Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   235 / 238
(#) dB_Thunder válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
Idézet:
„hogyan szabályozzák, hogy valami balkon napelem-e? Pl veszel egy engedélyezett olcsó kisteljesítményű invertert,”

Sehogy nem szabályozzák!
Ha engedélyezett, akkor a jelenleg hatályos jogszabály, ÉS eljárás alapján telepítheted!!
(#) Laca13 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
Oké, elfogadom az érvedet, és az is igaz, hogy ha már pénzt adok ki egy ilyen rendszerre, akkor jobb minél jobban kihasználni. Még akkor is, ha télen nem nyírom a füvet, és locsolni sem kell. Bár a kollektorom télen is csinál meleg vizet, de az is csak ha süt a nap.
Nekem az aksik árával, meg élettartamával van gondom.
(#) Laca13 válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
A balkon napelem külön kategória. A lényege, hogy feszereled, bedugod a konnektorba és rásegít a lakásod fogyasztására. Ez sajnos nálunk mondvacsinált okok miatt jelenleg tiltott. Nem a helye a lényeg, hanem a működése.
(#) Atis57 válasza Laca13 hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
Sziasztok!
De ez működik akku nélkül .
(#) dokidoki válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
ha jól látom nálad is megsérült az invertered eepromja., ordas kamu ezeknél, hogy jól működik akku nélkül. Gondoljunk csak a reggeli indulás és esti leállásra.
(#) antikzsolt válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
Mármint mire gondolsz? Eddig nem tapasztaltam hibát mióta jól van beállítva.
Mivelhogy van hálózati áram így nem okozott neki problémát az átállás. Miből tudtad megállapítani hogy sérült?
A hiba jelzés azért van mert nincs hálózati áram. Jelenleg le van kapcsolva a szolgáltatói áramról a lakás.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2024
(#) dokidoki válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
A sorozat szám általános megjelenésű, nem egyezik biztosan az innverter matricajaval. Nem a dataloggerre gondolok.
(#) antikzsolt válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
És ez mit jelent működés terén? Szolgáltatja az adatot stb ahogy kell. Az áram 50hz 230v stabilan adja le az áramot akár van rajta aksi akár nincs. Bár ha nincs és jön a felhő nem biztos hogy elég áram van.
(#) dokidoki válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
Persze, ha nincs gond akkor nincs jelentősége. Én máshogy jártam nekem megmaradt a szám, de több mindenben apró eltérés akadt. Csak egy példa: 240 Voltra kell állítani, hogy a 225V-ot elérjem. És akad még eltérés. Olyan is. Ami miatt majdnem kalapáccsal vertem szét. Megoldottam ... Majd egyszer elmesélem.
(#) antikzsolt válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
Akkor ott valami más bajok is van sajnos. Nekem az első bekapcsolás óta ez a száma. Pedig akkor csak a hálózati áramot kapta meg mert a napelem rá 2-3 nap múlva lett rátéve.
(#) dokidoki válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
Igen, saját hibámból ... Ha rákeresel a sorozatszámra, akkor a dél afrikai és az ausztrál napelemes forumokban többet szerepel ez a hiba. A voltronik ad elvileg inverterre szabott visszaállító programot.
De nem egyszerű, mert a kereskedőn keresztül tudod csak intézni a hibákat a szoftverfrissítést...
(#) antikzsolt hozzászólása Máj 19, 2024 /
 
Szeptember közepén került fel az inverter a falra. Azóta üzemel egyfojtában. Ma megbontottam egy kicsit és ez fogadott. Érdemes évente 1x kipucolni.
(#) Villanymozdony hozzászólása Máj 20, 2024 /
 
Sziasztok!
Mi történik akkor, ha a napelemes DC körre az MPPT-s inverteren kívül is rákötök egy egyenáramú fogyasztót? Ilyenkor az MPPT megeszi a maradékot a DC körből, vagy gond lesz, pl kiáll hibára?
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2024
(#) Atis57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Máj 20, 2024 / 1
 
Szia!

Minden leirásban óva intenek ezen hibától........De engem sem érdekelt, igy elkövettem.

Kisebb kompromisszumokkal jól használható.Nálam első--az MPPT--amikor van elég energia akkor több minden más is rákapcsolható.
Egyszerű feszültség érzékelő vezérli. rögtön lekapcsol ha letörik a feszültség.

De ezt forditva is eltudnám képzelni.
(#) andyka válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 21, 2024 / 2
 
Bocsi hogy beleszólok.
Miért nem tároljátok az energiát, például hő formájába. Mindig szükség van egy háztartásba melegvízre, nem ?
Ime, amit termel el is fogyasztom, nem az MPPT-ből, hanem a hálózatból - egy 1ooo literes puffer tartályt melegítek vele és onnan ...
(#) Maz hozzászólása Máj 23, 2024 /
 
Sziasztok!
Tök jó, hogy van ez a fórum.
Pár napja összeraktam egy 8s Akkumulátort Lifepo cellákból.
24V-os szigetüzemű rendszerhez készült, a kapacitása elvileg 280Ah.
Amikor a cellák megérkeztek, rákötöttem a labortápra őket balanszolás miatt. Sajnos a tápom elég kicsi, 4A-es. Egy örökkévalóság lett volna a teljes feltöltés, ezért azt találtam ki, hogy rákötöm az inverterre. Minimális, 10A-t állítottam be töltőáramnak. A beüzemelés során 2 cella gyanús volt. 6 cella 3,3xxV feszültségű volt, a másik kettő viszont 3.5xxV.
Úgy gondoltam, hogy a kis töltőáram miatt a 2A-es aktív BMS el tudja végezni a balanszolást. Az egyik cella mára úgy tűnik rendbejött (2 nap) viszont a másiknak még mindig megnő a feszültsége 3,5xxV-ra 100% töltésnél. 77% alá még nem merítettem.
Ez a cella kisebb kapacitású lehet? Szerintetek mi a baj? Csinált már valaki hasonlót?
Itt egy kép az akksiról:

akksi.jpg
    
(#) kendre256 válasza Maz hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Nekem ugyanilyen cellák vannak. Töltéskor nekem is az egyik magasabb feszültségű 0,2V-tal, de kisütéskor (pár óra után) már 0,005V a maximális eltérés. Nekem egy BMS nélküli 1A-es balanszer van rajta. Szerintem annak a cellának a belső ellenállása nagyobb, azért nagyobb rajta a feszültség, nem feltétlenül a kapacitása kisebb.
Most azon gondolkodom, hogy veszek még egy cellát, így a sorból helyettesíteni tudnék egyet-egyet mérésre. Kíváncsi vagyok, hogyan változik idővel a kapacitása, mert az ólom "munka akkukkal" befürödtem. (Volt olyan, amelyiknek a kapacitása fél év alatt 100Ah-ról 34Ah-ra csökkent )
(#) antikzsolt válasza Maz hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
0 kell meríteni majd szép lassan feltölteni. 50 % mehet maxon amit elvisel az akksi. Majd 70% már csak 20A. A maradék már csak 10 amper legyen. 1.25 amper jut / akksi. A bms induló balance feszültség meg legyen 2.5v, maximálisan eltérés 0.001v.
A gyenge aksit figyeld. Ha nagyon szalad a feszültség akkor vegyed vissza a töltés. Multimeter használd ne adj a bms re.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Nem vagyok otthon emiatt az aksi nincs kihasználva. Mikor először hazamentem a nagy amperes töltés miatt elment a feszültség hiába volt bms. Azóta csak 10A töltés van az inverter is szigorúbb lett a beállítása. Azóta rendben van az akksi feszültség. Igen a belső ellenállás igen kritikus.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Szerintem felesleges csökkenteni töltés közben a töltőáramot, mert az akku feszültségének növekedésével automatikusan úgyis csökken a töltőáram. A vezetékek ellenállása, meg az egyre kisebb feszültségkülönbség miatt az áram is csökken. Nekem a 8 cella feszültsége összesen 28V-ra van beállítva (egyéb okok miatt). Ha azt eléri, már nem töltődik az akku, hiába süt ezerrel a nap.
Egyébként 10A töltőáramnál minden akku 10A-rel töltődik a soros kapcsolás miatt, nem 1,25A-rel.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Nem felesleges mert van a bms-nek ideje dolgozni. Nekem az utolsó pár tized volt(0.5v) esetén csökken le a töltő áram. Addig meg akár 40A is megy az aksiba ha hagyom. Ha eléri akkor viszont drasztikusan leveszi. Ha nem veszem vissza a bms meg hiába van ott nem.fogja tudni elvégezni a dolgát mert túl rövid az ideje rá.
Amúgy nem minden inverter csökkenti a töltő áramot. Pl az enyém mint ahogy írtam csak a legvégén teszi meg.

20 amper mellet 0.06v eltérés volt. 36 amper mellet már 0.028v az eltérés ez utóbbi még jócskán a töltött az aksi mert cellánkent 2.98v a feszültség. Mire végzet a töltéssel már tizedes jegyű volt az eltérés.
(#) Ge Lee válasza Maz hozzászólására (») Máj 24, 2024 /
 
Csak annyi a baj, hogy nem egyformák a celláid és ezen nem fog tudni segíteni semmiféle balanszer sem. Nézd meg a mikrosilver egyik erről szóló videóját, ott is el van ez mondva. A gyártó legyárt kismillió cellát, amik sosem lesznek egyformák. Az elektromos autók is úgy épülnek, hogy megvesznek egy halom cellát, és összeválogatva teszik be őket egy pakkba, egy autóba. A forgalmazó ahol vetted, nem fog neked válogatni, hanem eladja azokat amik épp a keze ügyébe akadnak.
Nagyon jó példát tudok erre mondani a Kona lion celláiról. Amiket az inverterhez vettem azok mind válogatott cellák, a 7s3p pakkott néha végig mérem, 1 század V-on belül vannak mind. Viszont vettem ugyanezekből újabb 2 pakkot rokkantkocsiba (szétszedtem mert oda elég a 7s) ahol is a 7 cellából 6 cella szintén válogatott, tökéletesen egyforma feszültségekkel, még 1 századot sem térnek el, a hetedik viszont amit pluszban tett hozzá a srác az brutálisan eltér tőlük, 0,2V-tal! És nem lehet kibalanszolni, értelme sincs. Így nem tudom a pakkból kivenni a teljes kapacitást, mert a 6 cellát csak 3,9V-ig tudom így tölteni a 4,1 helyett. Ez van. El kellett volna mennem és személyesen válogatni cellákat, akkor ez nem történik meg.
(#) Villanymozdony válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 24, 2024 /
 
Honnan rendeltétek a Lifepo cellákat? Én aliexpressen nézegettem, de egyelőre nem nyerte el a tetszésemet. Ami megfizethető áron van, ránézésre is problémás, a ráírt adatok szerint inkább örökmozgónak tűnik mint akkumulátornak. Örökmozgó márpedig nem létezik.

Egyébként mi lehet az oka annak, hogy ilyen gyorsan pusztulnak az ólomakkuk? Alállomáson bírják 15-20 évig is, igaz nincsenek mindennap kisütve, inkább csak maxra töltve tárolják.
A savszintet szoktátok ellenőrizni? Mert az én inverterem (Easun) időnként túltölt, és eszi a vizet. Ez nem baj, mert így balanszírozza az ólomakkut, néha desztvizet kell rátölteni, hogy ne legyenek szárazon a lemezek.

Én is Kona akkun gondolkodom, mert jó árban van. Attól félek viszont, hogy hiába állítom be a paramétereket, mélykisült állapotba fogja vinni az önfogyasztása miatt. Ezt ólomakkuval megtette, egyik reggelre kiállt hibára, és 7,5 V-ra merítette az akkut. Tölteni se akarta, egy ősrégi autós akkutöltőt kellett rátennem, hogy el tudjam indítani az invertert.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2024
(#) Ge Lee válasza Villanymozdony hozzászólására (») Máj 24, 2024 / 2
 
Van az USA-ban egy fickó, nevére nem emlékszem, van neki a jutubon erről videója. Berendelt különféle kínai eladóktól LiFePo4 cellákat, nem csak nem tudta egyik sem a ráírt adatot de jelentős eltérések is voltak köztük. Majd minden rendelése ablakon kidobott pénz volt, az eladók némelyike el is tűnt, reklamálni sem tudott.

Az ólomakku azért pusztul mert nem erre van tervezve. Az le tud adni tartósan mondjuk 15-20A áramot, itt meg néha 100A feletti áramokkal megy az inverter, töltésnél ugyanez a helyzet. Deformálódnak a lemezek és a kémiai reakciókkal is baj lesz.

Normális inverter sosem viheti mélykisütésbe az akkut, mert be tudod rajta állítani, hogy adott feszültségszintnél kapcsoljon le, és az le is fog kapcsolni. De ha nem bízol meg benne, vagy nagyon gagyi invertered van, akkor veszel egy smart BMS-t amin telefonnal szintén mindent be tudsz állítani, és az biztosan le fog kapcsolni akár túlmerítenéd akár túltöltenéd a pakkot. Az más kérdés, hogy egy ilyen BMS az kb. 50000Ft, nekem közel egy fél akkupakk ára.
(#) kendre256 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Máj 24, 2024 /
 
Én a LiFePo akkut az nkon.nl-ről vettem, de mostanában nincsenek nekik raktáron.
Az ólomakkuk savszintjét most ellenőriztem először, fél év használat (és pár hónap állás) után. Normálisnak tűnik, mondjuk én nem engedtem kb. 27V fölé tölteni (már nem emlékszem pontosan mi volt beállítva).
A mostani LiFePo akkuk 28V-ra vannak maximálva, mert a 24V-os berendezéseimnek nem igazán lenne jó sokkal több. (A keringető szivattyú így is feszültségcsökkentő diódákkal mehet már csak).
A normál ólomakkuk akkor is elhasználódnak, ha nincsenek sokszor töltve, kisütve. Van két általam kezelt 100Ah-s akku, riasztó van rajta, a fogyasztás akkora, hogy kb. 2-3 havonta kellett tölteni. De ezeknek a kapacitása is lecsökkent 30Ah körülre 5-6 év alatt. Amikor az egyik lemerül, cserélem a másikra, ami addig feltöltötten vár. Automata töltővel szoktam tölteni, 0,8A körüli árammal.
A 15-20 éves ólomakkunak kíváncsi lennék a kapacitására, lehetne ott meglepetés... Sok helyen vannak nekünk 7Ah-s zárt ólomakkuk, látszólag jók évek óta, aztán az áramszünetek szokták megmutatni, hogy milyenek.
(#) Ge Lee válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 24, 2024 /
 
Meg ott van még a ciklusállóság. A savas tud mondjuk 400-600 ciklust jó esetben, inverterben az max. 2 év. A lion tud 1200 ciklust a LiFePo4 meg elvileg 4000 ciklust, ha ehhez nézzük az árakat akkor kb. az jön ki, hogy a savas lesz mind közül a legdrágább.
Van két savas 36Ah-som ami mérve már csak 19Ah, eladója szerint még 75%-os (ja...). Cserélve lion pakkra egy álom, még úgy is, hogy a lion-t fel sem tudom tölteni rendesen mert nem egyformák. És a savas terhelhető 0,2C-vel míg a lion 1C-vel lazán, de a 3C-től sem ilyed meg az adatlapja szerint.
(#) zoli200 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Máj 24, 2024 /
 
Aliról rendeltem 2db 48V100Ah-s rack akkut, lassan egy éve nyúzom eddig nincs vele gond 360 volt darabja EU-ból szállítással együtt 2-3 hét alatt megjöttek. Nyilvás a szép szöveg hogy Grade A meg 6000+ ciklus mese, de majd kiderül mennyi az annyi, egyébként sokan vásároltak már tőlük. Töltéskor van egy minimális tánci feszkóban, merítéskor nagyon egyben vannak most pont tölt.
(#) Ge Lee válasza zoli200 hozzászólására (») Máj 24, 2024 /
 
Amit alin meg itt ott kapsz azok alapból mind B grade.
(#) zoli200 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2024 /
 
Van csak annak más az árfekvése és kevés a megbízható eladó, de inkább Alibaba ahol ki lehet fogni de az kis embernek macera face szigetüzemes csopiban van egy két alibabás tesztelt akkus link ami tuti Grade A.
(#) Atis57 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 24, 2024 /
 
Szia!
"A 15-20 éves ólomakkunak kíváncsi lennék a kapacitására," szokott is meglepetés lenni hol+ ,
hol -

A gyártó,súly, használat ,karbantartás teljesen eltérő eredményekre vezet.

Tehát láttam 102-108 cellássból olyat amiben 5 év után , s olyat is amiben csak 25 év után kellett cserélni. de egyik sem volt kinai, BOSCH,VARTA !! persze india,pakisztán, török orsz. jól szerepelt.
25 év alatt a harmada kapacitás a normális.
Következő: »»   235 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem