Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   203 / 240
(#) Feri007 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Kösz a válaszokért!
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
A picikre is rá lehet tenni a névlegest. Csak meg kell keresni az ideális watt és volt számú panelokat. De ez általában benne is van a felhasználói könyvben. Ha "régi" az inverter akkor lehet az is hogy sokkalta kevesebb panel kell hozzá az új panelokból. Pl az én inverterem gyárilag a képen látható panelokkal számolt. Megtehettem volna hogy megkeresem a megfelelő panelokat és kimaxolom. Viszont ez a napelem ár és a rögzítők ára miatt elég húzós lett volna. kb16.000Ft egy panel rögzítése és akkor a napelemek áráról nem is beszéltem.

Így kell kiszámolni a panelok számát. Tévedés jogát fenntartom. Felelősséget nem vállalok érte mert csak egy lelkes amatőr vagyok.

Jelenleg amit kinéztem panelok
Munkaponti feszültség 31.26v
Nyitott feszültség 37.20v
Teljesítménye meg 405w
Az inverter:
Itt dolgozik az mppt 120~450VDC
Nyitott feszültség 500VDC
Maximum 6000w teljesítményű panel kerülhet rá.

Mppt munkapont maximális panelok: 450/31,26=14,39 panel
Maximum nyitott feszültség 500/37,2=13,44 panel
Inverter max teljesítmény 6000/405=14,8 panel.
A legkevesebb felrakható panel szám amivel az inverter felruházható.

Mint ahogy látod 13 panel mehet rá maximum, DE még az sem biztos mert a hőtényező miatt változik a termelés.
Jelen esetben 0.27 %/c 25 fokon készül a teszt.
-25 fokon a panel 50*0,27=13,5% fog többet termelni hideg napsütéses időben.
Azaz 37,2/100*113,5=42,2V=11,84 panel mehet rá.
Biztonságosan 12 panel ami határeset már. Ami 4860w (időjárás függően +/- 13.5%)

Én esetemben elég is a napelem, 16A biztosíték normál esetben egyszer sem oldott le. 2 hűtő és fagyasztó számítógép bojler klíma lézergép és a szivattyú sem tudta egyidejűleg túlterhelni. Aksi ha bekerül alá akkor meg csak javul a helyzet.
(#) erbe válasza Feri007 hozzászólására (») Aug 19, 2023 / 1
 
Napelemes termelés
Termelés szempontjából nem lakok a legjobb helyen. 5 fok délnyugat, 37 fok dőlésszög. Ez se az igazi. Ennek ellenére elértem ilyen szép értéket. 1346 kWh / kWp. A korábbi ökölszabály majdnem a legrosszabb. Annyit talán még függőlegesre állított panelekkel is el lehet érni. Amivel általában számolnak, 1250 kWh/kWp szokott lenni.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Hidd el, utána jártam, nem így van. Ezek azért kerülnek a 3-400 ezer helyett csak 100-ba, mert le vannak butítva, hiányzik belőlük a teljesítményelektronika java része (nézd meg a belsejüket). Ezért nem tehetsz rá akármennyi panelt. Ha ráteszed és túlterheled le fog égni.
Pl. ha jól emlékszem amit én veszek, annak max 75V DC van megengedve PV oldalról, ezért sorba már nem is köthetsz 2 panelt aminek mondjuk 41V a nyitott feszültsége, mert az ugye terhelés nélkül már 82V lenne. Tehát párhuzamosan kell kötnöd az újabb paneleket az meg mondjuk annyiszor 13A. Nem hegesztő inverter, azt sem fogja bírni akármeddig. Ezek MPPT-je 30-60V.
A 24V-osakról van szó ugye.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Csak úgy megsúgom a milliós invertereknek is megvan adva egy tartomány.Alacsony és magas mppt üzemű invertereket különböztetek meg. Van olyan napelem ami alacsony 12volt mellett 150-250w ad le. Ezért mondtam hogy meg kell keresni a megfelelő panelokat. De mond meg milyen invertert veszel és megnézem neked. 12voltos panelból kb 6 megy rá ha tényleg 75v a bemenője.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Idézet:
„12voltos panelból kb 6 megy rá ha tényleg 75v a bemenője.
Válasz hozzászólás írása”

Könnyelmű kijelentés a napelem adatlap ismerete nélkül.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Aug 20, 2023 /
 
HA csak a voltot nézzük annyi megy rá. De feljebb leírtam hogy én hogyan számolok.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 20, 2023 /
 
Nem az a lényeg hogy hogyan számolsz, hanem meg van adva minden inverter esetén, hogy mekkora max PV feszt és áramot kaphat, valamint az is, hogy mekkora teljesítményt! A kettő nem feltétlenül egyezik meg, tehát nem azt jelenti, hogy a max fesz és a max áram gond nélkül rákapcsolható. Az enyémnek 30-60V MPPT tartomány van megadva, az az optimális, a max meg talán 75V, tehát 2db olyan panelt aminek 41V a nyitott feszültsége sorosan nem köthetek rá.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Végre megjött. Már csak pár apróság és termel is. Csak tudja napelemet találni jó áron. Már csak az hiányzik a többi úton
(#) subwoffer hozzászólása Aug 21, 2023 /
 
Sziasztok!

Van egy visszatáplálós inverter, teljesen jól működik ha a hálózatra van csatlakoztatva, viszont úgy szeretném használni hogy sziget üzembe van. Esetleg valakinek van rá ötlete hogy tudom ezt átalakítani hogy független legyen a hálózattól?
(#) kisninja válasza subwoffer hozzászólására (») Aug 21, 2023 / 1
 
Sehogy, (vagy 253v feszültségü otthoni hálózatot csinálsz). Azok az inverterek nem szigetüzemre lettek kitalálva.
(#) Atis57 válasza subwoffer hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Szia!
Szép feladat--Bár nem lehetetlen! Csak gazdaságilag nem éri meg.

Egy szigetüzemes inverter, (akkukkal )+Az emlitett invertered párhuzamosan. rákötve egy hálózat szabályozható terheléssel, kb ami a min--max között 0,1 sec belül tud váltani, s a feszültséget is 220-240V között tartja! A kapacitás, induktivitás , Rszig betartása már gyerekjátékt..."

"bár néha a vastyúk is talál szeget..."
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Az enyém is megjött tegnap, a napelemek meg elvileg holnap, bár még nem jelezték. Az akkura meg kell várni 2-3 hetet mert az akkus bácsi épp nyaral.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Nekem ma a kábel és csatlakozó jött meg amivel össze lehet kötni. A héten még várom az elosztó dobozt amibe az olvadó túlfesz és a sima biztosíték is benne van. Az olvadót viszont kell vennem. Bolond ésszel nem raktam be a megrendelőbe. A napelem hát az jó kérdés most már. Kedves melóhely is jól kitolt velem. Úgy volt hogy a héten még éjszakás leszek. Lett volna időm telefonálgatni érdeklődni. Persze vasárnap este jelentik be hogy heló reggel lesz a műszak. Azt még 10 napig nappalosok leszünk. Így szünetel a keresés.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Ami linket privátban küldtem ott érdeklődj, annál olcsóbban sehol nem kapsz kis tételben. Ha előbb meg tudtad volna nézni, intézhettünk volna közös rendelést de az most már nem megy.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Valószínűleg már néztem. Nincs itt a munkahelyemen az eszem (notesz) így nem emlékszem rá hogy néztem e de megnézem ha hazamegyek
(#) antikzsolt hozzászólása Aug 24, 2023 /
 
Okozhat problémát ha az inverter és az aksi közé kötnék fogyasztót saját tápegységgel?
Az aksi 48v. Amiről szünetmentesként üzemeltetnék pár ledes lámpát meg egy 4-6 kamerás biztonsági kamera rendszert.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Ha úgy érted, hogy közvetlenül az akkura kötöd, abból nem nagyon lehet baj. Legfeljebb lemeríted az akkut, mert az ilyen módon bekötött fogyasztókat nem érzékeli az inverter, lekapcsolni sem tudja. A fogyasztásukat sem jelzi, nem méri.
Nekem ugyanígy van közvetlenül a 24V-os akkura kötve router, 24V-os keringető szivattyú, vészvilágítás. Eddig semmi gond nem volt.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Köszi. Jómagam is így gondoltam csak kellett egy megerősítés. Amúgy ha le is merül a ház terhelésétől az aksi akkor is napokig el kell hogy menjen a kamera rendszer(ami le is kapcsolható) és a világítás. Maga a világítás nem folyamatos lenne hanem csak tájékozó és udvar mozgás érékelős. Dokszor van vaksötét az egész faluban mert nincs világítás. Aztán sok a kétlábú ravazdi.
(#) Bakman hozzászólása Szept 10, 2023 /
 
Napot!

Ismerősnél szolgál egy IVT márkájú töltésvezérlő, lásd melléklet. Tudja valaki, hogyan lehet kommunikálni vele? A 6P6C - RJ12 valószínűleg egy RS232-es csatlakozó de sem a lábkiosztást, sem a sebességet sem a szükséges parancsot/parancsokat nem ismerem.
(#) antikzsolt hozzászólása Szept 11, 2023 /
 
Üdv. Elvileg egy héten belül az utolsó elem is megjön a napelemes rendszeremhez. Öleteket kérnék hogy mit is lehetne elektronosítani.
A rendszerről annyit hogy sziget üzemű hibrid inverter(nem visszatermelős) jelenleg 7x 410w panale található benne, bőviteni fogom 10 darabra. Aksi még nincs, tervek szerint lifepo4 5kw aksit szerelnék rá. De ez még kérdéses mikor. Anyagi korlátok mert folyamatban van a tető csere(nem a napelemek alatt és a hőszigetelés előkészületei. Inverter 5kw terhelhetőségű

Napi áram szükséglet ebben benne van a bojler is 11kw. (3 felnőtt 3 gyerek)
A normál elektromos eszközök természetesen el le látva.
Klima: Nyáron hasznos dolog és szükséges is. Főleg hogy a munkahelyem elég "forró" katlan. 35-40 fok + sugárzó hő. Fűtés kizárva. Számomra hangos(tücsök béka kabóca nem zavar)

Microsilver puffertartályos kiegészítő fűtés, + bojler rákötése hogy előfűtött vizet vigyen a bojlerba. Bojler 2 állású kacsolóval fog üzemelni hogy napsütés hiányában is tudjak termelni meleg vizet(vezérelt áram). Fő fűtés fa, törekszem az önálló ellátásra 2-3 év és már nem kell vennem a fát saját erdő. Mivelhogy kályhás fűtés(+főzök is rajta mert más a hangulata) ezért napközbe mikor dolgozom nincs fűtés. Amíg van benne meleg víz jó lesz. Ha meg nem lesz akkor nem lesz. Az elmúlt 2 évi tfűtési szezonos napsütéses órákat nézve legalább 2 köbméter fa amit meg tudtam volna spórolni minimum évente. 2 köbméter fa ára kiszállítva 60.000Ft. Ebben benne van hogy feldarabolom saját géppel és bepakolom.

Ami nem járható út:
gáz fűtés: Nincs kiépítve még a környéken sem a gázvezeték.
Hőszivattyú és társai: Nem lenne rossz de egy soha meg nem térülő beruházás(szaldó kivezetés+ 5ftkw vételi ár) és növeli a függőséget a szolgáltató felé. Ez utóbbi a legnagyobb probléma. Visszatöltős rendszert meg az ex nem engedélyezi csak hogy keresztbe rakjon, 50% tulajdonjog miatt kell az aláírása nem adja, na meg politikai helyzet is problémás.
(#) tamkov válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Szia,
már nem emlékszem, azt hiszem rs485 volt, de nem biztos. Saját kijelzőjével/adatrögzítőjével kommunikál. Anno kutattam netet, nem találtam semmi infót adatkinyerésre. Persze vagy 10 éve volt, azóta lehet valaki foglalkozott már vele.
(#) Bakman válasza tamkov hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
A "saját kijelző" minden bizonnyal egy mikrokontroller, ami időnként kérdezgeti a töltésvezérlőt, ezt szeretném utánozni. Egyszerűbb és olcsóbb, mint mérni a feszültségeket és az áramokat.
(#) antikzsolt hozzászólása Szept 23, 2023 /
 
Üdv, jó reggelt. Az inverterrel próbálok dűlőre jutni. Azon gondolkodom hogy az inverterből kilépő áram lehet 220-230 és 240v. A default érték 230v. De mi történik ha 220v feszültségre teszem és azon használom? A hálózati áram is 240volt jelenleg. Mondjuk tapasztalom is hogy a pc sokszor napközben le is kapcsol. Talán túlfeszültség lenne mert lekapcsolás előtt tutul a ventilátor benne pedig még proci igényes terhelés alatt sem sikerült felpörgetni a nyáron.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Az inkább a feszültség, nem az áram. Hogy hova állítod az a Te dolgod, nyilván azért van az állítási lehetőség. Engem az bosszant, hogy ha már van, akkor miért nincs kisebb lépték? Én 225V-ra szeretném a kimenő feszt állítani, de ugye nem tudom, mert csak a 220 vagy a 230 között választhatok, mert ezt sikerült csak nekik leprogramozni...
A PC-nek meg elvileg teljesen mindegynek kéne lenni, hogy 220-at vagy 240-et kap, még a régebbi tápoknak is, mert a pwm lekezeli, a maiakban meg mindben ott van az elején az aktív PFC is.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Köszi a helyesbítést. Hát nem tudom hiába állítom át nem esik vissza arra a szintre a feszültség. Gondolom kell a megfelelő napelem teljesítmény is ami ebben a borongós időben nincs meg még. bár még mindig jobb mint a 240 volt.

Viszont egy érdekes dolog van. A mélynyomó úgy búgott a szerelés előtt ahogy illik. Most az inverter bekötése után csendben van. Létezik hogy valami külső zaj lenne a hálózaton?

Az a +/-5volt neked miért számít? Vagy csak hogy eltérő legyen?
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Az inverter feszültsége (szinuszjel) sokkal kisebb torzítású mint a hálózati szinusz aminek szinte le van csapva a teteje.
Az az 5V nekem azért lenne lényeges, mert sok régi dolgom is van amik még 220V-ra készültek. A régi helyen ahol laktam ez jól meg volt oldva, mert szinte stabil 224-226V volt mindig a konnektorokban, de itt meg a 208-tól a 238-ig szinte minden van, általában az utóbbi, pedig a szomszéd ház előtt van a trafó. Bízom benne hogy az inverter kimenetén már nem lesznek ilyen anomáliák, de nálam még mesze van a kész állapot. Az akkum a napokban jött meg, de még erre is kell balanszer meg valami állvány vagy keret amiben eléldegél.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Szia!
Nem értem /nem figyeltem?

Akkor szigetüzemről van szó? Esetleg mint egy UPS ?

Mert hálózatra visszatáplálásnál ez nem működik.
(#) proba válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Számomra egy kérdés merül fel, egy 240V os hálózatra egy 220V-ra beállított inverter nem fog táplálni. ( le fog állni hacsak nem frekvenciát próbál növelni, de azt sem értem hogy fogja csinálni a hálózat alsó 80%-ában.) Ha van akupakkod, azt nyáron bruttó 2-3 óra alatt fullra tölti aztán leáll pihenni a következő borús időjárás/ hálózatkimaradás beköszöntéig. Az akkut sem fogja meríteni amíg a hálózati feszültség az inverteren beállított alá nem esik. ( bár lehet csak a saját inverteremből indulok ki.) Ha szigetüzemű akkor persze lehet állítgatni, de egy meglévő közüzemi hálózat mellett a szigetüzemet főleg télen nem igazán tartom gazdaságosnak.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2023
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Off gried hibrid inverterem van. Belső hálózatra taplál csak. A szolgáltatóira nem. Bypass üzemre képes és úgy is megy. Azaz amit tud a napelemből vesz ki a többit hálózatból. Hát nem tudom. Elég szerencsétlen vagyok hogy ma sikerült beüzemelni teljes egészében. Egész nap esett nem volt nap.
Következő: »»   203 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem