Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Órák csőből - Nixie, VFD, stb.
Teljesen igazad van, IN-12-m van azokat akarom felhasználni, az a kritérium.
Nixie-nixie.. egyedül a tápfesz lehet más.. a többi ugyan az.
Maximum a csőpanelt kell áttervezni és , mint előttem már említették az anódfeszt állítani ...
Igazad van.
Azt hiszem ezzel próbálkozok majd, vagy keresek egy arduinos megoldást, és csinálok egy öszvért: Bővebben: Link Ez szimpatikus, mert: - rádióvezérelt - Akkumullátor bele van tervezve, de lehet egy 3,6V-os 18650-et beletervezek - 5V USB tápról müködtethető (fesz szabályozás akkor kiamard) Hátrány: - PIC-et nem tudok programozni, jobb lenne arduinos megoldás, igaz annak az áramfelvétele magasabb. Idézet: Szerintem a pic beégetésében is tud valaki segíteni ... Ha mást nem találsz írj és megoldom „PIC-et nem tudok programozni,”
Köszi.
Nézek valami öszvér megoldást. Jó lenne arduini, ESP vagy valami jobban hozzáférhető dolog. Még én is gondolkodok. Az időszinkron egy nagyon jó ötlet.
Viszont ha van kedved csőpanelt tervezni , most készült el egy RTC nixi óránk ami csak és kizárólag optocstolókat használ a nixi meghajtáshoz ehhez tudok majd beégetett picet biztosítani ,(a vezérlő végleges nyákja most terveződik)
Bővebben: Link És ha türelmes vagy még vezérlő nyákot is tudunk majd adni (kínában lesz gyártatva )
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2022
Köszi. Én 4 digitest terveznék, másodperc felesleges. A többi teljesen jó, jó lenne még egy időszinkronizálást is eszközölni.
RTC van benne szerintem felesleges a DCF .Éppen küzdünk az elektronika méretének minimailizálásaával , Egy nyákra fog kerülni és csak a lehető legkevesebb alkatrészt akarjuk beleépíteni , mondjuk a következő terv a GPS modul ami kivált minden kezelőfelületet , hamár kényelem ....
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
DCF azért lenne jó, mert az időszinkron nem árthat. Biztosan elmászik az idő, csak kérdés mennyire.
Nem tudom mennyire lehet szabályozni a nixiek fényerejét, de azt is jó lenne, nappal mehetne erősebben, éjszaka gyengébben. Az a gond, sokat lehetne ötletelni, mit is tudjon. Ebben a cikkben is akad pár ötlet. Én mondjuk a hat digitest feleslegesnek tartom, nem kell másodperc kijelzés. De a dátum kijelzés jó ötlet, de elég lehetne az év nélküli napok kijelzése. A másik ötlet a hét napjainak kijelzése glimekkel, illetve a másodperc dupla pötty kijelzése, de az meg LED-ekkel, vagy glimmel, de az nem tudom hogy mutatna.
A duplapötty most 2 féle üzemmódan működhet 1 villog (másodpercenként 500ms ig világít) 2 folyamatosan világít de lehet olyan megoldás is hogy páros másodpercben világít páratlanban nem (vagy fordítva) ez bármikor beletehető . A pic memóriája még bírja a fejlesztést bármilyen ötletre vevő vagyok ... Az RTC tartja a pontosságát (szerintem maximum évi 1-2s lehet az eltérés) ezért nem látom értelmét a DCF nek . A hét napjait bármikor bele lehet tenni a programba a kijelzés sem egy nagy mutatvány ... A fényerő szabályzás nálam nem opció (nem tesz jót a csőnek) viszont a csőregenerálás (10-40 percnél pörgetés nagyobb átlagárammal) és az éjszakára beállítható kijelző kioltás már benne van a programban
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2022
Ha az mondod az RTC tartja a pontosságot, akkor legyen. Csak ha elmegy az áram, akkor a DCF jobb megoldás, ne kell hangolni, pár perc alatt leszinkronizál mindent. Az is az előnye.
Ha a fényerő szabályozás nem tesz jót a csőnek, akkor nem kell, azt én nem tudtam. A glim szerintem úgy jobb, ha párosban világít, páratlanban nem. A hét napjainak kijelzése glimekkle szerinted mennyire jó? Ahogy megyünk előre egyre több GLIM világít. Ha esetleg mégsem lenne használva a DCF, akkor egy akár 18650-es 3,6V-os pl 2000mA-es cella meddig vinné el a kapcsolást? Mekkora energia igénye van?
A DS3231 gombelemmel együtt van a nyákon tehát áramszünet esetén az óra tovább jár , csak a kijelzés tűnik el , a glimmes kijelzés megoldható , a kettőspont meg opcionális már most is beállítható menüből . (most készül a dupla menü) az egyik menüben csak az ébresztés (amit sűrűbben használsz) és a másikban az összes többi beállítás (már így is 10 menüpont van )A glimmes napkijelzés csak annyiban bonyolítja meg a dolgot hogy vagy több lábú pic és +7 optó kell , vagy portbővítő ic és +7 optó , tehát nagyban növeli a nyák méreteit .Nameg a glimm egyen feszültségről nem szépen világít (csak a fele gyújt be) Az egész kapcsolás akkumulátoros táplálása is felmerült de ez még csak ötlet volt (épp tegnap beszéltünk róla a kollégával)
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2022
Nem lehet megoldani SMD alkatrészekkel a vezérlés részét? a PIC persze maradhatna felületre szerelt persze, hogy lehesen cserélni vagy programozni.
A tápegység is részben lehetne SMD.
Természetesen minden megoldható csak nem akarom feleslegesen bonyolítani az áramkört.
Az új kétkijelzős IV11 óránk már teljesen felületszerelt. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2022
Jah értem.
Én, ha számít a hely SMD-t tervezek, nem is bonyorultabb beforrasztani mint egy TH alkatrészt.
Sprint layout 6.0
Arra tökéletes amire kell, eddig mindent meg tudtam benne tervezni.
Sziasztok.Egy kéréssel fordulnék hozzátok.Szóval,van egy hiper-szuper 7 szegmenses LED kijelzős,kínai AVR-es mindent is tudó órám.Ezt szeretném applikálni Mullard ZM1000 csövekhez. Úgy szeretném,hogy megmaradna a LED kijelző is(a háttérben persze,mert nem mindent tud kijelezni a cső),és a lábairól szeretném vezérelni a csöveket.Nagyon örülnék neki,hogy ha valaki tudna ebben segíteni.
Az óra be van progizva,egy csomó funkcióval,működik.Csak a szegmensek jelét szeretném kivezérelni a csövekre.
Jó lenne tudni, hogyan vannak vezérelve a 7 szegmenses kijelzők. Ha BCD -> 7szegmenses dekóderekkel, akkor nem lesz nehéz megoldani.
Ezen csak az Atmel van,AT89C2051.A 7 szegmenses meg SHS5463AS.Alighanem az közös katódos...
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2023
Azért kérdeztem mert picre írtam olyan programot ami a 7szegmenses kimeneteket BCD re konvertálja , így a 74141 már használható a mixik meghajtására .
Sziasztok!
Az alábbi kapcsolási rajz alapján szeretném megépíteni az órát z560-al.Nem értem hogy ha a katódok párhuzamosan vannak kötve hogyan tudnak a csövek külömböző számjeggyel világítani?! Köszönö a segítségeteket előre is!
Ezt hívják multiplex vezérlésnek , mindíg az a cső világít amelyiknek az anódján is van delej . Az anódok és a katódok sorban vannak ki-be kapcsolgatva olyan sebességgel amit a szemed már nem tud lekövetni ezért folyamatos világításnak látod . Az első csőre az egyes majd a másodikra a kettes és így tovább
|
Bejelentkezés
Hirdetés |