Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   762 / 850
(#) Jonni válasza hadhazik hozzászólására (») Jan 12, 2023 /

Azt hiszem nem egyről beszélünk. A galvanikus leválasztás nem azt jelenti , hogy a tekercs külön van az érintkezőtől.
(#) Josi777 válasza hadhazik hozzászólására (») Jan 12, 2023 / 1

A relé kontaktusok szikraoltása, főleg induktív terhelésnél alap dolog. Egy RC tag, általában 100 ohm, 100n 275V váltó feszültségű, vagy egy 275V-os varisztor megfelelő lehet.
(#) hadhazik válasza Jonni hozzászólására (») Jan 12, 2023 /

Jogos!
A szövegben idézett különválasztást nem alkalmaztam, lehet akkor stabilabb lenne a kapcsolás?
(#) hadhazik válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /

Viszont ssd relénél nincs ív, akkor az induktív terhelés egyéb zavarait kell elhárítani?
(#) Jonni válasza hadhazik hozzászólására (») Jan 12, 2023 / 1

Idézet:
„A szövegben idézett különválasztást nem alkalmaztam”
Azt alkalmazni kéne.
A galvanikus leválasztás csak akkor működhet ha a vezérelt áramkör (VCC-IN2) külön tápon van.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 14, 2023 /

Sziasztok! Eljutottam odáig, hogy a gépemen fent van az ide 2.0.3. Próbálom kisakkozni, hogy melyik kínai klónom van. Tiny van ráírva. Olyan mintha a mikrovezérlő lába alatt össze lenne folyva a cin... szóval szerencsére kettő van és a másikkal próbálkozom. Ha ma villog az első ledem, utána megpróbálok egy léptetőmotort és egy LCD-t is életre kelteni. A tanfolyam arányaiban lassú most jöhetett talán az 5. lecke. Mondjuk előnyére lenyen szólva, hogy részletes.
(#) Jonni válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 14, 2023 /

Az arduino 2-es verziója másoknak okozott már fejfájást. Ha kezdő vagy én inkább a korábbi 1.8.18-at ajánlom. Ha a mikovezérlő lába alatt össze van folyva a cin arról tőlthetnél fel képet (hátha több szem többet lát).
(#) szendi001 válasza Jonni hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

Szia Jonny. Köszönöm a tanácsot. Most rakom fel a korábbi verziót. Egyszerű projekteket akarok tesztelni. Megpróbálom lefényképezni, de nagyító alatt kell megnéznem.
(#) Massawa válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

Azt az állitolagos cinhidat ki is lehet merni. Az Arduino lábai között mindig nagyobb ellenállás mérhetö.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

Idézet:
„tanfolyam arányaiban lassú”

Mellette van a könyv is ami 300 oldalában az alap arduinos minta vázlatokat bemutatja, magyarázza .
(#) szendi001 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

Alig bírtam lefényképezni. A többi oldalon minden láb külön van. Cefet kicsi ez az IC...
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

Egyébként gyerekeknek teljesen jó a sebesség. Be van zsongva... Egy hét múlva jönnek, addigra kell a LED-nek villognia...
(#) Jonni válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

Az biztos hogy össze van folyva (de azt nem tudom hogy direkt-e vagy véletlen az én panelem nem ilyen) Ha jól látom analog lábakhoz tartozik. Egy multiméterrel ki lehet mérni. A0, A1,A2,A3,A4,A5 a műszert szakadásvizsgálatra kell állitani és az imént felsoroltak nem csipoghatnak egymáshoz képest.
(#) szendi001 válasza Jonni hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

A másikkal kezdem a teszteket
(#) Jonni válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

Ok. Ha olyan lábak vannak összeforrasztva aminek nem kéne és áramot adsz rá tönkre is mehet a panel. ( de legjobb esetbe nem azt csinálja amit szeretnél)
(#) Massawa válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

Hát valoban nem néz ki jol, de aránylag könnyü javitani. A két lábat felmelegited a pákával, majd vertikálisan ( a lap szélét) odakoppintod az asztalhoz. Lehet, hogy egy kicsit gyakorolni kell. Ez leröppenti a felmelegedett ont. Utánna a másik két lábbal ugyanezt kell tenni.
(#) Kovács Tibor hozzászólása Jan 16, 2023 /

Sziasztok!
Van egy vízórám amin van literenként egyet forduló kis mágneses számláló kerék. Ennek a mágnesnek a jelét fogadja egy reed relé, tehát literenként kapok egy impulzust. Van javaslatotok megbízható prellmentes Arduino Uno -val építhető számlálóra?
(#) sargarigo válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Jan 16, 2023 /

Nem írod hogy mennyire vágod az arduinós témát, és azt sem hogy milyen mélységben szeretnéd a segítséget. Feltételezem hogy viszonylag lassan fordul el az a "literkerék", tehát a probléma egyszerűen egy éldetektálás. Figyeled a bemeneti pint, és ha a megfelelő jelváltozást kapod (magasból alacsony, vagy fordítva), akkor vársz egy kicsit hogy lecsengjen az érintkező lengedezése. A "kicsit" az próba kérdése, legyen mondjuk 50ms először, aztán majd látod hogy mennyi a fals számolás, lehet hozzá igazítani. Mindezt lehet megszakításból, de ha ráér a vezérlő, akkor akár a loop is figyelheti.
Nem tudom segítettem-e, ha van kérdés, akkor lesz válasz is!
(#) Kovács Tibor válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 16, 2023 /

Nagyon az elején járok, most ízlelgetem példaprogramokból hogy melyik parancs mire való.
Legjobb volna valami kész program, amit majd módosítgatok, majd 16*2 LCD kijelzőt fogok használni, sőt ki szeretném jeleztetni a pillanatnyi vízáramlást is de ilyen kis frekvenciás jeleknél ez nem lesz egyszerű. (10liter/perc vízmennyiség az már nem kevés és ekkor 6 másodpercenként kapok egy impulzust.)
(#) Massawa válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Jan 16, 2023 /

Barmelyik, nyomogombot kezelö, mintaprogramot hasznalhatod.
(#) mnyugger válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Jan 16, 2023 /

A Reed relé prellmentes.
(#) Lamprologus válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Esetleg reed relé helyett egy hall elem ... akkor nincs mozgó alkatrész, nincs prell ...
(#) Bakman válasza mnyugger hozzászólására (») Jan 17, 2023 / 1

Mitől lenne az? Itt van egy oszcillószkópos mérés, reed-reléről is: Bővebben: Link. Wikipédián is említik: Bővebben: Link.
(#) Jonni válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Van itt egy kód ami talán jó lehet neked. A nyomógombot helyettesitsd ki a reed-el és ha nem az igazi akkor hall szenzort kell használni ahogy fentebb is irták.
(#) Massawa válasza Jonni hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Ilyen lassu eseményeknét a legegyszerübb egy kondi amit a REED feltölt vagy kisüt majd a proci parszor gyors egymasutan beolvas.
(#) Skori válasza mnyugger hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Pontosítanám ezt: van olyan reed relé amelyik prellmentes, és van olyan amelyik nem az.

A prellmentes reed relé úgy működik, hogy az érintkező felületén higany van, (az érintkező anyagát nedvesíti, ill. tapad rá a higany). Ez azért nem prelleg mert az érintkezők összetapadásakor a higany egybefolyik, és amikor az érintkezők rugalmasan visszapattannak, akkor a közöttük levő higanycsepp nem engedi megszakadni az áramkört, ezen kívül a higany csillapítja ill. fékezi az ütközést és a rugalmas visszapattanást is. Nem tudom gyártanak-e még ilyet, mert a higany miatt nem túl környezetbarát, ill. mérgező ha kiszabadul a higany belőle.

A légmentesen zárt kivitel, és a benne levő védőgáz miatt a reed relék kontaktja nem oxidálódik, de higany nélkül hasonlóan prelleg mint bármilyen más mechanikus érintkező.
(#) Josi777 válasza Skori hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Ezt annyival egészíteném ki, hogy kis áramú kontaktusoknál egy nagyon vékony vezető gumi réteggel van bevonva a kontaktus, ami szintén prell mentes. Ilyet alkalmazott a Siemens kb. 30 évvel ezelőtt mosógép programkapcsolóiban. Sajnos nem raktam el belőle, érdekes megoldás, megérte volna megmutatni, hogy így is lehet prellmentesíteni.
Mechanikus, de nincs prell, mint ahogyan a fólia tasztatúráknak sincs, amikor egy vezető gumival van létrehozva a kontaktus. Pl. szinte az összes távirányító, zsebszámológép, ... stb.
(#) Kovács Tibor válasza Jonni hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Köszi!

Elmélyülök a program lelkében és remélem sikerül...
(#) Jonni válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Ki is lehetne "gyomlálni" a programot de ha csak előre akarod számoltatni akkor simán csak a buttonPin2 részt nem használod. Egyébként nem tudom hogyan akarod használni (gondolom nem a végtelenig kell számolnia) , esetleg havonta lehetne resetelni.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2023
(#) Massawa válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Szerintem.meg a dolog mar tul van misztifikalva. Nem uj a gond és az utobbi 70 évben több tucat megoldas született.
A gond nem a prellmentesités, hanem az, hogy melyiket valaszd.
Kar ujabb hightech ötletekkel elbizonyitalanitani a kezdöket.
Következő: »»   762 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem