Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
A legjobb az lenne, ha lenne náluk a "Portal" játékhoz hasonló teleportáló eszköz.
Sziasztok! Lehet, csak nekem érdekes, de vettem kb 1000Ft-ért egy multimétert (aliexpress), automata (úúútálom), kicsi, szép színe van, no meg magyar embernek minden sz.rból kell egy kanállal. Ami furcsa, van olyan automata üzemmódja, hogy fesz/ellenállásmérés. És tudja. (egyébként true-rms, kondi stb. is) Meglepően pontos (0.5%-os ellenállással is teszteltem). Kocsiba bedob, jó lesz ez még valamire... De e az automatikus ellenállás/feszmérés érdekes volt. Ugyan milyen lehet a bemeneti fokozata??? Már csak azért érdekel, mert vezérlésekkor van, hogy bejövő jeled van, van, hogy kontaktus. Automatán ezt érzékelni érdekes lehetőség lenne (nem kellene dolgozni vele..ugyebár a lustaság).
Erősáramú körben ez a multi nagyon jó, megvan a maga felhasználási területe, De nem helyettesíti a "rendes" multit. Ez az automata felismerés azzal jár, hogy 0.5-0.8V alatt/környékén nem tudja mit csinálnon/mérjen, nézd meg a doksiját.
Rámértem szkóppal, 800Hz-es 200mV-os jellel rámér kb 1 Hz-el. Szóval tud furimányokat okozni, de szerencsére ez a nagyonautomata mód kikapcsolható. Otthonra, kezdőknek ideális. Amilyen állatforma marharépa vagyok, létra a kismegszakítókhoz, bedug a konnektorba. Azt mondta, overflow. Cipelhettem vissza a dögnehéz vaslétrát a garázsba. Jól bírja! Ennyivel is okosabbak lettünk.
Én még kezdőknek se ajánlanék ilyen agyonautomatizált vacakot! Lehet, hogy valamit pont az a 200mV-os jel nyír ki, mert a kezdő még ész nélkül méregeti a dolgokat. Inkább menjen be az ember a helyi elektromos üzletbe és vegyen egy normális multimétert aminek még normális ára van, azzal többre megy.
Gondolom elsőre feszültséget mér, ha van, akkor azt jelzi ki. Ha nincs, akkor ad ki feszültséget és ellenállást mér. Ráadásul a méréshatárt is próbálgatva vált, így aztán lassú. Viszont bolondbiztos.
A legtöbb multiméter több VDC feszültséget ad ki, hiszen a sima LED-eket is nyitják, mégsem nyírnak ki semmit.
Nekem pont más a tapasztalatom: DTS205A multiméterem van, ilyesmi fazon, egy LEDet "sípolós módban" tesztelve halványabban világít, mint ugyanaz a LED egy gombelemmel, tehát ez egyáltalán nem nyírja ki őket, működésüket és polaritásukat tesztelni elégséges.
Gondolom, inkább a DT9205-re gondoltál.
Persze, hogy nem nyír ki semmit.
Nem, konkrétan a sajátomról néztem le azt a típusszámot.
Van benne valami igazság, amit mondsz, de szerencsére kikapcsolható ez az üzemmód. Ha másra nem, arra jó, hogy erősítő bemenetén mérve elijesszük a szomszéd macskákat miután szívrohamot kaptunk. No meg a zseblámpa üzemmód is jó...valamire
Minek egy multiméterbe zseblámpa?
Raknál fel róla egy képet? Kíváncsi vagyok rá.
Kérdezd meg azoktól a kollégáktol akik mindenféle pincelejárokbon, padlásokon, liftaknákban, auto biztositékok körül stb mérecsgélnek. Azoknak még az is jol jönne, ha a müszerek gombjai legalább foszforeszkálnának a sötétben.
Oh, így már értem, az én típusomban nincs háttérvilágítás sem.
A kijelző fölötti feliratok pozícióját leszámítva úgy néz ki, mint amit linkeltem.
Ha lehet, kérnék egy képet a tiedről, ahol látszik a DTS205 felirat, köszi.
Eléggé le van már kopva az eleje, de parancsolj.
Köszi. Csalósan kopott le, de ez egy DT9205A, egy nagyon elterjedt típusról van szó, megannyi klónnal és változattal. Az "S" betű felső íve nem szokott nagyobb lenni, mint az alsó, inkább fordítva. Ellenben a "9"-el stimmel. Nem utolsó sorban a tied lenne a világ egyetlen DTS205A multimétere, ellenben a rakatszám létező DT9205A-kkal.
Az S-nek tűnik, tehát DTS205A, a karakter formája se 9...
Most ellenőriztem, és az általam linkelt képen is 9 szerepel a típusszámban! Tényleg eléggé becsapósan kopott le! (Mivel az S-et tartalmazó típusszámra keresve kaptam olyan kinézetű képet, mint az enyém, így elhittem, hogy az a típusszám.) Mindegy, a lényeg az, hogy ez még "sípoló módban" se tud LEDet kinyírni, mert halványabban világít, mint ugyanaz a LED gombelemmel. És azért van ennyire megkopva, mert ezt még nem én vettem, hanem még akkor kaptam, mikor kezdtem a szerelgetéseket, legalább a 2010-es években, bár akkoriban leginkább csak hányódott még.
Az is lehet, hogy a kínai elszitázta, ez legyen a legnagyobb baja!
Szerintem a tied még jó fajta, tartsd becsben. Nekem is van egy régebbi, azt imádom. Meg van egy frissebb kiadás, na az csak hasonlít rá. Mindenféle színben és némileg eltérő formában kapható már. De a leggyakoribb a sárga, és amelyiknek 200MΩ méréshatára is van. A jófajta auto power off-os, a gagyi nem, vacakabb a méréshatárváltója is, meg a 200Ω állásban mérhető saját ellenállása is...stb.
Ez megmagyarázza, lehet, hogy tényleg félre van szitázva az enyém.
A nagyapámnak van sárga multimétere, a csomagolásában a szekrényben tartja, néhanapján rámér egy-egy elemre vele, de amúgy halvány fogalma sincsen a többi funkciójáról (ezt ő is tudja). Az enyémhez már külön vettem jobb mérőkábeleket, mert az eredetik egyre kontaktosabbá váltak. Azt nem tudom, hogy az enyém tud-e "auto power-off" funkciót, mindig próbáltam úgy használni, hogy ne tudjon magától lekapcsolni, már ha egyáltalán tud ilyet. Tapasztalat, hogy nem minden mérőkábel jó elsőre az enyémbe, mivel van, aminek előbb rövidebbre kell vágni a műanyag szoknyáját, hogy be lehessen dugni.
Idézet: „mivel van, aminek előbb rövidebbre kell vágni a műanyag szoknyáját, hogy be lehessen dugni.” Pamut szoknya?
Tudod, a mérőkábelek banándugóján a fém rész körül műanyag "cső" van, ezt a mostani mérőkábelemen rövidebbre kellett szabni, mert különben nem lehetett rendesen bedugni a multiméterembe.
Lepd meg karácsonyra egy elemteszterrel, és kérd el a multit...jobban is jár, a teszter kicsit terhelve nézi, megbízhatóbb eredményt ad.
Nem szólok bele abba, hogy mit csinál, az az ő sárga multimétere, nekem van sajátom, ami elvileg nem olyan "gagyi", mint az.
Visszafejlödés?
A nejem irodai nyomtatoja/szkenere tönkrement. Mielött a szemétre megy, gondoltam, hogy kiszerelek belöle néhány kisebb léptetö motort, mint az elödjéböl. A fene vitte el a gépben egyetlen léptetö motor sincs már. A legolcsobb DC kefés kis motorokkal mozgatnak mindent ( 4 van benne). Ahol fontos a pontos pozicio ott sztroboszkop tárcsák vannak a tengelyen és optokapukkal határozzák meg a helyet. Érdekes volt az egyik tengelyen a tárcsa mindössze 15 mm átméröjü. A nyomtatofej helyzetét is egy 5 mm széles kifeszitett filmen levö vonalakkal mérik és egy kis DC motor finom bordás szijjal mozgatja. Igy ami valoban érdekes lett számomra az a sok finom bordásszij az optokapuk a tárcsákkal meg egy marék fogaskerék.
Nahát.
Akkor legközelebb vegyél ilyet: kábel Még hosszabb is a dugó a kelleténél, de valahogy kibírom... Pláne, hogy a Ganzuniv1-be pontosan illeszkedik. Ezért vennem kell még egyet.
Tőlünk egy utcányira van egy villanyász üzlet, ott vettem a mérőzsinóromat. Azért kellett a banándugók műanyagjából levágni, mert a multiméteremhez túl hosszú volt és nem lehetett annyira benyomni a banándugót, hogy érintkezzen is ‒ de ez legyen a legkevesebb, ennyit még meg lehetett tenni. Amúgy a mérőzsinórom egy-egy mérőtüskében végződik, ami általános használatra pont jó.
Régen egyszer szétszedhettem egy őskövület HP Deskjet egypatronos nyomtatót, amit az végzett ki, hogy sajnos már utángyártott patront se lehetett hozzá kapni. Sok részletre nem emlékszek, de ott is egy film volt kifeszítve a patrontraktor mögött, azzal nézte a pozíciót, léptető motort abban se találtam, csak normál kefés motorokat. Ezt leszámítva kicsit lassan, de az utolsó pillanatig jól tette a dolgát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |