Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   209 / 2208
(#) Ricsi1992 hozzászólása Aug 9, 2008
Sziasztok!
Kezdek teljesen beleőrülni ebbe a fűtőfesz dologba...
A PY88-nak 26v kell,az ECC85-nek 6,3 és a GU50-nek 12,6 :no:
Akkor egy mono GU50 SE-nek elég 1db PY88-as cső?
És 26 helyett nem elégszik meg 24voltal?Még legjobb esetben is 3 táptrafóval tudnám megoldani(belevéve az anódfeszt)

Sajnos EZ81-et,és EY88-at sem találltam eladót,pedig ezeknek pont 6,3v a fűtésük.
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 9, 2008
Szia Ricsi!
Egy utasan semmiképp ne egyenirányíts! Annyira azért nem ad ám rossz eredményt a félvezető dióda sem.
A másik, hogy - ha megnézel egy régi rádiórajzot - azt látod, hogy az egyencsőnek (az EZ80(81)-nek is külön fűtőtekercset csináltak, és sok esetben összekötötték a katódot, és az egyik fűtésvezetéket (értelemszerűen a 3-4 lábat). Csinálj előtte (ha van kedved) egy ECC85 - EL84 (6P14P) projektet. Ott csak 6,3V kell.
(#) korgs2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2008
Kimenőtrafónak használhatok egy 220/25v-os toroid trafót is?
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 9, 2008
Megnéztem SM85B csévéje max. 50mm/10mm , de még inkább kevesebb hasznos hellyel rendelkezik.
Ha az adatokat az eladó reklámjából vetted , akkor ellenőrizd , mert hamis ..láttam én is amit írt , de annak semmi köze a valósághoz , esetleg cséve nélkül ??
(#) kaszarobert hozzászólása Aug 9, 2008
Sziasztok!
Szereztem egy régi csöves rádiót. Kapcsolási rajzot keresek, hozzá! A neten találtam, hozzá képet, valahogy így néz ki:

Bővebben: Link

1-2wos erősítőt szeretnék építeni belőle. Most viszonylag jól szól, csak eléggé torz a hangja, ha van ötletetek hogyan lehet feljavítatni, annak is örülök.

(#) sprofan válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 9, 2008
Szevasztok, visszajöttem!
Szerintem kár lenne belőle bár mit is csinálni, főleg erősítőt ( de lehet félreértelek ).
Köbzoli:
Azért ennyire ne siess Én azóta még nem haladtam semmit, de majd most...
(#) JZoli válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 9, 2008
Szét ne szedd !!! Ez ahoz túl szép! Én felajánlok cserébe egy 1-3W-os sztereó erősítőhöz anyagot mindent ha kell. E/PCl86 és hasonlókra gondoltam.Írj ha megfelel.
(#) Ricsi1992 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 9, 2008
Igazábol csak azért szerettem volna csöves egyenirányítást,mert akkor 3 csőben gyönyörködhetnék 2 helyett.
Mindenképp szeretnék a GU50-nél maradni,mert nagyon szép,nagy,könnyen beszerezhető,és olcsó is.
Megfordult a fejemben a varázsszem is.Biztos nagyon feldobná az erősítőt.Találltam egy EM80-as kapcsolást:itt
Ezt be lehet kötni az ECC85 és a GU50 közé?
(#) kaszarobert válasza JZoli hozzászólására (») Aug 9, 2008
Azért annyira nem szép mint a képen, mert koszos, meg az aranyozás is kopott, de szerintem ki lehet pucolni. Nem akarom én tönkretenni, csak egy picit rendbehozni. Sajna csak a Mr1-et fogja azt is csak éjfélig, meg egy két külföldi adót. Viszont már az elkók megkophattak, mert elég brummos, ezért szeretnék egy rajzot, ha van valakinek, s ez mintha rámodulálódna a hangjelre torzításként...
(#) Gubán_Gábor válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 9, 2008
Hello

én is a GU-50 projektet csinálom, mind3 cső (ECC 85, GU-50, PY88) fűtéséhez egy 24V 100 W-os toroidot használok, és egy saját tervezésű áteresztőtranzisztoros táppal állítom elő a 24V ból a 6,3, 12,6 és a 26 V-ot, és még a -45 V előfeszt is, emellett egy külön trafóról kapják a csövek az anódfeszt (320V) ennek az egyenirányítása graetz hidas és én csak anódfesz késleltetőnek használom a PY88-at ami mellesleg jól mutat a másik 4 cső közt a sasszin. Ha kell a fűtéstáp kapcsolás, segítek

üdv
(#) Ricsi1992 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Aug 9, 2008
Hello!
A tápkapcsolást nagyon megköszönném.
hova kell -45volt?
(#) Ricsi1992 hozzászólása Aug 9, 2008
Az első 3képen mi az az izé?Lehet használni valamire ,vagy nyugodtan szétszedhetem.?(a táptrafó,csövek,foglalatok kellenének belőle)Adtam neki 230-at,a csövek szépen izzanak,de semmi(raktam hangszórót oda,ahova szerintem kell)talán valami rádió lehet,nem?Megszünt suliból van,szerintem építették,nem gyári.
Az utolsó képen is van egy rádió?,jó léenne bekötni....
Bocsi az offért,csak lehet,valami nagy kincs(nem hiszem),amit nem szabad szétszedni(az első kütyü).
(#) Gubán_Gábor válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 9, 2008
Vegyél fel msn-re és megbeszéljük a fűtéstápot.

üdv
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2008
Már teljesen összekavarodtam.........Melyiket,nem találltam meg.
(#) ngyzoli válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 9, 2008
végülis elbírja,de én inkább az EZ 81est ajánlanám.a 80-ast inkább úgy érdemes alkalmazni,h csak külön a meghajtócsövek anódját"szolgáltassa.de ez attól is függ,mekkora nyug.áramra lövöd be a GU-t.a 80-as jóval nagyobb fesz-t ejt magán(nagyobb belső ellenállás).egy darabig biztos megy de hamarabb elpusztulhat.más gond is van... csöves egyenir.esetén mindenképp KÜLÖN,jól szigetelt fűtőtekercset kell készíteni az egyencsőnek! mivel az egyencső katódjáról veszed le a +tápfeszt,az erősítőcsövek fűtőkörét viszont mindenképp testelni kell valahogy,ezért az egyencső katód-fűtőszál közötti oxidrétegére rákerül a teljes anódfesz,amit az általában(értsd:SOHA)nem bír ki!előbb-utóbb átüt,s akkor-->kuka.tehát:külön fűtéstekercs-nincs jobb +oldás.
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2008
(Ja,azt olvastam).
Akkor jól gondoltam,hogy valami rádió lehet.Igazából szét is szedném,meg nem is.Nem tudom,a börzéken mit kaphatnék érte...(még egy börzén se voltam).A trafója és a két ECC85 kéne belőle a GU50 SE-hez.
/Ha valaki ad érte egy anód-fűtőfesz trafót a GU50-hez,két ECC85-öt(vagy kiveszem belőle)+amit akar,adhat(csövek foglalatok...)az viheti,de ne bontsa szét,csinálja meg. :yes:/

(#) Ricsi1992 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 9, 2008
Huh,ez még kicsit bonyolult nekem.Szerintem egyenlőre maradok a diódahídnál.
Esetleg tudsz/tudtok segíteni ebben a varázsszemesBővebben: Link témában a GU50-hez.Hogy lehetne megoldani?
(#) Müszi válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 9, 2008
Idézet:
„,ezért az egyencső katód-fűtőszál közötti oxidrétegére rákerül a teljes anódfesz,amit az általában(értsd:SOHA)nem bír ki!előbb-utóbb átüt,s akkor-->kuka”


Nem KUKA! Irány Müszi gyűjteményébe :yes:
Csövet SZENTSÉGTÖRÉS kukába dobni :yes:
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2008
Mi? bocsi,késő van.
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 9, 2008
A k.trafó szigetelésére többféle anyag is kínálkozik.az első az ún.transzformátorpapír,v.triflexil-fólia,ez két réteg spec.papír,közötte vékony műanyag fólia,színe kékes-szürkés,vastagsága úgy 0.1mm.a másik világos barnás-sárga,fényes felületű műanyag fólia,jellegzetes bakelitszaga van,nevét nem tudom,ez is kiváló,de kicsit vastagabb.beszerzésük néha nehézkes.ha semmi ilyet nem tudunk szerezni,végső soron megfelel a házt.boltokban kapható 5cm széles barna dobozragasztó szalag(havannabarna).én is ezt használtam.kényszermegoldásként esetleg szóba jöhet még az öntapadós (sima,fehér)tapéta is.viszont vigyázni kell,mert bizonyos ragasztóanyagok olyan komponenseket is tartalmaznak,melyek(évek alatt)megtámadják a huzal zománcszigetelését!a barna ragasztószalagot ki lehet egészíteni +egy réteg sima fehér papírral,ezen nem csúszik el a huzal,és jól látszik,ha kereszteztük a meneteket.ha a kellő szigetelőanyag is rendelkezésre áll,szükség van még egy fontos eszközre...igen,a tekercselőgépre.ez egy külön fejezet lesz.
(#) ngyzoli válasza Müszi hozzászólására (») Aug 9, 2008
JA,bocsi,EZ nem ugrott be, de természetesen igazad van
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 9, 2008
Szóval maga a gép...ezt el kell készíteni,v készíttetni,esetleg kölcsönkérni,ha van kitől.egy ügyeskezű lakatos egy délelőtt összepattintja,ám egy pár trafóért-nyilván-felesleges.de kézben ne is próbáljunk tekerni-értelmetlen.lényeges:jó trafót készíteni csak 1:1-es,vagyis áttétel NÉLKÜLI gépen lehet.így tudjuk legjobban érzékelni a huzal megfelelő feszítését.tök felesleges tehát agyalni motoros hajtású bonyolult mechanizmusokon.egy a lényeg:15-18cm hosszú,8-10mm átmérőjű menetes rudat kell ellátni egy hajtókarral,és forgathatóan rögzíteni.ennyi,és nem több!az persze nem árt,ha a rúd csapágyazva van,de pontos illesztésnél nem kötelező.a törzs lehet egy darab 15cm hosszú 40X80-as zártszelvényből.alul egy menetes csavarral asztal szélére rögzíthetőre készíteni,mint pl.egy mákdarálót.és kész.két dolog okvetlenül kell a gépre:egy számlálószerkezet,mely lehet mechanikus is,ha kellően pontos.ezer menetnél néhányat tévedhet.és egy fék,hogy sorszigetelés közben rögzíteni lehessen a csévét.ha mindez együtt van,akár hozzá is foghatunk elkészíteni a kimenőtrafónkat.-->folyt.köv.
(#) kaszarobert válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2008
Köszi, de közben kaptam rajzot a kapcsolásirajz topikban

Bővebben: Link
(#) abraboro válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 10, 2008
Én azért szivesebben tekernék egy olyan géppel amin beállítom a huzal vastagságát, meg a cséve hosszát és autómatikusan beáll a huzalfeszítés, meg a huzalvezetés, hogy szépen egymás mellé tekerje a meneteket. Nomeg a menetszámot, és autómatikusan leállna ha feltekerte.... De "szegény ember vízzel főz": Én aksisfúróval szoktam tekerni. kivágok három lapot olyan nyákból amiből az alkatrészeket már kimentettem. kettőt a két szélére egyet meg bele a cséve közeoébe. Ezek középpontosan ki vannak fúrva, és egy hosszú csavarral, vagy menetesszárral össze vannak húzva. A csavart befogom az aksisfúróba, és már pörgeti is a csévét. A számlálást számológéppel oldottam meg, ahogy azt itt olvastam valakitől. egy kapcsoló van az "=" (egyenlő) gombra kötve, amit 1 kis pöcök minden fordulatnál megnyom, csak be kell írni: "0+1" és minden fordulatnál hozzáad 1-et.
(#) Ricsi1992 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 10, 2008
Nagyon szuper,már mind a három részt kimentettem a gépre.Várom a folytatást .
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 10, 2008
Na ezért mondom én, hogy nem kell szidni a BEAG-EAG erősítőket, nem annyira igénytelenek, meg vannak azok rendesen csinálva, csak hát csúnyák kicsit...
Át kell építeni és kész!
(#) korgs2 hozzászólása Aug 10, 2008
találtam itthon egy 8,4 cm2-es trafókészletet.Serintetek arra készíthetek kimenőt a Müszi féle gu50-se hez?
(#) djhans válasza korgs2 hozzászólására (») Aug 10, 2008
Csinálhatsz, de a kis keresztmetszet miatt alsó frekin nem tudsz csak kb. 5-6 wattot levenni. De ha gitárhoz kell akkor kicsivel többet. Olyan 12 cm2 kéne hogy a hifi szerinti alsó frekit tudja 10W-on.
(#) Müszi válasza korgs2 hozzászólására (») Aug 10, 2008
Szerintem jó lesz ha nincs más. Az egyik kimenőm 10cm2 alatt van.
(#) korgs2 válasza Müszi hozzászólására (») Aug 10, 2008
nekem sima zenehallgatásra kéne nem döngetni max a szobámba arra azért jó ez a mag?
Következő: »»   209 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem