Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Persze a mai technikával már vissza is lehet élni. Nèzd meg az ABBA avatar koncertjét. Majd jön.
De sok illuzionista is ebböl él. Az természetes, ha megvan a müszaki háttér, hogy a hanggal is dolgoznak, az hozzá tartozik az elöadáshoz. Ha egy élö szinházban kevernek mütapsot az viszont átverés és talán büntetik is. A TVben meg egyenesen kényszeritik a nézöket a tapsra.
Úgy érzem van itt hozzáértő "szaki"
Volt a TVben a Csináljuk a fesztiváltműsor. Többször volt olyan kameraállás, ahol a zsűrit a nézők mögött láttuk. Milyen trükkel érték el, hogy a nézők fekete-fehéren, a zsűri normál-színesen látszott ?
Sok technika van. A legegyszerübb a bluebox ( ma inkább zöld) technika. Ilyenkor a nézök mögött egy zöld függöny van. A másik kamera meg valahol a zsürit veszi ( az sem biztos hogy jelen idöben azaz pl a nézök már felvételröl mennek, a zsüri élöben).
Az elsö kamera képén mindent ami zöld a másik kamera képével helyettesitenek. Azaz a zsüri oda kerül, ahol a másik kamera képén zöld szin van ( ezután a nézöket vevö kamera jeléröl leveszik a szint, azaz fekete fehér lesz), azaz a képen mindenhol ahol zöld szin van ott a kamera fekete fehér képe lesz. De vannak ma már modernebb technikák is. A kamera képén a gép meg tudja rajzolni a konturokat ( sokszor látni magazinokban is hogy a konturok ki vannak festve) nos ezzel a jellel lehet kapcsolni ( keverni a két képet) stb. ( nem láttam még egy ilyen müsort sem, de majd legközelebb, ha lesz, megnézem, és akkor talán pontosabban le tudom irni). A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2024
Amire Élő van írva, már az sem az, amióta az Avidet kitalálták.
Köszi !
A "zöld" technikát ismertem,régen fényképen próbáltam használni is ... Az említett műsorban párszor volt olyan jelenet, hogy: (innen a látott képet mesélem ) A színpadon állunk,a műsorvezetőkkel szemben, fordulunk a zsűri felé, közben a kép alsó felén látszik a közönség halványabban, kevésbé színesen. Zoom a zsűrire, ők tökéletesen láthatóak. Esetleg a világítással lehet ilyen trükköt elkövetni ?
Ma már erre vannak nagyon kispekulált berendezések, amik pl automatikusan felismerik az személyeket, meg már az állatokat is, és azokkal kezdenek el dolgozni, mint képtartalommal, igy már szinte mindent meg lehet csinálni. Be lehet állitani milyen képmélységig kell az egyik kép amit a másikra lehet keverni.
Már jo 10-15 éve épitettük az elsö automata virtuális studiot, amibe gyakorlatilag semmi sincs csak a világitás meg féltucat robotkamera egy kb 200 nm nagy helységben. Minden más, kivéve talán a bemondot ( de már azok is reszketnek, mert itt van az AI) mesterséges trükk. Miatta is a kezdetben be kellett vinni legalább egy asztalt, hogy el ne vesszen a végtelen ürességben. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2024
Az avidnak ehhez elég kevés köze van.
Egy tömörítetlen videóval dolgozó utómunkarendszernek, ami két kameraváltás között képes a tartalom változtatására? Élőben láttam, hogy mennyire nagyon is van köze. Főleg, amikor megadod neki, hogy a kamerától jövő képet melyik algoritmus szerint módosítsa színben, tartalomban. Nem tudom te ott voltál-e - én igen, amikor már lassan 18-20 éve 20 tonna Avidet demózott a német kolléga. Én azért voltam ott, mert mi építettük fel... Azóta sokkal többet tud és gyorsabb. Ami akkor méregdrága szuper PC-kkel volt megvalósítható, később már elfért egy notebookon is. Azóta is eltel még vagy 15 év. Tegnap éppen egy AI alapú oktatóvideón dolgoztam, ahol a szoftver felajánlotta, hogy akár a saját hangomat is képes felhasználni. 1 perc magyar nyelvű szöveg felolvasása után, visszaolvasta a demo szöveget a hangomon - angolul. Holott bár úgy ahogy olvasva, szótárazva megértem, de beszélni nem tudom. Mégis folyékony volt a szöveg. Ez évi 85$-ba kerül. A teljes alakos videoanyag 1-3 percnyi felvételből és a képmanipuláció kicsit drágább. Azaz bárkinek a hangján, bárkinek a bőrébe bújva, bármit elő tudok adni. Ez Aviddel együtt - tömegpusztító fegyver. Annak persze, akinek van rá pénze és nem fél használni. Colossyan.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2024
Semmi gondom nincs az Aviddal, de a studioban élö munkákhoz van több jó rendszer. Az Avid az utomunkákhoz nagyon jo, még akkor is ha az üzletpolitikájuk stb. csapnivalo. Sok munkát miattuk csak honapokkal késöbb tudtuk befejezni. Szerencsére már csak a partvonalrol figyelem az eseményeket.
Ezek a trükkök többnyire már ilyen vagy olyan plug-inek a studioban használt rendszerben. Vannak olcsok, meg vannak drágák, meg vannak olyanok, amit bárkinek oda sem adnak, mindenféle jogi védelmek alatt vannak. Meglehetösen eldurvult a profivilág, mert nagy a bevétel visszaesés és ezt mindenféle ilyen “megfoghatatlan” termékekkel probálják a gyártok kompenzálni. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2024
Érdekességek Németországból.
Az ottani államvasut, a DBAG mozdonyvezetöket meg müszakiakat keres ilyen feltételekkel: Ugy látszik arrafelé a DOS a W3.11 meg a GPRS legalább 100 évig fog müködni, mint a valamikori S&H berendezés. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2024
Erről hír is volt: Bővebben: Link
Nem kommentálom, mert már többször konfliktust okoztam itt is, mert vannak még ettöl rosszabb dolgok is Németföldön.
Az viszont tény, hogy a vasut nem ugy müködik ahogy azt a hurráoptimisták, meg a propaganda sugallja. Egy 20 éves jármü még a teenegeri kort sem jelenti a sineken, és ott a szerkezetek cseréje, de még az upgradja sem ugy müködik, mint mindjájunknál akár otthon is.
Nem értem, ezzel mi a probléma...
- Az elmúlt 30 évben tutira előjött az összes lehetséges hiba, és azokat már ki is javították. - Egy frissítés nem fogja tönkretenni a működő rendszert, ahogyan az újabb Windows-ok esetében néha elő szokott fordulni (mert nincs hozzá frissítés... ) - Ki az az elvetemült, aki most tervez vírust készíteni egy Win 3.11-re? (A régi vírusok ellen meg megvannak a megfelelő védelmek) - Van még olyan hekker, aki mondjuk egy 386-os laptoppal próbálna belépni a rendszerbe?
A magyar cikket csak most olvastam. A legérdekesebb az utolso bekezdése és az amögött rejtöző elég aljas átverés. Ugy tálalják a mintha MS-nek (stb) joga lenne bármilyen termék és annak karbantartását/támogatását egyszerüen egy tollvonással megszüntetnie, és a kuncsaftot, aki sok milliot költött a beszerzésre, üzemeltetésre állva hagynia. ( igaz sajnos elég sokan ezt már természetesnek veszik….
A SW-t sok nagyságrenddel drágább berendezések ( ebben az esetben a vonatok) üzemeltetésére használják, azaz a SW gyárto egy tollvonással ezeket is a roncstelepre küldi. Érdekes ugyanazokba a jármüvekbe, szerkezetekbe a HW gyártó köteles life time szerződésben azokat müködésben tartani. Igaz ez sem egyszerü, a minap is jött a gyár fiatal képviselöje egy uj kártyával a beteg, 12 éves mozdonyba, és csak a mühelyben derült ki, hogy az uj kártyát nem lehet a gépbe bedugni, mert nagyobb. Igy repülhetett haza egy másikért.
Tudod a baj azzal van, hogy az utobbi 30 évben azért sinre/vasutra kerültek ujabb szerkezetek is és abban egészen biztos nem W3.11 müködik, viszont az adatokat sokszor a W3.11-ből kapják, vagy az kapja az uj berendezésekből.
És sajnos - saját tapasztalat, hogy gyakran még egy nyomtatot vagy kamerát sem tudnak kompatibilissé tenni, akkor kezdödnek a bajok.
Az autóiparban hasonló dologban sokszor van részem, ott van hogy a teljes autón, az összes vezérlőegységben (ez kb. 25-40 vezérlőegység) egyszerre kell az összes szoftvert frissíteni mert valami mindig nem kompatibilis a régivel, a frissítés néha elszokott akadni, már arra is volt példa hogy a frissítés sikeres volt, de beleírt egy belső hibát egy olyan vezérlőegységbe amelyikhez normális esetben hozza se kellett volna nyúlni (konkrétan ezért dobhattuk ki az addig jó légzsákindítót a tolatókamera beszerelése után).
A négykarikás konszern a multkor nagyon kihúzta a gyufát, mind azok mellett hogy 2019-ig majdnem az összes modelen több generációnyi rendszeren át is 2007-es Java fut (nem a hétköznapi Java hanem direkt egy különleges QNX-re kiadott WEME J9 ami sok .class file helyett egy nagy .jxe-ből dolgozik), ott a Google Earth 2011-től 2020-ig ment az összes rendszeren, majd 2020-ban kitalálták hogy valamit újítanak, a 2018 után gyártott autókhoz adtak ki frissítést, de a többi autó GE nélkül maradt... hogy ne legyen elég a tollvonással való támogatás megszűntetése most még bejött az előfizetéses model is.
Az én kocsimon is ilyesmit probáltak. 4 évig ingyen volt, de utánna már pénzt akartak. El is küldtem öket a francba mert a TomTom örökös updattal 3 év alatt megtèrül. Fel is mondtam a szerzödés. Szerencsére a régi navi még müködik, csak mem lehet frissiteni. Ha kell akkor elöveszem a TomTomot, ami ráadásul a dugokat stb is ingyen kijelzi, a gyári ezt csak Németországban tudta ugy ahogy.
Megelőztél, a napokban nekem is szembejött ez a videó, csak elfelejtettem belinkelni ide.
Ha az a japán emberke nem lett volna ennyire csökönyös és kitartó ‒ vagyis eleget tett volna az írásos felszólításnak, hogy hagyja abba amit csinál ‒, akkor lehet, hogy még ma se tartanánk ott a kék LED-ekkel meg a LED világítással, ahol tartunk.
Ha 36 helyett csak 11 ezret kell fizetni érte...jöhet.
Amúgy a Lidl-ben hasonló áron van most porbeles, az inverteres azért kicsit több...
Az bántja a szemed, hogy nincs felszerelve a dugó kábelre (de mellé adják), vagy a védővezető hiánya zavar?
Felteheted rá a régi trafós gépről a kábelt.
Vagy a sarki közértben vesz megfelelő hoszzú / vastagságú hegesztőkábelt Olyan rövid madzaggal adják, hogy én is cseréltem az egyik szálat, a kieső darabot meg összetoldottam a másikkal így már elég hosszú
Lehet sejteni, belsejében is milyen spórolások vannak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |