Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3681 / 3994
(#) kaposznyak hozzászólása Jan 16, 2022 /

Sziasztok.
Karácsonyi fényfüzér csatlakozója elgyengült.
Létezik ebből szerelhető verzió?

Köszönöm!
(#) Tomi111 válasza kaposznyak hozzászólására (») Jan 16, 2022 / 2

Szia! Én a villák felől kifúrtam, végig a műanyagot( amekkora fúró belefért a villák közepébe). A műanyag felől kicsit nagyobb fúróval felbővítettem, majd egyeres sodrott vezetéket beledugva a villa hegyénél megforrasztottam. Tökéletes lett, többet nem törik el tőben. Kicsit gányolás, de működik.
(#) Esteban62 hozzászólása Jan 16, 2022 /

Sziasztok! Ötletet kérek, mi baja lehet, mert én már teljesen hülyét kaptam tőle. Egyszerű generátor, XR2206. Eddig tökéletesen működött, aztán egy szép nap ezt produkálta. A négyszög tökéletes, a sinusnak hiányzik az alja. IC-t cseréltem, túlfeszt nem kapott. Az IC-n kívül semmi aktív alkatrész. Nem értem...
(#) kendre256 válasza Esteban62 hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Nem ismerem a panelt, de a jumpernek nem a J1 (Sine) átkötésen kellene lennie (a J2 (Triangle) helyett)? Mondjuk a jelalak még úgy is kérdéses, mert háromszögre sem hasonlít...
Szerk: Még az IC 3-as lábán kellene megnézni a feszültséget, ott kb. fél tápfesznek kellene lennie. A 15 és 16-os lábakra kötött ellenállások pedig a szimmetriát állítják, ott is lehet valami gond.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2022
(#) kadarist válasza Esteban62 hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Szia!
Azokat a nem igazán csúcsminőségű elektrolitkondenzátorokat cseréld ki.
(#) Patópali válasza Esteban62 hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Esetleg dugasztáp hiba?
(#) Patópali válasza Esteban62 hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

3. lábon fél tápfesz? Poti hiba?
(#) Gafly válasza Esteban62 hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

IC-t szerintem kár volt cserélgetni, meg a púpos elkókat is. Adatlap
alapján a 13...16 lábak környékén keresgélnék (kettő alkatrész hibáztatható).
(#) Esteban62 hozzászólása Jan 16, 2022 /

Köszönöm az ötleteket! Üdv Pisti
(#) vladcepes hozzászólása Jan 16, 2022 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy egy új okos TV-ből hangot szeretnék kihozni hifire. A Tv-n optikai ,illetve HDMI kijövetel van. Az erősítőn pedig csak RCA bemenet van. A kérdés hogy ilyen kábellel kábel át lehet vinni a hangot a hifire? Nem szeretném fölöslegesen megvenni.
Válaszokat köszönöm!
(#) KU202M válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Szia!
Neked valami ilyesmire van szükséged: DAC. A HDMI az nem csak bemenet?
(#) vladcepes válasza Patópali hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Ou. értem. Akkor egy ilyennel lehetséges? kábel
(#) vladcepes válasza KU202M hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Szia! Hu ez jó kérdés, megnézem a leírását máris.
(#) kendre256 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Ezt írják a leírásában:
Idézet:
„A HDMI digitális jelet és az RCA analóg jelet, ez a kábel nem alakítja át!”

Nem ez kell oda, inkább egy ilyen (feltéve, hogy a TV-n HDMI kimenet van!)
(#) Bakman válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Szerintem nem ez kell neked hanem az (vagy olyan), amit KU202M linkelt. Itthon használunk DAC-ot, működik.

Amit te linkeltél, az egy olyan eszköz, ami a HDMI jelből készít külön audio és videó jelet de a TV-ken lévő HDMI csatlakzók bemenetek, nem kimenetek.
(#) vladcepes válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Köszi!
Megnéztem a TV leírását a HDMI-k tényleg csak (IN) bemenetek. Akkor maradna az amit "KU202M" linkelt azon látom van Optikai bemenet, mert akkor a TV-böl bemenne Optikaival ebbe és RCA-n kijönne az erősítőbe.
(#) vladcepes válasza Bakman hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Igen! Köszönöm a segítségeket!
Akkor marad egy ilyen amit KU202M linkelt.
(#) KU202M válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Nekem konkrétan ilyen van. Próbaképp vettem a legolcsóbbat... Jól működik, de kicsit halk. Nem tudom, hogy a tv jele gyenge, vagy a DAC-é? Egy Orion SE 260-nal hallgatom.
(#) vladcepes válasza KU202M hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Rendben! Köszönöm!
(#) vladcepes hozzászólása Jan 17, 2022 /

Sziasztok! Közben este kiderült hogy az egyik HDMI az, HDMI Arc. Így sem elég az a sima kábel?
(#) JZoli válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 17, 2022 /

Nekem négy HDMI is van a tévémen. Kb 2 éve ugyanez volt a gondom vele. Vettem ilyen kábelt.De azóta, már vagy hatan is kölcsönkérték ugyanebből az okból, de mindenki visszahozta, mert náluk sem működött ez a megoldás Sajnos az ARC-s csatiban sincs analóg kimenet, pedig mindenhol ezt olvastam. Marad ez az átalakító amit ajánlottak. Nálam is ez lett a megoldás. Vagy veszel olyan erősítőt aminek van ilyen bemenete.
(#) vladcepes válasza JZoli hozzászólására (») Jan 17, 2022 /

Rendben, köszönöm!
(#) vladcepes hozzászólása Jan 17, 2022 /

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem. Valaki próbált már 5V led szalag kábelt amit a TV usb-jén keresztül lehet TV háttér világításra használni? Igazából az lenne a kérdés hogy nem e vágja haza a TV-t?
Köszönöm a válaszokat!
(#) vargham válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 18, 2022 /

Nézd meg, mennyi áramot tud leadni a TV USB portja. Ha az átlagos 500 mA-t, akkor az kevés lesz.
(#) vladcepes válasza vargham hozzászólására (») Jan 18, 2022 /

Van egy 5V 0,5A és egy 5V 1A-es USB csatlakozó. Igazából egy ilyet szeretnék Led szalag 3M-t. Nem tudom mennyi kellene neki a 3M-re .
(#) Gafly válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 18, 2022 /

Ha ez igaz:
Idézet:
„Power consumption (w/m): 2.88W/m2”

akkor az 1 A-es is csak a feléhez lenne elég...
(#) vladcepes válasza Gafly hozzászólására (») Jan 18, 2022 /

Akkor megtáplálom egy 5V 2A-es telefonos USB töltővel.
Köszönöm!
(#) djadji hozzászólása Jan 18, 2022 /

Sziasztok! Segítsetek, mert nem értek valamit. Vettem ILYEN ledeket. Lámpát szerenék belőle 36-40 Vos bringára.
3-at soba kötöttem, a rajta levő kábelek végét összeforrasztva, egy 1Kohm-os ellenállást tettem rá (nem tudom a + vagy - oldalra, de sztem mindegy), és EGY 36V-os táppal működtettem. Arra voltam kíváncsi hogy melegszik e az ellenállás. Egy órát működött, még csak nem is volt langyos.
KIRÁLY!
Egy RÉGI NYÁK lapra (le van marva a rézfólia) egymáshoz közel furatba raktam és a lábaikat összeforrasztottam, SZINTÉN sorba kötve 3-at (lábak kb 5mm hosszúak és összeérnek) . A végére került ugyanaz az 1 Kohm-os ellenállás, rátettem ugyanarra a tápra. Az ellenállás másodpercek alatt sütősre melegedett.
Nem értem. Ennyit számít az a pár 20 cm-es vezeték? Vagy mi változott meg?
(#) Régi motoros válasza djadji hozzászólására (») Jan 18, 2022 /

Természetesen valamennyit számít! Az a pár 20cm vezeték ha 3x2 -vel megszorzod, 1.2m lesz.
A keresztmetszete meg kb 0.25 -ös így ránézésre. Tehát valamennyi feszültség esik rajta,
így annyival kevesebb jut az ellenállásra is. Tegyél be 1-2W -os ellenállást ha mindenképp szükséges.

Persze ha kiszámolnád a rá jutó teljesítményt, pontosabb eredményt kapnál...
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
(#) djadji válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 18, 2022 /

Na de ilyen sokat? Egyik esetben működik egy órát melegedés nélkül másik esetben meg 20 másodpercet se? Mondjuk nekem az is furcsa hogy ezek a kínai 12vos ledek még 3-4 volt körül világítanak. Azt gondolnám a 12voltos lednek 11 lehet a nyitófeszültsége. De nem kaptam semmi adatot hozzá...
Következő: »»   3681 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem