Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Barátommal kitaláltuk, hogy csinálunk egy Autóban szállítható kb 80L-es hűtőládát! Technológia használata: "Peltiere Elemek" Nem vagyok teljesen tisztában a Peltiere elemek hatásával, erejével. Hogy most Hány darab elemre is lenne szükségem, esetleg a legkisebb teljesítményűre vagy legnagyobb teljesítményűre.?! Kb 4x4cm-esek a tipikus méretűek! 48-70-102W-osakat találtam! Itt találtam! Máshol nem nagyon! Namost a dobozt már megterveztük, Nikecell lapokból lesz az oldala! Amire jutottunk, kellenek: - Peltiere elem(ek) -Hűtőborda Hideg és Meleg oldalra - Ventilátor a Meleg oldalhoz kifelé szívni (talán bentre is kéne de nemtudom h milyen venti van ami bírja a pára lecsapódást) - Biztosíték Peltier elem elé....vagy máshova.. - valami hőmérséklet szabályzó! Nah itt akadtam el! Mert Hőmérséklet szabályzókban csak olyanokat találtam ami 90fok felett működik, de nekünk 0fok alatt kéne h működjön,reagáljon. Ehhez kérnék tőletek mindeféle segítséget!
Beírod a keresőbe, hogy "peltier cella"... ez a topik címe is.
A hőfokszabályzónak meg mindegy, hogy hová kalibrálod.
Egy átlagos hűtőben 5-6 °C van. Ha 0 alatt lesz benne a hőmérséklet akkor az már fagyasztóláda!
Szia!
Nem rossz szándékkal írok, csak kérdezni szeretném, hogy fontos ez a hatalmas hűtőláda? Csak azért kérdezem, mert ilyen hűtőládákat elképesztő sok méretben és formában lehet venni elég olcsón, és pontosan ugyanígy működnek!!! De! Amit belinkeltél, az a ti méretetekhez iszonyat pici! A sima hűtőtáskákban van ekkora, és még ott sincs a cucc a helyzet magaslatán, de nem is fagyasztásról van szó, tehát a feladatát ott ellátja. Én 100%-ig állítom, hogy ha ti akartok csinálni házilag ilyet, akkor ennek anyagköltsége simán 10x-ese a bolti hűtőtatyóknak! Csak gondolj a Peltier árára, és a hűtőbordák árára. Ezek a hűtőtáskák meg milliós tételben készülnek, marha olcsóak és csak használni kell.
igen én is láttam..kb 10k-ért árulják őket, de mindenkitől azt hallottam h egy nyarat bírnak és kész......
80L-rből tudunk faragni....persze lefele...
Aha, értem. Én is öcsémnél láttam, neki van kettő is, egy sima hűtőtáska, meg egy pici italhűtő a kocsijában, de mindkettő megvan neki 3 éve, még sohasem volt velük gond.
Persze ezekszerint ezt is ki kell fogni, hogy melyik a jobb. Én asszem ő 5 ezer körül vette, de erre már nem emlékszem pontosan. :no: Na mindegy, az ötletetekhez sok sikert kivánok, remélem látunk szupi képeket róla. Üdv. Csaba
A hűtőtáskákban egyébként milyen Peltier elemek vannak, már értem ez alatt, hogy esetleg érdemes e kicserélni egy nagyobbra (W), ami esetleg jobban hűt? Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Sziasztok!
Van egy 12 és 220V-on üzemeltethető kis elektromos hordozható hűtőm ami nem hűt csak a venti pörög. Szerintetek mi lehet a baja ill. javítható? A hűtőrészben nem változik a hőmérséklet csak megy a motor és ennyi. Várom válaszotokat,üdv.
Hali!
Az a kérdés milyen hűtőrendszer van benne! Gázos, vagy peltier cellás! Bele kell nézni, hogy miylen és akkor könnyebb a hibát keresni! Vagy ha netán képed lenne róla!
Szia!
Szétszedtem és azt hiszem peltier cellás. A hűtött részen belül van egy venti és egy alu hűtőbordatest a hátlapját leszedve pedig egy elektronikát tartalmazó panel,egy venti és itt is egy alu hűtőborda. Bekapcsolva mindkét venti pörög csak se hűtés se fűtés. Várom ötletedet,üdv Tamás
Végülis az elektromos hordozható hűtő egészen hasonló a légkondihoz... teljesen odaillett...
Pedig itt van a topik, nem most varázsoltam elő! Csak keresni kellett volna 1-2 kulcsszóval...
Akkor több mint valószínű, hogy a cella ment tönkre, de az is lehet hogy valamely alkatrész!
be kell kötni, hogy működjön és a cellára menő vezetékeken megmérni a fesz, hogy egyátalán kap-e valamit! Ha netán tudnál képet az elektronikárol az jólenne! Amúgy a peltier a két hűtőborda közt van! Ugye eggyik a meleg a másik a hideg oldal!
Küldöm a képeket.
40x40-es cella van bent. Ha szétkapom a két hűtőbordát majd bekapcsolom egy rövid időre akkor így megállapítható a peltier cella működőképessége azt megérintve?
ha jól látom akkor egy egy kapcsoló üzemű táp, gondolom a 220-nak!
Ha a cellát kiveszed akkor bordák nélkül pár másodperc után érezni kell a hideget/meleget! Amúgy azt lehet tudni hány wattos? Elvileg a cellán van egy szám amibe ha van ilyen rész hogy TEC1-12710 ez adja meg hogy hány wattos, ez egy 89 wattos száma! TEC1-12705 ez a 40 wattos száma! Valahol van egy táblázat ahol fel van sorolva az összes! Amúgy a vaterán van 2000Ft-ért 80 wattos cella! De azért a csella kábelein mérd meg a fesz, hogy az meg van-e!
Igen ez megy 220V-ról és 12V-ról is.
Hány voltnak lell lenni a cella kábelein? Vagy az nem számít? Meddig lehet terhelni a cellát hűtés nélkül?
Elvileg 12 volt körül kell legyen, de max 15 lehet, mert álltalában 15 voltosak a cellák! Nemhiszem hogy túl sokáig szabad hajtani hűtés nélkül!
De nagyon hamar kiderül, hogy jó-e, mert most próbáltam azt ami nekem van és amit rátettem a tápra máris érezhető volt nem kicsit a hideg és a meleg!
És ha szétszedem és össze akarom rakni, szerinted az alu bordák mindkét felületét ahol érintkezik a cellával be kell kenni valamivel vagy csak simán összeilleszteni, összecsavarozni és kész?
Én amjd most rakok össze egyet amiben 40 wattos cella volt és az sem akart hűteni és kiderült, hogy a meleg oldalon a pozitív kábelnél egy 5x5mm-es rész a sarkon hideg volt, a hideg oldalon meg ugyan az a rész meleg így ellensúlyozta a meleg a hideget és nem hűtött
Érdemes be4kenni hővezető pasztával mind a két oldalt, hogy tuti legyen a hőleadás! Amúgy a cella működik, megkapja a feszt?
Szétkaptam és egy Tec1-12707 modul van benne.
Tápfeszt megkapja csak az a helyzet hogy a piros kábelbemeneti résznél pár mp. múlva kb. 1x1 cm-es részen meleg de a túloldala is langyos és semmi hideg. Akkor több mint valószínű a cella ment el ugye? Gondolom ez nem javítható hanem kuka.
Akkor most nem az egész meleg meg hideg hanem csak egy része? Vagy a hideg oldalon egy 1x1centos rész a meleg?
Amúgy ha nem tűz forró kb 10-15 másodperc után a meleg oldal és akkor nemjó a cella, de iylenkor nemtud a hideg oldal se sokáig hideg maradni, mert több a meleg mint a hideg és ha nem viszi el a meleget semmi akkor a hideg oldalt is felmelegíti!
Tűzforrónak nem mondhatnám de meleg.
A másik oldal is kis idő múlva langyos lesz de hidegen nem érezni. A forrósodás pár mp. múlva a piros szál bemeneti részénél kezdődik és lassan felmelegszik a többi rész is de nem vártam vele több percet. Hideget pedig a másik oldalán nem tapasztaltam.
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire lehet áramtermelésre használni a peltier cellát? Nézegettem conrados árlistát ott az újabb fajtáknál írják hogy áramot lehet vele termelni. Ezt a többi fajta is tudja, mondjuk, amit sokkal olcsóbban beszerzek máshonnan? Hogy kell áramgenerátor módban használni? Hőkülönbséget kell létrehozni? Milyen irányban kellene ez esetben hűteni/fűteni? Mekkora lenne a hatásfoka kb.? Ha lehet vele jó hatásfokkal áramot generálni, mondjuk 30% fölött akkor én egy napelemmel hybrid rendszerbe a nap fényével melegítenék egy sötét felületet(ez akár lehetne a napelem is mert az is rendesen melegszik), alá tennék alulapot, hogy felvegye a hőt majd a peltiert majd még egy alu lapot, amire nagy hűtőbordát, ez lenne az árnyékos oldal, és ezt ventivel hűteném a napelemből jövő árammal és amit a peltier termel áramot azt használnám fel amagam részére. Így egyik oldal és a másik oldal között akár 60fok hőkülömbség lehetne alapból. Ezzel lehetne sok wattot termelni a peltieren?
Akkor sztm a celle a hibás! Amúgy még azt próbáld meg hogy ha be van kötve a celle akkor ha be van kapcsolva akkor mennyi a fesz, hátha nem kap elég feszt!
Akkor kell egy másik cellát venni bele és mehet össze! Amúgy itt van a peltier !!! Ha nincs vatera regged keress meg priviben! Máshol elég húzós az áruk ehez képest! Mérd meg még a feszt és ha az is meg van, akkor csere!
Hali!
Ez érdekes!!!! Nem is hallottam még erről, hogy visszafele is működik!
HI!
Igen én is olvastam, hogy áram termelésre is használható. Azthiszem a conrád oldalán irtak róla!
Nem tudom mipróbáltad-e már azt a variációt amit említettél, de ha sikerült valamit elérned akkor légyszives írj róla , mert engem is érdekelne a peltier áramtermelése. Bár én autóban akarom alkalmazni és a hűtőközeg hőjét és a menetszelet használnám ki és a nyert energiát visszatáplálásra vagy hasznosításra alkalmaznám. Előre is köszönöm.
Hali!
Nézegettem az autós hűtőtáskákat és arra jutottam, hogy az elérhető hőmérséklet különbség a termék árában nagymértékben visszaköszön - Sajnos -. Nekem kempingezéshez kellene ilyen hűtőtáska. Namármost, amit anyagilag fel tunék érni-azaz hajlandó lennék még kifizetni- az a cirka 16 fokos hűtéssel egy jó meleg nyári napon elég gyöngének tűnik. Ami hűtésileg megfelelne, azzal a vételár tekintetében lennének problémáim. Ígyhát az a vad ötletem támadt, hogy egy olcsó sima hűtőtáskát kéne "átalakítani" peltieres hűtésűre. A hálózati tápot a "mindenre van kész ötletünk"-be a gyári campingaz-osat venném meg. Arra lennék kíváncsi van e valakinek tapasztalata ezzel kapcslatban. köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |