Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2493 / 2500
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Jún 8, 2024 /
 
Olyan mintha az L,R Tone jel megszűnne a hangerő poti-n.
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Jún 8, 2024 /
 
A hangerő csúszka és a hozzá tartozó hangszín bekötő pont között mérd az ellenállást. A végállások érdekesek és bekötési pont táján kialakuló minimum ellenállás.
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Jún 8, 2024 /
 
Hangszín bekötő pont egészen a Direct kapcsolótó a hangerő poti 8 lábára?
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Jún 8, 2024 /
 
Csak a potira gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2024

Mérés.gif
    
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Jún 9, 2024 /
 
Szia

Szétszedtem a poti-t.

Ahol a 4. pont becsatlakozik a körbe ott nincs kontakt egyik oldalnál sem,szemre nem látszik semmi rajta.
Puha ceruzával áthúztam azon a részen,most egész jól működik,de az értékek nem pontosak annyira,ez cserés lesz.

Egyébként 4db 25K-s ellenállással a poti lábaira ráforrasztva L,R és L,R Tone közé, valamint föld és L,R Tone közé ez így működhet?

Köszönök minden segítséget!

Szia
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Jún 9, 2024 /
 
A segédellenállások nem segítenek. A poti csere lenne az igazi, főleg, ha beszerezhető és megfizethető árú.
Nem sokból tart a balanszot és a hangszínt a teljes hangerő tartományra kiterjesztve átalakítani az áramkört, ez más készülékekben teljesen elfogadott.
A poti pálya megcsapolásba kötött hangszín/loudness attól a júzertől védi a hangsugárzót aki teljes kiemeléssel bömböltetné az erősítőt.
(#) rookie hozzászólása Jún 9, 2024 /
 
Sziasztok,
az épített erősítőmhöz használt teszt hangforrásaim jelszintjeit vizsgálom. Olyan különbséget miért tapasztalok, hogy a telefonom 0V +/- 60mV amplitúdóval jelenik meg, egy mp3 lejátszó kütyü kimenete pedig 1.5V +/- 1V ? Nem is a 60mV és 1V közti különbség érdekes, hanem az alapérték. Ez üzemszerű, ha eltér 0V-tól?
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Jún 9, 2024 /
 
Értem,mivel nem nagyon találtam már ilyen potit valószínűleg marad az átalakítás.

Köszönöm a segítséget!
(#) tothbela válasza rookie hozzászólására (») Jún 9, 2024 /
 
Ez azért van, mert működik a szabvány. Milyen unalmas lenne, ha minden jelforrás azonos jelszintek produkálna. Nekem egy leharcolt mobiltelefonról szól a webrádió, és ha átkapcsolom CD-re az erősítőt, akkor ordít. De ez így jó. Mármint nem nekem. Olyan élőerősítőt kell csinálni, aminek csatornánként állítható az érzékenysége.
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2024 /
 
Szia

Megcsináltam a módosítást,majdnem tökéletes.
Ugyanis kikapcsolt Loudness-nél nagyon érzékennyé válik, ki és bekapcsolt állapot között nagyon nagy a hangerő különbség,bekapcsolt állapotban megfelelő.

Ezen esetleg lehet segíteni plusz ellenállásokkal?
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Jún 11, 2024 /
 
Megrajzoltam a loudness BE/KI szimulációt. A rajz szerinti értékekkel a loudness ráemel a mélyre és a magasra, teljesen rendben lévőnek néz ki. A loudness ki állapot erősítését az R335,336 értékével befolyásolhatod.
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Jún 11, 2024 /
 
Minden rendben működik, csak elnéztem az ellenállásokat R333,R334-et vetem ki először véletlenül.

Köszönöm a segítséget!
(#) rookie válasza rookie hozzászólására (») Jún 15, 2024 /
 
Még egy ide kapcsolódó hasonló kérdés: egy tablet mikrofon bemenetén üresen (tehát nincs rajta se headset, se semmi) kb 2V-ot mérek. Ez üzemszerű?
(#) tothbela válasza rookie hozzászólására (») Jún 15, 2024 / 1
 
Igen, mert a rendszerint elektret mikrofont használunk ilyen célra. Nos ezekben a mikrofonokban egy jfetes erősítő van beintegrálva, ennek pedig kell valamilyen tápfesz. Ezt kapja a bemenetről, ez amit mértél.
(#) rookie válasza tothbela hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
Ha én feszosztókkal kellően csökkentett jelszinttel (pár mV) egy jelgenerátor jelével szeretnék itt bemenni, okozhat gondot ennek a 2V-nak a jelenléte ? (A jelalak egyébként bitang ronda )
(#) pucuka válasza rookie hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
A csatlakoztatott berendezésed kimenetét egy néhány 10 µF kondenzátorral le kell választani. A kondi pozitív vége a mikrofon bemenet felé nézzen, ha a generátor kimenete földhöz képest van. Ha kollektor kimenetről jön a jel, akkor fordítva.
(#) tothbela válasza rookie hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
Gondolom valami hangfrekis applikációt szeretnél használni. Két egyszerű megoldást javaslok, amiket ki is próbáltam. Mind a kettő kihasználja a mikrofon bemenet bias előfeszítő funkcióját, ami nekünk most kapóra jön, mert ez egy fantomtáp. Tehát egy kis előerősítőt vagy impedancia illesztő úgy köthetünk a mikrofon bemenetre, hogy nem kell külön foglalkozni annak a tápfeszültségéről. A kis illesztő fokozatot értelemszerűen úgy érdemes a jelútban tenni, hogy a vezeték kapacitása a lehető legkevésbé terhelje a jelforrást. Tehát a 3,5mm-es csatlakozóval szerelt kábel túlsó végére. Így a következőképpen nézhet ki a kütyü:

Mérőcsúcs vagy jelbemenet.
Jelosztó.
Illesztő áramkör.
Hosszú kábel.
3,5 jack.

Az elektronikáról:

Nekünk szimulálni kell egy elektret mikrofon kapszula viselkedését a bemeneten, tehát olyan áramkört kell készítenünk, ami egyenáramúlag illeszkedik a mikrofon bemenethez.

Egyik variáció:

Egy közönséges kisjelű pnp tranzisztor (BC212, BC556, 557 stb.) földelt kollektoros kapcsolásban használva. A tranzisztor kollektora a GND, az emittere a mikrofon bemenetre csatlakozik. A bázisa lesz a jelbemenetünk. Kell még egy 470k-1M körüli ellenállás, ami a bázis áramot a GND felé viszi, azaz ezt az ellenállást tesszük a bázis és a GND közé. A bázisra mint bemenetre érdemes egy csatoló kondenzátoron keresztül vezetni a jelet. Értéke a hangfrekis tartomány átviteléhez 22nF felettiek kell lennie, de 100nF felett már nem kapunk javulás, vagyis 22-100nF között megfelel. Előtte lehet a jel osztó.

Másik variáció:

Mi is illeszkednek jobban mint egy valódi mikrofon kapszula. A mai kapszulákból már nem egyszerű, de a régebbiekből könnyen kioperálható egy speciális jfet. Azért speciális, mert ezt arra tervezték, hogy éppen ilyen beállításban tudjon dolgozni. Ráadásul nagyon alacsony zajú, így hangfrekis célokra nagyon alkalmas. Sőt integrálva van benne egy gate levezető 50MOhmos ellenállás is, ezért az sem kell.

Ha nem világos valami, akkor lerajzolom.
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
A mikrofon bemenet és a 2-4V körüli bias feszültség között 2-5kOhm körüli ellenállás van a tablet (telefon) belsejében. Ez eléggé lerontja a bemenet impedanciáját. Nyilván ezt nem kell kiszedni de egy 1 dolláros usb hangkártyából ki lehet. Ha tönkretesszük, nem nagy veszteség. Otg adapteren keresztül minden tablet felismeri.
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
Csak az nem derült ki, hogy annak a generátornak a kimenete milye, amivel csatlakozni szeretne.
Részemről inkább a generátor kimenetével szórakoznék akár egy közbeiktatott áramköröcskével, mint a laptop, tablet, telefon mikrofon bemenetével.
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
Ez igaz. A generátorban van táp, nem gond kisimpedanciás kimenetet csinálni bele. Nekem hangszerek spektrumképének vizualizálása miatt kellett, mai napig használjuk.
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
Ahogy érzékelem, nem az impedancia illesztés a gondja, hanem a kimeneten levő 2 V eliminálása.
(#) rookie válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
Az első kérdésem, hogy kell-e eliminálnom? Tehet-e kárt a jelforrásom elektronikájában? Ez lehet akár jelgenerátor, vagy egy mp3 lejátszó. Ha tehet benne kárt, akkor jöhet a következő lépcső, hogy milyen módon foglalkozzak vele. Köszönöm az eddigi tanácsokat is!
(#) pucuka válasza rookie hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
Erre írtam, hogy egy egyszerűen egy soros kondenzátort teszel a generátorod, (forrásod) és a tableted stb közé. Lehet úgy is kivitelezni, hogy egy megfelelő hosszabbító kábelt elvágsz, a kondenzátort bekötöd a meleg erek közé, és le zsugor csövezed. A kondenzátoros leválasztás megakadályozza, hogy bárkinek baja essen.
(#) tothbela válasza rookie hozzászólására (») Jún 16, 2024 / 5
 
Amíg egy jelforrást egy bemenettel kapcsolsz össze vezetékesen, addig nem zárható ki a lehetősége annak, hogy akár a jelforrás, akár a bemenet károsodjon. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól semmit sem szabad összedugni, mert ez nem igaz. Éppen most dugtam össze egy tablettel egy OTG adapteren keresztül egy olcsó usb hangkártyát. A hangkártyából ráadásul most forrasztottam ki a mikrofon bemenethez tartozó "bias" ellenállást. Így most egy spektrum analizátor appon keresztül figyelhetem a bemenetet. Csak arra voltam kíváncsi, mit kell átállítani hogy ne a belső mikrofont, hanem hangkártya mikrofon bemenetét figyelje.
Szóval amíg a tablet a saját akkujáról megy, a generátor vagy mp3 játszó sincs kapcsolatban a hálózattal, addig igazából nem történhet baj. Nyugodtan összedughatod őket félelem nélkül.

A baj ott kezdődik, ha mondjuk töltőn van a táblagép, valamint a generátor is kapcsolódik a hálózathoz valami tápegységen keresztül. Ekkor kell gondoskodni a védelemről. Vagy először összedugod őket, azután csatlakoztatod a hálózatra a tápokat, vagy védelmet használsz.

A védelem nem bonyolult, egyszerűen el kell kerülni, hogy a két készülék között ébredő potenciál különbség az érzékeny pontok között egyenlítődjön ki. Mert lesz ott potenciál különbség, az biztos. Amikor egy jack dugót egy jack aljzatba dugunk, először a dugó meleg (jel) pólusa fog érintkezni az aljzat GND-jével. A két egység potenciálkülönbségének maximumát kell figyelembe venni, ezt kell elviselnie mind a jelforrás kimenetének, mind a mikrofon bemenetnek. Persze ez csak egy pillanatig tart, aztán működik minden.

Méretezéshez kell még, hogy a generátor kimenete maximálisan mekkora árammal terhelhető, valamint a mikrofon bemeneten mekkora lesz a maximális jelszint.

Teszek fel egy rajzot, ahol feltételezzük hogy a mikrofon bemeneten 1V a maximális bemenő jel csúcsértéke, a generátor mondjuk 50mA kimenő áramot bír maximum, a maximális potenciálkülönbség meg legyen 320V.

A felső képen nem férünk hozzá a tápfeszekhez, az alsón igen. A diódák sima 1N4148-ak. Ezek kibírnak egy impulzus erejéig 1A-t. Ilyen védelmeket használunk zenekari erősítők effekt köreiben.

védelem.jpg
    
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jún 16, 2024 /
 
Köszi az infót!
(#) Fats Domino hozzászólása Jún 18, 2024 /
 
Tisztelt fórumozók!
Nagy teljesítményű 7.2 erősítőm hűtésére keresek kivitelezhető megoldást, a szekrény amiben van, 4-5 cm légréssel tud szellőzni. Milyen lehetőség van még extra hűtésre, leginkább olyan ami a bekapcsoláskor lép működésbe?
(#) mcc válasza Fats Domino hozzászólására (») Jún 18, 2024 /
 
Elől-hátul nyitott a szekrény?
(#) Fats Domino válasza mcc hozzászólására (») Jún 18, 2024 /
 
Igen, és a felső lap 4-5 cm-re van a burkolatától.
(#) mcc válasza Fats Domino hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Akkor talán egy csendes ventilátor lehetne a megoldás az erősítő mögé, közvetlenül a felső lap alá helyezve, ami kifújná a meleget, ami az erősítő teteje és a felső lap között rekedt.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2024
(#) Fats Domino válasza mcc hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Köszi! Az megoldható,hogy csak akkor kapcsoljon be amikor az erősítőt is bekapcsolom?
Következő: »»   2493 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem