Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3511 / 3586
(#) szs válasza Jonni hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Tedd be a sütőbe. Meg fog olvadni azon a hőfokon.
Ne azt nézd, hogy egy ponton melegítesz, miközben a mellette lévő nagy felületen elmegy a hő. (Mintegy hűtő"borda". Azaz "hűtőfelület")

Még ez az általad említett jégnél is igaz (egy öngyújtó tobb, mint 100 fok, mégsem olvasztasz fel vele egy jéghegyet), de amit forrssztasz, azok a jégnél sokkal hővezetőbbek.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2023
(#) Fats Domino válasza szs hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
A kenyérpirítóba raktam a szalagot, kb. 5 cm-re a fűtőszáltól ücsörgött egy alufólián, ahol valószínűleg kicsivel magasabb hőmérséklet volt mint 230 fok C. A forrasztóón megolvadt,kis gömböcske, nem tudom mennyire látható, de közelebb nem tudtam fotózni mert elolvad a fényképezőgép objektívje. A fűtőszál vörösen izzik ! A szalagon jól láthatóan semmi deformálódás, esetleges olvadásra utaló nyom.! Egyébként szerintem ez a szalag nagyon rossz hővezető..de te biztosan jobban tudod ezt . Ha csak egy ponton érintkezik egy nagyon forró felülettel,akkor is kellene látszódni a nyomának, még ha szerinted el is vezeti a hőt, ezen viszont nyoma sem volt a pákának. Ugye nem probléma ha már tovább nem kisérletezek, majd csak akkor ha meglesz a hőmérő és hajlandó vagy elszámolni 1000 –ig mielőtt bármi újabb ötlet eszedbe jut és azt le is írod..pl. mint a jéghegy hasonlatod, ami rendkívüli melléfogás.! Köszi.
(#) antiktelefon válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 22, 2023 1 /
 
Látom nem sikerül nem taplónak lenned. Simán tesztelheted anélkül is, hogy minden második mondatban provokatív beszólásokat teszel. Meg hazudozol és ferdítesz, senki nem beszélt 20k-ról, az szélesebb tekercs volt.
Továbbra is ez egy hamis termék, a saját képed alapján, amin KEPTE márkanév szerepel. Lehet valami jobban sikerült másolat ez, de akkor sem eredeti. Ha nem raktad volna fel a képet a nem létező márkajelzésről, akkor még lenne is aki igazat ad neked.
Amúgy szerinted a HQ elektronika honnan szerzi a mindenféle kínai tápict, ami a Mouseren és TMEn meg Farnellnél sosem létezett? A hamisítvány egyik veszélye a folyamatosan változó minőség, most kifogtál valamit, ami valamilyen mértékben tükrözi az eredeti termék tulajdonságait. Direkt én nem neveztem a nevén, de én is "egy elektronikai kereskedésben vettem" ami hamis volt és ugyanilyen Kapton, csak magánhangzókat felcserélt márkajelzéső volt. Utána rendeltem Kínából, az is hasonlóan olvadt 400 fokon és amikor besokalltam vettem TME-n és máris jó lett.
Mellesleg a tesztet kalibrált meleglevegős állomással csináltam, nem pákával és 400 fokon.
De meghajlok a bunkóságod előtt, ha előásod az adatlapját ennek, amin szerepel a Kepte vagy Kepten márkajelzés, biztosan nem lesz nehéz, mivel a boltban ahol vetted, ezt tudniuk kell biztosítani.
De ha picit utánaolvasnál, kiderülne számodra is, hogy a Kapton a DuPont kizárólagos terméke, attól még más gyártó is készít hasonlót. Pl tesa® 51408 poliimid szalag néven, de eszükbe sem jut egy versenytársuk levédetett nevét imitáló jelzéssel ellátni a terméküket.
(#) klausz18 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
A 3M is gyárt kapton szalagot, az eredeti kaptonból se mindegyik magas hőmérséklet álló, másik nem kapton (ami szintén poliamid egyébként) általában szintén 180-260 a maximális ajánlott hőmérséklet.

3M Kapton szalag

De egyébként pedig Kaptonból is sima ragszalagból csak a DuPont Kapton HN hőálló 400 fokig, helytelen kijelentened, hogy vettél eredeti kapton és egyből jó lett 400 fokra. Egyszerűen csak másik típust vettél, de van Kapton B, Kapton CRC, Kapton EN, Kapton FCRC, Kapton FN, stbstb. közel 20 típus van, és mindegyik kapton és mindegyik más hőmérsékletetet bír!
Tájékozódásra: DuPont Kapton

Csak két igazi dupont példa a mellékletben. Mindegyik IGAZI DuPont Kapton. Érdemes utánaolvasni, mielőtt az ember általánosít, hogy a Kapton az igazi Kapton, a poliamid szalag meg hamisítvány.
- A kapton is poliamid szalag (ez ilyen részegész azonosítás, pl.: mirelit, flex, stb)
- A legtöbb dupont kapton ~180 - 260°C-ig hőálló, csak nagyon szűk típus tartomány van ami 400°C-ig bírja (vagy tovább ugye)
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2023
(#) antiktelefon válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 22, 2023 1 /
 
Ebbe direkt nem akartam belekeveredni, természetesen igazad van és abból is van sokféle, és használok is többfélét, különböző célokra. Amúgy jóval többet bírnak, mint amire gyárilag hitelesítve vannak. Ezt onnan tudom, hogy bizonyos forrasztási munkákhoz szükség van Kaptonra és az alacsonyabb hőmérsékletűből amúgy is volt itthon és kipróbáltam bírja-e, mivel jelentősen olcsóbb és nem beépítésre kerülő anyagról van szó.
"Kapton az igazi Kapton, a poliamid szalag meg hamisítvány"
Ilyet nem mondtam. Mindegyik poliimid szalag, csak egy bizonyos típusát a DuPont Kapton védjel alatt gyártja.

Azt azért elhiszed, ha mondom, hogy Kepten, Koptan meg Kiptan márkanéven egyetlen gyártó sem fogja árulni a valódi termékét?
Mint ahogy a Metabo sarokcsiszolóra sincs ráírva az, hogy Flex vagy Flax...
(#) Fats Domino válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Alpári stílusát visszautasítom! Az adminokat értesítettem mocskolódó, sértő bejegyzéséről, remélem lesz eredménye. Kérem, hogy a bejegyzéseimet messzire kerülje el, nem kívánok vitatkozni magával. A maga szintjét sajna nem tudom értelmezni
(#) klausz18 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Mindegy mi van ráírva, ha nem Kapton-ként veszed, hanem poliamid szalagként, akkor lehet rajta Kepten/Koptan/Kiptan/Bármi, hiszen nem kell klónnak lennie, mindenki szabadon gyárthat Kiptan márkanév alatt poliamid szalagot.

Akkor követne csak el hibát - hamisítást a gyártó, ha Kapton felirattal gyártja, de nem azt adja. Ha nem kapton van ráírva, attól még lehet pont ugyan annyira jó.
(#) szs válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Te most mit beszélsz?
Én a forrasztóón 235 fokjára válaszoltam (azt mondta fórumtársunk, hogy nem olvad meg 235 fokon) és azt mondtam még el neki, hogy forrasztáskor NEM azért kell magasabb hőmérsékletű páka, mert nem olvadna meg a forrasz 235 fokon.
Semmit nem mondtam a szalagodról
(Nem os érdekel valójában az a téma)
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2023
(#) Fats Domino válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Mocskolódó ,primitív bejegyzését elmentettem és az utólsó betűig elküldtem az adminoknak.
(#) Fats Domino válasza szs hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Valószínúleg félreértettelek. Elnézést.
(#) antiktelefon válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 22, 2023 1 / 2
 
Konkrétan hazudsz, mint a vízfolyás, 200 fokon elfüstölést meg 20 ezres árat adsz a számba.
Annyit mondtam hamis és kérdőjeles a cucc és továbbra is állítom hamis, mert Kepten feliratú!
Képen láthatod a kommented mekkora része volt személyeskedő bunkó beolvasás és mennyi valódi (de hibás) teszt.
Várom az általad vásárolt termék adatlapját még mindig. Az eladónak tudnia kell biztosítani azt, ha kéred. Minden más mellébeszélés és irreleváns, a hamis szalag sem olvadna meg a vasalón amúgy, de mutatsz egy Kepte/Kepten márkához tartozó adatlapot, akkor minden rendben, ha igazad van, nagyon könnyű bizonyítanod vele.

Névtelen.jpg
    
(#) SzervízMacska válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 23, 2023 / 4
 
Ne haragudj, hogy megkérdezem: olvastad a téma címét? Mert engem például rohadtul nem érdekel a szalagod napokon keresztül - ráadásul az offban. Ha neked megfelel, használd egészséggel, de a személyeskedést intézzétek privátban, ha lehet kérni!
(#) Gafly válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 23, 2023 / 2
 
Lehet ezt még ragozni, például ha:
- Vásárlás után kiderül, hogy nem megfelelő a minősége, akkor Köpton,
- Ha a kiszállított csomagban nincsen semmi, akkor Kripton,
- ...
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Szept 23, 2023 / 1
 
Ha meg szupermen rosszul lesz tőle, akkor pedig, kriptonit.
(#) Ge Lee hozzászólása Szept 23, 2023 / 3
 
Amellett hogy ez az OFF topik, nem nagyon értem, miért jó a semmiről vitatkozni oldalakon át. A szóban forgó anyag ugye a polyimid, amin ragasztó is van. Amiben gyártó függvényében eltérések lehetnek az maga az anyagvastagság illetve a ragasztó minősége. Nem teljesen mindegy, hogy hogy hívják? Nekem is koptan nevű akármi van, rátekertem belőle az akkor még weller pákám fűtőbetétjére ami 380 fokos heggyel üzemelt, 2 év elteltével sem lett a koptannak semmi baja. De kipróbáltam az átütési szilárdságát is egy gyújtótrafóval, 8kV körül lehetett a nagyfesz mert levegőben kb. 4mm-t ütött át, és bírta a szalag, nem ütötte át. Innentől nekem már meg is felelt, függetlenül attól hogy milyen nevet írtak rá.
(#) Fats Domino válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 23, 2023 4 /
 
Már nem tudja ,hogy mit beszélt egy héttel ezelőtt. Ez a leépülésnek az első szakasza. Okoskodásból is jól vizsgázott, a ponthegesztett forrfülek tökéletesen forraszthatóak az általam használt folyatószerrel, vagy forrasztóvízzel. Kérdezem :ki hazudott?.. Ennyi..

1212.jpg
    
(#) Moderátor hozzászólása Szept 23, 2023
 
Mindenki kiírhatta magából a gondolatait, kérjük, hogy a továbbiakban a Kapton vitát fejezzétek be. Kerültek leírásra hasznos információk is, így a hozzászólásokat nem töröljük, de kár, hogy ilyen stílusúra sikerült egyik-másik.

Köszönjük.
(#) Gafly hozzászólása Szept 24, 2023 /
 
Idézet:
„Ha nem fejezed be a nyilvános lejáratásomat a fórumon annak következményei lesznek.”

Tudom hogy nem illik privátot megosztani, de név nélkül, ettől nagyon meghökkentem.
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Szept 24, 2023 / 1
 
Biztos csak ezért regisztrált...
Tudod párszor már felvetettem, hogy legyen JÓVAL nehezebb új témát nyitni, de valahogy ez a modik részéről süket fülekre talált. Jelenleg még mindig elég az, ha valaki beregisztrál és már nyithatja is az új topikot anélkül, hogy kicsit is gondolkodna. Csak egy kicsit kell félreütnie (pl. elekronika, kimaradt "t" betűvel) és a fórummotor máris nem ad neki találatot, nyitja is ész nélkül a topikot. De még ha kap is találatot (csak az első 10 van kilistázva), akkor sincs rákényszerítve semmivel, hogy beleolvasson.
Én személy szerint minden egyes topiknyitáshoz egy kvízt is kitöltetnék, ami a fórum szabályzatát tartalmazza. A keresési találatokból nem csak tizet csapnék oda, de legalább a dupláját, de ha van már csak öt találat, akkor külön moderátori engedéllyel jeleníttetném meg egyáltalán a témát. Mondjuk az meg külön elhibázott döntés volt szerintem, hogy ha be akarsz írni egy témába és nem csak válaszolni valakinek, akkor arra rákérdez a fórummotor...
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Hamár a témánál vagyunk, akkor mi a legjobb megoldás, ha beköltözik az ember a stiglickert-be?
Van ugye az a sok cucc, amit összeszedett az ember, meg csinált és hasonlók.
- Veszélyes hulladék, rengeteg pénz amiért elviszik "ártalmatlanítani".
- Felajánlja az ember jótékony célra, iskola például. Gery78, lazsi, Skori jut eszembe első körben.
- HE közösségnek is fel lehetne ajánlani, de Topi szerintem heves csuklásba kezdene, ha megkapja az idézést a közjegyzőtől.
Mi a jó?
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
(#) Bakman válasza bbb hozzászólására (») Szept 24, 2023 / 3
 
Elképzelem a helyzetet, ahogy egy új fórumtag fél óráig csetel a szerverrel mire új témát tud nyitni, majd egyes "öreg" fórumtagok lekapják a tíz körméről, hogy mi a reteknek nyitott új témát.
Más nem is kell ahhoz, hogy szép lassan igazi beltenyészetté váljon az egész fórum amíg a régi bútordarabok ki nem kopnak, aztán mehet az egész /dev/null -ba.

Bízzuk ezt a tulajdonos(ok)ra és a moderátorokra, ez a dolguk.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Öreg fórumtag nem nyit új topic-ot.
Annál több esze van.
Na jó, nincsen, igazad van.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Ezzel értek egyet mindenképp.
Bár én is agymenést kapok a fölöslegesen nyitott új topikoktól, de valóban kár lenne egy beltenyészetté válni. Isten mentsen kvízektől -ha tetszik, ha nem, bizony a moderációnak kéne JÓL működni. Akkor az új tagok új kérdései is a helyükre kerülnének, és nem (például) engem teremtene le a moderátor, ha azt írom, a helyén kellene ezt.
Az ilyen veszekedéseket pedig kigyomlálni kellene, semmi hasznos nem volt benne (bár állítás volt róla, hogy volt benne hasznos)..
Jól lehúzta a színvonalat.
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Sajnos ebben van tapasztalat. Anyu volt kolleganőjének férje már talán nyolc éve, hogy meghalt, de igen nehezen vette rá magát a hölgy, hogy átnézze a holmikat. Ennek eredménye lett, hogy én mentem segíteni, összerakni, dobozolni, egy részét ingyen felajánlani, egy pár darabját pedig pénzzé tenni. Nem egyszerű hadművelet, de bármilyen holmit hagysz magad után, annak ez a sorsa. Szemét / ingyen vihető / valamennyi pénz belőle. A kategóriák között van valamennyi mozgás, s nagyban függ attól is, hogy kihez kerül a feladat.
A könyveket például se iskolai könyvtár, se antikvárium nem akarta elfogadni ingyen se. Jött "felvásárló", aki úgy hirdette magát, minden könyvet visz... Na az közölte, hogy nem úgy van az, s nekilátott csemegézni a népszerű darabok között, a "hulladék" meg maradt a nyakamon.
Ruházat nagyjából mind ment gyűjtőkonténerbe / vöröskereszthez, de mostanában talán ők se nagyon vesznek át ilyesmit.
Bútorok nagyrészt lomtalanítás / kazán, hiába a jó állapot, kutyának nem kellett még ingyen se (itt persze ha antik cucc, vagy nagyon modern, akkor talán kivétel, de a 80-90-es évek beli holmiknak nem volt keletje).

Na de amire kíváncsi lehetnél, az utánad fennmaradó adatmennyiséggel mi lesz? Az emlékek / fotók pl. unokákat már nem fogják érdekelni, sokszor azt se tudják ki van a képeken.
(#) bbb válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Csakhogy úgy néz ki abba a divatirányba terelődünk, hogy nagyon könnyű ész nélkül nyitni egy új topikot ugyan annak a kérdésnek, amit már negyvenszer megválasztolt a közösség. Cserébe nehezítve van egy topikon belül az új kérdés felvetése.

Ahogy én most látom a dolgokat:
Pistike nem tudja kitekerni a villanykörtét -> rákeres az interneten -> megtalálja a fórumot -> regisztrál -> nyit egy új témát -> eltűnik

Egy kezemen meg tudom számolni mennyi olyan téma nyílt az elmúlt évben, amit friss regisztrációval érdemben nyitottak. Nagy kedvencem volt most az a srác, amelyik nyitott az elektromos robogójának egy topikot (hiszen pont olyan típus talán még nem volt itt fent), természetesen már a címben helyesírási hibával (mert miért is lett volna javítva), majd miután ott ki volt tárgyalva a gondja, a robogó újabb hibájának nyitott egy másik topikot (persze az is befért volna még három másik helyre). Naná, hogy mindezek után még fel volt háborodva, mikor rászóltak, hogy legalább oda rakta volna, amit először nyitott...

Szerinted van értelme az ilyennek? Vajon miért van, hogy némelyik külföldi fórumon csak akkor tudsz kérdést feltenni, ha már volt legalább 5-10 érdemben elismert hozzászólásod? Vajon azok az oldalak miért tudnak még most is működni és nem lesznek beltenyészet?

Szerintem a mostani engedékenység nem jó, s évek óta ezt ugatom, hogy változtatni kellene rajta, szigorítani.
(#) szs válasza bbb hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Idézet:
„Az emlékek / fotók pl. unokákat már nem fogják érdekelni, sokszor azt se tudják ki van a képeken”

Ez nem lehetetlen. De sokkal nagyobb baj, ha semmi nem matad. Mert bozony -érdekelhet valakit.
De nincs akadálya, ha valaki/akárki/bárki úgy érzi, hát nem kötelező sem fényképezkedni, sem írni sehová . Úgy kicsit biztosabb, hogy senki nem talál róla semmit.
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Még életedben kell felajánlani, vagy elajándékozni, mert a "stiglickertbe" nem vihetsz magaddal semmit és a sorsa bizonytalanná válik.
(#) zolika60 válasza szs hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Sajnos a moderáció egyre kevésbé működik jól. Amikor megjelent az új topicok fejlécében az ajánlás ablak lelkesen javasoltam mindig a meglévők közül néha többet is, de a modik többnyire nem voltak vevők rá így manapság már nem teszem. Elég régóta vagyok fent, még majd két évvel régebben is, mint ahogy az adatlapomon látszik. (Én vagyok eredetileg a zolika59 is) De valami műszaki probléma okán nem tudtam belépni napokig így csináltam egy másik bejelentkezést. Azt is szomorúan látom, hogy az oldal nézettsége, olvasottsága folyamatosan csökken. Bár egy jó pár éve a pillanatnyilag bejelentkezetteket nem lehet látni a jobb oldalon, de azt látom, hiszen naponta vagyok fenn, hogy a hozzászólások száma erősen csökken. Régebben szinte minden a bal oldalon megjelenő témához hozzászóltak többen is, manapság talán tízhez, vagy a hétvégén kicsit többhöz. Sajnos csak néhány tag van akinek a hozzászólását, vagy válaszát érdemes elolvasni. (Nem sorolom fel őket, mert jogosan zokon vehetné aki véletlenül kimarad) Azt látom, ahogy fogy az idősebb generáció, úgy laposodik a látogatottsági görbe. Sajnálatos.
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
@szs: Anyám mondta annó, hogy "Fiam, írjad fel a kép hátára...". Akkor röhögtem, hogy "Anya, dehát tudom." Most itt állok egy zsák fényképpel, és vakarom a fejem, hogy ez meg ki a fene. És tudom, hogy apám öccse, aki rám bízta, még el is mondta mindenkiről...

@zolika60: Sajnos volt már olyan szitu, hogy hívott fórumtárs, hogy jöhet bárki és vihet amit csak lát. Sokan nem voltunk, és néha húzta a szája szélét, hogy "ezt én annó nagyon sok pénzért vettem", volt amit nem volt pofám lejmolni, de sok cuccot aki boltban nem kapható felhasználtam (örök hála) és tovább passzoltam.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
(#) asch válasza bbb hozzászólására (») Szept 24, 2023 / 1
 
>nyitott az elektromos robogójának egy topikot
Másik fórumokon az a divat, hogy kérdésenként egy topikot nyitunk. Sőt, annyira van, hogy szerintem az a logikusabb, és talán jobban kereshető is. Ez, hogy egy topik évtizedig aktív lehet, és annak a végén illik kérdezni, szerintem erre a fórumra jellemző különlegesség. Én nem is ismerek másik ilyet. Tehát aki kintről jön, az jó eséllyel a másik megközelítés szerint kezdené használni a fórumot, és a rápirításokból jó esetben rájön, hogy itt nem ez a szokás. Én is azt gondolom, hogy akármennyire hülye is valaki, eleinte a meg nem szolgált udvariasságot is meg kell adni neki.
Következő: »»   3511 / 3586
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem