Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   163 / 169
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Azt díjazom, hogy végre kilép a 8 bites -rég befagyott- felbontásból jó áron, és kijelző felbontás 1024x600 amivel együtt eltűnik a 8 bites pixelessége. Mindez olcsón, más hasonló tudásúakhoz hasonlítva.
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Hát igen, meg a memória is elég, az USB type C is. A VESA mount meg jó ötlet, egy karos monitor állványra felteszed, aztán ha kell csak magad elé húzod, amúgy meg nem foglal helyet - bár egy ilyen kis gyösz amúgy se
Ha nincs nagyon elrontva a sw, akkor kb. best buy most.
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Idézet:
„Ha nincs nagyon elrontva a sw, akkor kb. best buy most.”
Igen, én is azt mondom. Még a zaját kellene megnézni. Láttam egy ismerős Rigol MSO5000 szkópját, az iszonyatosan zajos volt hardveresen, ezért van aggályom, de talán még egyszer ilyet nem csinálnak.
(#) djcaveman válasza cooper85 hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Szia. Nekem van egy Tektronix 465/b illetve egy Siglent SDS 1202X-E... Mindkettő teszi a dolgát....
Ha kell a 4 csatorna, csak akkor költs rá.
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Ja, a zaj is lehet probléma: Link. Korábban linkeltem Dave videóját, lehet van benne erről szó. Illetve az eevblog fórumon pörög egy másik topic a szkópról, az van már vagy 70 oldalas. De ez alapján "hekkelhető" ez is.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2023
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 26, 2023 /
 
Megnéztem a Dave videót, sajnos angolul nem tudok, csak a képről ami értelmezhető annyit vettem ki belőle. Jónak látom, zaja kicsi, valószínűleg mint írtad: "kb. best buy most."
Ami nem derült ki nekem, hány digitalizálója van. Ha egy, akkor a valós mintavételi sebesség 1.25Gs/s, 2 csatornás módban fele, 4 csatornás módban kb. negyede kb. 250Ms/s lesz, ami kb. 40Mhz átvitelt tud.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2023
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 26, 2023 / 1
 
Ha van a videónak felirata (annak van) azt be tudod kapcsolni, a felirathoz meg tudsz feltelepíteni fordítót és onnantól magyarul feliratozza neked. A fórumos leírások alapján osztódik, azaz ha megy mind a 4 csatorna akkor már csak 300Ms/s körüli mintavétel lesz.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2023 /
 
Köszi, már működik is. Youtube videónál nem kell feltelepíteni semmit, kiválasztható a felirat nyelve alul a beállításoknál. Nem gondoltam erre a lehetőségre, de írtad, így siker.
(#) Pethical hozzászólása Nov 29, 2023 /
 
Már jó ideje szeretnék venni egy szkópot hobbi célra, de valahogy soha nem jutottam el odáig, illetve sajnáltam rá a pénzt. Most ez változott és bepróbáltam egy Hantek DSO4254C-t. AliExpressről Black Friday kuponokkal, kredittel meg tudtam venni mindenestől $470-ért EU (Cseh) raktárból, azaz az egész kb. 162 000 Ft-ból megvan.

Nem sok véleményt találtam róla neten, pár orosz videót találtam szinte csak. Viszont 4 csatornás, 250Mhz, 1GS/sec, függvénygenerátor, protokollokat felismer, meg kb. minden jóságot tud. Ami zavar benne a pici memória és az, hogy Hantek, nem tudom mennyire lesz bugos a szoftvere és stabil az egész, de ennyi pénzért ezekkel a paraméterekkel nekem megérte a kockázatot, főleg mert pl. a TME-nél ez a szkóp bruttó 308 000 Ft, tehát kvázi féláron vettem meg. Ha rossz lesz akkor meg tanulok belőle és beállok a Siglent / Rigol sorba majd, de reménykedem, hogy nem így lesz.

5 nap múlva érkezik, nagyon várom és kíváncsi vagyok rá, hogy milyen lesz. Szurkoljatok, hogy ne kidobott pénz legyen
(#) Skori válasza Pethical hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Kíváncsi leszek rá, mert kevésbé ismert, de akár jó is lehet.
(#) nagym6 válasza Pethical hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Nem tudom mennyire ismered a kategóriát, 250Mhz és 1Gs/s csak 1 csatornás módban igaz (fenntartással), 2 csatornánál 500Ms/s, többnél 250Ms/s. Ezzel a határfrekvencia, és a felvételi memória arányosan csökken, azaz megoszlik. Gondolom nem kell több csatornán is 250Mhz, ettől még nagyon használható gépnek látszik. Totál ilyen kinézettel Voltcraft név alatt is láttam.
(#) Pethical válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Igen, az megvan, hogy az 1Gs/s osztódik, ha több csatornát használok, ez nem lesz gond. Ha mégis falakba ütközöm, akkor az meg annak lesz a jele, hogy érdemes többet is elköltenem rá, mert nem csak porosodik a polcon, hanem használom. Ez is egy szempont nálam.

Ezt a Voltcraft szkópot láthattad, utánanéztem és nem véletlen, a Voltcraft egy átbrandelt márka, azaz ez egy Hantek DSO4254B lelkével rendelkezik, a megfelelősségi nyilatkozatban már ez van feltüntetve (A DSO4254B), ugyanaz, mint amit vettem csak ebben nincs fvgenerátor, míg a C végződésűben van.

Ezzel a Voltcrafttal is szemeztem, 4 csatorna, 150Mhz és 118 000 Ft, ránézésre ez se egy rossz gép ezért az árért főleg hobbira, de aztán picit megtoldottam és így kijött ez is, meg így nem fizetem meg a Conrad felárát. Ezért is mertem megvenni, mert, ha a Conrad meri árulni saját márkanév alatt, az azt jelentheti, hogy nem viszik vissza tömegesen a vásárlók.
(#) Skori válasza Pethical hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Nekem a memória tűnik kevésnek, a sajátomban már sokszor volt nagyon hasznos a 14Ms memória... és mégtöbb még jobb lenne. Csak akkor kezd majd kevésnek tűnni a memória, amikor egyszercsak elkezded kihasználni a lehetőségeket....

Voltcraft ill. Conrad saját márka: Az értelmesebbek körülnéznek vásárlás előtt, hogy mi, hol, és mennyibe kerül. Persze kérdeznek is esetleg fórumokban. Ezek a saját márkanév alatt árult, különféle gyártótól származó cuccok, ár/teljesítmény viszony tekintetében az átlagosnál valamivel rosszabbak. Többnyire olyanok vásárolnak ott, akik: csak kevésbé tájékozott amatőrök, esetleg jutalékot kapó beszerzők, és olyan, döntéshozói pozícióban levő főnökök, akik nem elektronikai szakemberek (lehet, hogy kihagytam valamit - de a lényeg kb. ez). Persze vannak kivételek, amikor olyan termékről van szó, ami csak ott kapható, vagy valami oknál fogva náluk kedvezőbb az ára (ez azért nem túl gyakori - de ez is előfordul).
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2023
(#) Pethical válasza Skori hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Igen, de egy alap minőséget meg kell ütniük, különben többé kerülne a cégnek a garancia és a reklamációk kezelése, mint a haszon. Már úton van a cucc, remélem jövő hét elején itt is lesz. Jövő héten péntektől meg szabin leszek, így tudok is vele majd játszani.
(#) img válasza Pethical hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Nem csak az alap minőségük szerint mérik a műszereket, hanem hozzáadott értékben, szolgáltatásban is, amiben elmaradhatnak. Pl. átgondolatlanul tervezett ergonómia, bugos firmware, funkciók amiket részben vagy egészében nem tudnak, stb. Pl. a Siglent szkópoknak a kijelzőjük az egyik erősségük - és ez egy digi szkópnál nagyon számít, hogy mit / mennyit tud megmutatni és azt hogyan tudja megmutatni.
(#) Pethical válasza img hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Alap minőség alatt azt értettem, hogy használható a céljára, akár kisebb, de még tűrhető kompromisszumokkal, hiszen az sem mindegy, hogy mondjuk hobbiból havi 1-2 alkalommal használod, vagy napi szinten munkához. Esetemben az első, viszont amikor már értékes munkaórák múlnak rajta és az ember termelékenysége, na ott már nem mindegy, hogy milyen egy munkaeszköz. Legalábbis én így vagyok, amivel pénzt termelek abban nincs kompromisszum, ami hobbira kell, ott elfér egy kis kényelmetlenség, vagy kompromisszum.
(#) nagym6 válasza Pethical hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Idézet:
„ami hobbira kell, ott elfér egy kis kényelmetlenség, vagy kompromisszum.”
Sőt ha nem alkalmas adott hobbi célra a műszer, ejthető a dolog. Nekem munkára -pénzt keresnek- vannak szkópok, hobbira én is egyet, sokkal olcsóbbat vettem volna.
(#) Pethical válasza Pethical hozzászólására (») Dec 4, 2023 / 1
 
No, ma meg is érkezett, be is üzemeltem, de messzire azért nem jutottam vele egyelőre, ahhoz több idő kell majd.

Elsőre elég kézre áll, a kezelése egyértelmű, a menüjét egy picit szokni kell, egyébként nekem teljesen logikus, olyan 10 perc alatt sikerült összebarátkozni, aztán majd megnézem mélyebben is a funkcióit, ha lesz rá idő.

Összeszerelésben, anyaghasználatban sem tapasztaltam problémát, rendesen össze van rakva, az anyagok minőségiek kívül, kellemes őket tapintani, a tekerők, gombok stabilak.

A hátránya amivel egyből szembesültem, hogy a hűtése mindig megy, így folyamatosan jön belőle a ventillátor szélzaja. A képernyő felbontása tűrhető, olvasható, 800x480.

Egyelőre kalibráltam a próbákat (csak kettőt) és rákötöttem gyorsan egy ESP32-t amiből kinyomtam egy 4MHz-es PWM jelet, hogy megnézzem hogy mutat rajta. Hát így. Az egyik kép zajszűréssel, a másik szűrés nélkül. Eddig ennyi idő volt, majd még játszom vele.
(#) nagym6 válasza Pethical hozzászólására (») Dec 4, 2023 / 1
 
A szkóp szondákhoz van kis rugós testcsatlakozó, amit a szonda végére kell tolni. Ha ez használható -van ilyen közel testpont- akkor a szonda testkábel helyett használva nem lesz túllövéses a négyszög felfutása, ezt a távoli testcsatlakozás okozza.
(#) Pethical válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Köszönöm szépen
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Akartam is már régebben kérdezni, hogy mi a neve annak a hüvelynek vagy mi, vagy csatlakozók vannak-e ilyenek amibe a szkóp szonda végét bele lehet dugni, mert nagyfrekin csak így lehet korrekt mérést végezni. Nekem kéne ilyen BNC-re, N csatlakozóra meg SMA-ra is.

hüvely.jpg
    
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Ha nagyfrekin 50 ohmos rendszerben korrekt mérést akarsz, pláne ha a kiindulás is bnc vagy más hasonló csatlakozó, akkor kihagyod a mérofejet és közvetlenül koaxot használsz a szkópog. Ott peidg ha van a szkópnak belső 50 ohmos lezárása, akkor azt aktiválod, ha nincs, akorpedig egy átmenős 50 ohmos lezárást használsz.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Nekem a Siglent mérőfej készletben van ilyen, "BNC adapter" elnevezés van ehhez írva.
Többet nem tudok erről.
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Scope probe bnc adapter néven keresd, de többféle méret van a szkóp mérőfej átmérője szerint.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Ha nagyfrekin korrekt méréseket szeretnél végezni, akkor a "T" elosztót sürgősen felejtsd el.
Az egyszerűen párhuzamosan köti pl. az 50 ohmos generátorra a két szintén 50 ohmos terhelést, és garantáltan reflexiót okoz. A mérés végeredménye a hullámhossztól, és a kábelhossztól fog függeni.
Korrekt méréshez alacsony frekvenciákon (20 MHz alatt) elosztó áramkört, vagy magasabb frekvenciákon (60 - 80 MHz felett) iránycsatolót kell használni.
Impulzus méréseknél pl. megjelenhet az illesztetlenség helyétől függő késleltetéssel a visszavert impulzus. Nemmellesleg így lehet megtalálni a kábel zárlatot.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2023
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Nekem eddig sem jutott eszembe, hanem olyan "aljzatot" keresek amibe belepasszol a szkóp szondája. Eddig így tudtam a leg korrektebbül mérni 100MHz felett, a sima közvetlen összekötés koaxszal sosem volt jó, vagy reflexiós lett vagy egyenetlen, hullámos lett az átvitel a sáv valamelyik részén.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Akkor itt valami más gebasz van. Ha 50Ω a generátor kimenet, akkor további 50Ω dugó kábel és fogadó-lezáró 50Ω az ideális, azaz referencia is lehet. Mérőfejnél lehet, hogy egyik hiba éppen kompenzálja a másik hibát. Mérőfejekben 100Mhz felett nem igazán lehet megbízni.
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Elnézegettem a videókat róla, az nem tetszik, hogy a kijelzőn alul felül széles sáv van a kiírásoknak lefoglalva. Alig marad hely a jelalakoknak, ami jobban kellene főleg négy csatornánál.
(#) Tambi hozzászólása Feb 23, 2024 /
 
Kedves Fórumtársak!

PC szkópot szeretnék venni, de az általam eddig pl. a Youtube-on látottak mind csúnyán zajosak. Lehet, hogy "ilyennek kell lenni", vagy 50-100 eFt-ért ilyet adnak, de ez eléggé zavarónak, sőt visszataszítónak tűnik számomra.

Mi a megoldás?

Köszönettel; Tambi.
(#) Cinema válasza Tambi hozzászólására (») Feb 23, 2024 /
 
Picotech az jó.
Nekem van egy 2205-ös ami 12bitre is állítható, pontosabb jel-figyeléshez.
Üdv!
Következő: »»   163 / 169
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem