Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Gondolj arra, hogy X mennyiségű (azaz ugyanannyi) hőt 1.2m -es vezeték felületén,
vagy 10 mm -es vezeték felületén (kb ennyi egy ellenállás mérete) kell átadni a környezetnek. Azt se ártana tudni mennyi a valós nyitófeszültség, és van e benne integrált előtét ellenállás. Ugyan is azt nem úgy méretezzük, hogy na mi is van a fiókban? Á ez jó lesz... Mérd meg az áramfelvételt különböző feszültségeken pl 1V -onként, abból lehet következtetni, bár ez is inkább csak becslés lesz. Ui.: Ha már 3-4V -nál kezd világítani, akkor az csak egy sima 2.x V -os LED ellenállással... A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
Aha. Azt hiszem megvan a megoldás. Találtam egy 1000ohm-os teljesítmény ellenállást. Az is melegeszik elég szépen. Megmértem és 29v esik az ellenálláson 36vnál. Az az a fain kinai 12vos ledjeimen 7 volt esik összesen a 3 sorba kötött darabon. Vagyis sima mezei ledeket sóztak rám.
Bár továbbra is fura (nekem) miért nem melegedett vezetékkel kötve... de lagább megvan miért melegszik most. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
Nyilván a zsugorcső alatt volt a ledek előtét ellenállása, amit "ügyesen" levágtál.
De akkor megfordítom a kérdést. Hogy tudok 36 voltos akksira rákötni 2-3-4 LEDet (ami nem 12vos hanem sima) hogy lehetőleg ne fogyasszon sokat (ha lehet ne fűtsük el a fölösleges áramot).
Jelenleg az jut eszembe hogy sorba kötök 10-15 ledet. De az kissé túlzásnak tűnik egy bringa hátsó lámpának...
Igen Macskának igaza van, a hetedik képen látszik, hogy a piros vezetéken a zsugorban van az ellenállás. Én tableten észre se vettem, csak így, hogy említette, ránagyítva látszik...
Pedig az a legjobb megoldás, annyit kell sorba kötni, hogy az előtét ellenállásra minél kisebb fesz jusson. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
Nem. A probléma ott kezdődik, hogy egy LED nyitófeszültsége 1,2V és 3,6V közé esik a szín függvényében. A "12V" led azt jelenti, hogy valahol el van dugva egy ellenállás, ami elfűti a nyitófeszültség, és a 12V közötti feszültséget.
A 40V pont az az érték, amit egy közönséges kapcsolóüzemű átalakító már nem visel el. Komolyabb egyenfeszültségkülönbség esetén LED meghajtására két megoldás létezik. 1. A feszültségkülönbséget egy ellenállással kompenzálod, ez némi teljesítményveszteséget okoz. 2. DC-DC konverterrel+áramgenerátorral korlátozod a LED áramát. Mindenképpen veszítesz teljesítményt. Komolyabb tanácsot akkor adhatunk, ha ismerjük a bicikli akkumulátorának feszültségét teljesen feltöltött állapotban, vagy sorbakötött cellák számát, és kémiai felépítését, típusát. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
Na erre nem gondoltam! Viszont akkor mi akadályoz meg abban hogy ezeket visszarakjam? Vagyis a vezetékes megoldásban nem 1, hanem 4 ellenállás volt. Ezt mondjuk most is megtehetem sima mezei furatszerelt ellenállásokkal. Nem igaz? Jól gondolom?
Idézet: „De az kissé túlzásnak tűnik egy bringa hátsó lámpának...” Gondolj csak bele, annyival messzebbről is észre vesznek, mint ha csak három pöttyöd lenne... Én mint autós bizton állíthatom, hogy egyáltalán nem túlzás, inkább előnyödre válik! A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
Azért van az a fényáram, ami már az autósok tűréshatárát feszegeti. Gondolj a ködzáró indokolatlan használatára.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
Na ne, most ugye nem mondod komolyan, hogy téged 20db 0.05W -os LED elvakítana...
Itt nem több wattos diódánkénti teljesítményről van most szó, csak sima tyukfing 5mm -esekről... A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
Ködzárót emlegettem.
Eszem ágában sincs, de én már találkoztam olyan biciglissel, akit legszívesebben ... A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
Elég a mostani egy darabot nagyobb értékűre cserélni. De ha nincs, vagy mazochista vagy, bányászhatsz a vezetékekről is...
Végül tettem vBele 3 ellenállást, plusz 2tKETTŐT. 470 ohmosokOhm-osak. IÍgy egyebNletesen melegszik mind, és alig.
Azért 15 ledLED már sztemSZERINTEM tud zavaró lenni. Már csak a kiterjedése miatt is. Naaagy, piros, világító izé._Hha lesz lehetőségem, lehet, HOGY inkább egy step-down konvertert tennék fel, és akkor 5v5 V menne a ledekreLED-ekre. Lehetne valami villogót is szerkeszteni 555-tel. Mindenesetre köszönöm a tippeket, és az éles macsek szemeket. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
Moderátor által szerkesztve
Sziasztok a fiam akvárium világítás trafója megadta magát és az a kérdése,hogy a nagyobb teljesítmény miatt bele teheti vagy nem ?
Erről lenne szó: https://www.vilagitascenter.hu/osram_elotet_2x54-58w_fenycsohoz_uni...20-240
Nagyobb teljesítményűt határozottan nem, mert nagyobb a kimeneti árama és tönkreteszi percek alatt a fényforrást. Belevalót bármelyik villamossági boltban kapni.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2022
Üdv!
Néztem a hűtőgépes topikokat,de nem tudtam eldönteni hol tegyem fel a kérdésemet,bocs,ha rossz helyre írok! Adott egy Indesit kombinált hűtőgép ami kiválóan működött a lakásban. Átkerült egy másik helységbe kb. 4 hónapja,ahol szintén jól működött mostanáig.A helységben most +10 fok alatt van a hőmérséklet és nem működik a hűtő olyannyira,hogy be sem kapcsol,el is kezdett a bent lévő élelmiszer felolvadni sajna.Az ajtaját kinyitva kapcsol a belső világítás,tehát kap energiát.A helységben befűtöttem és +10 fok felett a hűtő is bekapcsolt,mintha hűtene is,de nem járattam sokáig mert nincs bent semmi. A kérdésem az lenne,hogy létezik ilyen,hogy +10 fok alatt nem működik egy kombinált hűtőszekrény vagy valami más baja jött elő?? Az ajtajai tökéletesen záródnak,vízszintben van stb... Én sehol nem olvastam olyat az üzemeltetésével kapcsolatban,hogy +10 fok alatt nem fog működni,megjegyzés csak annyi ezzel kapcsolatban,hogy hűvös helyen érdemes használni.Na,de mi a hűvös,szerintem relatív. Köszönöm,ha tudtok segíteni!
A magyar helyesírási szabályzat szerint a mértékegységek nevei kisbetűsek. Például méter, amper, ohm, hertz.
A hűtőnek természetesen rendesen működnie kell 10 fok alatti környezetben is.
A gép akkor viselkedne így, ha a hőmérséklet szabályozó 10 fokra lenne beállítva. Így 10 fok alatt nem kell hűtenie, 10 fok felett meg kell. Ha nincs ilyen magasra állítva a szabályozó, akkor elromlott. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2022
Hihetőnek tűnik, innen van:
Idézet: „A mélyhűtőben tartott cucc megromlik. Az ok az, hogy a hűtőt úgy méretezik, hogy a normál tér hőmérsékletét mérik, s arra szabályoznak, hogy ott mindig +5 °C legyen, s úgy alakítják ki, hogy kb. 22 °C környezeti hőmérséklet esetén a fagyasztóban -18 °C legyen. Ugye adott környezeti hőmérséklethez, adott hőszigetelés és teljesítmény mellett ki fog jönni valamilyen kitöltési tényező, azaz bekapcsolt idő/ciklusidő. Ha alacsony a környezeti hőmérséklet, a hűtő hőszigetelésén a hőáram közel nulla lesz, így nagyon ritkán, rövid időre kell bekapcsolnia a hűtőnek ahhoz, hogy tartsa a +5 °C-ot, tehát a kitöltési tényező szélsőségesen kicsi lesz. Ennek az lesz a következménye, hogy a mélyhűtő rész - ami ugye szabályozatlan - hőmérséklete szintén +5 °C körüli értéket vesz fel. Alacsonyabb környezeti hőmérsékleten be sem kapcsol a hűtő, akkor már fűtenie kellene a +5 °C-hoz, de azt nem tud, szóval a környezeti hőmérséklet lesz benne mind alul, mind pedig felül.” Vannak itt profik is, de van pár hűtőszekrényes topic, azt jobban olvassák és hamarabb válaszolnak. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2022
Gondolom ez megoldható egyszerűen azzal, hogy jobban feltekerik a hűtést szabályozó gombot. Ettől hidegebbet akar tartani a normál térben, így kénytelen többet járatni a hűtést, és ettől rendesen lemegy a mélyhűtő hőmérséklete.
Okoskodás helyett én utána néztem volna! Bővebben: Link
Pont az Amper, Ohm és Hertz mértékegységek családnévből vannak származtatva. Ez tiszteletlenség. És ketten be is like-olták. Gratulálok. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2022
Szia!
Azt tudom mondani, hogy abban biztos vagyok, hogy a hűtőgépek nem működnek alacsony hőmérsékleten. Több helyről, szakértőktől kérdezgettem. Gafly hozzászólása szerintem ésszerű magyarázat a problémára. Mondjuk azt nem tudom, hogy igy van-e, de az tény, hogy kell neki a +10fok feletti hőmérséklet.
Nem találtam igazán megfelelő témát a kérdésemnek így ide rakom be. Néhány fém fajlagos ellenállását és hőfoktényezőjét szeretném tudni. Az interneten találhatók is ilyen táblázatok, csakhogy az a gond, ahány táblázat annyiféle érték szerepel benne! Különösen a hőfoktényező tekintetében. Van olyan táblázat amiben az alumínium hőfoktényezője ugyanannyi mint a rézé, de olyat is találtam ahol egy egyik, vagy a másik magasabb... A régi papír alapú függvénytáblám nincs meg, abban nem tudom megnézni.
Tehát tud-e valaki viszonylag pontos és megbízható adatokkal szolgálni? (alumínium, réz, vas, konstantán, wolfram, maganin, arany, ezüst, platina stb...)
Számomra a magyar nyelv helyesírásával kapcsolatban hiteles forrás Magyar Tudományos Akadémia, illetve annak honlapja.
https://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12 214. "A tulajdonnévből keletkezett mértékegységek nevében a tulajdonnév írásmódjától eltérve csak az úgynevezett latin betűs ábécét [vö. 16.] használjuk, tehát ékezetes vagy mellékjeles betűt nem. A mértékegység nevének írásmódja egyes betűk elhagyásában és kisbetűs írásában is különbözhet az eredeti tulajdonnév írásmódjától, például: Ampère – amper, Joule – joule, Henry – henry, Newton – newton, Pascal – pascal, Volta – volt. " 279. ... "Részben görög betűvel jelölt mértékegység például: μm (= mikrométer), kΩ (= kiloohm)." A topikleírásban valóban nem szerepel az MTA-ra való hivatkozás. Az a kezdő, aki máshol ( is ) akarja a mértékegységeket MTA-nak megfelelően használni, az MTA honlapjának tanulmányozását javaslom.
Ez hihetetlen, hogy ez ekkora titok: egy ideje ezt keresgélem a neten, és ahány találat, annyiféle érték...
Ha ez tényleg valós, és nem csak egy hibás idézet, akkor az nagyon szörnyű. Az egész világ (sőt, Magyarország 99%-a szerintem) az általam fent írt módon használja a rövidítéseket, ez az SI rendszerben le is van gyönyörűen írva (nézz meg bárhonnan egy SI-táblázatot, mindenhol nagy betűvel fog szerepelni).
Ha te viszont ezt a buta szabályt akarod betartani, akkor használd nyugodtan, de pl. több helyen "hibásan" írtad a hz-et, nagy h-val írtad, nem pedig a MTA szabályai szerint, kicsivel. Elég furcsán néz ki: A 24v-os lámpán 1.2a folyik, ez 28.8w, tehát a lámpa ellenállása 20ohm vagy 0.05s (Siemens) és ez 50hz-en értelmezhető. Bántó a szemnek.
Szerintem azért nem találtál pontos értéket, mert nincs ilyen. Ha vásárolsz alumíniumot, abban van más anyag is, pontos összetételt csak a gyártótól kaphatsz, plusz az előállítás módja is befolyásolja az értékeket. Mindig van valami szennyeződés, vagy adalékanyag.
Sőt, kérdés, hogy felületkezelve van-e, oxidálodott-e, stb. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |