Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   4 / 966
(#) proba válasza vari hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Az előbb valahogy így képzeltem.Az egy jelfogó lett volna,de rájöttem felesleges.

lampa.JPG
    
(#) LaciMaci hozzászólása Júl 19, 2008 /
 
1., Azt szeretném megkérdezni, hogy a kismegszakítóknál a tetején a fázist, egyikből a másikba kell bekötni?De akkor ezzel nem az történik, hogy a kismegszakítók egymáshoz képest sorosan lesznek kötve?

2., Még egy olyan kérdés, hogy a 0 vezető kábelek bele vannak kötve egy nagy hosszú kapocsba (réz sín) és onnan hova megy tovább, mert elvileg az oszlopról jön 4 vezeték (3 fázis meg a 0) de viszont a nagyfeszültségű távvezetékeknél csak 3 vezeték jön, tehát akkor hova megy a 0???

3., 3 fázisnál meg lehet azt csínálni, hogy az 1. fázis a pince, 2. fázis a földszint és 3.fázis az emelet?És az elektromos tűzhelyhez viszem mind a 3-om fázist?A mérőóraszekrénybe 3 db 16A es kismegszakító van, tehát gondolom 1 fázis max 16A ezért gondoltam így...???

4., Ha 1 fázisnál (fázis és a nulla közt) 230V van akkor 3 fázis és a nulla közt, hogyhogy "csak" 400V???

5., Ha egy lámpa be van kötve az áramkörbe, akkor ugye a nulla vezetőn is áram folyik keresztűl és a mérőóraszekrénybe a nulla és a föld össze van kötve akkor hogyan lehet az, hogy a nullán nem folyik áram???

6., A mérőóra szekrényre az van ráírva, hogy 3x 230V/3x 400V ez mit takar mert nem nagyon értem...Gondolom a 3-om fázison külön-külön jön 230V, de hogy lehet 3x 400V?


Hirtelen ennyi kérdés merült fel bennem és a fáradságos segítségeteket nagyon szépen köszönöm!

(#) Macsek71 válasza vari hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Ha a költségvetés, és a hely lehetővé teszi én Be-Ki nyomógombban és relékben gondolkodnék.(bárhonnan BE + bárhonnan KI)

Esetleg időkapcsoló(k) + nyomógomok ?
(#) LaciMaci hozzászólása Júl 19, 2008 /
 
Plusz az előző kérdéseimhez:

7., A fi relét hogy kell bekötni???Abba kell kötni a fázist és a 0át és onnan lecsatlakoztatni a 0 át a réz sínbe és a fázist meg tovább a többi kismegszakítóba???

Fontos lenne!

Köszönöm!
(#) Dudus válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 19, 2008 / 1
 
Az órától jövő fázis(ok) és a nulla átmegy a FI-n és utána jönnek a kismegszakítók, a nullasin és a fogyasztók. A földeléssel meg kell kerülni tilos belekötni ( és nem is lehet)
(#) Dudus válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 

1., Nem. A fázist mindegyik kismegszakító bemenetére rákötöd ( ha 3f-ú a rendszer, akkor értelmesen elosztva) és a kimenetekre jönnek a fogyasztók. Ha sorba kötöd, akkor valamit nagyon elnéztél.

2., A nagyfeszültségű távvezetékeken azért nincs a nulla, mert a transzformátorok amik a 230/400V - ot előállítják primer oldalon nem igénylik, ugyanis delta kapcsolásúak. (Nem ér kötözködni, tudom, hogy bővebben is ki lehetne fejteni!)

3., Meg lehet így is. Én jobb szeretem egy adott helységben a dugaljakat és a világítást külön fázisra tenni, mert így a romeltakarításhoz marad némi világosság

4., Sehogy! Zöldeket beszélsz! Két fázis között mindig 400V van és bármely fázis és a nulla között mindig 230V van.

5., Sehogy! A nullán mindig folyik áram, a földelésen csak akkor ha gubanc van. Védővezető csak a lakásodban van, az oszlopon PEN vezető van ami védővezető és nulla egyben. PEN-en folyik áram, de a lakásban ez szét van bontva a bontás után a földelésen már nem.

6.,Értelemzavarás...lásd a 4. pontot.
(#) LaciMaci válasza Dudus hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Köszönöm szépen, nagyjából értem a dolgokat

Azt szeretném még megkérdezni, hogy a régi lakásokban ahol a nulla és a föld össze van kötve a szekrényben ott hova kell bekötni a FI-t, illetve mi után?

2., Az vili, hogy nincs nulla, de az lenne a kérdés, hogy ami bejön a házba nulla az oszlopról, az az oszlopon hova van kötve? ; azt írtad, hogy a nullán mindig folyik áram, de ha nincs bekötve fogyasztó a fázis és a nulla közé akkor nem folyik, nem? azért lehet a nullát megfogni, mert olyankor nem ráz!?

4., Akkor le tudnád írni, hogyan működik a 400V os motor aminek a kábelje ugye 5 pólusú (3 fázis, nulla és egy föld) mert ugye ehhez 3 fázis kell, nameg a némelyik villanytűzhelyhez is, namármost annyit énis konyitok hozzá, hogy 3 fázis között nehezen lehet feszültséget mérni...???

5., Mai családi házaknál nincs összekötve...de a régieknél a nulla és a föld össze van kötve tehát, ha véletlenül a földön áram folyik akkor az úgy érzékeli mintha zárlat lenne és lecsap a kismegszakító...???


Általában legtöbb házban 1 fázis van...Szokott itt áramszünet lenni úgy, hogy csak egy fázison megy el az áram, ezt honnan tudhatom meg most, hogy melyiken megy el az áram??? Mert akkor úgy csínálnám, hogy az "elsődleges" fázist csak a világításra kötném...a másik kettőre pedig a dugaljakat kötném...tehát ha elmegy az első fázison az áram, akkor ugyan nem lesz világítás, de a hús nem romlik meg a hűtőben...?hogy szokták ezt?

Még 1x köszönöm!
(#) LaciMaci hozzászólása Júl 19, 2008 /
 
És akkor visszatérve a 3-om fázisra, én nem ipari berendezéseket működtetnék róla (400V-osokat), hanem bizonyos dolgokat külön fázisra kötnék...akkor a legjobb úgy kialakítani, hogy a szekrényben ne 1 db háromfázisú kismegszakító legyen, hanem inkább 3 db egyfázisú és akkor mindegyiket különre, nem?

1-1 fázison 16Amper esik, tehát összesen 48Amper ezt igény szerint meddig lehet bővíteni?
(#) Dudus válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
1- A Nulla és a föld szétválasztása után a lakás főelosztójába szokták tenni.

2- Természetesen fogyasztó nélkül nem folyik rajta áram, de ebben az esetben a fázison sem A nullát azért lehet megfogni mert közel földpotenciálon van a földelés miatt és nem alakul ki veszélyes érintési feszültség rajta a földhöz képest.

3-

4- Ezt a kérdést nem értem! 3 fázis között nehéz is lenne, mert hát mérni 2 valami között szoktunk egyszerre 3 között már nagy varázslat lenne.

Azt, hogy hogyan működik egy 3f-ú aszinkron motor, nem gondolod komolyan, hogy egy postban le tudom írni úgy, hogy az eddig megvillantott elektrotechnikai ismereteiddel meg is értsd...???

5- Pont a maiaknál szabványos a nullázás és a régieknél nem volt kötelező....kevered...A nullázást azért alkalmazzák, hogy a földelési ellenállás értékét alacsony szinten tartsák, mert csak így hatásos a védelem.

Amelyik fázis és a nulla között nem mérsz feszültséget az ment el...Hogy melyik megy el véletlen dolga, erre nem tudsz készülni....

Hidd el nem bántásból : Ne szerelj villanyt amíg nem tudod mit csinálsz!!!
(#) Dudus válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 19, 2008 / 1
 
Bármeddig bővítheted amíg ki tudod fizetni.

Akkor kell a 3 sarkú megszakító ( egybe kötött nyelvvel) ha egyszerre kell áramtalanítani bármely fázis hibája esetén a berendezést....pl forgógépek, amik leéghetnek

Áram: Folyik
Feszültség : Esik

A rendszert úgy érdemes kialakítani, hogy minden jelentősebb fogyasztónak külön áramkört építesz ki. ( mikro, tűzhely, bojler, ....stb.)
(#) LaciMaci válasza Dudus hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Természetesen külön van mindnek

Írtad, hogy egyre kötöd a világítást és a dugaljakat, a másik két fázisra mit kötnél?

Természetesen ne magyarázd a működését a motornak, mert úgyse érteném, meg hosszadalmas is lenne csak azt szeretném megtudni, hogy ha két fázis között van 400V akkor miért 3fázisú és van ott még a nulla?



"Az vili, hogy nincs nulla, de az lenne a kérdés, hogy ami bejön a házba nulla az oszlopról, az az oszlopon hova van kötve?" erre az elöbb elfelejtettél válaszolni


De a mai családi házaknál minek a nullát és a földet szétválasztani a szekrényben?A földelés az teljesen önnálóan megy le a földbe a nullán(és a fázison) van egy FI és utána pedig a réz kapcson el van osztva...akkor minek itt a szétválasztás???

Én úgy tudtam, hogy a panel lakásoknál van úgy, hogy bejön a nulla vezető kábel az el van osztva mondjuk 4 felé(4 kismegszakító) és ez kábellel rá van kötve a föld elosztóra! nem így van?

(#) very válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Hello mindenkinek!

hm..olvasva a pár legutóbbi postodat elég nagy "káosz" uralkodhat benned a villamos hálózatokkal kapcsolatban.csatlakoznék az előttem szólókhoz talán várj még egy kicsit a villanyszereléssel és az alap dolgokat nagyon nézd át! Mert rendesen belecsaptál a lecsóba a 3fázisú hálózatokkal
(#) denes44 hozzászólása Júl 20, 2008 /
 
Ha már itt ez a topic megkérdezném hogy egy ~230/400V kismegszakítót használhatok 12V egyenáramra is?
A kertbe akarok 12V-os rendszert kiépíteni (nincs áram, akksiról menne minden, és csak néha lenne feltöltve aggregátorról).
(#) LaciMaci hozzászólása Júl 20, 2008 /
 
Le tudnátok valahogy nekem írni, esetleg képen megmutatni, hogy hogyan kell a PEN-t különválasztani?

Annyi, hogy a 2 sínt(föld és 0) egy jó vastag rézkábellel összekötöm???

De akkor, ha a nullán áram folyik, akkor átkerül a földelésbe is nem, vagy ez hogy van?

Én úgy tudom, hogy ez a két elfogadott bekötés van:

Amikor a PE és az N teljesen külön van, a PE le van víve a földbe...

Meg amikor PEN vezető jön és azt választják ketté...

Mind a kettőnél ajánlatos a FI relé?

(#) Ferkógyerek válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
ÜDV!
Csináltam egy kis rajzot ez talán jobban megérthető.
A nullázó vezetőt elvileg a főelosztóban is szét lehet választani de ezt nem ajánlom. Ugyanis a villynyóra szekrényben lehet még több kötés is a nulla vezetőn (pl van aki átviszi a villanyóra sorkapcsán) és ezen kötések meghibásodása esetén nem csak a nullán de a nullázó vezetőn is megjelenik a fázis. Ezért a nullázó vezetőt legjobb közvetlenül a hálózatról bejövő nulla vezetőre a legelső kötéspontnál rákötni. A rajzot még ki lehetne egészíteni egyéb dolgokkal is de nem akartam túlbonyolítani, szerintem a lényeg látszik.

3fázis.jpg
    
(#) Gafly válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Tokeletes, ennel jobb magyarazo abra talan nem is lehetne
Esetleg annyit tennek meg hozza, hogy a nulla es vedofold kozott oldhato kotest szokas kialakitani, peldaul hogy merni lehessen a helyi foldet...
(#) Dudus válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Idézet:
„Írtad, hogy egyre kötöd a világítást és a dugaljakat, a másik két fázisra mit kötnél?”


Én ezt írtam:

#252516

Én jobb szeretem egy adott helységben a dugaljakat és a világítást külön fázisra tenni, mert így a romeltakarításhoz marad némi világosság


Ha ennyire nem figyelsz arra amit írnak neked és kapkodsz én a továbbiakban nem szeretnék asszisztálni az öngyilkosságodhoz

Üdv.:
(#) proba válasza denes44 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Szerintem igen.de valószinű a kioldási árama megváltozik.
(#) LaciMaci válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Köszönöm a képet!Azt le tudnád írni, hogy pontosan hogyan kell kettéválasztani?

Köszönöm!
(#) Ferkógyerek válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Az a véleményem hogy inkább szólj szakembernek!
(#) Inhouse válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
A háromfázisú dolgokhoz dióhéjban annyit, hogy ahol nincs nulla, ott delta kapcsolás van (képzelj el egy háromszöget, és pl. a motor 3 tekercse a 3 oldal a három csúcs a 3 fázis), ahol van nulla ott csillag, tehát pl. a motor 3 tekercsének egyik vége összekötve és az a nulla, a másik 3 a fázis). Motoroknál át szokták kapcsolni ha elindult a motor, indításhoz az egyik jó, üzemhez a másik.
...
Mindig 3 fázis van a rendszerben, ezzel gazdálkodnak. Az, hogy valakinek csak 1 van, akkor 1-et kötnek be. Igyekeznek szimmetrizálni a terhelést, ezért figyelnek arra, nehogy az egyik túl legyen terhelve...
A 3 fázis 120fokkal el van egymáshoz képest tolva, innen a 400V.

Hagyd a francba ezt a szerelést, keress szakember!

Üdv
Inhouse
(#) LaciMaci válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Köszi...

Az lenne az utolsó kérdésem, hogy a FI relé arra jó, hogyha egy fémházas berendezés(pl. mosógép) a fémházba áram kerül és azt érintjük akkor rögtön leold és nem ráz meg?Erre jó a földelés is, csak az elvezeti...nem?

Akkor ez még 1 plusz biztonság?
(#) damkodav válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 21, 2008 /
 
Szinte csak butaságot kérdezel úgysem fogja itt senki megválaszolni neked ezt a tömérdek kérdést, mert nagyon alap dolgok, és így hogy csak elolvasod szerintem nem nagyon fogsz belőlle semmit érteni ,mert már elég sokszor kérdezed ugyanazt. Az áramról való elképzeléseid enyhén szólva hibásak.

A válasz a kérdésedre
A fi relé egy úgynevezett életvédelmi relé azért jó mert rendkívül kis hibaáramot is képes észlelni gondolom ezt sem érted..
Na vannak ilyen törvények Kirchoff csomóponti
Bővebben: Link
Lényeg ami befolyik az ki is folyik mármint az áram
szóval a fázison az áram befolyik és a nullán el
de ha a fázis hozzáér a védőburkolathoz akkor az áram már nem a nullán folyik el hanem valamilyen más módon
pl: földelésen de mivel a földelés kialakítása.. hosszú dolog olvass utánna.. folytatás szóval a fi relé érzékeli ezt (felépítésétől eltekintve) így kiold különböző értékűek léteznek gyakori 30 mA ez a hibaáramot jelenti


A földelés egy másik dolog az inkább zárlatra van méretezve ha csak simán földelve lenne az a hibás készülék az 30 mA nem biztos hogy leoldana sőt biztos hogy nem de mivel te okos vagy
így hát tudod hogy olyan 70 100 mA már halálos ami nagyon kis érték egy izzó többet fogyaszt így hát a biztonság kedvéért fi relét alkalmaznak

És mivel ilyen könnyű meghalni szerintem inkább járj iskolába és tanulj ott elmondják ezeket .
Lehet nem kielégítő a válaszom de ne várd hogy egy érintésvédelmi szakvizsgára felkészít valaki is a fórumon belül vannak könyvek olvasni kell abban részletesen le van írva minden

És minden villanyszereléshez hívj szakembert mert ez nem játék ez az egy biztos!!!!!!!!!!!!


Link javítva! Moderátor
(#) Zolcsika válasza kumpl hozzászólására (») Júl 21, 2008 /
 
Üdv!
1. Mondjuk a 20 A est cseréld ki 16osra!
2. Gondolom az áramszolgáltató B jelzésűt rakott fel.Ez azért érdekes mert te a boltba C jelzésűt fogsz venni!
B= gyors kioldású
C= lomha kioldású

Meg hát nem árt tisztába lenni avval sem hogy mekkora keresztmetszetű vezetéket biztosítasz le meg milyen vezetéket !
(#) LaciMaci válasza damkodav hozzászólására (») Júl 21, 2008 /
 
Köszi szépen így mindjárt világosabb
(#) Inhouse válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 21, 2008 / 7
 
A FI relé tulajdonképpen egy kis trafó 3 tekerccsel, 2 szimmetrikuson átfolyik a fázis és a nulla árama, ellentétes irány miatt a mágneses tér kioltódik, így a 3. tekercsben nem indukálódik feszültség. Ha teljes befolyó áramnak egy kis része is akár (pl. 30mA) nem folyik át a nullán, akkor az bizony valahol máshol ment el, hová máshová a föld felé. Ha rajtad, ha a fémburkolaton keresztül akkor is keletkezik feszültség a 3. tekercsben és ettől leold.

Üdv
Inhouse
(#) LaciMaci válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 21, 2008 /
 
Szia!Köszi mostmár értem
(#) Zolcsika válasza tsanyesz hozzászólására (») Júl 21, 2008 /
 
Van Ám!
Amit úgy híjnak hogy AlCu! Ami naon drága és ritkaságszámba megy!( ez egy aluminium -réz ötvözet)

Vagy egyszerűen csak össze Wagózod ilyennel

http://www.wago.com/cps/rde/xchg/SID-53EFFEF9-50B2570D/wago/style.x...33.htm
(#) Zolcsika válasza LaciMaci hozzászólására (») Júl 21, 2008 /
 
Nos!Csatlakozom az előző segítőkész kollégákhoz!

Az alapok!Amik még esetleg megmaradtak bennem mióta elvégeztem a szakmukit!
Mondjuk a rövidítések:
PEN= Nullával egyesített földelő hálózat

Ez aztat jelenti hogy a legközelebb eső trafó (ami hálózati feszé alakítja a nagyfeszt)nullája le van földelve!
Ez egy olyan infó amivel nem naon kell törődni!Kivéve ha családi házban laksz vagy olyan helyen ami ipari létesítmény volt!

EPH = Egyen Potenciálra Hozás!
Ez aztat jelenti hogy a lakásban található fém csöveket (víz, gáz ,fűtés, fürdőkád, stb.) összekötöd fémesen és egyetlen egy ponton leföldeled!Ez azért jó mert Statikus töltés a folyadékokba is megtalálhatók nem csak a gázokba!!!!!!!!!!(Magyarul nem fog megcsipni a melegvíz ahhogy a régi szakik mondták nekem!Meg hát ha valaki meg akar ölni és egy telikádba lubickolsz és az a valaki egy hajszárítót dob a vízbe..... mindegy! NE PRÓBÁLD KI!!!)

FI relé!!
Ez egy érdekes megnevezés!
Sokat vitatkoztunk a régi oktatóval mert régebben volt egy olyan relé amit Fluxuscsökkenéses Időrelének híjtak!
De mostanság télleg a "FI relé" terjedt el (ami valójában egy áramvédő kapcsoló)

Hát a motorokról sokat tudnék írni de kezdd inkább a "Transzformátor elv"-nél (Déri-Bláthy-Czippernovszky)
vagy az alap alapoktól!!!!!!!!!
(#) vari válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Köszönöm, de nem nagyon engedi a költségvetés, sem a hely...maradok a kompromisszumos megoldásban. Köszönöm a rajzokat és az ötleteket mindenkinek!

Üdv
Következő: »»   4 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem