Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Azt hiszem nem egyről beszélünk. A galvanikus leválasztás nem azt jelenti , hogy a tekercs külön van az érintkezőtől.
A relé kontaktusok szikraoltása, főleg induktív terhelésnél alap dolog. Egy RC tag, általában 100 ohm, 100n 275V váltó feszültségű, vagy egy 275V-os varisztor megfelelő lehet.
Jogos!
A szövegben idézett különválasztást nem alkalmaztam, lehet akkor stabilabb lenne a kapcsolás?
Viszont ssd relénél nincs ív, akkor az induktív terhelés egyéb zavarait kell elhárítani?
Idézet: Azt alkalmazni kéne.„A szövegben idézett különválasztást nem alkalmaztam” A galvanikus leválasztás csak akkor működhet ha a vezérelt áramkör (VCC-IN2) külön tápon van.
Sziasztok! Eljutottam odáig, hogy a gépemen fent van az ide 2.0.3. Próbálom kisakkozni, hogy melyik kínai klónom van. Tiny van ráírva. Olyan mintha a mikrovezérlő lába alatt össze lenne folyva a cin... szóval szerencsére kettő van és a másikkal próbálkozom. Ha ma villog az első ledem, utána megpróbálok egy léptetőmotort és egy LCD-t is életre kelteni. A tanfolyam arányaiban lassú most jöhetett talán az 5. lecke. Mondjuk előnyére lenyen szólva, hogy részletes.
Szia Jonny. Köszönöm a tanácsot. Most rakom fel a korábbi verziót. Egyszerű projekteket akarok tesztelni. Megpróbálom lefényképezni, de nagyító alatt kell megnéznem.
Azt az állitolagos cinhidat ki is lehet merni. Az Arduino lábai között mindig nagyobb ellenállás mérhetö.
Idézet: „tanfolyam arányaiban lassú” Mellette van a könyv is ami 300 oldalában az alap arduinos minta vázlatokat bemutatja, magyarázza .
Alig bírtam lefényképezni. A többi oldalon minden láb külön van. Cefet kicsi ez az IC...
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
Egyébként gyerekeknek teljesen jó a sebesség. Be van zsongva... Egy hét múlva jönnek, addigra kell a LED-nek villognia...
Az biztos hogy össze van folyva (de azt nem tudom hogy direkt-e vagy véletlen az én panelem nem ilyen) Ha jól látom analog lábakhoz tartozik. Egy multiméterrel ki lehet mérni. A0, A1,A2,A3,A4,A5 a műszert szakadásvizsgálatra kell állitani és az imént felsoroltak nem csipoghatnak egymáshoz képest.
Ok. Ha olyan lábak vannak összeforrasztva aminek nem kéne és áramot adsz rá tönkre is mehet a panel. ( de legjobb esetbe nem azt csinálja amit szeretnél)
Hát valoban nem néz ki jol, de aránylag könnyü javitani. A két lábat felmelegited a pákával, majd vertikálisan ( a lap szélét) odakoppintod az asztalhoz. Lehet, hogy egy kicsit gyakorolni kell. Ez leröppenti a felmelegedett ont. Utánna a másik két lábbal ugyanezt kell tenni.
Sziasztok!
Van egy vízórám amin van literenként egyet forduló kis mágneses számláló kerék. Ennek a mágnesnek a jelét fogadja egy reed relé, tehát literenként kapok egy impulzust. Van javaslatotok megbízható prellmentes Arduino Uno -val építhető számlálóra?
Nem írod hogy mennyire vágod az arduinós témát, és azt sem hogy milyen mélységben szeretnéd a segítséget. Feltételezem hogy viszonylag lassan fordul el az a "literkerék", tehát a probléma egyszerűen egy éldetektálás. Figyeled a bemeneti pint, és ha a megfelelő jelváltozást kapod (magasból alacsony, vagy fordítva), akkor vársz egy kicsit hogy lecsengjen az érintkező lengedezése. A "kicsit" az próba kérdése, legyen mondjuk 50ms először, aztán majd látod hogy mennyi a fals számolás, lehet hozzá igazítani. Mindezt lehet megszakításból, de ha ráér a vezérlő, akkor akár a loop is figyelheti.
Nem tudom segítettem-e, ha van kérdés, akkor lesz válasz is!
Nagyon az elején járok, most ízlelgetem példaprogramokból hogy melyik parancs mire való.
Legjobb volna valami kész program, amit majd módosítgatok, majd 16*2 LCD kijelzőt fogok használni, sőt ki szeretném jeleztetni a pillanatnyi vízáramlást is de ilyen kis frekvenciás jeleknél ez nem lesz egyszerű. (10liter/perc vízmennyiség az már nem kevés és ekkor 6 másodpercenként kapok egy impulzust.)
Barmelyik, nyomogombot kezelö, mintaprogramot hasznalhatod.
A Reed relé prellmentes.
Esetleg reed relé helyett egy hall elem ... akkor nincs mozgó alkatrész, nincs prell ...
Mitől lenne az? Itt van egy oszcillószkópos mérés, reed-reléről is: Bővebben: Link. Wikipédián is említik: Bővebben: Link.
Van itt egy kód ami talán jó lehet neked. A nyomógombot helyettesitsd ki a reed-el és ha nem az igazi akkor hall szenzort kell használni ahogy fentebb is irták.
Ilyen lassu eseményeknét a legegyszerübb egy kondi amit a REED feltölt vagy kisüt majd a proci parszor gyors egymasutan beolvas.
Pontosítanám ezt: van olyan reed relé amelyik prellmentes, és van olyan amelyik nem az.
A prellmentes reed relé úgy működik, hogy az érintkező felületén higany van, (az érintkező anyagát nedvesíti, ill. tapad rá a higany). Ez azért nem prelleg mert az érintkezők összetapadásakor a higany egybefolyik, és amikor az érintkezők rugalmasan visszapattannak, akkor a közöttük levő higanycsepp nem engedi megszakadni az áramkört, ezen kívül a higany csillapítja ill. fékezi az ütközést és a rugalmas visszapattanást is. Nem tudom gyártanak-e még ilyet, mert a higany miatt nem túl környezetbarát, ill. mérgező ha kiszabadul a higany belőle. A légmentesen zárt kivitel, és a benne levő védőgáz miatt a reed relék kontaktja nem oxidálódik, de higany nélkül hasonlóan prelleg mint bármilyen más mechanikus érintkező.
Ezt annyival egészíteném ki, hogy kis áramú kontaktusoknál egy nagyon vékony vezető gumi réteggel van bevonva a kontaktus, ami szintén prell mentes. Ilyet alkalmazott a Siemens kb. 30 évvel ezelőtt mosógép programkapcsolóiban. Sajnos nem raktam el belőle, érdekes megoldás, megérte volna megmutatni, hogy így is lehet prellmentesíteni.
Mechanikus, de nincs prell, mint ahogyan a fólia tasztatúráknak sincs, amikor egy vezető gumival van létrehozva a kontaktus. Pl. szinte az összes távirányító, zsebszámológép, ... stb.
Köszi!
Elmélyülök a program lelkében és remélem sikerül...
Ki is lehetne "gyomlálni" a programot de ha csak előre akarod számoltatni akkor simán csak a buttonPin2 részt nem használod. Egyébként nem tudom hogyan akarod használni (gondolom nem a végtelenig kell számolnia) , esetleg havonta lehetne resetelni.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2023
Szerintem.meg a dolog mar tul van misztifikalva. Nem uj a gond és az utobbi 70 évben több tucat megoldas született.
A gond nem a prellmentesités, hanem az, hogy melyiket valaszd. Kar ujabb hightech ötletekkel elbizonyitalanitani a kezdöket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |