Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3882 / 3972
(#) Patópali válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Szia!
Én is így jártam. kell hozzá venni egy hozzá való adaptert. Valóban ez egy USB C-C kábel. Én a Yettel -nél megoldottam. Ötezer párszáz Forint -ból megvolt. Ne gyorstöltőt vegyél! Az valamivel drágább de hamarabb tönkreteszi az akkut.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2023
(#) Patópali válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Valóban?
(#) antiktelefon válasza Patópali hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Mármint mi valóban? USB-C az több, mint egy csatlakozó, végtelen sok revízió és szabvány van hozzá, tud átvinni mindenféle adatot, PD szabványokkal különböző feszültségszinteket egyeztet eszközök és tápok között, képet is átvisz, thunderbolt is USB-C csatlakozón át megy, egy korrekt 100W PD-t támogató 2m-es USB-C-C kábel bőven 15 ezer fölött van már.
És szerintem nem létezik kábel, ami abszolút mindent támogat, annyiféle dolgot lehet USB-C-n intézni, akár DP alt mode-ot is és arra több kijelzőt is fel lehet fűzni, Persze az eszközön is múlik, mit támogat.
(#) Patópali válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
De egy sima hálózati 5 Voltos usbs tápról nem megy a töltés csak egy usb a - usb c kábellel.
(#) Patópali válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Ebben teljesen egyet értek Veled.
Üdv.
(#) Patópali válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Még egy ötlet. Veszel egy USB a - usb c kábelt.
Ezzel az usb a kimenetű töltőről is éa az asztali gépről is töltheted és az asztali számítógépre adatokat is át írhatod.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2023
(#) antiktelefon válasza Patópali hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Lehet tölteni A-C kábellel is szerintem, csak megfelelő töltő kell hozzá. Mi a telefon? Amúgy vannak USB C PD trigger dobozok, azon át töltöd, akkor beállítható a sebessége és kíméli az akkut, de nem baromi lassú.
(#) Patópali válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Igen. Sajnos az egyik töltő nem tudom mi okból nem akarta tölteni a telefont de a másik telót töltötte? Hm? Másik hasonló töltővel megy a töltés. Természetesen A-C kábellel.
Így az asztali gép között is megy az adatátvitel.
A "valóban" arra vonatkozott, hogy nincs benne elektronika, ic stb.

Szép estét!
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2023
(#) sany válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Létezik hozzá konverter. .
(#) torpert hozzászólása Szept 1, 2023 /
 
Sziasztok
Szeretnék érdeklődni, hogy a képen látható alkatrészt, ami ha jól tudom egy ellenállás, mivel lehetne helyettesíteni? Köszi, ha valaki tud segíteni.
(#) JZoli válasza torpert hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Egy 2200W-os hősugárzóval, legegyszerűbben.
(#) Bakman válasza torpert hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
ellenállásra, hacsak nem valamilyen szokatlanul nagy értékű, nem szokták ráírni a feszültséget és az áramot. Mintha négy kivezetése lenne, könnyen lehet, hogy inkább zavarszűrő 220 V-ra és maximum 9.5 A-re.
(#) Jonni válasza torpert hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Van ennek topikja ITT lehet, hogy többen tudnák a választ.
(#) jkornel válasza jkornel hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
köszönöm a válaszokat, de az első kérdésemre még keresem a válasszt:

"...kb.20W-ott kér a driver/motor (alacsony fordulat kell csak)
Kérdésem, kell-e bármi a toridhoz (biztosítékon kívül)? lágyinditó, puffer, akármi?"
(#) Régi motoros válasza jkornel hozzászólására (») Szept 2, 2023 / 1
 
Véleményem szerint lágyindító 20W-os trafóhoz szükségtelen és fölösleges költség lenne.
A pufferelést nem értem, hogy akarsz AC feszültséget pufferelni? Annak DC -nél van értelme.
Tehát részemről mindkét kérdésre nem a válasz.
(#) Suba53 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Azt hogyan lehet megállapítani egy USBC-USBC kábelről, hogy milyen extra funkciókat tudhat a sima USB adatátviteli, és töltési funkciókon túl?
(#) jani1987 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Jó de én telefont akarok tölteni. Jobb híján a zasszonyét kérem kölcsön.
(#) antiktelefon válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
De minek neked kábel, ami C-C végű, ha a töltőd nagyon speciális és C aljzat van rajta, ahhoz kábel is van... Írd le pontosan milyen telefonod és töltőd van.
(#) jani1987 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 2, 2023 / 1
 
Samsung Galaxy A04S. A telefont adapter nélkül adták. Állítólag ez most már így lesz.
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 2, 2023 / 1
 
Ez csak a kezdet, holnaptól mikrofon nélkül adják..
(#) Tomi20 hozzászólása Szept 2, 2023 /
 
Sziasztok

Hozzám került egy Cyrus DB3 CD lejátszó, amit meg kellene javítanom. Alap hibája, hogy nem olvassa be a lemezeket, van hogy forgatja a lemezt, van hogy csak ide-oda mozgatja, van hogy meg sem mozdítja, ilyenkor nem is próbálja beolvasni, egyből a nincs lemez 00-t írja a kijelzőre. Egyszer sikerült elindítani az egyik lemezt, tehát elvileg nem teljesen halott, csak nem tudok rájönni a hibájára, újra van forrasztva az összes IC, melegítésre sem reagál. Tápfeszültségek mindenütt rendben megvannak. A tulaj vett hozzá Kínából elvileg új lézerfejet, azzal is ugyanez a hibajelenség (a régi fejjel sikerült egyszer elindítanom). Amit sikerült kideríteni, van benne egy Saa7345 IC, aminek az oszcillátora nem mindig indul el, ha nem indul, akkor csinálja, hogy meg sem mozdítja a lemezt. Utána olvasva azt írták, hogy be kell tenni egy ellenállást a Crout, és GND közé, mert nem stabil az indulása. Ekkor néztem meg az IC adatlapját, meg a lejátszó kapcsolási rajzát, eltérnek alkatrész értékekben. Próbáltam az adatlap szerintire átalakítani, de 10pF-os kondim csak furatszerelt van, így hosszú a lába, de múlthéten stabilan indult az oszcillátor minden bekapcsolásra, ma elővettem megint, és semmi, nem indul... A kérdésem az lenne, hogy 15pF-t találtam itthon SMD-ben, azt betehetem ide? Oszcilloszkóppal mérve Crout lábon mikor működött, akkor kb 2mp-ig tudtam vizsgálni a jelet, utána leállt a szkóp kábelétől. Ez normális? Valaki esetleg el tudná röviden magyarázni ennek a kristály rezonátornak a működését, melyik lábon mit kellene mérnem? Mitől függnek a kondenzátorok értékei?
(#) antiktelefon válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Akkor 15W-os töltést támogat, egy sima USB-A töltőt vegyél, ha Quick Charge kompatibilis, az a jövőben hasznos lesz.
Azért ne Kínából vegyél, hanem valami megfelelő eus minősítéssel rendelkezőt. De ha mégi skínából tervezel, Anker és Baseus kifejezetten jó minőségű és minősítéssel rendezkező cuccokat ad és az ilyen régebbi specifikációs dolgokat esélyes töltő+kábel+szállítás 6 dollár alatt megúszod.
Amúgy mihez volt terv a C-C kábel, jellemzően semmilyen olcsó töltőn nincs C aljat?

Sokan nem szeretik, ha a döntésükbe beleszólnak, de miért vetted ezt a telefont?
3 vagy 4GB RAM a maximum amivel kapható és durván elavult specifikációja van. Összehasonlításként: 2018 végén vettem egy Pocophone F1-et 60-ért. Ez akkor egy alsó középkategóriás, műanyag hátas olcsó telefon volt, mégis abszolút minden tekintetben messze veri ezt a telefont.
Bővebben: Link
Most nem látok eladót, de amikor van, olyan 28k körül mennek. Ja és az akku 2 csavarral kiszedhető és cserélhető benne.
Bővebben: Link
Túlzott keresés nélkül itt a lényegesen újabb verziója, az X3, TÖLTŐVEL, kábellel, tokkal, 2 fóliával mindennel 42-ért. Nem azt mondom ezt kell venni vagy ez a legjobb választás, konkrétan 20 másodpercet néztem a kínálatot, bőven vaj jobb és olcsóbb is. De ez amit vettél, már a megjelenésekor ehulladékba hajló szintű hardver, nem arról van szó, hogy húdemenő sokszázezres telefont kell venni, én is még most is az F1-et használom lassan 5 éve, de ezekkel egy rendes képet nem lehet csinálni egy alkatrészről, kertről, bármiről és 3-4GB RAM baromi kevés ma már, 32GB tárhely meg a vicc kategória és a kijelző csak HD és nem is IPS, tehát pici a felbontása és a színei és betekintési szöge sem jó, ami képebről visszanézett kábelezés vagy akár csak egy megnyitott pdf esetén is zavaró, de napi használatban is, nem csak szerelés specifikus helyzetekben. Ez az a fajta telefon, amit 1-2 éves előfizetéshez ingyen ad a szolgáltató általában és aki nem gondolkodik, ezzel ragad 1-2 évre emiatt.
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Nekem Samsung Galaxy S7 van, használtan vettem jópár éve, ennek is 32GB tárhely van (nekem nem kevés), RAM nem tudom mennyi, de nem szokott gond lenni vele, a kijelző fullHD OLED, kamerája jónak mondható, mivel tud fókuszálni is és a világosság is szabályozható. Meg persze OTG támogatás is van külső eszközökhöz.
(#) elektromos hozzászólása Szept 2, 2023 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Hogyan kell értelmezni azt a szita (silkscreen) nyomatot, melyik az alábbi képen látható. Nekem nem egyértelmű, hogy akkor most melyik a Katódja. Ezt a fajta ábrázolást még nem láttam nyák lemezeken! Az a kis + és - jel nem látszik a nyák lemezen.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2023
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
4GB RAM, szóval abban is erősebb és a régebbi rendszer kevesebbet eszik meg alapból belőle. 32GB tárhely biztos nem elég, mert csak fotókból van nekem is 90GB és appok meg egyebek 30GB. De ez felhasználás függő nyilván. Egy rendes minőségű 2 órás videó 20GB ezen pl. Utána lehet utómunkával tizedére csökkenteni túl sok minőségvesztés nélkül amúgy. Bővebben: Link
Teljesen irreleváns a dolog, de még így is messze sokkal jobb kijelzője, kamerája és mindene van, mint annak, amiről szó volt. De amúgy van itthon S7 edge is családban, határeset olcsó telefonnak jó, ha van nem cserélem le, de már nem venném meg.
mellesleg a CPU és GPU is MESSZE erőssebb a te telefonodban, pedig az 2016-os.
Bővebben: Link De hogy egy mostani budget telefont miért hasonlítasz egy 2016-os Samsung flagshiphez, az érdekes kérdés, viszont az tényleg beszédes, hogy Android támogatást leszámítva még mindig a tied sokkal erősebb gyakorlatilag mindenben.
Ez ugyanaz, mint amikor kiadnak új generációs low end CPU-kat, videókártyákat, amiket méh az 5-6 évvel ezelőtti középkategóriás darabok is vernek, gyakorlatilag ehulladék már a gyártósoron, mert semmivel nem tud többet a réginél, esetleg picit kevesebbet fogyaszt.
(#) Suba53 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 3, 2023 / 1
 
A Samsung már nem ad töltő adaptert a telefonokhoz, viszont kábelt igen, ami USB C-C.
A fiam pár hónapja vett egy Galaxy A53 telót, ahhoz is csak kábelt kapott, USB C-C kábelt.

Amúgy pl. a Lidl-ben Aldiban kapható akkumulátoros kütyük, lámpák, amik tölthetőek, azok mostanában mind USB C csatlakozóval vannak szerelve, és USBC - USBA kábel van mellékelve hozzájuk.
Látszik, hogy az Unió kvázi az USB C csatlakozót tette kötelezővé mindenütt.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Nekem eddig a 32GB tárhely általában elég volt, nem probléma, microSD is csak egy régi 2GB van betéve (régi mp3 lejátszóból maradt). Valamennyire szoktam fotózni is a telefonnal, 2160×2160-ra van beállítva a képméret. Időnként OTG adapterrel USB "mikroszkópot" csatlakoztatok hozzá, hogy az "AN98" appal apró részleteket nézegethessek a környezetemben (640×480 max méretben). Egyáltalán nem érzem, hogy csak 4GB RAM lenne, egyáltalán nem játszok rajta, "Dolphin" böngészőben való video nézés (YouTube) és egyéb appokkal (Animal Vision, RetroBoy, Slit Scan Camera) való kamera használat zökkenőmentes. Eddig csak egy szilikon tokot kellett hozzá vennem, mert üveg a hátlap, amit nem árt védeni.

Viszont az első okostelefonom, amit ezelőtt használtam: "Lenovo a2010". Ez egy igen csak műanyag készülék, levehető műanyag hátlappal és cserélhető akkuval, ezt még nem én választottam magamnak. Ennél eléggé voltak küzdések a tárhellyel, mivel az Android frissítései miatt mindig egyre kevesebb hely maradt nekem. Kamerája is vacak, fix fókusz, nem szabályozható, 2560×1920 méretű képeket készített ugyan, de így se volt valami minőségi (digitális zoom rontotta a minőséget). A kijelző csak 854×480 felbontású közönséges LCD volt. Jelenleg már csak akku nélkülire átalakítva teljesít helyhez kötött használatot.
(#) antiktelefon válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Jó, a C-C kábel az simán hülyeség akkor, de ezt könnyű kijavítani egy sima C-A kábellel
Igen, az USB-C csatlakozó most nagyon terjed, de nem is probléma, amíg nem szerszámokra pakolják.
(#) Suba53 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 3, 2023 / 1
 
Idézet:
„a C-C kábel az simán hülyeség akkor”

Pontosan, figyelembe véve, hogy a korábban kiadott rengeteg adapter szinte mindegyike USB-A aljzattal rendelkezik, ami miatt már nem mellékelnek újabb adaptereket, csak kábelt.
Az idiotizmusnak úgy látszik arrafelé is megvan a táptalaja.
(#) vargham válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
A C-C kábel nem hülyeség. Az új töltőkhöz van, ahol megbeszélik a töltő feszültséget és áramot is. Sőt a töltés irányát is. Sokkal gyorsabb töltésre képes. Egy C töltőcsatlakozójú laptoppal pedig akár tölthetsz egy telefont is. Nem az adapterével, magával a laptoppal. (Már ha fel van erre készítve, és meg tudják beszélni egymással.)
Szóval a jövő az, hogy mindenben USB C csatlakozó lesz.
Következő: »»   3882 / 3972
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem