Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   938 / 967
(#) BarnaPili hozzászólása Aug 21, 2023 /
 
Sziasztok !
Falhorony maró/vágó kérdéssel fordulok a nagyérdeműhöz.
Most egy Parkside márkát használok,gondoltam,elkezdeni a villanyszerelést jó lesz. De az első komolyabb munkánál előjöttek a gyengeségei. Ami zavar, hogy a gép forgásiránya miatt a motor felé kell húzni,így az elszívó csatlakozás és maga a motor betakar a jelölésnek,és sokszor olyan a kivágott nút, mintt az ökörhu.... .
Eldöntöttem,hogy veszek másikat. Ez már úgyis szagos időnként,és elég erős kefetűz is látható.
Két típust néztem: az egyik motorja úgy van kialakítva,mint a kézi cirkuláknak, a másik pedig mint egy hagyományos flex,a vágásiránnyal párhuzamos a motor tengelye.
Az fontos lenne az új gépnél,hogy a munkairány "tolós" legyen,ne húzós.
Ti melyiket használjátok? Milyen tapasztalotok vannak?
Köszönöm előre a válaszokat!
István
(#) Norbi1004 válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 21, 2023 / 1
 
Szia!
Nekem Makita SG150 van, tökéletsen elégedett vagyok vele.
Előtte Dewalt volt (sarokcsiszoló kinézetű+burkolat), 1250 W. A második ház végére leégett.
A Makita 2-3 kg-mal nehezebb, mint a Dewalt, de sokkal kényelmesebb, erősebb (nem kell akkora erővel tolni), így a nagyobb tömeg ellenére könnyebb vele dolgozni.
(#) vaszily válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Szia,
Nekem Metabo MFE40-es van és nekem nagyon bejött. Kicsit nehéz, de nem "gondolkozik"
Maró tárcsával nagyon jól lehet vele betonban is dolgozni.
(#) Atis57 válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Szia!
Ez is fából-vaskarika.... A porelszivással egyiknél sem vagyok elégedett!

Még a legjobb egy faip. körfűrész 2db tárcsával tetszet, fordulatszabályzással.
Persze 10m után ? már az is "négernek" való feladat.
A megrendelők irreális elvárásaival egyetemben! --Ez nem egy szivműtét ,a por mindent befog fedni.....
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 21, 2023 / 1
 
Porelszíváshoz jó porszívó kell, nem a horonymaró feladata.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Szia!

Nálam a KARCHER nagy dobozos van , de a légszürő 1-2 perc alatt eltömödik. Na onnan semmit nem ér.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 22, 2023 /
 
Ettől az évtől a környezetmben olyan jelenség lép fel, hogy berendezések tápegységei mennek tönkre van mikor egy időben több is, vihar nincsen a közelben, de látni a világításon hogy egy pillanatra kialszik majd visszajön. Esetleg túlfeszültség védelem kiépítése segítene-e a problémán? Illetve más is tapasztalt-e mostanában hasonlót?
(#) Bakman válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Ez nem túlfeszültség, hanem feszültség kimaradás viszonylag rövid időre, a túlfeszültség védelem ezen nem segít. Ezt az áramszolgáltatónál kell/lehet jelezni.

Többnyire a tápegységben a meleg és a már kis ellenállású NTC nem tudja ellátni a feladatát. Az "áramszünet" elég rövid ahhoz, hogy az NTC-nek ne legyen ideje kihűlni, de ahhoz elég hosszú, hogy a pufferkondenzátor kisüljön és a tápegység leálljon, vagy erősen kompenzáljon. A visszajövő feszültség okoz egy hirtelen nagy áramfelvételt (in rush current). Ezt még általában elviseli a tápegység de a "túlpörgött" kapcsolóüzemű részt (ha nem állt le) erősen megterheli a másik irányú kompenzáció. Ekkor szoktak beinteni.

Nyáron, a napelemes termelések miatt ezek a jelenségek gyakoribbak a villamos hálózatok átkapcsolásai miatt. Ha konkrét napszakhoz/időpontokhoz tudod kötni, kombinálva a napsütés intenzitásával, akkor kb. ennyi, lehet panaszkodni a szolgáltatónál. Az, hogy lesz-e foganatja, más kérdés.
(#) 444Tibi válasza Bakman hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Annyit hozzá hogy nagyobb, 4-500VA feletti toroidok is hajlamosak "megjegyezni" a kikapcsoláskori felmágnesezést, ha pont ellenkezőleg jön az első szinusz, egy 500VA toroid simán verdesi a 16A kismegszakítót.
(#) GPeti1977 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Van benne valami, volt hogy leválasztó transzformátoron keresztül is ment tönkre táp, az meg megfogja a túlfeszültség egy részét. Ilyen "áramszünetekre" lenne jó a lendkerekes szünetmentes táp. Illetve lehet nem rossz ötlet, pár tápban látok passzív PFC-t, azaz egy soros induktivitás a bemenő körön, ez nem csak az áramfelvételt szinuszosítja hanem az áramlökést is csökkenti, illetve régebbi frekvenciaváltókon is láttam 3 oszlopos vason induktivitást, line reactor néven, de mostanában ki van spórolva ez is.

Illetve van betervezve napelemes rendszer, annak az invertere tudná-e rövid időre eltüntetni a feszültségkimaradásokat, nem tudom azok a hálózat kimaradása után milyen gyorsan kapcsolnak le főleg a 10kW feletti típusok?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2023
(#) Bakman válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Cégnél masszív masina, tele PLC-vel, szokott megbolondulni ilyen ingadozások alkalmával. Perpillanat beszerzés alatt van egy on-line szünetmentes, hátha alapon. Az, hogy a hálózati oldalon mennyire bírja az ilyesmit, majd kiderül. Napelemes inverterre is egy határozott talánnal tudok feleni.
(#) Topi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Általánosan 250ms-en belül le kell kapcsolnia az inverternek, ha megszűnik a hálózati betáplálás. Ez nem jelenti azt, hogy gyorsabban nem kapcsolhat, de ezen belül le kell kapcsolnia (nem hibrid üzemről van most szó). Természetesen szintén régiónként eltérő a kötelező reagálási idő.

Ezen időtartamot 16kW-os Solaredge és az 5kW-os Huawei is tudja biztosítani (típusok amikkel tapasztalatom van). Szóval elvilekben segíthet áthidalni pár periódusnyi hibát, de ha épp úgy van akkor pár 10ms-en belül is le tud kapcsolni az inverter, szóval nem lehet készpénznek venni, hogy áthidal 250ms-et, az inkább maximum amin belül le kell kapcsolnia.
(#) ötfelezős válasza 444Tibi hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Ez bármilyen transzformátornál bármilyen időpillanatban probléma, hogy nem a megfelelő pillanatban kap feszültséget.
(#) Tomi111 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Szia! Szerintem simán okozhatja a túlfeszültség is. A lekapcsolás lehet akár egy madártól is a KÖF oszlopon, ami párás időben áthúz, nappal ( vagy pár áthúzástól) kiszárad. Ilyenkor az automata le ill. visszakapcsol, akár többször is. Kíváncsi lennék, hogy az oszlopon lévő trafó mekkora impulzust generál a kisfeszültségű hálózatra a bekapcsolás pillanatában, pl ha ez a szinuszhullám csúcsán történik! Érdemes lenne egy kis trafót szkóppal megfigyelni, közben kapcsolgatva, hogy ezek a csúcsok mekkorák a névleges feszültséghez képest. Az ócskább tápok nem biztos, hogy elviselik.
(#) GPeti1977 válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Nem csak ócska tápok mennek tönkre, szerintem is a gyors kapcsolásoknál kialakul feszültségtranziens.
(#) KTobi válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Volt alkalmam látni mit tud csinálni a Hilti nagy gyémántvágója, ha jól emlékszem 400mm-es tárcsával. Saját porszívójával tisztán tudtak dolgozni vele. Egy tárcsás, tehát kétszer kell vágni. De mikor a bevágott rész lett vésve, akkor szállt a por minden irányba.
Hiába pormentesíted a vágást, a vésést nem fogod tudni. Kevesebb por lesz mint elszívás nélkül, de a takarítást nem lehet megúszni.
(#) BarnaPili válasza vaszily hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Ahogy a gépek árait néztem, ezt a munkát befejezem a Parksidedal, ha kibírja.
Használt gépet mennyire kockázatos venni?
(#) bbb válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Használt gépeknél nagyon résen kell lenned, általában nem véletlenül adják el őket és cserébe irreális áron kínálják az állapotukhoz képest. Az "építőipari" gépeket meg fogod látni, hogy kb. már a bele lóg állapotban kínálják kétharmad-háromnegyed áron - na ennyit nem ér egyik se. Én makita akkus fúrókat nézegettem, kedvencem a "kicsit kottyan a tengely" állapotjelzés volt egy olyan gépen, amin látszott, hogy gyakorlatilag folyamatosan használták, míg le nem járt már a garancia, majd mikor végre szétment, akkor gondolták eladják. Az ára már majdnem kedvező is lehetett volna, ez közel féláron volt hirdetve. De azért ezeknél pl. a markolat burkolata, a matricák, a tokmány nem szoktak olyan könnyen megkopni, lepotyogni, bemaródni, ott is látszik a használat nyoma. Na egy ilyet megeszel és mire kicseréled a belét, hogy jó legyen ismét, addigra vehettél volna egy újat is.
Szóval nézz körül jó alaposan, de ne lepődj meg, ha neked is ez lesz a tapasztalatod
(#) Atis57 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Szia!

Inverteres klimáknál -az inverter megy tönkre. Gyári szerviz ajánlásra be lett épitve egy 10sec késleltető -mágneskapcsolóval,onnantól nem volt probléma.

Több kapcsoló üzemű tápnál is láttam , nem célszerű a szünetmentes....több gondot okoz , mint hasznot.
A fontos szám gépek /szerverek sok helyen akkuról mennek. Igy immunisak a bejövő AC hibajeleire!
(#) Tomi111 válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Szia!

Nekem most lesz beüzemelve egy monoblokkos hőszivattyú. Én is beépítettem egy mágneskapcsolót a betápra. Egyelőre nyomógombbal húz meg, öntartóra bekötve. Lehet később kiegészítem egy időrelével, esetleg fáziskimaradás relével is.
Pont erre a pillanatnyi áramszünetekre gondoltam a beépítéskor.
(#) erbe válasza Topi hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
A Solar inverterek egyetlen perióduson belül, sőt inkább már félperiódus folyamán lekapcsolnak. A hálózat jelére dolgoznak rá. Saját oszcillátoruk nincs. Hibridnek van, de az akkor már csak befelé termel. Ha nincs hálózati jel, nincs mire ráültetni a kitáplált energiát. Ha mégis megpróbálná, akkora áramokat nyelne az "üres" hálózat, hogy arra korlátozna azonnal.
Online szünetmentes megoldás az ilyenek ellen, mert annak a kimenete folyamatosan a saját meghajtásáról megy. Semmit nem enged át, mint a Pampers.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Erre vagyok kíváncsi (idővel lesz tapasztalat is), mit szól majd az online szünetmentes a rövid áramszünetekhez, feszültségingadozásokhoz. A 230 V-os hálózati oldala annak is csak egy tápegység igaz, elvileg éppen ilyenekre van kihegyezve a tudása.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Vagy az off grid inverter ami a napról és akkuról megy, hálózatra csak akkor kapcsol át (beállíthatóan 10 vagy 20ms alatt) ha már egyikből sem jön energia.
(#) Mattrica hozzászólása Aug 23, 2023 /
 
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy épített medence. A lakáselosztótól kb 40 méterre található a gépház ahová 1 fázis, megszakítás nélkül egy 3x4mm Mt kábelen megy. Hová érdemes tenni a fí relét? A lakáselosztóba, vagy a gépházban lévő elosztószekrénybe?

A segítséget köszönöm.
(#) BarnaPili válasza Mattrica hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Legutóbb kihívtak, hogy nem megy a medence szivattyúja. Ott az aknában lévő időkapcsolós dobozban volt egy kismegszakító és egy ÁVK. De így a kifelé vezető kábelszakasz nem volt levédve.
Szóval én a lakáselosztóba tenném.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2023
(#) Tyutyu 49 válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 23, 2023 / 1
 
Abban igazad van, hogy a ház elosztójába tennéd, így a kimenő kábel is védve volna.DE ha a medencénél történik valami akkor a házban sem lesz áram, éppen ezért én 2 db fi .relét tennék a rendszerbe, egyet a házra /gondolom ott már van / és egyet a medencének még a lakás elosztóba így a kimenő kábel is védve lesz a hibaáramtól. Bár nem ide tartozik, de 40 méterre nem vékony az a 4 mm2 kábel? Lett számolva feszültségesés?
(#) gyuszo válasza Mattrica hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Kettőt tegyél. A lakás elosztóba 30 mA-est, a medencéhez 10 mA-est.
Így ha a medencénél leold, a lakásba megmarad az áram.
(#) mugab válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 24, 2023 / 1
 
Nem feltétlenül...
(#) Teaway válasza mugab hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
A "medencéhez 10 mA-est" úgy érti, hogy a lakás megy a 30-asról, a medence pedig a 10-esről. Nem egymás után vannak kötve.
(#) ThomasKluber válasza VIM hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Tisztelt VIM!

Nem tudnád elküldeni számomra a kapcsolási rajzot ?
Sajnos a link már nem él.

Szünetmentes átváltót szeretnék csinálni, nézem ATS kapcsolókat de van pár ms szünet..

Előre is köszi!
Következő: »»   938 / 967
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem