Fórum témák
» Több friss téma |
A D1651-et bekötve a bázis emiter körben 0,3V mérek.
A E13007F-2 bekötve 11V- ot mérek. A 2N3442-nél 12,5Va bázis emiter körben. Vezérelve vagy a megadott feszültségek vannak, vagy 0V. De a porlasztás nem indul be.
Valamit elnéztél. BU240 nem létezik. BD 240 legfeljebb. De ha ezt a kapcsolást a képen szereplő C3585 Y tranzisztorhoz méretezték, annak 100-200 közötti az erősítése, míg az összes többinek 100 alatt. Ha a D1651-nél ilyen alacsony bázisfeszültséget mérsz, az valószínűleg nem hibás, hanem elindul, csak gyenge. A 11-12 V-os feszültségeknél valami nagyon nem stimmel. Mondjuk a bekötés téves.
A BE átmeneten nem lehet 0,6-0,7V-nál több, 11-12,5V semmiképpen, a 0,3V meg kevés. Ez a vaktában cserélgetés nem biztos, hogy szerencsés.
A 0,3 V lehet a váltakozó jel átlagértéke.
Sajnos a nagy cserélgetések közben felcseréltem a BE lábakat, de a taranyók szerencsére túlélték, és mostmár megvan a BE közötti 0,6V! Lehet hogy mégiscsak a piezoval van a gond?
A tranzisztor enyhén melegszik a hűtőbordán.
Az E lábnál megmértem az áramfelvételt. 1 fokozatnál 350mA 2 fokozatnál 400mA 3 fokozatnál 550mA A páramérésnél 30% -nál 0mA majd 65%-nál 550mA mutat a műszer. Páraképződés nincs.
Ezt így ez alapján nehéz lesz megcsinálni.
Miben mérted, DC-ben?
A piezo magas frekvencián rezegne, abból így amúgy sem látnál sok mindent.
Azt még elárulod, hogyan mérted ezeket az áramokat? Hol szakítottad meg az áramkört? Hogyan csatlakoztattad a műszered?
Nincs beforrasztva a tranzisztor a helyére, hanem egy hűtőbordán van. és krokodilcsipeszes kábellel van csatlakoztatva!
Az E láb, és a L2 közé van bekötve a műszer. A megszakított C lábnál is megmértem az áramfelvételt. 1 fokozatnál 380mA 2 fokozatnál 440mA 3 fokozatnál 620mA A páramérésnél 30% -nál 0mA majd 65%-nál 620mA mutat a műszer. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022
Gondolom az egyenáramú munkapontot állítja...de csak tipp.
Azt kéne kideríteni, hogy miért nem rezeg be. Mivel az eredeti tranzisztor halott, az is elképzelhető, hogy a cserével nem fog sosem. Lehet még a körülötte levő alkatrészek közül is rossz valamelyik. Illetve a visszaforrasztás ellenére, a fene se tudja, hogy a piezó jó-e. Ha lenne egy donor, egyszerűbb lenne.
Az is érdekes, hogy mitől válhatott el a két forrasztás a piezorol?
Lehet hogy annyira felhevült, hogy még a tranzisztor sem bírta, és tönkrement! De az is érdekes, hogy az 1A-es biztosíték viszont nem olvadt ki. Van egy másik gépem is amiben a piezo négyfelé repedt, kicseréltem, és az egyből működött! Lehet hogy a piezojával valahogy kipróbálom!
Valószínű hogy elnéztem, vagy kopott a felirat!
A BD245, vagy a TIP33 esetleg jó lehet? Ezeknek megfelelő az erősítésük? A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022
Sajnos, nem. Ezek nagyon kis erősítésű típusok. Ráadásul minél nagyobb az áram(impulzus), annál kisebb az erősítés. A képen szereplő C3585 Y 100-200 közötti erősítésű, míg ezek inkább 10 felé járnak.
Ez az adatlapja, de nem C3585 Y, hanem C3835 Y!
Minden esetre a piezzoját kipróbálom egy másik géppel hátha kiderül egyáltalán jó e? A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022
Közben tovább néztem ezeket a kapcsolásokat a neten, és nem elnéztem, hanem elírtam a tranzisztor típusát BU 406. Ez csak jó lehet bele, és kapható is!
Vettem is, de ezzel sem produkál párát, mostmár egyre gyanúsabb a piezo. A másik gépben lévő piezot kell rákötnöm, ez lesz a következő próba. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2022
Abban igazad van, hogy elcseréltem a számokat. Egy korábbi hozzászólásomban megfelelő sorrendben szerepelnek. Attól még a C3835-ös Y sorozatának 100-200 között van az erősítése, míg a BU406-os, kb 40 éves utángyártott típusnak ~30. Ez ugyanúgy nem fog működni, mint a korábbiak.
C3835-nek korábban részletesebb adatlapját is találtam, ahol kifejtik, hogy a különböző betűkódokhoz mekkora hFE érték tartozik.
A leírásodból arra következtetek, hogy rossz a piezo. Nem hiányozhat róla bevonat, mert akkor már nem azon a frekvencián rezeg, ami a vízhez megfelelő, azaz nem fog porlasztani. Kb. 30 db. másra használható, de szintén ilyen kvarc lemezkét tartalmazó fejben cseréltem már piezót és ez volt a tapasztalatom. Ha egy kicsit túl lett melegítve, akkor levált a forrasztási pontnál a bevonat és már nem működött megfelelően. És a használattól is elhangolódik, ami abban jelentkezik, hogy folyamatosan veszít az erejéből. És mivel az áramkör egy olyan oszcillátor, amiben a frekvenciát maga a porlasztást végző kvarc lapka állítja be, visszahangolására nincs mód ebben az áramkörben.
Akkor vegyek bele egy új piezot, és rendeljek, C3835Y tranzisztort, mert a BU 406 nak is kicsi az erősítése!
Nagyon sokban BU406 van, de a tiedben nem. Biztosra csak akkor lehet menni, ha pont olyat raksz bele ami benne volt, mert ehhez tervezték az áramkört.
A piezo cseréhez tudni kell az üzemi frekvenciát, amin működik. Csak bele valóval fog működni. A mérete nem gond, azt meg tudod mérni. Szóval meggondolandó, hogy mennyit költesz még rá úgy, hogy nem biztos a siker.
A BU604-el A megszakított C lábnál is megmértem az áramfelvételt.
1 fokozatnál 400mA 2 fokozatnál 500mA 3 fokozatnál 850mA A páramérésnél 30% -nál 0mA majd 65%-nál 850mA mutat a műszer, ami lassan emelkedik 880mA-re! A piezo adatait ebben a kapcsolásban még nem sikerült kideríteni, de általában 1,7Mhz szokott lenni.
Most átváltottál 604-re a 406-ról!?
Én még csak 2,4 MHz-esekkel találkoztam...persze 1,65 MHz típusok is kaphatók. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2022
Bocs, de már belegabalyodtam!
Köszi az infót! Tovább próbálkoztam. A működő Hyundai HY501HUM 30W piezzoját, ami 1,7Mhz, rákötöttem a Boneco U650-re, de semmi köd nem jött! Ezután a Hyundai párologtatóból kiiktattam a piezot, és bekötöttem az eddig nem működő Boneco piezzoját, és működik, van köd! Ezek szerint a piezo jónak mondható! Hogy hány Mhz-es azt nem tudom, de működik. A hiba talán a nem megfelelő tranzisztor lesz! A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2022
Egy kicsivel már előrébb vagy. Lehet a tranzisztor, vagy a környékén valami más.
Ha megfelelő a BU406 az eredeti tranzisztor helyett, akkor igen!
De ez csak akkor derül k,i ha sikerül beszereznem a C3835Y tranzisztort!
Megtörtént a piezo csere. A Hyundai típusban, a BU406-os kapcsolással tökéletesen ment a párásítás, az eddig hibásnak hitt piezoval! Ezekkszerint csak az eredeti C3835Y típusú tranzisztorral fog működni?
Nem csak az eredetivel, hanem bármelyik azonos vagy közeli paraméterekkel rendelkező tranzisztorral.
Nekem ezeket sikerült talánom, valamelyik jó lehet?
Search (manufacturer PN): 2SC3835 Results 1 63223 References in database Max list size 10 For Audio IC please check Audio IC Circuits PART NUMBERREPLACE PARTSUMMARYCASEPINOUT 2SC3835 NPN SiliconTIP 55A...58A, 2SC2305, 2SC2656 TIP55A 200/120V, 7A, 70W, <500/3500nsBox 2SC3835 Pinout 2SC3835
Egyik se használható. Nem elég 2 paraméterre figyelni. Kell a feszültség, az áram, a frekvencia és az erősítés. Kerestem én is, de igazán megfelelőt nem találtam. Ilyen régi típusok, mint a BD..., BU., TIP. szóba se jöhetnek. Darlington se lehet, mert a trafó nem annak a meghajtására készült. Pedig a 2SC3835 se lehet "mai csirke". '92-ben 2SC3039-et építettem be 2SC4242 helyett PC tápba. De ezek se felelnének meg, mert túl kicsi az erősítés. A PC táp ilyenekhez volt méretezve.
Ezek szerint sok esélyem nincs, csak az eredeti tranzisztor jöhet szóba!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |