Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van (2db) Wincor Nixdof CU20029-T301A VFD kijelzőm. USB-vel rádugva a PC-re, megjelenik a kezdőképernyő (BA63/USB SST: 01.04 FWR:02.03) J1 rövidre zárásával elindul a character teszt. Tehát a kijelző biztosan működik. Viszont sehogy se találok hozzá semmilyen adatlapot, vagy bármit. Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezt vezérelni? Linuxon próbáltam, de csak egy hidraw0 és 1 jött fel, és ezt nem tudom mivel lehetne megnyitni. Gondoltam rá, hogy építeni hozzá egy vezérlőt, mondjuk arduinoval, + dc/dc. Csinált már valaki ilyesmit?
Sziasztok!
Találkozott már valaki a jelenséggel: a kék szín kiég a VFD csôben, de a klasszikus zöldeskék tökéletes? Gyári elektronika, az üzemidejét nem ismerem, de különös hogy a gyakran használt digitek elvesztették a fényük 95%át, csak nagyon sötétben látható. A nem folyamatosan világító kék digitek is jók. A csôben hosszában futnak a fûtôszálak, a jó és rosszak fölött ugyanazok. Az üveg felületén kicsapódás is látható. Befotóztam, de a kép nem adja vissza jól, elôlap mögött már nem is látszik az utolsó két digit. Fura. Itt valami elektronikai tervezési/vezérlési hiba van, vagy kémiai sajátosság?
Valószínűleg a kék fénypor összetétele és hatásfoka is más, ami nem bírja annyira. Bár ilyet még nem láttam, hogy a kicsapódás ebből származna. De valószínűleg abból származik, mivel ha a fűtőszálból származna, teljes hosszában ott lenne mindenhol. Alighanem az elekronbecsapódásra szép lassan át is alakult, azon felül, hogy a fényét elvesztette. A fényerő elvesztése idővel normális, de rengeteg üzemidő elteltével. (Nekem is van 40 év feletti ruszki VFD órám, a belevaló új cső látványosan fényesebb, de az eredetiben is még mindig van tartalék.)
Érdekességképp meg lehet világítani UV fénnyel, hogy úgy mennyire világítanak, bár a kicsapódás az UV-t is ki fogja takarni részben.
A Microchip HV5812 adatlap tartalmazza az alábbi táblázatot a be és kikapcsolási folyamatról. Mennyire kellene ezt komolyan venni? Különösen a Vpp rákapcsolása rész az érdekes, a többi nem hiszem, hogy problémás lenne.
Már kész a NYÁK-om is hozzá, de csak most figyeltem fel erre a részre, és nem készültem rá. A Vpp-t a Vdd-ből állítom elő egy step-up konverterrel (MIC2288), nincs külön kapcsolva.
Nekem sima DC/DC konverter allitja elo a 24V-ot, es semmi hozzaadott vedelem nincs a fenti ajanlott sorrend betartasara. A DC/DC szigetelt de a kapcsolas miatt ugye osszekotottem a negativ kimenetet es a logikai foldet.
Lehet siman szerencses vagyok de eddig ez mindig mukodott/mukodik
Nekem volt már ebből gond. Nem VFD meghajtó volt, de többtápos.
Nem ment tönkre, de butaságot csinált. El tudom képzelni, hogy a nagyfesz rész "magára van hagyva", ha nincs még/már 5V. Lehet, hogy itt semmi sem látszik, lehet, hogy csak villan egyet a kijelző, ki tudja...
Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Egyelőre nem foglalkoztam ezzel, és így is sikerült beüzemelnem. Meglátom lesz-e belőle probléma. Bekapcsolásnál és kikapcsolásnál mindenesetre villogás vagy egyéb probléma jelenleg nincs.
Ok, jól néz ki.
Esetleg mérj tranziens áramot a nagyfeszen, amikor kikapcsolod, és az 5V előbb szűnik meg. Nehogy beszaladjon az IC-be valami, amikor már nincs 5V... Bekapcsoláskor, gondolom, teljesül a sorrend.
Bekapcsoláskor sem korrekt elvileg, de talán elmegy. A kikapcsoláskor az 5V megszűnése után viszont a MIC2288 kimeneti kondenzátoraiból még tud áram folyni. Méréseim szerint kb. 55mS-ig olyan átlag 70..80mA. A bekapcsolt állapotban kb. 8mA a terhelés a Vpp-n.
Amire először gondoltam, hogy a MIC2288 enable lábával lehetne kapcsolni a Vpp-t az tulajdonképppen csak a bekapcsolásra lenne jó, kikapcsoláskor a kimeneti kondik még ott lennének. Ez mostmár így marad, meglátjuk mennyire bírja hosszú távon.
Ez attol is fugg mi a keszulek funkcioja. Peldaul egy orat vagy homerot nem kapcsolgat ki/be az ember tul surun
Ha valamilyen trükkel kikapcsoláskor kisütő ellenállásokat kapcsolnál a kondenzátorokra? Az biztos, hogy valahogyan ki kellene sütni azokat a kondenzátorokat, hogy a kikapcsolás utáni feszültség leadásuk meg legyen akadályozva.
Egyszerűbb a kevesebb áramú és kisebb feszültségű 5 V-os rész pufferelése, hogy később kapcsoljon le, mint a VFD Vpp nagyobb feszültsége.
Jogos meglátás. Csak az a lényeg, hogy ne lehessen belőle gond.
Az egészet egy modulként csináltam meg, a bemenete 5Vdc. Erre az IC-nek külön puffert csak úgy tudnék tenni, hogy beraknék sorba egy schottky diódát. Viszont akkor meg ennyivel kisebb lenne az IC tápfeszültsége, közben meg a bementére 5V-os jelek érkeznek. Az sem egészséges.
Ha jól értem, ~80mA megy be a meghajtóba kikapcsoláskor.
Ekkora kijelzőnél kb. 25V-ra tippelek, így kb. 2W megy be 55ms-ig. A kérdés, hogy átvezetnek-e a kimeneti félhidak, vagy a kijelzőre jut inkább a teljesítmény. Ha az IC fűti el, akkor ez 55K/W esetén ez 110°C ugrás. Javítsd ki, lécci, ha rossz számokkal dolgoztam. Elég szűkszavú az adatlap, más hasznosat nemigen tudok belőle kiolvasni... Ha az én termékem lenne, én nyugodtabb lennék, ha kijavítanám. De a te terméked
En probaltam utananezni masok hogyan oldjak meg es semmit nem talaltam. Nem tul sokan aggodnak emiatt.
Nekem (gyakran napi tobb ki/bekapcsolas mellett) evek ota mukodnek ilyen meghajtok, sosem ment tonkre. Mondjuk nem is mertem sosem mi marad kikapcsolasnal es meddig, igaz en isolated DC/DC konvertereket hasznalok (..ami nem is olyan erdekes a kozos fold miatt.), mar ha ez szamit valamit. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2022
1 zenerrel meg 2 tranzisztorral (esetleg fet-el), meg pár ellenállással meg tudod csinálni, hogy a mic kimenetén lekapcsold a tápot ha az 5V mondjuk 4 volt alá csökkent.
Ez nem termék, hanem egy hobbi áramkör saját célra bontott kijelzővel.
A hőmérséklet emelkedés miatt nem aggódok, mert csak 55ms-ig áll fent ez az állapot, 2W ez idő alatt nem sokat fűt, és 1.7W-ot tartósan is tudna disszipálni. A kérdés, hogy mi történik ilyenkor, összenyitnak a kimeneti FET-et, és elfűtik a kondikban tárolt energiát. Több is párhuzamosan, vagy csak 1 ág. Ahogy cua írta mások áramköreinél én sem láttam semmit ami ezzel kapcsolatban bármit is tettek volna.
Ok, elfogadom, hogy működik, és nem vársz problémát.
Én sem tudom, hogy mi történik pontosan, csak láttam már olyat, hogy 5V nélkül határozatlan állapotban van a félhíd, főleg, ha nincs ellene HW védelem. Látva a "szűkszavú" adatlapot, szinte biztos vagyok benne, hogy nincs védelem. Ekkor az a legrosszabb eset, hogy összenyitnak. Az is lehet, hogy a maradék gate töltés megőrzi a FET-ek előző állapotát, amíg kisül a táp, és semmi gond. Ha van még kedved méregetni, esetleg mérhetsz egyszerre tápba befolyó, és földön kifolyó áramot. Ha egyeznek, akkor az IC fűti el ezt a teljesítményt. De mivel úgy sem változtatsz rajta, lehet, hogy nem éri meg több energiát tenni bele.
Tiszteletem! Érdeklődnék, hogy nincs-e valakinek eladó példánya Iseden itron DG10-es csőből? Egy Sharp EL-8 számológépbe kellene. A pontos típusa DG10L, de szerintem más DG10-es is jó lenne.
Sziasztok.
Adott egy music center, benne a kijelző. Nagyon magas a kontrasztja, az alfanumerikus részen nem vehető ki szinte semmi,mert folyamat fényben van, de reagál a kijelző minden funkciógombra. Tudnátok ötletet adni, mivel-hogyan tudnám orvosolni? Egy munkatársamnak szeretnék segíteni ,de ebben témában nem vagyok jártas ,de olvasgatok. Köszönök bármilyen építő hozzászólást. Feri
Valószínűleg a tápfesz , vagy a rácsok feszültsége túl magas , kondi vagy ellenállás érték "mászott el " a tápban vagy a vfd meghajtó környékén .
Szia, közben megtaláltam a hibát. Rézfólia oxidáció és ismeretlen anyag miatti átvezetés.
Propil-os tisztogatás és újravezetékelés után mintha ma gyártották volna a csövet Köszönöm a segítséged.
Zsibvásáron 300 forintért vettem egy Futaba BG-96Z típusú dB skálás VFD kijelzőt. Annyit már innen a topikból meg egyéb helyekről kiderítettem, hogy Videoton készülékekben fordultak elő, két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
1) Mi a legegyszerűbb, leggyorsabb módszer a kijelző tesztelésére? 2) Melyik Videoton típusokban használták ezt a fajta kijelzőt? Előre is köszi
Szia,
Egy nagyon jó írás: elektroncso.hu - VFD, pont említi a Nálad lévő típust. Ezt pedig még szerintem innen a fórumból mentettem ki: Idézet: „Fogsz egy tápot amiből kijön 5V ás 12V. Legyen ez akár egy PC tápja vagy bármilyen másik lényeg az hogy az 5V és a 12V GND-je közös legyen. Fogod az 5V-ot egy ellenálásal belövöd a fűtést úgy, hogy tök sötétben egy nagyon picit izzon csak. Fogod a 12V-ot és mind a rácsra mind a szegmensre rákapcsolod és már világítania is kell!”
Hamar elég a fűtőszál a túláramtól. Teszteléskor a fűtés ~50 mA legyen (maximum 100 mA).
Youtube-on is vannak VFD tesztelésről videók = "vfd display test" keresésre 9 találat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |