Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Lehet én értettem félre de nem 16 ohm helyett akar 8 ohm -ot?
Én 16 helyett szeretnék 8-at igen, ha megoldható.
Köbzoli! Csövesre kéne bíztatnod...
Mondjuk egy EF86, EBL21 kombináció? 5W, SE gyakorlásnak jó, a GU50 után a második legjobb Idézet: „Szia druszám!” Épp azért írtam hogy tranzisztorost keresek mert nem nagyon szeretem az IC ket. Ide elég szép hangzást szeretnék :yes:
Az igényeidnek pont kiválóan passzol a csöves
Idézet: no evve lmeg az a problémám hogy a gatyámat megenné! Nagyon sok megy el a fűtésre stb. stb... „Az igényeidnek pont kiválóan passzol a csöves”
mi sok??? Egy SE? ne viccelj, EBL21 SE-bel talán ha 30W-t felvesz a hálózatból akkor sokat mondtam :yes:
Na akkor most mi lesz ha 16 helyett 8-at kötök rá?
Nos, ha egy erősítőt alacsonyabb impedanciára illesztünk mint való, elfüstöl. De a te eseted érdekes, mert ritka a 16 ohmos hangdoboz. Biztos hogy ezek valók hozzá?
Igen, nekem is gyanus volt, mert még nem láttam ilyet, de az eredeti gyári hagfalak 16 ohmosak hozzá. A hifi egyébként egy aiwa xr-m100, de nem találtam semmit róla neten. (Egyébként nem is az ln hifim, ezért nem tudok semmi adatot mondani róla, mert nincs meg a kézikönyv se)
Eddig anyit sikerült kideríteni hogy 2X8W RMS a teljesítmény, és valószínűleg IC-s a vége. Idáig csak fizetős szervízkönyveket találtam, de egy Indiai oldal valóban 16Ohmot ír.
Megépítettem ebből a tápegység részt, de üresjáratban nagyon melegedett az előfeszítő ellenállat és a zéner, ezért kicseréltem az ellent 1W-osra, a zénert 2W-osra. Így mennyire terhelhetem hogy ne füstöljön el az egész?
mod: a 22µF kondik nagyon fontosak bele?
Ha terhelés nélkül melegszik ott valami nem kerek. Ha terheléssel akkor mérj áramot, és számolj.
Áramot még nem mértem csak számoltam az 1k-s ellenen 24V esik a többi a zeneren ha jól emlékszem 13.2 Így 0,024A
Akkor helyben vagyunk, a 24mA 1k-s ellenálláson 0.576W. Kell oda az 1W-os ellenállás, természetes a melegedés.
Azt értem én, de hány mA-rel terhelhető ez így?
köszi
Találkoztam egy nagyon érdekes erősítő ic-vel, sm7512, 16 lábú smd, 2*3 watt folyamatos rms kimenővel az adatlap szerint, úgy, hogy nem melegszik. Bekötöttem a nagy hangfalaimra, és tényleg nem melegszik nagyobb hangerőn sem ! Hogy lehet ez ?... Pedig szerintem nem kapcsolóüzemű. Amúgy a hangja olyan tranzisztoros, nem valami szép. Egy kis számítógépes hangfalpárban volt, ami a tápot az usb-ről kapta, és 1-1 pici alumembrános "odyssey"-klón hangszórót hajtott meg. Érdekes...
A gyártó honlapján sem írják hogy kapcsiüzemű lenne.
Itt van adatlap és próbapanel, stb.http://www.samhop.com.tw/html/sm7512.html Idézet: „Bekötöttem a nagy hangfalaimra, és tényleg nem melegszik nagyobb hangerőn sem ! Hogy lehet ez ?...” Ugy lehet, hogy 2x3W-ot 10%-os THD mellett tud az erosito, de ennyire ugysem vezerled ki mert ez mar hallhatoan (es idegesitoen) torz hangot eredmenyez. Az adatlap szerint 4ohmon 1.9W-ot tud 1% THD mellett illetve 1.4W-ot 8ohmon szinten 1% THD mellett. Raadasul hidkapcsolasu erositorol van szo igy a disszipacio is eloszlik 4 vegfok kozott. Ja es biztos vmi nagyon egyszeru AB osztalyu vegfokok vannak benne amiknek a nyugalmi arama nagyon kicsi (kozel van a B osztalyu mukodeshez). Hutes a NYAK fele, az IC aljan van. Ezekkel a trukkokkel siman elerheto, hogy ne melegedjen az IC jelentosen.
Valószínűleg így van. csak azért csodálkozok rajta, mert még smd is, és így sem melegszik, pedig a normál, hasonló kategóriájú tda2822 ilyen teljesítményen már forró. Akkor ez tényleg nagyon jó hatásfokú, ha jól láttam a nyugalmi árama csak 8mA az egész ic-nek mindenestül.
Ha csak 8mA a nyugalmi aramfelvetele az egesz IC-nek akkor bizony inkabb B osztlayu vegerositok vannak benne ... ez magyarazhatja a nem tul jo "tranzisztoros" hangot is
Köszönöm a válaszokat. Csak megint gondolkodóba estem. Mivel 2x120W 3,5kg súlyal elméletileg nem kéne gyanúsnak lennie mivel a házimozim 300W (nem RMS) összteljesítmény és fele annyi súlyú. Nincsennek benne óriás hűtőbordák veszett nagy táp, és nagy kondik. Talán nem lehet, hogy a mai modern technika eredménye... :nemtudom:
Azért, mert a házimozidban jó ha van 5 hangszórónak kb 20-20W-os erősítő, a mélynek meg hídban kettő. A tápegysége pedig kapcsoló üzemű, és annak gyakorlatilag alig van súlya.
Péter!
Egy hagyományos trafós tápba a trafó súlya, ami 240W-os teljesítményhez kell 330VA-es, és kb 4kg, toroid esetén 3kg körül van. és ez csak a trafó! Ezért írtam hogy kapcsolóüzemű táp jöhet szóba csak, mert az 15dkg. A házimozidat meg hagyjuk, az más osztály.
Ok Tisza. Viszont van olyan megbízható a kapcsolóüzemű mint a normál. Avagy kicsit óvatosabban kell vele bánni? Azért kérdezem mert nem vagyok elektronikai zseni...
Maga a kapcsoló üzemű táp lehet megbízható is. De ezekből az olcsó kínai termékekből spórolják az alkatrészeket részben azért, hogy ne működjön 2-3 évnél tovább=>vehess újat. Többnyire a tápegységük szokott elromlani, ami sok esetben viszi magával a többi alkatrész is. Vigyázni nem nagyon tudsz rá, maximum annyit tehetsz, hogy évente cseréled a tápegység elkóit, esetleg a kapcsoló tranzisztort erősebb típusra cseréled, mert ezek szoktak tönkremenni. A melegedő alkatrészektől minél távolabb kell tenni az elkókat, amiknek LOW ESR típusúaknak kell(ene) lenniük. Így talán több időt bír ki.
Köszi. Tulajdonképp PONT erre voltam kiváncsi. Azaz ezek után inkább mellőzöm a vásárlást. Bánom, hogy annak idején eladtam a csöves erősítőt... Keresek valami használt de megbízhatót
Üdv
Olyan problémám lenne,hogy kedves barátaim kicsit túlhajtották az erősítőt és a táp olyan büdös volt mint a nemtudom micsoda.Na de odaértünk és helyreraktuk,hogy legalább ne melegedjen tovább meg ne olvadjon a táp mégtovább.Most olyan kérdésem lenne,hogy a tápot kicseréljem belőle? vagy ez is jó még?? Mert még működik vele.
a Táp sima trafós, vagy kapcsoló üzemű? Ha sima trafó, akkor valószínűleg nem lesz gondja, csak a réz dróton található lakk elkezdett szagosodni. Azt még próbáld ki, hogy ne adj jelet az erősítőnek, csak kapcsold be, és egy fél óra múlva nézd meg, hogy mennyire meleg a trafó. Ha süt, vagy nagyon meleg, akkor menet zárlatos lett, akkor csere, de ha csak langyos, akkor minden ok.
Rendben nagyon szépen köszi a segítséget.Megnézem.
A táp sima torroid trafó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |