Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Lehet tudni a kép szerinti akku kapacitását? Egy 18V-os akkus szerszámgép akkupakkjából való. Mindig gyorsan lemerült, végigmértem az 5*2 akkukat és találtam 1 rosszat, ennek 0,4V a kapocsfeszültsége. A vele párhuzamos akku gondolom nem sérült...
Jobb lenne, ha az "egy" helyett géptípust írnál, meg az akkupakk címkéjét megmutatnád. Az akku mérete sem mellékes...21700, 18650.
HITACHI 3Ah , Nem gyári hanem már cserélve volt, így vettem használtan, elvileg nagyobb mint 3Ah.
Mérete 18650
Ha már cserélve volt, akkor csak az tudja milyet tett bele, aki bele tette.
A másik út, hogy meg kell mérni, a harmadik meg az, hogy cseréled mindet azonosra.
Mi lesz a probléma ha az egyetlen hibás helyett nagyobb kapacitású kerül be (és mi, ha kisebb)?
Egyszerű. Túl lesz töltve az egész kivéve a cserélt. Az meg sosem töltődik fel.
A BMS nem cellánként figyeli a feszültséget, mert akkor nem szabadna túltölteni. A második mondat az egyértelmű.
A BMS-nek cellánként kell figyelnie a feszültséget. Máskülönben nem BMS.
Szerintem egy elírás van benne. Vessző helyet kérdőjel akart lenn i az.
Sosem lesz meg az egyensúly és hamarosan valamelyik aksi ki fog esni a játékból. Amúgy nem biztos hogy bms van benne.
Egyik eset sem szerencsés, előbb utóbb a következő gyengébb cella fog behalni, ugyanúgy, mint most. Mindig a leggyengébb (kisebb kapacitású) cellacsoport lesz picit túltöltve, amit azzal tolerál, hogy kipurcan előbb utóbb.
Most pedig tök egyformák voltak benne mégis behalt az egyik. És mindig mindenre igaz hogy eltérés van a pakkba rakott aksik között. Gondolom nem válogatják őket a gyárban.
Amit korábban írtál: A komplett csere: nem opció, akkor inkább bírja amíg bírja. Nem gondolom hogy 9-et dobjak ki 1 miatt. Mérjem ki: Egyesével mérjek kapacitást? Ehhez szét kell bontani az egészet...
Mérd kettesével, ahogy parhuzamosan van
Gyártási szórás mindig is volt, van és lesz.
Erre még rájön egy plusz, ha pont nem azonos sorozatból vannak. Ahogy pipi írta, kapacitást a két párhuzamos cellán is mérhetsz. Itt pedi az lesz a mérvadó, hogy az új cella amit beleteszel, még nincs benne egy ciklus sem, a használtakban amit benne hagysz, abba meg ki tudja mennyi ciklus van. Tehát működni fog, de előbb utóbb úgyis kiáll a sorból a következő leggyengébb láncszem. Persze ez lehet akár 1 hét, 1 hónap 1 év, kitudja mennyi.
Sziasztok.
Adott egy nagy fényerejű kerékpáros első lámpa, aminek az akkupakja a sok év elégedett használat következtében megfáradt. Feltételezem, hogy a csomagban két cella sorban és két ilyen egység párhuzamosan van kötve, hogy bms, vagy más elektorinka került-e bele lövésem sincs. A kérdésem az lenne, hogy ha van benne valami modul és a cellákat csak simán kicserélem fog vele korrektül működni? Értem ez alatt a töltést is a mellékelt töltővel. Azon is elgondolkodtam, hogy két – két cellát, egy - egy bms áramkörre kötve és ezeket párhuzamosan kapcsolva töltő képes lesz e feltölteni a pakkot, vagy sem. Ha valakinek van tapasztalata hasonló lámpával, és megosztaná, azt is megköszönném. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2024
Inkább: két cella ̶s̶o̶r̶b̶a̶n̶ párhuzamosam és két ilyen egység ̶p̶á̶r̶h̶u̶z̶a̶m̶o̶s̶a̶n̶ sorosan kötve...
De szedd le a cellák borítását, s kiderül milyen elektronika van (vagy nincs) alatta.
Nagyon valószínű, hogy van benne megfelelő BMS. A megfáradás lehet hogy csak a hosszú idejű használat során kialakult aszimmetria a cellák között, amit a beépített BMS már nem tud kompenzálni. Szedd szét, és egyenként töltsd fel a cellákat maximumra egy ilyen, vagy hasonló egy cellás töltő modullal. Ezzel úgy is töltheted a cellákat, hogy a blokkot nem kell szétszedni, elég ha hozzáférsz a cellák pólusaihoz egyenként. Utána összerakva ismét jó lesz.
De ha tutira akarsz menni, megmérheted a cellák kapacitását is egyenként. Abból derülne ki igazán, hogy mit várhatsz a műtét után.
Nem kell túlgondolni, ha a regeneráló cellánkénti újratöltés után nem működik, nyugodtan lehet mind a négy cellát cserélni. Nem hinném, hogy van benne olyan BMS (ha van egyáltalán benne valami),
ami cellacsere után ne működne normálisan tovább. A programozott BMS-ek általában komolyabb akkukban használatosak. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2024
Sziasztok
Csak érdekességképpen rakok fel pár képet. Elektromos autó akkuban cserélek modult.
Milyen autóban van ez? Mert én meg pont akkut keresek napelem rendszerhez.
Ha jó árban van, akár egy komplett akku is érdekelhet.
VW ID 3. Egy modul kb 1 milla. 12s2p elrendezés. 8 modul van egy akkuban, kompletten kb 7,5millióba kerül.
Garanciális, sajnos le kell adni a régit.
Sziasztok újra.
Szétcsaptam a akkukupacot, és ezeket találtam benne. (lásd csatolmány) Nem nem akartam túlgondolni: Mivel ponthegesztéshez nincs hardver, forrasztással pedig nem kívánom hazavágni a jövendőbeli cellákat, rendeltem az akkuknak alkalmas foglalatot, (forraszthatót, amit tudok sorba és párhuzamosan kötni) összevezetékezem a régi BMS elektronikával, kap négy új cellát, bedobozolom valami módon, hogy legalább IP10000 szintű védettsége legyen és kész. Vagy mégsem? Jó lesz ez így szerintetek?
Cellákat sok helyről ráhegesztett forrfülekkel is lehet rendelni...
Azért én csak megmérném a kibontott cellákat. Lehet hogy simán jók még ezer helyre. Pl zseblámpába, power bank modulba, vagy egyéb helyekre.
Nekem például a vezeték nélküli csengő beltéri része megy ilyen celláról, meg egy LIDL ledes zseblámpa a 3db AAA elem helyett, meg csavarbehajtóban cseréltem a 3db NiCd akkut egy 18650-es cellára, kifogástalanul megy. Amúgy ezeknek a celláknak jól forrasztható a kivezetése. Csak nem szabad túl sokáig molyolni vele. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2024
Jó lesz. Ha rákeresel az IC adatlapjára (én nem látom a típust rendesen), megtudhatod,
hogy alulmerülés vagy túltöltés elleni védelem (én előbbire tippelnék a két párhuzamos FET miatt), esetleg mindkettő (bár ezt nem hinném). Viszont balanszer az nincs rajta az biztos. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2024
Na ez az amit sosem tudtam, melyik szám a típus melyik más tartalommal rendelkezik...
A 6 lábú U1 pozícióban középtájt feliratai: 20DB és 160C; Az U2 - U3 8 lábú feliratai:8205A és 1543
Nem is olyan gagyi, adatlap szerint azt mondja alulmerülés, túltöltés, és túláram védelem is egyben.
A számsorok általában SMD kódok. A hat lábú a védelmi IC a nyolc lábú meg a fetek. Ui.: Egyébként innen leltem rá. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2024
Tengermély tiszteletem és köszönet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |