Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3473 / 3599
(#) tbarath hozzászólása Márc 1, 2023 /

Sziasztok,

Egy matekos kérdés remélem belefér az offba, optimalizálási feladat. Különböző méretű dobozokat kellene polcokra pakolni, optimálisan, azaz minél kevesebb polcon férjen el az összes doboz. Hogy egyszerűbb legyen, tételezzük fel, hogy a polcok mérete egységes, és a dobozoknak nincs tömege és magassága sem, szóval egységnyi méretű téglalapokon kellene optimálisan elhelyezni kisebb téglalapokat.
Csak a példa kedvéért a polcok mérete egységesen 90x50-es, és ezeken kellene elhelyezni 5 db 26x35, 6 db 45x58, 4 db 27x35, 2 db 28x28 és 8 db 28x14 méretű dobozt.

Tuti van erre valamilyen matematikai módszer, amivel ezt a brute force-nál hatékonyabban lehet ezt megoldani, de sose tanultam ilyet, még hasonlót se nagyon. Ha valakinek van erre ötlete, vagy akár csak arra, hogy melyik területen nézelődjek, akkor kérem ne titkolja.

Köszi,
Tamás
(#) bbb válasza tbarath hozzászólására (») Márc 1, 2023 / 1

Amit felvetettél, ránézésre a knapsack problémára hasonlít, ami pedig egy np probléma és nincs rá igazán optimális megoldás, s a dobozok számával hatványozottan nő a megoldásra fordítandó lépésszám.

Knapsack probléma = Indiana Jones úgy akarja eltenni a zsákjába a tárgyakat, hogy a lehető legtöbbet érje a zsák tartalma, de még elbírja. Minél több tárgyból válogathat, annál nehezebb a feladat és a probléma jellege miatt nem polinomiális (np) a megoldásra szánt lépésszám növekedés.

A melyik területen nézelődj kérdésedre a válasz pedig az algoritmustervezés és az NP problémák témaköre Példának okáért egy tanfolyam: coursera
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Márc 1, 2023 / 1

Rectangle packing
Ez az aleset, ha jól értem:
Idézet:
„Packing different rectangles in a given rectangle”
(#) jani1987 hozzászólása Márc 1, 2023 /

Gyűlik a ház külső szigetelésére való de érdekelne, hogy végzett e valaha bárki méréseket ezzel kapcsolatban? Gondolok itt arra, hogy nikecellből kockát készített és a belső hőmérsékletet mérte bizonyos hőfokon.
(#) Rosszmáj válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 1, 2023 /

A fal szigetelése egy dolog. Padlás, ajtó, ablak: itt is sok hő szökik.
Csak egy tapasztalat: azonos gázfelhasználással +8°C napi átlaghőmérséklet esetén bent 21 fok.
Szigetelés után (14 cm kőzetgyapot a falakon, a padlásnak még csak a harmadán 20 cm kőzetgyapot) kint 0 fok, bent 23. Ajtó-ablak a jövő zenéje.
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 1, 2023 /

Annak úgy önmagában nincs értelme, hogy
Idézet:
„nikecellből kockát készített és a belső hőmérsékletet mérte bizonyos hőfokon”

hiszen végül át fogja venni a külső hőmérsékletet a belseje is. A hőszigetelés abban nyilvánul meg, hogy mennyi idő telik el addig.
De ezt a gyártó jelöli, csak nem szó szerint ezt mondja el (mégha a végeredmény ugyanaz is).
(#) mnyugger válasza szs hozzászólására (») Márc 1, 2023 /

A nikecell nem hőszigetelő, csak erősen csökkentett a hővezető képessége. De vezeti a hőt.
(#) tbarath válasza Gafly hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Köszönöm mindkettőtöknek!
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Jól érted, ez egy szintén NP probléma, csak nem kerestem rá, hogy ezzel is foglalkoztak már
A kurzus, amit ajánlottam, elég jól követhető és lehet pár ötletet kapni, hogyan is lehetne ehhez a problémához algoritmust tervezni.
(#) Ge Lee válasza Villanymozdony hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Biztos, de ki kell próbálni. A stukkó ragasztó nem ilyenre való, mert nem tudod vele telibe kenni az egész felületet, plusz arányaiban jóval drágább ha nagy felületet kell ragasztani.
A régi farostlemezekkel nincs baj, azokkal van amiket pár éve gyártanak (más a kötőanyag), mert azok nem bírják a nedvességet, egyszerűen szétporladnak, szó szerint, olyan fűrészpor szerű kupac marad a lemezből.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Márc 2, 2023 / 1

Nekem valami olyan rémlik, hogy felületeket kell számolni (melyik méretből hány darab fér el), és utána azokból kell valami halmazokat rendezni majd valahogy a végén optimalizálni.
(#) don_peter hozzászólása Márc 2, 2023 /

Srácok van egy bosszantó problémám. Szembe szomszédom új lakók, kb 1 éve költöztek be. Kertes házakról van szó. A szomszéd egy fél éve felszerelt egy 360-as mozgatható kamerát. Kb. 2-3 hónapja vettük észre, hogy konkrétan minket (is főként) figyelnek. A kamera olyan magasságban van, hogy belát a házba is este, ha fel van kapcsolva a villany, illetve az egész udvarunkra illetve a garázsba is belát. Annak megfelelően, hogy én kint mit csinálok, változik a kamera pozíciója is. Nem a radar követés változtatja, mert az csak pár 10 méter tud pásztázni és megfigyeléseim alapján csak akkor mozdul a kamera ha huzamosabb ideig vagyok egy pozícióban. Pl. most kint az utca fronton rendeztem a járdaszigetet és egyértelműen rám fordult a kamera és engem figyelt. Majd át mentem a járda másig végében és kis idő után arra fordult a kamera és órákon keresztül ameddig kint voltam aszt nézte. Majd mikor a gyerekkel kint voltunk és sétálgattunk, akkor azt a pozíciót vette fel, ahol voltunk, de ezt mind a legdiszkrétebb módon, hogy magát a fordulást nem látom, csak hogy a kamera szenzora engem figyel. Aztán mikor bejöttem az udvarra és hátra mentem a garázsba és ott ténykedtem, akkor pedig azt figyelte. Kicsit bosszús lettem, így hát ötletek most, hogy mit tudnék tenni, hogy a kamera látószögét vagy látó távolságát csökkenteni tudjam. Elvakítsam, vagy valamilyen módon megbénítsam, ha felénk néz. Vagy csak egy időre vagy véglegesen, de valamit kellene tennem, mert jobbára sértő, amit tesz és nem akarok vulgáris lenni vagy fizikailag olyat tenni, amely nem lenne szép tőlem.

Szóval segítséget és vagy ötleteket kérnék, hogy hogyan tudnám végleg megoldani ezt a bosszantó problémát.? Van rá valami eszköz, amivel végleg megoldhatom a jogsértő magatartását a szomszédnak? Pereskedni nem akarok és feljelentgetni sem, beszélni vele meg nincs értelme, már próbáltam. Előre is köszi az ötleteket.
(#) szikorapéter válasza don_peter hozzászólására (») Márc 2, 2023 / 2

Szia, első körben biztonsági kamera amely vagyonvédelmet szolgál sem a portáról ki nem "láthat" sem más portájára nem láthat át.
Figyelmeztesd a szomszédot mert ez szabálysértés kategória, rendőrség felé jelezendő amennyiben nem juttok egyezségre.

Mod.: Amennyiben az értelmes szóból nem ért, akkor esetleg még (feljelentésen kívül) a körzeti jegyzőnek is lehet jelenteni birtokvédelmi eljárás keretében, mivel a birtokodra átlát a kamera, megzavarva ezzel nyugalmad és élettered.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) Bakman válasza don_peter hozzászólására (») Márc 2, 2023 / 1

Idézet:
„beszélni vele meg nincs értelme, már próbáltam”
Tovább kell lépni a rendőrség felé.
(#) sany válasza don_peter hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Esetleg ezt olvasd át, gondolatébresztő, mint írja.
(#) Ge Lee válasza don_peter hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Előre bocsájtom nem ismerem az idevonatkozó jogszabályokat. Nálunk januárban jöttek be a rendőrök visszanézni az előző éjszaka felvételeit mert volt egy autó lopási kísérlet az utcában. Már az utcán mondtam nekik hogy veszett fejsze nyele, nappal se sokat látnának a túloldali járdán elhaló delikvensből, hát még éjszaka. Mondom nekik miközben nézzük vissza az éjszakát, hogy meg egyébként sem nézhetem a saját kamerámmal az utcát, erre azt mondta, elvileg nem, gyakorlatilag meg nem olyan fekete fehér ez, sőt ilyen esetekben épp kapóra jön ha az utcát is nézem.
Műszaki oldalról nézve azt kellene megtudnod, hogy milyen az a kamera, de azt a szomszédod úgysem fogja elárulni. Mezei kamera 30-40 méter távolságban már nem sok mindent lát, épp hogy felismerhető rajta az illető, éjszaka meg annyit sem mert gyenge az infra, max. 8-10 méter. De vannak kimondottan nagyobb távolságra való optikás kamerák is.
Ha a szomszéd részéről nem látszódik a kompromisszum, sőt annak inkább az ellenkezője, én azt csinálnám, hogy vennék egy kis tripodot vagy valamit amivel egy helyre fixen le tudnék rögzíteni egy lézer pointert, ráirányítanám a kamerájára és azzal el is van intézve a dolog. Feljelenteni biztos nem fog miatta, mert azzal azt igazolná hogy téged bámul vele.
(#) don_peter válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Köszi, fejlesztetés vagy rendőrség, jegyző felejtős. (ezt fentebb, aki javasolta)

Ennyire nem vagyok genya, elég ha felénk nem tud kamerázni. Tudom a műszaki paramétereit, az udvaromra vagy a garázsba részleteiben nem kivehetőek a tárgyak. Full HD, de nincs rajta optikai csak digitális zoom. Onnan tudom, hogy nekem is olyan kamerám van, mint amit ő használ. Lényegében csak az zavar, hogy a tevékenységeimet figyeli. Ha kint vagyok akkor azt, ha bent meg azt. Este jobban lát a kamera ez tapasztalat, sokkal részletesebb képet ad mint nappal. Szóval valami semlegesítőn agyalok, nagy teljesítményű lézer amely legalább egy 5cm vagy kicsivel nagyobb sugárban tud szórni és azt rá irányítani. Vagy valami hasonlót...
(#) Ge Lee válasza don_peter hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Rendőrség szerintem nem fog foglalkozni a dologgal mert neked kell bizonyítanod hogy az miben korlátoz téged vagy milyen jogodat sérti. Fogja, elfordítja és onnantól esélyed sincs. A lézer pointer pont akkora fénypontot ad akkora távolságra ami épp elvakítja a kamerát. Ha elfordítja hogy a saját udvarát bámulja akkor meg a lézer sem fogja a kameráját zavarni, ennyire egyszerű. Csak ez számodra plusz költség, mert az a lézerdióda csak eszi az áramot, ha nem is túl sokat.
(#) szikorapéter válasza don_peter hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Az pedig a TE irányodból rongálás az Ő vagyona felé...
A jegyző nem tesz feljelentést de hivatalból figyelmezteti a tevékenység beszüntetésére vagy korlátozására amíg te úgy nem érzed hogy már nem követ el ellened jogsérelmet.

Akkor marad a reflektor az ablakba.
(#) tufatofu válasza don_peter hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Én redőnyt használok este, az udvarra pedig mindenfelől be lehet látni kamera nélkül is. Ha zavar, az önkormányzat leszedeti vele, ahogy egy szomszédra néző ablakot is csukva kell tartani és átláthatatlanná tenni, ha zavarja.
(#) don_peter válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Ez nem bántja már a lelkiismeretemet, ha ezzel megszűnik a folyamatos figyelgetés. Meg feljebb is írták, ha nem felém fordul, akkor nem bántja a lézer. Vagy vakítja el. Jó, szerintem megpróbálom ezt a módszert, hátha észre veszi magát és elforgatja , illetve nem forgatja rám a kamerát.
(#) don_peter válasza tufatofu hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

Olvass vissza kérlek. Reluxákat szereltem az ablakokra, a kerítésem pedig 2.2m magas tömör kerítés nem hiába. Szóval még mindig zavar a kamera irányomba történő teljesen önkényes használata. Agyaltam azon is, hogy szembe vele én is felszerelek egyet és az tökéletesen az ő udvarába lát be ezzel ösztönözzem a megszüntetésre, de ez már olyan gyerekes szint lenne.

A legcélravezetőbb az önkormányzatnál szólni, hogy zavarja a kamera a nyugalmadat, és felszólítják, mert személyiségi jogokat sért a megfigyelés.

A hatóságokat kihagynám, volt már velük dolgom, itt ahol lakom nem egy lakosság orientált az önkormányzat, se semelyik hatóság. Ami aszt illeti inkább eleségnek nézi a lakosságot mint sem barátinak. És kerülni akarom az ilyen feljövendőit, főleg ha meg tudom oldani valahogy másként még ha az is gonosznak tűnik is.
Szóval ezt a kört már ne fussuk le még egyszer. Nincs feljelentgetés és hatóság bevonása.

Önállóan szeretném megoldani a problémát, elég ha csak felém nem lát.
Ha erre van ötlet azt várom.
1. ötlet a lézer.
2... más?

És ha pl. lézerrel eltéríted, akkor nem fogja észre venni a szomszéd?
(#) don_peter válasza sany hozzászólására (») Márc 2, 2023 /

De biztosan, de még mindig humánusabb, mint ha lapáttal verném le nem?

Idézet:
„főleg ha meg tudom oldani valahogy másként még ha az is gonosznak tűnik is”

Akkor legegyszerűbb legépelni, ahol nem lát a kamera és más sem.

Az igaz.

Az a baj, hogy a szomszédom és mivel nem gondolkodunk a költözésen és valószínűleg ők sem, így ez nem megoldás. Legalább is nem megnyugtató. Inkább leszek kicsit gonosz, mint egy állat. Nem lenne jó és hosszútávon további kellemetlenségeket szülne. Ezt kissé, amolyan nekem nagyobb a szerszámom alapon kell megoldani, mert sajnos ilyen az ember. Le kell süllyedjek a szintjére, ( ha ez lehetséges egyáltalán) hogy még bosszantóbb dolgot tegyek mint ő és ezzel megszüntetni a problémát. A bosszantásnál itt arra gondolok, hogy nem lát át, mert mondjuk elvakítom a kamera lencséjét.

rendeltem két fajta lézert, elvileg 2km-eig jók, majd kiderül, nem írja mekkora a lézer teljesítménye, de cserébe vannak hozzá fejek, amivel lehet állítani a szórást. Tesómnak meg van egy 1w-os kék lézere, az már komolyabb cucc, azt kölcsön kérem és tesztelem mit csinál.
Következő: »»   3473 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem