal a basszusgitáromhoz. A kapcsolást a netről "kölcsönöztem": Bővebben: Link A bal oldali poti az érzékenyég (vagy overdrive) a jobb meg a kimenőszint. A cső benne egy 12AX7-es. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2022
Igényes, szépen megcsinált belső! Nagyon tetszik! Csak gratulálni tudok! ment a mancs!
Sziasztok!
Elkészültem egy újabb seprőgitárral. Nem egyedül hoztam össze. Az elektronika dobozát egy nagyon kedves kolléganőm készítette. Ezen már három különböző működési elvű hangszedő található. A tápellátásról beépített akkumulátor gondoskodik. Az optikai hangszedőhöz három potméter tartozik. Külön lehet szabályozni a két húr hangerejét, a harmadikkal pedig a háttérvilágítás fényerejét lehet állítani.
Elkészült az otthoni retro gsm telefonom. Sim800l a gsm modul benne.
Semmi extra, hívás küldés fogadás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |