Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én azért félthetem Zsombort? A PC tápok között elég sok akad ami érintésvédelem szempontjából elég gázos ... ehhez hozzá jön egy kevésbé képzett amatőr ... Szerintem nem szerencsés párosítás!
A segítséggel nincs problémám ... én is sokszor próbáltam segíteni Zsombornak ... több problémát felvetett újból és újból, pedig már első alkalommal ismegkapta a segítséget, csak Ő elég szelektíven olvas, ami nem illik bele az elképzelésébe azt figyelmen kívűl gagyja!
Már (sajnos) mindegy, a rendelést tegnapelőtt leadtam, tegnap fizettem. Egyenlőre marad a henkölt PC táp...
Persze hogy féltheted, de nem tudod eltiltani a barkácsolástól.
Sziasztok!
Egy kérdéssel szeretnék fordulni hozzátok. Adott egy Lenovo tiny M93p mini pc. Utólagosan szeretném feléleszteni után építeni benne az Msata portot. Pontos leírást találtam hozzá! Link És még egy listát a szükséges alkatrészekhez. Link Sikerült összeválogatnom farnell oldalon . Viszont a megjegyzett típusú power inductors-t. Link Nem találom. Kérdésem lenne mivel tudnám helyettesíteni ? ami megfelelő lenne ? Esetleg ő ? Link Egy másik fórumból az msata kapcs rajz. Link Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm!
Mivel méretre stimmel, és a paraméterei hasonlóak, szerintem jó bele.
Sok sikert! A kínai szöveget a jóbaráttal fordítottad le?
Leirások/rajz alapján a funkcióját nem értem, tehát szerintem is jó oda.
Idézet: A tápcstalakozóban (220V) ott van a föld is, valamint a táp tetejére felhenkölt régi villanykapcsoló csak a zöld eret zárja az egyik feketével, mert gyárilag nincs kapcsoló ebben a tápban. „A PC tápok között elég sok akad ami érintésvédelem szempontjából elég gázos ...”
Igen a jóbarát fordította.
Köszönöm válaszod.
Nézegettem pár utánaépítést de inkább a M93-as típussal van egy két rövidke leírás.
És mind az eredetire amit linkeltem hivatkozik. Mivel nem megy csak a jóbaráttal való fordítás így egy ilyen szöveget sikerült még kihámozni. " Forrasz egy MSATA interfész aljzatot az alaplap előlapjára , egy kis induktivitást (az induktivitás az MSATA_PWR interfész tápegységeként működik)" De ugye az eredeti leírásnál sem tér ki rá csak az általa rendelt alkatrészeknél látni hogy valószínűleg mit rakott fel. Remélem akkor amit kiválasztottam jó lesz és nem szál el semmi. Köszönöm válaszod válaszotok.
És vajon a BIOS lekezel egy olyan interfészt, amit gyárilag kihagytak?
Erről írnak valamit?
Sziasztok! Elsőre ide írok, mert nem találtam alkalmasabb topic címet. Egyik baratom talalt meg, mimt lelkes amatőrt, hogy nézzek rá a linkelet alkatreszre. Ez egy kavéautomata egyik alkatresze. Ami egy hiba uzenetet írt ki, hogy "a motor nem elérhető." Én jobb hijján itthon megprobaltam kimerni minden alkatrészt. Minden alkatresz jó, de a mikrokapcsolo minden pozicioba zárva van. Feszültségrr kapcsolva folyamatosan forog a motor, pedig gondolom a mikrokapcsoló szakitaná meg az áramkört. Ez elromolhat?
Köszönöm, ha ötleteltek velem!
Igen írnak.
Ez ugye a m93p A fenti javítási hegesztési műveletek elvégzése után csatlakoztassa az MSATA SSD-t, indítsa el a rendszert a BIOS interfészén, és megjelenik az MSATA opció A sima m93 ott is írnak róla viszont ott már egy mókolt BIOS -t kell égetni. És még a felforrasztandó alkatrészek menyiségét is kikísérletezték minimumra. Ő lenne az . Link
Ha nyomogatod a mikrokapcsoló pucukáját, akkor nem változik semmi?
Lehet hogy be van égve, ragadva. Cseréld ki. Biztosan lehet kapni hasonló méretűt, ha a lábai nem pont ilyenek, azt meg tudod oldani.
Szia! Köszönöm a tippet! Ez is megvolt, pkusz kontaktspré.....kiforrasztva van NO, es NC.....
Visszaforrasztas után, ugyan úgy minden lába NC.
És amikor ki van forrasztva a nyákból a mikrokapcsoló, akkor mit mérsz magán a nyákon azon a két forrszemen, ahol NO-nak kellene lennie?
Idézet: „Ha nyomogatod a mikrokapcsoló pucukáját, akkor nem változik semmi?” Ezt majd pucuka megmondja
Ha a panelon minden alkatrész jó, kivéve a mikrokapcsolót -Ohm mérésre rendesen működik (át vált), nem itt keresendő a hiba oka.( Lehet akár a vezérlőelektronikán vagy periférián hibás elem).
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2022
Még annyi, hogy a mikrókapcsoló csak a tengely elfordulásakor kapcsol.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2022
A pucuka mindíg fontos, és megkerülhetetlen alkatrész
Annak a tekercsnek semmi gyakorlati jelentősége nincs, ha gondolod ki is hagyható áthidalva. (Persze okkal tervezték oda, de akkor is)
Ha van kéznél egy bármilyen laptop alaplap, akkor az összes alkatrész leszedhető róla és boltba sem kell menni. Illetve az smdk is tipikusan olyan értékek amik egy régi vdeókártyán vagy laptopon könnyen megtalálhatóak (nem vakon keresve, hanem kapcsolási rajz alapján hamar) Csak azért írom, mert pl a 2N7002 olyan univerzális alkatrész, amiből laptopokon és videókártyákon tizesével van, de Mousernél még az sincs készleten. Ha tisztába vagy az alkatrészek szerepével, majdnem minden helyettesíthető mással. Azt az egyet nem tudom, hogy a biosban benne van-e az msata opció, vagy egy másik bios kell hozzá. Esélyes nem, ha nem látszik a listában így. Amúgy ez jó kis gyakorlós projekt, de abszolút nem éri meg, ha van otthon alkatrész akkor igen, de eszembe nem jutna rendelgetni. Az induktivitás helyére rakhatsz egy smd ellenállást vagy biztosítékot is, a mai ssdk annyira jól szűrtek, hogy 20+ centis kábelről táplálva sem okoz semmi bajt. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2022
Micro SD kártya foglalat kiváltása SD kártya foglalattal.
Az SD foglalaton eggyel több láb van (külön VSS1 és VSS2), mint a micro-n (1 darab VSS). Ha a VSS1-et és VSS2-t összekötöm és azt kötöm a VSS-re, működhet?
Egy üres Sandisk SD kártya adapter 3-as (Vss1) és 6-os (Vss2) lábai között rövidzárat mérek, ezek szerint az adapterben is össze van kötve.
Szerk: Bekötések A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2022
Üdv. Mindenkit! Kérdésem a következő: Egy futópad vezérlése "megbolondult". Egy nyákrelé elkezdett (búgni kattogni) benne. Szerintetek ezt a relét kicserélve helyre állhat a rend? Ez egy SDT-S 112DMR
12 v -TV-8 US 10 A 250 v a felirat szerint (kínai gyártmány az egész vezérlő) Valaki segítene, hogy itthon hol tudom beszerezni ezt a relét?
Nem biztos, hogy a relé a hibás.
Ilyen jelenséget okozhat a tápfeszültség drasztikus csökkenése, vagy a relét kapcsoló áramköri elem hibája is. Mérd meg a feszültséget a jelfogón, és a tápegység kimenetén. Minden olyan jelfogó megfelelhet, ami "lábkompatibilis", és 12V feszültségű.
Szia!
Nem szükséges az eredeti típusszámú relét vadászni, hasonló paraméterrel, lábkiosztással itt van pl. ez . De én is azt javaslom a csere előtt, amit nedudgi fórumtárs. Mérjél feszültséget a tápegységen, és a relé lábain, amikor be kellene kapcsolnia.
Kösz! MaNCS ment.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2022
Köszönöm a választ! Nagyon kezdő vagyok sajnos. Minden lehet amit írsz, de én az előzményekből kiindulva először kicserélem a relét.--- Már régebben is halkabban de adott hangot és megkocoktatva elhallgatott. Jó is lett egy ideig a gép de ismét előjött a probléma. Megütögetve a relé házát sajnos egész hangos lett (ijesztően) Amennyiben más alkatrész baja is lenne, akkor nem javult volna meg hetekre úgy gondolom. De nem zárom ki amit írtál. Ezt a relét rááldozom ...próba-szerencse alapon. Nem valami tudományos megközelítés tudom.
Egy relé nem úgy romlik el, hogy kattogni kezd... Megszakadhat a tekercse (nem valószínű), akkor nem kapcsol. Leéghet (más alkatrész hibája miatt esetleg), akkor büdös, meg látható. Behúz, de nem kapcsol, ha az érintkezője tönkrement. Állandóan kapcsol feszültséget (vezérlés nélkül is), ha összeégett az érintkezője.
A kattogás a működtető feszültség, vagy a vezérlés hibáját jelzi. A régebbi hibajelenségek (kicsit búgott, majd megkocogtatva elhallgatott) is azt mutatják, hogy valószínűleg a működtető feszültséggel volt már akkor is baj, ami mostanra nagyobb lett. A relé cseréje a jelen esetben olyan, mintha azért cserélnéd le az autódon a féloldalasra kopott gumit, mert biztosan a gumi rossz (pedig a futóművön kellene állítani...). A relé egy elég egyszerű szerkezet, kb. úgy romolhat el, amiket írtam.
A felhozott példád nem jó, mert a gumicsere időlegesen megoldaná a problémát, míg a relécsere nem. Nem kötöszködés, csak tetszett a hasonlatod!
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2022
Nem zárható ki a kontakt hiba sem. Kocogtatásra, ütögetésre rángatásra változhat a kontaktus minősége. Én ellenőrizném még a forrasztásokat. Lehet hogy hajszálvékonyan de már kilazult a relé lábak forrasztása, így bizonytalan az érintkezés. Forraszd át az összeset, mielőtt kicseréled.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |