Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok !
Falhorony maró/vágó kérdéssel fordulok a nagyérdeműhöz. Most egy Parkside márkát használok,gondoltam,elkezdeni a villanyszerelést jó lesz. De az első komolyabb munkánál előjöttek a gyengeségei. Ami zavar, hogy a gép forgásiránya miatt a motor felé kell húzni,így az elszívó csatlakozás és maga a motor betakar a jelölésnek,és sokszor olyan a kivágott nút, mintt az ökörhu.... . Eldöntöttem,hogy veszek másikat. Ez már úgyis szagos időnként,és elég erős kefetűz is látható. Két típust néztem: az egyik motorja úgy van kialakítva,mint a kézi cirkuláknak, a másik pedig mint egy hagyományos flex,a vágásiránnyal párhuzamos a motor tengelye. Az fontos lenne az új gépnél,hogy a munkairány "tolós" legyen,ne húzós. Ti melyiket használjátok? Milyen tapasztalotok vannak? Köszönöm előre a válaszokat! István
Szia!
Nekem Makita SG150 van, tökéletsen elégedett vagyok vele. Előtte Dewalt volt (sarokcsiszoló kinézetű+burkolat), 1250 W. A második ház végére leégett. A Makita 2-3 kg-mal nehezebb, mint a Dewalt, de sokkal kényelmesebb, erősebb (nem kell akkora erővel tolni), így a nagyobb tömeg ellenére könnyebb vele dolgozni.
Szia,
Nekem Metabo MFE40-es van és nekem nagyon bejött. Kicsit nehéz, de nem "gondolkozik" Maró tárcsával nagyon jól lehet vele betonban is dolgozni.
Szia!
Ez is fából-vaskarika.... A porelszivással egyiknél sem vagyok elégedett! Még a legjobb egy faip. körfűrész 2db tárcsával tetszet, fordulatszabályzással. Persze 10m után ? már az is "négernek" való feladat. A megrendelők irreális elvárásaival egyetemben! --Ez nem egy szivműtét ,a por mindent befog fedni.....
Porelszíváshoz jó porszívó kell, nem a horonymaró feladata.
Szia!
Nálam a KARCHER nagy dobozos van , de a légszürő 1-2 perc alatt eltömödik. Na onnan semmit nem ér.
Ettől az évtől a környezetmben olyan jelenség lép fel, hogy berendezések tápegységei mennek tönkre van mikor egy időben több is, vihar nincsen a közelben, de látni a világításon hogy egy pillanatra kialszik majd visszajön. Esetleg túlfeszültség védelem kiépítése segítene-e a problémán? Illetve más is tapasztalt-e mostanában hasonlót?
Ez nem túlfeszültség, hanem feszültség kimaradás viszonylag rövid időre, a túlfeszültség védelem ezen nem segít. Ezt az áramszolgáltatónál kell/lehet jelezni.
Többnyire a tápegységben a meleg és a már kis ellenállású NTC nem tudja ellátni a feladatát. Az "áramszünet" elég rövid ahhoz, hogy az NTC-nek ne legyen ideje kihűlni, de ahhoz elég hosszú, hogy a pufferkondenzátor kisüljön és a tápegység leálljon, vagy erősen kompenzáljon. A visszajövő feszültség okoz egy hirtelen nagy áramfelvételt (in rush current). Ezt még általában elviseli a tápegység de a "túlpörgött" kapcsolóüzemű részt (ha nem állt le) erősen megterheli a másik irányú kompenzáció. Ekkor szoktak beinteni. Nyáron, a napelemes termelések miatt ezek a jelenségek gyakoribbak a villamos hálózatok átkapcsolásai miatt. Ha konkrét napszakhoz/időpontokhoz tudod kötni, kombinálva a napsütés intenzitásával, akkor kb. ennyi, lehet panaszkodni a szolgáltatónál. Az, hogy lesz-e foganatja, más kérdés.
Annyit hozzá hogy nagyobb, 4-500VA feletti toroidok is hajlamosak "megjegyezni" a kikapcsoláskori felmágnesezést, ha pont ellenkezőleg jön az első szinusz, egy 500VA toroid simán verdesi a 16A kismegszakítót.
Van benne valami, volt hogy leválasztó transzformátoron keresztül is ment tönkre táp, az meg megfogja a túlfeszültség egy részét. Ilyen "áramszünetekre" lenne jó a lendkerekes szünetmentes táp. Illetve lehet nem rossz ötlet, pár tápban látok passzív PFC-t, azaz egy soros induktivitás a bemenő körön, ez nem csak az áramfelvételt szinuszosítja hanem az áramlökést is csökkenti, illetve régebbi frekvenciaváltókon is láttam 3 oszlopos vason induktivitást, line reactor néven, de mostanában ki van spórolva ez is.
Illetve van betervezve napelemes rendszer, annak az invertere tudná-e rövid időre eltüntetni a feszültségkimaradásokat, nem tudom azok a hálózat kimaradása után milyen gyorsan kapcsolnak le főleg a 10kW feletti típusok? A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2023
Cégnél masszív masina, tele PLC-vel, szokott megbolondulni ilyen ingadozások alkalmával. Perpillanat beszerzés alatt van egy on-line szünetmentes, hátha alapon. Az, hogy a hálózati oldalon mennyire bírja az ilyesmit, majd kiderül. Napelemes inverterre is egy határozott talánnal tudok feleni.
Általánosan 250ms-en belül le kell kapcsolnia az inverternek, ha megszűnik a hálózati betáplálás. Ez nem jelenti azt, hogy gyorsabban nem kapcsolhat, de ezen belül le kell kapcsolnia (nem hibrid üzemről van most szó). Természetesen szintén régiónként eltérő a kötelező reagálási idő.
Ezen időtartamot 16kW-os Solaredge és az 5kW-os Huawei is tudja biztosítani (típusok amikkel tapasztalatom van). Szóval elvilekben segíthet áthidalni pár periódusnyi hibát, de ha épp úgy van akkor pár 10ms-en belül is le tud kapcsolni az inverter, szóval nem lehet készpénznek venni, hogy áthidal 250ms-et, az inkább maximum amin belül le kell kapcsolnia.
Ez bármilyen transzformátornál bármilyen időpillanatban probléma, hogy nem a megfelelő pillanatban kap feszültséget.
Szia! Szerintem simán okozhatja a túlfeszültség is. A lekapcsolás lehet akár egy madártól is a KÖF oszlopon, ami párás időben áthúz, nappal ( vagy pár áthúzástól) kiszárad. Ilyenkor az automata le ill. visszakapcsol, akár többször is. Kíváncsi lennék, hogy az oszlopon lévő trafó mekkora impulzust generál a kisfeszültségű hálózatra a bekapcsolás pillanatában, pl ha ez a szinuszhullám csúcsán történik! Érdemes lenne egy kis trafót szkóppal megfigyelni, közben kapcsolgatva, hogy ezek a csúcsok mekkorák a névleges feszültséghez képest. Az ócskább tápok nem biztos, hogy elviselik.
Nem csak ócska tápok mennek tönkre, szerintem is a gyors kapcsolásoknál kialakul feszültségtranziens.
Volt alkalmam látni mit tud csinálni a Hilti nagy gyémántvágója, ha jól emlékszem 400mm-es tárcsával. Saját porszívójával tisztán tudtak dolgozni vele. Egy tárcsás, tehát kétszer kell vágni. De mikor a bevágott rész lett vésve, akkor szállt a por minden irányba.
Hiába pormentesíted a vágást, a vésést nem fogod tudni. Kevesebb por lesz mint elszívás nélkül, de a takarítást nem lehet megúszni.
Köszönöm a válaszokat!
Ahogy a gépek árait néztem, ezt a munkát befejezem a Parksidedal, ha kibírja. Használt gépet mennyire kockázatos venni?
Használt gépeknél nagyon résen kell lenned, általában nem véletlenül adják el őket és cserébe irreális áron kínálják az állapotukhoz képest. Az "építőipari" gépeket meg fogod látni, hogy kb. már a bele lóg állapotban kínálják kétharmad-háromnegyed áron - na ennyit nem ér egyik se. Én makita akkus fúrókat nézegettem, kedvencem a "kicsit kottyan a tengely" állapotjelzés volt egy olyan gépen, amin látszott, hogy gyakorlatilag folyamatosan használták, míg le nem járt már a garancia, majd mikor végre szétment, akkor gondolták eladják. Az ára már majdnem kedvező is lehetett volna, ez közel féláron volt hirdetve. De azért ezeknél pl. a markolat burkolata, a matricák, a tokmány nem szoktak olyan könnyen megkopni, lepotyogni, bemaródni, ott is látszik a használat nyoma. Na egy ilyet megeszel és mire kicseréled a belét, hogy jó legyen ismét, addigra vehettél volna egy újat is.
Szóval nézz körül jó alaposan, de ne lepődj meg, ha neked is ez lesz a tapasztalatod
Szia!
Inverteres klimáknál -az inverter megy tönkre. Gyári szerviz ajánlásra be lett épitve egy 10sec késleltető -mágneskapcsolóval,onnantól nem volt probléma. Több kapcsoló üzemű tápnál is láttam , nem célszerű a szünetmentes....több gondot okoz , mint hasznot. A fontos szám gépek /szerverek sok helyen akkuról mennek. Igy immunisak a bejövő AC hibajeleire!
Szia!
Nekem most lesz beüzemelve egy monoblokkos hőszivattyú. Én is beépítettem egy mágneskapcsolót a betápra. Egyelőre nyomógombbal húz meg, öntartóra bekötve. Lehet később kiegészítem egy időrelével, esetleg fáziskimaradás relével is. Pont erre a pillanatnyi áramszünetekre gondoltam a beépítéskor.
A Solar inverterek egyetlen perióduson belül, sőt inkább már félperiódus folyamán lekapcsolnak. A hálózat jelére dolgoznak rá. Saját oszcillátoruk nincs. Hibridnek van, de az akkor már csak befelé termel. Ha nincs hálózati jel, nincs mire ráültetni a kitáplált energiát. Ha mégis megpróbálná, akkora áramokat nyelne az "üres" hálózat, hogy arra korlátozna azonnal.
Online szünetmentes megoldás az ilyenek ellen, mert annak a kimenete folyamatosan a saját meghajtásáról megy. Semmit nem enged át, mint a Pampers.
Erre vagyok kíváncsi (idővel lesz tapasztalat is), mit szól majd az online szünetmentes a rövid áramszünetekhez, feszültségingadozásokhoz. A 230 V-os hálózati oldala annak is csak egy tápegység igaz, elvileg éppen ilyenekre van kihegyezve a tudása.
Vagy az off grid inverter ami a napról és akkuról megy, hálózatra csak akkor kapcsol át (beállíthatóan 10 vagy 20ms alatt) ha már egyikből sem jön energia.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy épített medence. A lakáselosztótól kb 40 méterre található a gépház ahová 1 fázis, megszakítás nélkül egy 3x4mm Mt kábelen megy. Hová érdemes tenni a fí relét? A lakáselosztóba, vagy a gépházban lévő elosztószekrénybe? A segítséget köszönöm.
Legutóbb kihívtak, hogy nem megy a medence szivattyúja. Ott az aknában lévő időkapcsolós dobozban volt egy kismegszakító és egy ÁVK. De így a kifelé vezető kábelszakasz nem volt levédve.
Szóval én a lakáselosztóba tenném. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2023
Abban igazad van, hogy a ház elosztójába tennéd, így a kimenő kábel is védve volna.DE ha a medencénél történik valami akkor a házban sem lesz áram, éppen ezért én 2 db fi .relét tennék a rendszerbe, egyet a házra /gondolom ott már van / és egyet a medencének még a lakás elosztóba így a kimenő kábel is védve lesz a hibaáramtól. Bár nem ide tartozik, de 40 méterre nem vékony az a 4 mm2 kábel? Lett számolva feszültségesés?
Kettőt tegyél. A lakás elosztóba 30 mA-est, a medencéhez 10 mA-est.
Így ha a medencénél leold, a lakásba megmarad az áram.
A "medencéhez 10 mA-est" úgy érti, hogy a lakás megy a 30-asról, a medence pedig a 10-esről. Nem egymás után vannak kötve.
Tisztelt VIM!
Nem tudnád elküldeni számomra a kapcsolási rajzot ? Sajnos a link már nem él. Szünetmentes átváltót szeretnék csinálni, nézem ATS kapcsolókat de van pár ms szünet.. Előre is köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |