Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   74 / 95
(#) Karesz 50 válasza cua hozzászólására (») Máj 31, 2023 /

Olyan vagyok, mint a TV2 (és az összes többi) - nézhetetlen műsor, 10 percenként reklámmal megszakítva
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 31, 2023 /

Tudod mennyi energiát és pénzt emésztett fel már a földön kívüliek kutatása? Vagy a Teremtő létezésének bizonyítása? Persze mindeddig hiteles bizonyítékot egyikre se találtak, hát akkor miért ne érdemelne meg egy már bizonyított kapcsolás fejlesztésére szánt energia?
Én szurkolok!
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 31, 2023 / 2

Mérve majdnem műszer lett.
Ube=1V > Uki=3V (minden osztó kikapcsolva).
Ube=2V > Uki=1V (az első, 16 dB-es osztó bekapcsolva). CAM03167
Ube=2V > Uki=1V ha +16 dB és valamelyik -16 dB bekapcsolva CAM03168
Ube=2V > Uki=3mV (minden osztó bekapcsolva) CAM03170
Bélának (is) mutatom a CAM03171-et, hogy így kapcsol a MOS SSR.
CAM03172: zavarjel az utolsó fokozat pozitív tápjában(osztó nélküli mérőfejjel) Uki=4Vpp/200kHz négyszögjelnél. Nekem tetszik, mert én csináltam.

Amire még a "játék kiment", az a frekvencia-független erősítés bármilyen osztásviszony mellett. Nem fényképezem le újra a négyszögjel-átvitelt.... pontosan olyan, mint a CAM03164-es képen, akár -50dB-es, +10dB-es és közte bármelyik osztásnál is.
A felső határfrekvencia 500kHz (-3dB).
Bemenettől a kimenenetig DC csatolt, de minden fokozatban DC szervó van. A kimeneti offset fesz +/-1mV-nál nem több. Ha ráfújok, felmegy 5 mV-ra, de majd nem fújkálom zenehallgatás közben. Ablakkomparátor figyeli és némítja a kimenetet, ha az offset eléri/meghaladja 25mV-ot.
Mindenkit megnyugtatok, hogy nem tudom reprodukálni ezt a kapcsolást még egy példányban, mert összesen 10-12 db használható duál jFET-em van a 80 db-ból, az összes többi árama kevés a folded cascode kapcsoláshoz (csak 1-1.5 mA). Tehát ez nem a reklám helye (most sem).
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 31, 2023 /

Köszönöm! Persze még mindig az van, hogy szólhat akárhogy is, mert a jó mérés szinte egyenlő a nullával hangzás szempontjából (mint tudjuk).
Azért még egy THD-t mérek, ha működik még a műhely-laptop és tartozékai.
Közben azért - akaratom ellenére - mégis gondolkodom az átúsztatós izén és egyre több problémát látok (gondolatban).
(#) cua válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 31, 2023 / 1

Szerencsere nincs reklam
Gyakorlatilag nem sok ember van aki folyamatosan fejleszt, azaz szimulal, epit, mer es megoszt.
Igy egyutt ez kerek nekem es tenyleg ertekelem. Nem mindig tudom kovetni, mert nincs olyan melysegu tudasom ezen a teruleten, de mindenkepp erdekes.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 2, 2023 / 5

Azért elszórakoztam ezzel a THD méréssel is másfél napig. A körülmények/lehetőségek olyanok, amilyenek, de legalább tudok mérni. Ha valami torzít, azt kimutatja ez az izé is, de a kis torzításról már nem tudom mennyire kicsi.

A generátor torzítása még elmenne, de kriminális mértékű 100Hz (és felharmonikusai) van benne. Egyszer összeszedem már magam és csinálok neki rendes tápegységet.

Szóval... összedugdostam mindent és volt ám meglepetés/fejvakarás. Akkumulátor ide meg oda, iszonyatos mennyiségű brumm a 2 kHz fölötti sávban (piros színű mentés). Nem azonnal jöttem rá mi okozza. Jelentős részét a "main board" 1 µF-os tápszűrő kondija (ami az első képen látható, hogy már nem látható a nyákon). Jó kis földhurkokat lehet okozni a rossz tápszűréssel (is). Az SSR-ek optocsatolása is visz be brummot, ezt megszűnt amikor a labortáp földjét (amivel a reléket vezéreltem) közösítettem a GND-vel.

Még mindig maradt 45uV 50Hz benne. Ezt meg az okozza, hogy a műhelyasztal kerete (és lábai) 20x20-as zártszelvény. Van egy egymenetes tekercsem, aminek a közepén csücsül minden, emiatt aztán mérek néha furcsa dolgokat. Bele kellene flexelnem egy légrést, csak félek, hogy akkor szétnyílna az asztal. Hát ez ilyen.
Ha minden osztót bekapcsolok, az 50 Hz 11 uV-ra csökken.

A THD-t most már kisebb kimeneti jelszintnél nem tudom megmérni, csak a generátor 3. harmonikusa van ott. Eredetileg erre számítottam, de a fentiek miatt mégis tanulságos és hasznos volt beüzemelni a laptopot.
3 Veff kimeneti jelszintnél már felüti a fejét a 4. harmonikus -115 dB-es jelszinten, ami nagy valószínűséggel az előerősítő torzítása. Ez 2 ppm, azaz 0.0002%.

Tényleg nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy fog szólni egy ekkora bonyolultságú nem egyszerű szerkezet, úgyhogy következik a másik csatorna.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 2, 2023 /

Összerajzoltam magamnak, mert már mindent elfelejtek és később nagyon fogok örülni ennek a rajznak. Annyira nem is lett bonyolult, mint amennyire nem egyszerű : ) Egyszer tényleg csinálni fogok már egy olyan kapcsolást, amit még én is átlátok.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jún 3, 2023 /

Június 1-el elindult a 7242 tube PSE amplifier kivitelezési tervezése, elöször a prototípus lesz megépítve.
Konyhaasztali művészet 
TJ.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 4, 2023 /

Ezeket látva erősen kérdéses, hogy van-e értelme az akksis táplálásnak, ennél jobbat is el lehet érni egy sima trafóval és 7815-el, ha jól van tervezve a nyák. Az a gond, hogy aksis táplálással el lehet érni látszólagos eredményt, de ettől még nem lesz jó a nyák.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Jún 4, 2023 /

Elnézést... miről van szó pontosan?
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jún 5, 2023 /

Mivel a prototipusnak szánt 3mm-es HDF lap kivágását egyik jóbarátom elvállalta  nekiláttam a vezetékezés megtervezésének.
TJ.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 5, 2023 /

Idézet:
„Szóval... összedugdostam mindent és volt ám meglepetés/fejvakarás. Akkumulátor ide meg oda, iszonyatos mennyiségű brumm a 2 kHz fölötti sávban (piros színű mentés). Nem azonnal jöttem rá mi okozza. Jelentős részét a "main board" 1 µF-os tápszűrő kondija (ami az első képen látható, hogy már nem látható a nyákon). Jó kis földhurkokat lehet okozni a rossz tápszűréssel (is). Az SSR-ek optocsatolása is visz be brummot, ezt megszűnt amikor a labortáp földjét (amivel a reléket vezéreltem) közösítettem a GND-vel.”

Erről volna szó. Tápszűrés földhurkot nem tud okozni, de, ha rossz helyen folynak áramok az valóban ezzel jár, csak ez nem földhurok. Annyi lenne a lényeg, hogy ilyenkor érdemes átgondolni a nyáktervet szerintem és, ha jól sikerül a nyák, az akksis megoldás értelmét is veszti.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Jún 5, 2023 /

Szerinted ez így most egy hurok?

hurok.JPG

Oké értsd széndékosan félre amit írok, sértődj meg. Ha ilyet tervezel egy nyákra, akkor ne is erőltesd inkább.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2023
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jún 5, 2023 /

Na ez a 7242 tube PSE HDF lapkivágás mindenképpen nagyon gyors volt - mint a villám 
TJ.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Jún 5, 2023 / 1

Nem sértődtem meg és nem értettem félre semmit, csak próbállak rávezetni valamire.
Induljunk el a kályhától.

A megváltozó mágneses tér körül elektromos tér indukálódik. Ha ebbe a változó elektromos térbe vezetéket helyezünk, a két vége között feszültség keletkezik. Ha vezeték végeit rövidre zárjuk, "egymenetes tekercset" kapunk, amelyben áram indukálódik. Ezt nevezik "népiesen" földhuroknak. Ennek a tetszőleges hosszúságú huroknak bármely két pontja között feszültség mérhető. Ha ezt a hurkot megszakítjuk, majd kondenzátorral rövidre zárjuk, a hurkon folyó áram frekvencia- és kapacitásfüggő lesz, de fennmarad.

Váltakozó áramú szempontból nincs külön föld- vagy tápvezeték. Lásd pl. egy tranzisztor helyettesítő képét. Vagy vegyünk egy tápáramkört szűréssel: feszültséggenerátor > tápvezeték > szűrőkondi > földvezeték > és záródik az áramkör. Ez egy áramhurok. Ha két szűrőkondi van egymástól távolabb, az egy újabb áramhurok. Ha valamelyik vezetéken külső- és változó mágneses tér hatására elektromos térerősség indukálódik, a vezetőben áram folyik. Fellép a földhurok jelensége. Szerintem ilyen egyszerű.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 5, 2023 /

Nem az elektromos erőtér a lényeg, hanem a mágneses. Olvass utána: Lenz törvény. Egy trafó is ettől működik...

Szerintem nem engem kel rávezetni, az én nyákjaim nem brummosak.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jún 6, 2023 / 1

Délután megkaptam a kivágott 7242 tube PSE HDF lapot, eddig jutottam vele az első napon - folytatás holnap 
TJ.
(#) Karesz 50 hozzászólása Jún 7, 2023 / 4

Elkészült a deszkamodell. Egyelőre én vagyok az AD konverter és a távirányító is : ) Még nem tudom mi fogja majd vezérelni a reléket... lehet, hogy hőmérő alapú előre/hátra számláló - vagy még rosszabb esetben - a Béla-féle átúsztató izé.

Este fél nyolckor hoztam be meghallgatásra. Összedugtam, bekapcsoltam és néma csönd. A hangszóróktól 1 cm-re sincs semmi zaj. Tekergetem az osztókat... néma csönd. Mondom magamban: biztosan valami gáz van. Megnézem jól dugtam-e össze a csatlakozókat... jól. Mindegy. Betettem egy lemezt... és megszólalt. De ez az előerősítő nem szól, ez zenél. Mintha kicserélték volna a hangszereket a lemezeken. A tér, a mélyek, a magasak, a közepek, az ének, a felbontás, a dinamika.
Aszimmetrikus kimenettel kezdtem, hogy azt kapja a végfok amit eddig látott. Fél óra múlva áttértem szimmetrikusra, amitől természetesen még tovább finomodott minden. Majdnem éjfélig hallgattam - és most is. Megszületett az új etalon előerősítőm. Fél évig dolgoztam rajta.
Tesztelem. Előbb-utóbb biztosan bele fogok kötni valamibe, mint mindig.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

A feszültség a lényeg, vagy az áram? Az egyik nem létezik a másik nélkül.
A feszültséget az elektromos erőtér indukálja, az áramot a mágneses.
A mágneses- és az elektromos térállandó szorzatának és négyzetének a reciproka, a fénysebesség.
De lehet, rosszul tudom.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Ennél is kisebb brummot mértél rajtuk, vagy csak a levegőbe beszélsz már megint... teljesen feleslegesen? Gonosz vagy és buta (a kettő együtt jár - itt is).
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

-140db-en van a zaj és abban sem látszik, majd, ha hazaértem megmutatom. Ja és a kedves női felmenődet minősítsd légyszíves.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Ez olyan zöldség, hogy nem is érdemes rá válaszolni. Nem érsz annyit...
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Azért olyan sokat te sem érsz, de inkább beszéld meg a könyv szerzőivel ezt a dolgot...
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Csak nem gondolod komolyan, hogy ekkora mágneses tér alakul ki a nyákodon, vagy asztal keretén? Csak a nem megfelelő nyák miatt az áramkör különböző GND-re bekötött pontjai nem azonos potenciálon vannak a nyákon eső feszültség miatt, ami megjelenik az áramkör kimenetén. Erre találták ki a csilagpontot.
(#) Moderátor hozzászólása Jún 7, 2023

Szeretnénk kérni minden fórumtagot, hogy igyekezzen a személyeskedést háttérbe szorítani.

Ugyan azon személyek ismét egymást sértegetik a többszöri felszólítás ellenére is, így lassan a moderátoroknak egyetlen egy eszköz marad a kezükben ennek megfékezésére, ez pedig az érintett felhasználói fiókok felfüggesztése a rend megteremtése érdekében, ugyanis minden más korábbi lágyabb eszköz hatástalannak bizonyult.

A moderátor nem fogja eldönteni, hogy kinek van igaza, mert a moderátor nem érthet a szakmai részéhez mindenkinél jobban (könyvszerzők, összes fórumtag, és a világ összes szaktekintélye), és ráadásul a moderátornak (mint a neve is mutatja) nem feladata igazságot tenni, a beszélgetést kell moderált körülmények között tartania.

Nagyon szépen köszönjük előre is, ha megfogadjátok a tanácsokat.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Már írtam, felesleges reflektálnom. ( Lásd: Indukciótörvény, az általad ajánlott pdf-ből.)
(#) compozit hozzászólása Jún 7, 2023 /

Tisztelt Moderátor!

Itt nem arról van szó, hogy a moderációnak kell szakmai igazságot tennie, ezt senki sem várja el! Azt viszont igen, hogy a moderáció kellő hatásossággal fellépjen az olyanok ellen, akik a sértegetés eszközével élnek. Sem deebo, sem én nem sértegettem a problémám alanyát. Ő viszont deebo-t nagyon is. Vagy mi kellene még hogy ez látványosabb legyen?
Nincs nálad esetleg kettős mérce?
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Már leírtam többször, hogy teljesen zajtalan. Nem értem min rugózol folyamatosan. Azt is leírtam mi okozta a brummot. Szerintem tudok nyákot tervezni és tudom mi az a csillagpont. De ha elakadok majd megkérlek rá, hogy segíts nekem légy szíves. Egyébként a kapcsolási rajzot kitettem, megmutathatod a gyakorlatban, milyen a jól megtervezett nyák és ezzel véget vethetünk ennek a szurka-piszkának. A Brüel and Kjaer céget is kioktathatod a csillagpont előnyeiről, mert ők sem használták abban a kapcsolásban aminek a földvezeték kialakítását most alapul vettem.
A zajmérést kíváncsian várom.
Következő: »»   74 / 95
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem